Overheerlijke gingerbread koekjes

3

Wat is er nou leuker dan met Kerst of in de kerstvakantie samen de keuken induiken? Los van dat het ontzettend leuk is om te doen, is het ook een goede manier om de kids even lekker bezig te houden. En in mijn ogen is er niks zo ”kerstig” als overheerlijke gingerbread koekjes!

Recept gingerbread koekjes

Ik vind het heerlijk hoe deze koekjes het hele huis naar Kerst laten ruiken. In deze blog lees je alles over de Gingerbread-traditie. Natuurlijk mocht een heerlijk recept om deze kerstlekkernij zelf te maken niet ontbreken! Deze variant is mijn absolute favoriet. Deze koekjes zijn niet alleen ontzettend lekker, maar nog vegan ook! Ik wens jullie dan ook ontzettend veel eet- en maakplezier!

Ingrediënten (+/- 30 koekjes)

Voor de koekjes:

 • 150 gr. kokosolie (hard)
 • 100 gr. rietsuiker
 • 4 el kokosbloesemsuiker (optioneel)
 • 1 banaan
 • 1/2 el vanille (of extract)
 • 130 gr. kokos bloem
 • 130 gr. (gluten-vrij) bloem
 • 1 1/2 el geraspte gember
 • 1/5 el kaneel
 • 1/2 el arrow root
 • 1 1/5 bakpoeder
 • snuf zout
 • +/- 1/2 cup plantaardige melk (zoals haver, soya of amandel etc.)
 • koekjesvorm gingerbreadpoppetje

Voor het glazuur:

 • 100 gr. poedersuiker
 • 1 el. plantaardige melk

Aan de slag: de vegan gingerbread koekjes maken

Mix eerst de kokosolie, beide suikers en de gember tot een glad mengsel met een blender of staafmixer. Doe daarna alle droge ingrediënten in een kom en meng goed. Vervolgens zeef je de droge ingrediënten. Voeg nu langzaam de droge mix toe aan de kokosolie en meng dit goed samen.

Als de mix goed gemengd is kun je de banaan en de melk toevoegen aan de mix. Let op! Voeg de melk langzaam toe aangezien je een fijn stevig deeg wilt dat niet te slap is. Vervolgens laat je het deeg 10 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi wat bloem over het aanrecht en de deegroller. Haal na 10 minuten het deeg uit de koelkast en rol het uit tot dat het deeg 0,5 cm dik is. Gebruik vervolgens een vorm naar keuze, in mijn geval het bekende gingerbread man koekje, om de koekjes uit het deeg te snijden.

Plaats nu voorzichtig de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Plaats de bakplaat nu voor 10 minuten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de koekjes straks de vorm mooi behouden. TIP: Als de bakplaat niet in de koelkast past, zet deze dan buiten als het koud genoeg is (dat moet wel lukken in Nederland haha)!

Na de 10 minuten plaats je de bakplaat in de oven en bak de koekjes ongeveer 10 minuten (de tijd hangt wel af van jouw oven en de dikte van de koekjes). Check de koekjes goed! Ze kunnen snel verkleuren. Als de koekjes een mooie zacht bruine kleur hebben, haal je ze uit de oven en laat je ze even afkoelen.

En dan het leukste: gingerbread koekjes decoreren

Als de koekjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze decoreren zoals je het leuk vindt. Ik hou persoonlijk van de echte klassiekers zoals op de foto! Voor de glazuur mix je de genoemde ingrediënten samen. De glazuur moet goed smeerbaar zijn. Gebruik een glazuurspuit of knip een klein puntje uit een spuitzak om de glazuur aan te brengen.

Ik wens je heel veel plezier met het maken, versieren en proeven van deze vegan gingerbread koekjes! Hou jij net als ik ook van echte klassieke kerst koekjes of bak jij liever wat anders met kerst? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Aisha is personal trainer en heeft haar eigen personal training gym speciaal voor vrouwen genaamd: I AM WOMAN. Ze is altijd bezig met lekker eten en een echte Christmaholic! Op 1 januari kijkt zij dan ook al weer uit naar de feestdagen met alle warmte, gezelligheid, lichtjes en creativiteit.

Reageer!

3 reacties

 1. Hoi,

  Wat toevallig, ik heb net van het weekeinde de poppetjes gemaakt, maar helaas met een ander recept:)
  Misschien dat ik dit recept ook ga proberen, het ziet er zo lekker uit;)

 2. Superleuk, dit ga ik zeker doen deze week. Kan ik mooi een ‘test’badge voor collega’s maken, waarvan 2 een lactose intolerantie hebben. Ik denk wel dat het makkelijker is om een decoratiestift in de winkel te kopen om te decoreren. Of is dit glazuur echt nodig voor de smaak?

 3. J. Kockelkorn op

  Haai, ik vind ze zooo ontzettend leuk.
  Ik zou ze graag maken met mijn zoontje maar ik ben allergisch voor gember. Zou ik het recept ook zonder kunnen maken? Misschien helemaal weglaten of vervangen door koekkruiden en sinaasappel rasp?