Voorgerecht: pompoen-kastanjesoep in een broodbol

1

Door de soep in een broodbol te serveren, krijgt het direct een enorm feestelijk uiterlijk. Daarnaast is de smaak echt winters en gaat pompoen, verrassend genoeg, enorm goed samen met kastanjes. Het zijn 2 eigenzinnige smaken die beide een echte winterse sfeer geven. Het zoete van de pompoen en de nootachtige smaak van de kastanje is telkens weer een winnend team! Met dit recept laat ik je graag zien dat soep met Kerst een echt feestje kan zijn.

Aandacht besteden aan het voorgerecht met Kerst

We hebben al gauw de neiging om ons vooral te focussen op het hoofdgerecht tijdens het kerstdiner en daardoor schiet het voorgerecht er wel eens bij in. Het kan natuurlijk ook dat je bewust meer tijd aan het hoofdgerecht besteedt en tijd wil besparen op  de eerste gang. Dan is dit gerecht echt perfect!

Kant-en-klaar of zelfgemaakt?

Wat uiteraard helemaal leuk is, is zelf een broodbol maken! Heel erg makkelijk met de pakken uit de supermarkt, je hoeft vaak alleen nog maar water toe te voegen. Geweldig om het versgebakken brood te ruiken in combinatie met de zoete pompoen en de gepofte kastanjes. Ik heb echter gekozen voor een snellere variant, met een kant-en-klare broodbol. Je kunt het jezelf natuurlijk zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • 4 grote Italiaanse bollen
 • 2 knoflooktenen
 • 2 el. kerrie
 • 2 takjes tijm
 • 1 middelgrote flespompoen (ongeveer 1,5 kilo)
 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 tl. koriander, gemalen
 • 1.2 l. groenten boullion
 • 3 el. oregano, verse, fijngehakt
 • 1 el. olijfolie
 • 100 gr. gepofte kastanjes (vacuüm verpakt)
 • Peper en zout

Bereiding van de soep in een broodbol

1. Verhit de olie in een grote, zware koekenpan en fruit de uien en knoflook met de koriander en kerrie ca. 5 minuten of tot ze zacht zijn geworden.

2. Steek in de bovenkant van de Italiaanse bol een rondje uit, haal deze er uit en hol de broodbol uit met een lepel zodat er een kommetje ontstaat. Dit wordt de kom voor de soep!

2. Schep het vruchtvlees van de pompoen eruit en snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 2 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Doe de pompoenstukjes in de pan. Voeg de bouillon, een halve theelepel zout en flink wat peper toe. Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zacht koken.

3. Voeg de helft van de oregano toe en laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep, zonodig in porties, in een blender of met een staafmixer tot een romige soep. Je kunt de soep daarna eventueel door een fijne zeef drukken voor een extra fijne textuur. Voeg nu de tijm en de rest van de oregano toe.

4. Verwarm de soep weer in een schone pan, maar laat hem niet meer koken. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout. Schep de soep in de broodbollen. Brokkel de gepofte kastanjes over de soep (ongeveer 25 gram per persoon). Eet smakelijk!

TIP: Komen er onverwachts mensen eten of is er een andere reden dat je last minute iets moet maken? Maak het jezelf dan nog makkelijker door, naast de Italiaanse bol ,ook de soep kant-en-klaar bij de supermarkt te kopen. Zo zet je snel een prachtig gerecht op tafel. Geniet van je soep in een broodbol!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Aisha is personal trainer en heeft haar eigen personal training gym speciaal voor vrouwen genaamd: I AM WOMAN. Ze is altijd bezig met lekker eten en een echte Christmaholic! Op 1 januari kijkt zij dan ook al weer uit naar de feestdagen met alle warmte, gezelligheid, lichtjes en creativiteit.

Reageer!

1 reactie

 1. Of er een (hittebestendig) glas of bekertje in verstoppen, zodat je geen zompig Bridget Jones scenario krijgt met de feestdagen XD