Kerst in Edinburgh: tips voor een geweldige stedentrip (+ Vlogmas!)

10

I fell a wee bit in love with Edinburgh! Afgelopen weekend waren Robert en ik in de Schotse hoofdstad om kerstsfeer te proeven en mijn verjaardag te vieren op de meest ‘christmassy way possible’. Of dat gelukt is? Absoluut! Ik durf zelfs te zeggen dat Kerst in Edinburgh nóg sfeervoller is dan in Londen. Benieuwd? In deze blog deel ik 10 tips voor een geweldige, romantische kersttrip naar Edinburgh. En hierboven kijk je de nieuwste Vlogmas video!

Kerst in Edinburgh: sfeer proeven & kerstige dingen doen

Oh Edinburgh… de hele stad is werkelijk práchtig gedecoreerd. Overal zie je sprankelende kerstbomen, versierde gevels en vooral de chique hotels plaatsen prachtige kerstpresentaties in de lobby’s. Met draaiende kerstbomen bijvoorbeeld en guirlandes langs de trapleuning. De hele stad ádemt Kerst. Ik ben de afgelopen jaren in drie Britse steden geweest in de kersttijd; Londen, Newcastle en Edinburgh. Maar geloof me: de Schotse hoofdstad staat met stip op één als het om kerstsfeer gaat!

kerst in edinburgh 2017Het is zo indrukwekkend… die geweldige heuvel midden in de stad met daarbovenop het statige kasteel en nog meer van die prachtige oude, donkere gebouwen die ’s avonds prachtig verlicht zijn. De mooi versierde winkels en department stores (zoals Jenners, zie de foto hierboven). Kortom: ik ben verliefd. Hieronder vind je mijn 10 tips om optimaal te genieten van je stedentrip Edinburgh met Kerst.

Tip 1. Bezoek de kerstmarkten

Er zijn twee échte kerstmarkten in Edinburgh. Een kleinere op George Street, en een grote in de Princess Street Gardens East. Die laatste is echt geweldig, de leukste kerstmarkt die ik ooit bezocht heb. De producten die verkocht worden zijn erg divers en van goede kwaliteit. Ik kocht er onder andere een Schotse sjaal met tartanprintje en een nieuwe muts met glitters (lekker fout en Brits haha).

kerstmarkt edinburgh 2017 kerstmarkt edinburgh 2017Natuurlijk is er ook allerlei eten & drinken om van te genieten. Er is een binnenbar, je koopt er glühwein, hot choco met Baileys, warme cider, Duitse worsten met zuurkool, kaasfondue, pizza en de heerlijkste zoetigheden. Verder zijn er ook allerlei doe-dingen, kerstattracties en een gigantisch reuzenrad om je te vermaken. We zijn niet in het reuzenrad geweest, maar je krijgt er schijnbaar een fantástisch uitzicht over de stad in. Romantisch!!

kerstmarkt edinburgh 2017Tip 2. Ga naar Christmas at the Botanics

Een absolute must, must, must visit is Christmas at the Botanics. De botanische tuinen liggen een kwartiertje met de auto of bus uit het centrum van Edinburgh. Bij daglicht zijn ze prachtig, heb ik me laten vertellen. Maar in deze tijd van het jaar wil je er vooral na zonsondergang zijn… Ruim een uur lang loop je door de koude winternacht over de paden door de tuinen, die steeds prachtig verlicht worden door mooie lichtcreaties, veelal met een kerstig tintje.

christmas at the botanics edinburgh 2017 christmas at the botanics edinburgh 2017Als Eindhovense ben ik met het jaarlijkse lichtfestival Glow wel wat lichtkunst gewend. Maar dit was echt zóveel leuker, mooier en gaver nog. Er waren tientallen feestelijk verlichte kerstbomen, met lichtslangen omslingerde bomen die kerstliedjes zongen, honderden flikkerende fakkels, een meterslange muur van kerstlampjes, glitterende discoballen hoog in de lucht en nog veel meer moois. Het komt gewoonweg niet over op de foto’s. In de video zie je een iets duidelijkere impressie van dit gave kerstevenement.

christmas at the botanics edinburgh 2017 kerst in edinburgh 2017 Tip 3. Koel af in het Ice Adventure

