10 tips om het kerstdiner dit jaar nóg specialer te maken

1

Het kerstdiner komt er weer aan! Samen met familie en/of vrienden uitgebreid genieten van al dat heerlijke eten en drinken, ik heb er nú al zin in. Het kerstdiner is voor mij altijd een van de leukste momenten van de kerstdagen. Uitgebreid kokkerellen, een prachtige tafel en ultieme gezelligheid. Wil je het kerstdiner dit jaar nóg specialer maken voor je gasten? Lees dan de tips in deze blog!

Zo geef je het kerstdiner iets extra’s

Natuurlijk ga je lekker koken en zet je allerlei heerlijkheden op tafel. Maar daar gaat deze blog nu eens niet over. Geen ingewikkelde recepten, geen tips voor een stressvrij kerstdiner (die heb ik wel voor je hoor, je vindt ze hier). Wat dan wel? Nou, ideetjes om de sfeer, de ambiance en die bijzondere avond iets extra’s mee te geven, voor een optimale kerstbeleving. Dat kun je hieronder verwachten!

Tip 1. Versier je kersttafel, en doe het vol overgave!

Als je mij al langer kent, dan weet je dat ik gék ben op het dekken en versieren van de tafel. Het voegt zóveel sfeer toe. Dus mijn tip zou zijn: hou je niet in met decoreren, doe het vol overgave. Dit is je kans om helemaal los te gaan. Leef je uit met kerstgroen, kaarsen, kerstballen en ander leuks. Zorg dat de kleuren op tafel matchen met die van je kerstboom voor een mooi geheel.

Maak stapeltjes van borden en doe iets origineels met de servetten, de menukaarten, naamkaartjes en het bestek. In deze blog vind je mijn allerbeste tips voor het dekken van de kersttafel. En in deze gids vind je de leukste blogs hier op Christmaholic over het versieren en decoreren van de tafel met kerst, en dat zijn er nogal wat kan ik je vertellen, haha!

Tip 2. Dim de lampen, brand die kaarsen

Een felle lamp boven de tafel? Doe ‘m uit! Sterker nog: dim de lichtjes in huis zo veel mogelijk en vervang ze door kaarslicht. Niet alleen op tafel, maar ook in de rest van de ruimte waar je eet. Op de kast, op de vensterbank, op de trap naar boven en misschien zelfs op de grond (in van die mooie lantaarns). Kaarslicht voegt zóveel sfeer toe. En het geeft niet dat je het eten en elkaar dan wat minder goed ziet. Het sfeertje is dat absoluut waard!

Tip 3. Een persoonlijk bericht voor iedere gast

Verwen je gasten met een gepersonaliseerd cadeautje of een (kerst)kaartje met een persoonlijke boodschap, en leg dat op hun bord. Schrijf bijvoorbeeld op een kaartje wat die persoon het afgelopen jaar voor jou betekend heeft. Of wat je hem/haar wenst voor het komende jaar. De cadeautjes of kaartjes kunnen meteen dienen als tafelschikking. Op deze manier begint het diner op een hele fijne, persoonlijke en liefdevolle manier.

Tip 4. Zet een sfeervolle kerstplaylist op

Flappie is natuurlijk een onwijs grappig kerstnummer, maar het is niet zo sfeervol. Vind je wel? Daarom maak ik voor het kerstdiner graag een speciale playlist met niet alleen mooie, rustige en kerstnummers, maar ook wat jazzy songs die hetzelfde sfeertje uitstralen. Hier vind je mijn ultieme kerstdinerplaylist. Restaurantsfeertje? Check!

Tip 5. Start met een welkomstdrankje

Je kunt natuurlijk meteen beginnen met eten, maar ik vind het altijd extra gezellig om even te proosten met alle gasten aan tafel. Prosecco, champagne of cava is daar natuurlijk ideaal voor. Zo in een glaasje, of met sinaasappelsap er doorheen (de Britten noemen dat Buck’s Fizz). Je kunt natuurlijk ook een lekker cocktailtje serveren.

Ik maakte deze gin-appelcidercocktail afgelopen week voor een kerstdinertje. Hier vind je nog een paar lekkere kerstcocktails. Met leuke versieringen aan het glas (zoals een suikerrandje) of iets speciaals ín het glas (zoals een kaneelstokje of takje rozemarijn) maak je het helemaal af.

