De leukste kerstcadeautjes om aan jezelf te geven

0

In de feestmaand geven we vooral veel aan anderen. Niet alleen cadeaus, maar ook aandacht, liefde, tijd en energie. Soms vergeet je daarbij jezelf wel eens. Herkenbaar? In deze blog geef ik je graag wat tips om ook jezelf niet te vergeten. Tijdens de feestdagen, maar vooral ook daarna in het nieuwe jaar. Een lijstje met fijne tastbare, maar vooral veel niet-tastbare ‘cadeautjes’ om aan jezelf te geven met Kerst.

Cadeautjes voor jezelf

Sommige cadeaus hieronder kun je kopen in de winkel. Andere cadeautjes zijn niet tastbaar. Het zijn eigenlijk meer goede voornemens voor de kerstdagen en voor het nieuwe jaar. Ik ben heel benieuwd of jij hieronder iets leest wat je aan het denken zet, iets wat je jezelf gunt. Want één ding weet ik zeker: jij verdient deze cadeautjes stuk voor stuk.

Meer tijd voor je hobby

In het drukke gezinsleven of door je veeleisende carrière is het soms lastig om tijd te maken voor je passies en hobby’s. Heb je een kerstvakantie gepland staan? Geef jezelf dan tijdens die vrije dagen tijd cadeau om met je hobby bezig te zijn. En zorg dat je ook alvast wat momentjes inplant in januari om voor je passie.

Het helpt om afspraken te maken met andere mensen, oppas te regelen voor de kids, of bijvoorbeeld een leuke DIY-workshop te volgen. Dan weet je zeker dat er geen andere verplichtingen tussendoor komen waardoor je weer geen tijd hebt om met je hobby bezig te zijn.

Een mooi sieraad

Kerst is de periode waarin alles & iedereen op zijn of haar mooist is. En dat geldt natuurlijk ook voor jou! Iedereen mens verdient eens in de zoveel tijd een mooi, nieuw sieraad. Voor mij zijn het de oorbellen van Swarovski die ik af en toe voor mezelf koop (meestal krijg ik ze van mijn man, lief hè?). Misschien wil je wel een nieuw horloge of een bedeltje voor aan je armband. Wacht dit jaar eens niet af of de kerstman het komt brengen, maar trakteer jezelf een keer.

Iedere maand een dag/middag/avond voor jezelf

Tijd voor jezelf. Zonder vrienden, vriendinnen. Zonder man of vrouw. Zonder kinderen! Plan vanaf nu iedere maand een me-time-momentje in. Waarin je lekker kan badderen, een film kan kijken, ongestoord een boek kan lezen. Tijd om even op adem te komen en tot rust. Zodat je al die drukte om je heen lekker gaat missen en er weer optimaal van kunt genieten.

Een goed boek

Lezen maakt je zoveel rijker! Ik neem er veel te weinig tijd voor. Geef jezelf met Kerst een goed boek. Een roman bijvoorbeeld, zoals de nieuwe van Dan Brown. Kijk of je lievelingsauteur inmiddels een nieuw boek heeft uitgegeven dat je nog niet gelezen hebt. Zo zag ik dat één van mijn favorieten (Katie Fforde) toevallig vandaag met een nieuw boek komt.

Ben je niet van de romans? Ga dan voor een non-fictie boek waar je echt iets aan hebt. Hygge (die beroemde Deense levensstijl) is zo’n gaaf onderwerp om over te lezen. Er zijn diverse boeken over geschreven. Binnenkort verschijnt er hier trouwens een blogje op de site met nog veel meer leuke cadeauboeken om jezelf te geven!

Meer bewuste tijd met je geliefde of gezin (ga offline!)

Spreek af om de kerstdagen grotendeels offline door te brengen. Je telefoon hoeft niet uit, als je toch bereikbaar wil blijven voor familie, maar schakel het internet uit. Geen whatsapp, geen Instagram, geen Christmaholic, maar gewoon genieten van het moment. Van elkaar!

En waarom zou je die gewoonte niet doorzetten na de kerstdagen? Elke zondagmiddag allemaal offline en iets leuks doen bijvoorbeeld. Plan dierentuindagjes, spelletjesmiddagen, filmkijk-avondjes, voorleesmomentjes. Doe allemaal de telefoons in een mooie telefoondoos en geniet!

Een extra bijzonder ornament voor in de boom

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk een Christmaholic. Een kerstliefhebber. Gun jezelf ieder jaar met Kerst een écht bijzonder ornament voor in de boom. Zo eentje van 10 euro of nog veel meer. Eigenlijk veel te duur voor woorden, maar zo onwijs mooi.

De kristallen decoraties van Swarovski bijvoorbeeld, of zo’n gaaf Disney ornament uit Parijs. Andere optie: ga naar het tuincentrum en kies de allermooiste bal uit die je kunt vinden. En kijk eens niet naar de prijs. Trakteer jezelf! Of koop zo’n prachtig, handgemaakt kerstboomkleed dat decennialang in de familie zal blijven.

Een welnessmomentje (thuis of buitenshuis)

Trakteer jezelf op een dagje welness. Eventueel met je liefde of een goede vriend(in)! Op Vakantieveilingen vind je allerlei aanbiedingen voor Welness-dagjes. En ben je niet zo van de sauna? Een lekkere massage bij een beautysalon bij jou in de buurt kan natuurlijk ook! Bij mijn favoriete salon Pure in Eindhoven bieden ze allerlei heerlijke massages aan.