In de kerstmarkt aan George Street vind je naast Santa’s Grotto (waar de kinderen op bezoek kunnen bij de kerstman) een hele grote ‘vriezer’ die vol staat met de mooiste ijsbeelden en -sculpturen. Echt supermooi. De ijskunstwerken beelden allerlei beroemde figuren uit de Schotse geschiedenis en mythologie uit.

ice adventure edinburgh 2017 Op het einde kun je genieten van een lekkere hot toddy met Schotse whisky en appelsap (mijn nieuwe favo!) of iets anders warms. Die hitte in je keel komt als geroepen, want het is -10 in de ijshal, brrrrr! Robert en ik kropen nog even dicht tegen elkaar aan en genoten na van de prachtige winterpret. Tip: Ice Adventure werkt met time slots. Koop je kaartje daarom vooraf (online), en zorg dat je op tijd bent!

Tip 4. Ga naar Santa land & het kerstbomendoolhof

In Santa Land (onderdeel van de supergrote kerstmarkt in de Princess Street Gardens) kun je in allerlei kerstige attracties. De leukste is natúurlijk de Christmas Tree Maze. Je krijgt een kaartje met vijf vakjes en moet in het doolhof op zoek naar 5 letters die samen een kerstig woord vormen. Gelukt? Dan mag je het kaartje inwisselen voor een lekker snoepje bij de kerstelfjes.

De maze is natuurlijk vooral bedoeld voor kids. Je denkt misschien ‘aaah, dat is vast peanuts’. Dachten wij ook. Maar poeh hey, dat viel toch nog flink tegen haha. Robert en ik hebben gelachen en raakten bíjna gefrustreerd omdat we de laatste letter dus eht niet konden vinden. In het filmpje hierboven zie je hoe het allemaal afliep… Overigens kun je in Santa land in nog veel meer attracties, zoals een carroussel. Nostalgie!

Tip 5. Schaatsbaan & adventskalender

Hou je van schaatsen? Dan is een bezoekje aan de schaatsbaan op St Andew square een must. Ik val al van mijn schaats als ik er naar kijk, dus bleef lekker veilig aan de kant staan. Maar heb genoten van alle lachende mensen die op een flink tempo voorbij sjeesden. En keihard onderuit gingen, dat ook haha. Vlakbij de ijsbaan is trouwens een adventskalender geprojecteerd op een gebouw. Iedere dag gaat er een vakje open. Niet echt noemenswaardig, maar leuk om even mee te pakken.

Als je terug loopt over Princess street naar de kerstmarkt, passeer je een leuk ‘festival terrein’ waar je lekker kunt eten en drinken. In het weekend kun je genieten van livemuziek door diverse getalenteerde straatartiesten. Wij dronken er een biertje en een cidertje. Was leuk!

Romantisch eten & drinken in kerstsferen

Bij een romantische stedentrip naar Edinburgh met Kerst kan heerlijk eten & drinken natuurlijk niet ontbreken. Waar je moet zijn voor de beste atmosfeer en het lekkerste eten? Hieronder een aantal tips!

Tip 6. Ga eten bij Cannonball

Op vrijdagavond waren we uitgenodigd om te komen eten bij Cannonball restaurant. We kregen een tafeltje met uitzicht op het kasteel, echt heel romantisch. We startten ons diner met een Engelse sparkling wine, een Nyetimber. Heerlijk! Wie had ooit gedacht dat ze in Engeland lekkere bubbels konden maken!? Vervolgens genoten we van een erg lekker, Schots / Europees driegangendiner.

Het was erg donker in het restaurant (en super sfeervol!). Maar foto’s maken van het eten en de ambiance bleek daardoor haast onmogelijk helaas. De foto hieronder is de dining room bij daglicht en gemaakt door Cannonball zelf, super sfeervol toch? In mijn filmpje boven deze blog zie je & hoor je nog wat meer over onze food experience.

