Worstenbroodjes & Kerst zijn een match ❤ made in heaven

3

Samenwerking – Wij Brabanders eten natuurlijk het hele jaar door worstenbroodjes. Maar met Kerst zijn ze éxtra speciaal. Mijn mooiste kerstherinnering heeft er alles mee te maken. Toen ik nog een klein Sasje was, gingen we met de hele familie naar de nachtmis. Als we terugkwamen om 12 uur ’s nachts dronken we nog een kopje thee en aten we een warm worstenbroodje. Midden in de nacht! Dat vond ik als kind zo bijzonder. En ik durf te wedden dat bijna iedere Brabander wel een mooie (kerst)herinnering heeft aan worstenbroodjes.

Brabantse worstenbroodjes met Kerst

Als je in Brabant woont, zijn worstenbroodjes bij iedere bakker (en soms zelfs slager) te koop. Maar wat nou als je niet in Brabant woont? Hoe kom je dan aan die heerlijke Brabantse worstenbroodjes voor na de nachtmis, bij het kerstonbijt of de gezellige brunch met de hele familie? Je kunt ze kopen in de supermarkt, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat supermarktworstenbroodjes écht niet smaken zoals het hoort. Dus wat doe je dan?

Lekkere worstenbroodjes, ook boven de rivieren

Twee Brabantse broers, die inmiddels niet meer in de mooiste provincie van Nederland wonen, liepen een aantal jaar geleden met diezelfde vraag. Boven de rivieren waren nergens écht lekkere worstenbroodjes te vinden. Dus besloten ze om ze dan maar zelf te bakken.

Vrienden, familie, buren waren direct verknocht aan de heerlijke broodjes. Dat gold ook voor de niet-Brabanders overigens! Want als je eenmaal zo’n heerlijk Brabants worstenbroodje hebt geproefd, ben je vaak meteen hooked. Ze bleken niet aan te slepen! En zo ontstond het idee van de Bakkende Brabander

Brabantse worstenbroodjes, in heel Nederland bezorgd

Sinds dit jaar bezorgt de Bakkende Brabander in heel Nederland de lekkerste worstenbroodjes. Ja, zelfs in Brabant (komt dat even goed uit voor mij, haha). Ze hebben zowel de traditionele broodjes als handzame mini-worstenbroodjes in het assortiment. De kleintjes zijn echt perfect voor een kerstborrel of de kerstbrunch. Maar de grote vraag is natuurlijk… zijn ze een beetje lekker, die broodjes van de Bakkende Brabander?

Een echt lekker worstenbroodje maken, is namelijk nog niet zo makkelijk. Het blijkt voor veel bakkers een behoorlijke uitdaging. Ik heb al heel wat worstenbroodjes geproefd in mijn leven, en vaak is óf het broodje niet smaakvol en boterig genoeg, óf het worstje te flauw. De worst in een worstenbroodje moet lekker gekruid zijn, een tikkie pittig zelfs. En het broodje zelf moet naar warme boter ruiken en lekker vol van smaak zijn.

Mijn oordeel: de lekkerste worstenbroodjes van Nederland!

Ik heb de stapel broodjes op de foto’s in deze blog heus niet in mijn eentje opgepeuzeld, al had ik het makkelijk gekund. Want o my lord… dit zijn met recht de lekkerste Brabantse worstenbroodjes die ik ooit geproefd heb! En nee, dat zeg ik niet omdat ik ze gekregen heb. Zo ben ik niet. Ik meen het écht! Ze zijn beter dan de worstenbroodjes die mijn opa en oma ieder jaar met Kerst meenemen van de bakker in het dorp. En veel lekkerder dan de worstenbroodjes van de bakker hier om de hoek. Ik ga denk ik maar meteen een bestelling plaatsen voor ons kerstontbijt…

Worstenbroodjes bestellen voor Kerst (met korting!)

Honger gekregen? Zin in van die heerlijke worstenbroodjes met het kerstontbijt, de kerstbrunch of de kerstborrel? Bestel ze dan op de Bakkende Brabander en laat ze in de week voor Kerstmis bezorgen. Met de code Christmaholic krijg je 10% korting op bestellingen vanaf 20 euro. De Brabantse worstenbroodjes worden gekoeld geleverd – er zit immers een verse worst in. Bewaar je ze in de koelkast, dan zijn ze zo’n 4 dagen houdbaar.

Je kunt ze ook direct invriezen, dan blijven ze heel lang goed.  Worstenbroodjes opwarmen, doe je 8 minuten op 170 graden. Komen ze uit de vriezer en doe je ze bevroren in de oven? Laat ze er dan zo’n 13 minuten in liggen. Wat je ook doet: doe ze vooral NIET in de magnetron! Dan krijg je zulke slappe hap. Hier lees je nog veel meer tips over worstenbroodjes opwarmen.

Heb jij ook zo’n mooie herinnering aan worstenbroodjes met Kerst?

Stiekem ben ik heel benieuwd naar jullie worstenbroodherinneringen. Roepen ze voor jou ook zulke nostalgische gevoelens op als bij mij? Is jouw Kerst niet compleet zonder worstenbroodjes? Dan hoor ik het heel graag! Deel jouw worstenbrood-kerst-herinnering in de reacties hieronder. Dat vinden zowel de Bakkende Brabanders als ik heel leuk om te lezen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  1. Nicole van Casteren op

    Ja worstenbroodjes horen zeker bij kerst!! Al worden ze hier het hele jaar door gegeten door mijn pubers. Maar niets zo lekker als op kerstavond laat nog een worstenbroodje te eten. Lekker met warme chocolademelk al kan ik dat niet meer samen ivm mijn maagverkleining.

  2. Hier is dat niet echt zo’n traditie als bij jullie, ik heb dan ook geen herinnering. Wel van de bratwurst met een klein broodje (noemde ik altijd een handvat) op de kerstmarkt in Duitsland.

  3. Jazeker, worstenbroodjes en suikerbrood na de nachtmis! En nu zet ik die traditie voort met mijn kinderen. Ik woon in het westen en had 1 bakker gevonden die goede worstenbroodjes maakte. Maar niet zo lekker als die van de Bakkende Brabander. Dus sinds ik die ontdekte staan deze op het kerstavond-menu. En op het winterse-dag-menu. En op het mijn-broer-is-even-in-Nederland-menu. En op het gezellig-met-vrienden-brunchen-menu. En… enfin je snapt het :).