Tip 6. Begin met een amuse

Je krijgt het normaal alleen in restaurants; van die heerlijke hapjes om je smaakpalet wakker te schudden en op te frissen. Een extra speciaal kerstdiner start met zo’n klein hapje. Geserveerd vanaf een grote schaal (oesters bijvoorbeeld!). Of op kleine bordjes/in kleine bakjes of schaaltjes. En dat hoeft heus niet ingewikkeld te zijn. Hier vind je een aantal lekkere amuse-gerechtjes. Een feestelijke start van je kerstdiner gegarandeerd!

holly christmousse - kerstamuses kersthapjesTip 7. Allemaal samen koken

In de meeste huishoudens is er één chefkok voor het kerstinder. Het is natuurlijk helemaal niet leuk als die ene persoon de hele tijd alleen in de keuken staat. Laat daarom iedere gang één of twee mensen helpen met koken en de borden opmaken.

Leuk, hartstikke gezellig en ook nog eens handig. Het mooie is: zo heeft iedereen ook het gevoel een bijdrage te hebben geleverd, meestal vinden mensen dat  alleen maar fijn. Het zorgt ook voor een stukje kerstbeleving! Zorg eventueel voor speciale kerst-kookschorten die mensen kunnen aantrekken over hun feestkleren, zodat ze lekker schoon blijven.

Tip 8. Serveer een do-it-yourself gang

Deze tip valt ook in de categorie ‘kerstbeleving’. Serveer een gang waarbij mensen zelf aan het kokkerellen moeten slaan, zelf iets moeten doen of juist éindelijk eens een keer met hun eten mogen spelen! Denk aan een pannenkoekje met allerlei bakjes snoep en fruit waar de kinderen een sneeuwpop, kerstman of iets anders kerstigs van mogen maken.

kerstontbijt kerstbrunch receptenOok leuk: schilderen met eetbare verf. Voor de hartige gangen kun je bijvoorbeeld denken aan DIY spring rolls, sushi of bijvoorbeeld een vitello tonato (serveer alle onderdelen los op het bord, ze kunnen het gerechtje dan naar eigen smaak samenstellen). Kerstplezier gegarandeerd!

Tip 9. Speel een kerstdinerspelletje

Sta je zelf tussen de gangen door in de keuken en wil je je gasten iets bijzonders te doen geven tussendoor? Laat ze dan een kerstdinerspelletje spelen. Voor de kinderen zou je een kerstdinerbingo kunnen maken (waarbij ze bepaalde items moeten zoeken in huis en een stempeltje mogen zetten of een snoepje mogen leggen op het plaatje als ze item in huis gevonden hebben).

Voor volwassenen kun je bijvoorbeeld aan ieder wijnglas een briefje hangen dat ze open mogen maken na een bepaalde gang. Daarop staat een vraag die ze mogen beantwoorden. Denk aan “Wat is je favoriete herinnering van 2017?” of “Wie vind je vanavond het allermooiste gekleed?” of “Wat is jouw kerstwens voor 2018?”. Geef iedereen een andere vraag, meteen een leuke gespreksstarter!

Ook het spel ‘ik heb nog nooit’ is erg grappig (zeker met opa en oma erbij en dan wat later op de avond). Iemand zegt iets wat hij nog nooit gedaan heeft, bijvoorbeeld ‘ik heb nog nooit zoveel gedronken dat ik de volgende dag niet meer wist hoe ik thuis ben gekomen’. Iedereen die dit wél eens heeft gedaan, neemt “uit schaamte” een slokje van zijn drinken. Hilariteit gegarandeerd en je leert elkaar beter kennen! Als je het lastig vindt om zelf vragen te bedenken, er is ook een kaartspel van!

Tip 10. Eindig met een sprankelend spektakel

Go out with a bang! Een prachtige (ijs)taart als dessert is natuurlijk geweldig, en al helemaal als je hem dan versiert met vuurwerksterretjes of zelfs ijsfonteinen. Je koopt ze in deze tijd van het jaar gewoon bij de supermarkt. Het is een kleine moeite en het effect is súper sfeervol en het blijft gewoon magisch. Ik geniet er iedere keer weer van om dat sprankelende vuur te zien bovenop zo’n heerlijk toetje. En dat geldt ook voor onze gasten!

Een extra speciaal kerstdiner: wat is jouw ultieme tip?

Heb jij nog andere tips om je kerstdiner dit jaar extra magisch en speciaal te maken? Laat het dan zeker even weten in een reactie hieronder. Ik hoor ook heel graag van ik je heb weten te inspireren en als je één van bovenstaande ideetjes gaat uitvoeren dit jaar. Alvast een ontzettend gezellig, lekker, fijn en sfeervol kerstdiner gewenst!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie

  1. Zet voor de kinderen die er zijn na de eerste paar gangen een chocoladefondue neer op een andere tafel. Dan zijn ze meestal verveeld (en vervelend) en zoiets fleurt ze dan helemaal op en houd ze bezig. Blijft het ook gezellig en sfeervol aan de ‘grote tafel’.