Tip 7. Ga naar The Dome en laat je overweldigen

De absolute topper om te bezoeken in de kersttijd, is The Dome Edinburgh. Oh my Lord, wat een fantastische plek is dit. Mijn mond viel open. We aten een heerlijk stukje carrot cake en dronken een kopje koffie in the Club room. Deze ruimte ziet eruit als de kersttrend ‘Grand Café’ in levende lijve. De obers zijn gekleed in pak en je hebt het gevoel alsof je decennia terug in de tijd stapt. Zo’n ambiance heb ik nog nergens anders gezien.

the dome christmas 2017 - kerstMaar er is zoveel meer… de pilaren aan de gevel van dit statige gebouw buiten zijn omwikkeld met duizenden sprankelende kerstlampjes, die werkelijk fantastisch afsteken tegen de donkere avondlucht. En ook de lobby is fenomenaal gedecoreerd. Kijk omhoog en aanschouw guirlandes en hangende kerstbomen die een práchtige kroonluchter omlijsten. *Mond valt nog een keer open*

the dome christmas 2017 - kerstthe dome christmas 2017 - kerstDe onbetwiste showstopper is toch wel de MEGA grote en indrukwekkende kerstboom die van kleur verandert in de grote zaal – The Grill room. Als je deze ruimte op je gemak wil bekijken, boek dan zeker even een tafeltje voor een late lunch. Zo zie je het buiten donker worden en komt de versiering steeds beter tot zijn recht. Na 16 uur gaan de deuren open voor het algemene publiek en staat er buiten dus ook een rij van mensen die al dat moois willen bewonderen.

Eenmaal binnen is het própvol mensen die al die kerstprachtig willen zien en een cocktailtje drinken. Echt dringen geblazen! Maar de fenomenale versiering is al die drukte en dat wachten absoluut waard. De foto’s doen in deze blog het geheel geen recht aan, zo overweldigend is het! Mega hoge plafonds en chique kerstversiering waar je maar kijkt. In het filmpje hierboven zie je nog wat meer van de kerstversiering bij The Dome. Ik zeg je: als Christmaholic wil je dit echt een keer in je leven gezien hebben.

the dome christmas 2017 - kerstTip 8. The Witchery

Nog een topper is The Witchery! Dit restaurant doet z’n naam eer aan, het is echt zo’n sprookjesachtige locatie. Misschien wel het mooiste restaurantje waar ik ooit geweest ben. Om in het restaurant te komen, loop je onder een poort door een smal gangetje in. De entree van het restaurant is klein, fantastisch gedecoreerd en super pittoresk.

De wanden van de eetzaal zijn met ouden doeken en houten panelen bedekt, en het plafond is versierd met takken. Er is een zwarte ronde ‘trappentoren’ in de hoek en de trap naar beneden is versierd met kerstige guirlandes en appels. Het voelt echt alsof je in een Middeleeuws kasteel bij een heks aan het eten bent. Ik kreeg die grote glimlach niet meer van mijn gezicht geveegd.

Heel bijzonder: er zijn bijna geen lampen in dit restaurant. Bijna alles wordt met kaarsen verlicht. Op iedere tafel staan drie of meer kaarsjes. Je eten kun je – als de zon eenmaal onder is – bijna niet zien, maar het sfeertje is zó magisch, speciaal en romantisch. Absoluut een eetervaring die je nooit zult vergeten. Tip: reserveer! Je krijgt hier echt geen tafeltje als je zomaar binnen komt wandelen, zeker niet in het weekend.

Schotse cultuur & geschiedenis

Een bezoekje aan de Schotse hoofdstad kan natuurlijk niet zonder een snuifje Schotse cultuur. Mijn twee top tips voor een romantische kerst stedentrip naar Edinburgh lees je hieronder.

Tip 9. Het kasteel bezoeken met zonsondergang

Je kunt er niet omheen als je de stad bezoekt: Edinburgh Castle. Dit gigantische gebouw (of eigenlijk: een serie gebouwen, want als je eenmaal onder de poort door bent is alles onderdeel van het kasteel) staat ‘on top of the hill’. We hadden helaas geen tijd meer om binnen te kijken, maar hebben heel erg genoten van de oude gevels, gebouwen, de zonsondergang en het veranderende uitzicht over de stad. Prachtig en wederom super romantisch.

Uitgekasteeld? Wandel dan links langs Camera Obscura weer naar beneden en je ziet een mooie grote kerstboom verlicht met feestelijke lichtbollen. Loop je een stukje verder, dan krijg je een geweldig uitzicht over de grote kerstmarkt cadeau. Weer een romantisch momentje! Moesten wij natuurlijk nodig nóg een selfie maken met z’n tweetjes…

Tip 10. Ervaar de Scotch Whisky Experience

Een bezoek aan de Schotse hoofdstad kan tot slot niet zonder een bezoekje aan de Scotch Whisky Experience. Je wordt in deze te gekke ‘attractie’ eerst in een Efteling-achtig wagentje langs de verschillende stappen van het whisky-maak-proces geleid. Een spookachtig figuur vertelt je alles over het produceren van de amberkleurige drank.