Welness hoeft natuurlijk niet buiten de deur, thuis met een maskertje op en uitgebreid badderen, scrubben en smeren kan ook hartstikke ontspannend zijn. Want daar draait ’t immers om: even helemaal relaxen, zen worden en uit de werwelvind van de dag stappen. Je kunt ook met je partner afspreken om elkaar eens helemaal te masseren. Vandaag ben jij aan de beurt en volgend weekend hij of zij!

Een goede dosis onzekerheid

Huh? Onzekerheid? Waarom zou je jezelf dát cadeau geven? Ik bedoel dat natuurlijk niet letterlijk, maar wel figuurlijk. De enige zekerheid in het leven, is dat niets zeker is. En als je – net als ik – een enorme control freak bent, kan dat best wel vermoeiend zijn. En het kan een hoop stress opleveren! Kortom: hoe eerder je die onzekerheid toelaat in je leven (of, nog een stapje verder, het met beide armen verwelkomt), hoe eerder je realiseert hoe stoer je bent en hoeveel je eigenlijk wel niet durft.

Een (nieuw) parfum

Parfum is duur, ik baal er altijd zo van als het op is, want het is een aanslag op je portemonnee! Maar ik vind het heerlijk om op te doen. Deze tijd van het jaar zijn er bij de parfumeries altijd super goede aanbiedingen. Bij Douglas nu bijvoorbeeld op bijna alles 25% korting en op sommige andere producten zelfs tot wel 60%. Maak daar gebruik van! Sla alvast een voorraadje in van je lievelingsparfum of duik de winkel in en zoek een nieuw lievelingsluchtje.

Lege weekenden, zonder verplichtingen

Robert en ik proberen altijd één weekend per maand leeg te houden. In December lukt dat nooit, maar de rest van het jaar lukt het aardig. We plannen geen afspraken met vrienden in, gaan niet naar verjaardagen en plannen ook geen klusjes of andere moetjes. We zeggen tegen iedereen dat we niet kunnen, zodat we op het laatste moment kunnen beslissen wat we gaan doen en eindelijk weer eens spontaan kunnen zijn!!

Gewoon even niks moeten. En als het dan zover is, dan kijken we waar we zin in hebben. Misschien wat vrienden bellen om te zien of ze tijd hebben en naar de kroeg? Of lekker luxe uit eten? Het hele weekend in bed films kijken? Naar de bioscoop gaan? Het is maar net wat we willen. Zulke lege weekenden zijn natuurlijk bijna onmogelijk te realiseren als je (wat grotere) kinderen hebt. Maar zolang je die niet hebt… of als ze alweer uit huis zijn… gun jezelf dan twee verplichtingsloze dagen per maand. Het zal je goed doen!

Iets voor in huis

Mij kun je altijd blij maken met nieuwe accessoires voor in mijn interieur. Kussenslopen, een nieuwe throw/deken voor over de bank, kaarsjes. Maar ook leuke spulletjes voor in de keuken, zoals nieuwe theedoeken, een nieuwe keukenmachine of handig mes.

Oh, en waar ik nooit genoeg van krijg, is nieuw servies! Leuke bordjes, kommetjes, I love it. Kortom: geef jezelf iets leuks voor in huis waar je blij van wordt. Daar geniet je heel 2018 nog van! Oh, en weet je niet goed wat? Deze lijst met wooncadeautjes biedt vast wel inspiratie.

Je kinderen of vrienden vaker zien

Soms verwateren relaties, terwijl je dat eigenlijk niet wilt. Zijn je kinderen uit huis? Dan zie je ze misschien wel veel minder vaak dan je zou willen. Maar weten ze dat eigenlijk wel? Mijn tip zou zijn: spreek het uit. Vertel die je dochter of die lieve vriendin dat je haar mist, en maak direct een nieuwe afspraak. En maak meteen een nieuwe afspraak als je elkaar dan eindelijk ziet, want je weet hoe het gaat…

Nieuwe dingen doen om de tijd te vertragen

Wist je dat je weekenden gevoelsmatig langer duren als je nieuwe dingen ervaart? Informatie over een situatie die ons bekend voorkomt, kost minder tijd voor ons brein om te verwerken. En andersom: als je iets nieuws doet, doet je bovenkamer er langer over om het te verwerken. Daarom gingen de dagen toen je nog klein was voor je gevoel veel langzamer voorbij: er was nog zoveel nieuw!

Wil je de tijd wat vertragen en nóg meer genieten van je vrije dagen? Dan is het dus extra belangrijk om regelmatig dingen te doen die nog nooit eerder hebt gedaan! Bezoek nieuwe plekken, ontmoet nieuwe mensen en onderneem nieuwe activiteiten. Je mag dan misschien geen superkrachten hebben waarmee je de tijd kunt beïnvloeden, maar je kunt wél doen alsof. Ha!

Welk cadeautje wil jij jezelf geven met Kerst?

Ik hoop dat deze lijst met tastbare en niet-tastbare kerstcadeautjes voor jezelf jou heeft geïnspireerd. Staat er iets op het lijstje dat jij jezelf wel zou willen geven? Of mis je nog een mooi cadeau dat iedereen zichzelf zou moeten gunnen? Laat ’t me dan weten door hieronder een reactie achter te laten! Mocht je trouwens een echte kerstliefhebber zijn en nog een leuk cadeautje voor jezelf zoeken, dan is deze blog ook nog wel handig om te lezen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!