Daarna krijg je een prachtige film te zien over de verschillende gebieden in Schotland waar whisky wordt gemaakt. Je ruikt de aroma’s van de whisky’s afkomstig uit al die verschillende locaties. De volgende stap is het kiezen van een whisky om te zelf te proeven. De proeverij vindt plaats in een prachtige ruimte met de grootste whiskyverzameling ter wereld. De whisky zelf vind ik niet lekker, maar de Scotch whisky experience is een belevenis die je – zelfs als je geen whisky lust – echt niet wil missen.

Bonustip: doe online nog meer inspiratie op!

Nog meer inspiratie opdoen voor jouw eigen reis naar Edinburgh in de kerstperiode? Kijk vooral eens op Edinburgh.org, een superhandige website met reisinformatie en handige tips voor je bezoek aan de stad. Speciaal voor de kersttijd is er ook Edinburghschristmas.com, waar je meer info vindt over de diverse kerstmarkten, attracties, openingstijden en waar je ook direct je tickets kunt kopen.

Ga jij deze kerstperiode nog naar Edinburgh? Dan ben ik heel benieuwd welke van bovenstaande activiteiten nu op jouw to-do-lijstje staan! En ben je er al eens eerder geweest en mis je nog een tip hierboven? Laat het dan zeker even weten aan me met een leuke reactie hieronder. Merry Christmas everybody!!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties

  • Haha nou dat vraag ik me ook wel eens af Monique haha. Ik zeg heel vaak nee op leuke dingen en werk elke dag, ook in het weekend. Maar dat geeft niet, het is de leukste tijd van het jaar en ik doe het graag!

  • Wat leuk om je tips te lezen! We willen graag dit jaar Edinburgh bezoeken (in de hoop dat dat kan).
   Ik vroeg me af hoeveel dagen je aanraadt voor het bezoeken. Heb je aan 2 dagen genoeg of beter 3 dagen?
   Alvast bedankt voor de tip!!
   Groetjes Merel

 1. Wat een super leuke tips! In welk hotel verbleven jullie? Mijn vriend en ik gaan in februari een paar daagjes naar Edinburgh en ik heb hem zeker ook nog op m’n lijstje staan voor kerst!
  P.s. ik mis kerst en je gezellige blogposts!

  • Thanks!! Ik mis kerst ook :). We verbleven in het Leonardo Hotel (Haymarket). Maar ik was niet echt wild enthousiast erover (met name de service). Vandaar dat het niet genoemd is ;-).

 2. Dirk van Egmond op

  Dag Saskia,
  net terug van een te kort bezoekje (24/11/2019) aan Edinburgh ontdekten we daar die schitterend mooie kerstmarkt aan de voet van Edinburgh Castle. Wat een prachtige kerstmarkt, waar je naar beneden kijkend omheen kunt wandelen, erdoor heen kan wandelen en genieten van al die prachtige kramen, verlichtingen, oude gebouwen. Thuis nog even nagenieten ontdek ik jouw site; je hebt de sfeer prachtig getroffen. Complimenten en wij gaan zeker terug.

 3. Geweldig wat je hier geplaatst hebt!
  Ik zit er nu met mijn beide dochters van 22 en 25. En genieten er volop van, mede doordat we eigenlijk alles doen waar jullie geweest zijn en wij zo enthousiast van werden!
  Ik kom al jaren in Schotland en 2 keer ieder in Edinburgh geweest , maar dit in deze sfeer is idd zoooo bijzonder. Mochten jullie ooit naar Schotland gaan en van mij iets van “tips en tops” willen dan doe ik dat graag. Een warme groet Ronald

 4. Wat leuk om je tips te lezen! We willen graag dit jaar Edinburgh bezoeken (in de hoop dat dat kan).
  Ik vroeg me af hoeveel dagen je aanraadt voor het bezoeken. Heb je aan 2 dagen genoeg of beter 3 dagen?
  Alvast bedankt voor de tip!!
  Groetjes Merel

 5. Ik neem aan dat dit allemaal plaatvind de dagen vóór en met kerst. Is het ook nog de moeite waard om tussen kerst en oud op nieuw te gaan? De kinderen hebben namelijk de week voor kerst dit jaar geen vrij.