Dit zijn de mooiste & beste kerstalbums aller tijden

3

Kerstmuziek, ik kan niet zónder. Jij wel? Er zijn de afgelopen decennia flink veel kerstplaten geproduceerd. Maar wat zijn nou de allermooiste en beste kerstalbums aller tijden? Dit is mijn persoonlijke toplijstje. Extra handig: je kunt de platen direct beluisteren op Spotify, want ik heb de playlists eronder gezet! De meeste platen kun je natuurlijk ook gewoon kopen en – old school – in de auto of in de cd-speler beluisteren.

Frank Sinatra – Christmas Songs by Frank Sinatra

Laatst liep ik met Robert de kerstafdeling van de Bijenkorf op, waar ze de prachtigste liedjes van Frank Sinatra draaiden. We waren direct helemaal in de stemming. Want dat is echt wat muziek doet: je terugbrengen, een gevoel oproepen, je blij maken.

Frank’s album ‘Christmas Songs by Frank Sinatra’ stamt uit 1948. Zo oud al en nog steeds zo heerlijk om naar te luisteren. Op Spotify staan trouwens nog een paar andere kerstcd’s van Frank die ook heerlijk zijn om naar te luisteren. Zoals ‘de nieuwe plaat ‘Ultimate Christmas‘ die dit jaar is uitgekomen en A Jolly Christmas uit 1957.

Koop bij bol.com

Bing Crosby – Merry Christmas

Deze plaat is ‘quintessential Christmas’, zoals de Britten het zouden zeggen. Vrij vertaald: typischer Kerst kan bijna niet! Het album komt uit 1945 en bevat de prachtige song ‘White Christmas’, maar ook wat minder bekende liedjes zoals ‘God Rest Ye Merry Gentleman’. Vroeger was dit mijn favoriete kerstliedje om te zingen!

Mariah Carey – Merry Christmas

Oh Mariah, zonder jou is het gewoon geen Kerst. Haar kerstplaat uit is voor velen de ultieme kerstcd. Met natuurlijk haar eigen lied en ultieme kersttopper ‘All I want for Christmas’. Ook ‘Miss you most at Christmas time’ en ‘Jesus born on this day’ zijn originele nummers van Mariah zelf. Verder zingt ze ook een paar klassiekers, waarvan ‘Christmas (Baby please come home)’ toch wel mijn favoriet is.

Koop bij bol.com

Michael Bublé – Christmas

Met zijn zoetgevooisde jazzy stem is Michael Bublé voor veel mensen de favoriete kerstzanger van het moment. Ik heb de beste man twee keer live mogen zien zingen, maar helaas nog nooit een kerstconcert meegemaakt. Wat lijkt me dat geweldig! Op zijn kerstplaat ‘Christmas’ vind je enkel kerstklassiekers.

Zijn uitvoering van Mariah’s hit All I want for Christmas is You is net even anders en ook erg leuk. Cold December Night is volgens mij een origineel nummer van Bublé zelf, en ook die vind ik erg leuk om naar te luisteren.

Koop bij bol.com

Celine Dion – These are special times

Celine Dion, you either love her or you hate her. Ik zit in team ‘Celine lovers’, ik hou echt heel erg van haar stem. En haar kerstalbum, These are special times, mag ik ook heel graag horen. Haar uitvoering van The Christmas Song (Chestnuts roasting) is mijn ultieme favoriet en dat zelfde geldt voor ‘Oh Holy Night’.  Love that song!

Koop bij bol.com

Dean Martin – a Winter Romance

Een heerlijk romantisch kerstalbum, met de goddelijke vocale klanken van Dean Martin. A Winter Romance is een heerlijk nummer (dat je waarschijnlijk nog niet kent). Er staan sowieso een hoop originele liedjes op deze plaat, maar ook een paar klassiekers. White Christmas van Dean Martin is en blijft natuurlijk fantastisch om naar te luisteren.

Koop bij bol.com

Ella Fitzgerald – Ella Wishes you a swinging Christmas

Nou swingen zul je! Dit album is echt super uptempo en vrolijk. En ja, die heerlijke stem van Ella FItzgerald is altijd een genot om naar te luisteren. Mijn favoriet is haar versie van Have Yourself A Merry Little Christmas. Niet alleen vanwege haar stem, maar ook vanwege het prachtige blazersarrangement dat je hoort. What are you doing New Year’s Eve klinkt overigens ook fantastisch.

Koop bij bol.com

Kelly Clarkson – Wrapped in Red

Eén van de slechts drie kerstplaten in dit blogje uit deze eeuw! Kelly Clarkson heeft een fantastische kerstplaat uitgebracht een paar jaar geleden. Met nieuwe kerstliedjes erop, zoals Underneath The Christmas Tree en de titelsong Wrapped in Red, die ik gewoon echt heel goed vind en wat mij betreft op dezelfde hoogte staan als de echte kerstklassiekers! Als je ‘m nog niet kent, zeker even luisteren…

Koop bij bol.com

Elvis Presley – Elvis’ Christmas Album

Uiteraard mag The King niet ontbreken in dit lijstje. Elvi’s Christmas Album (alweer die originele naam haha) stamt uit 1957. Een album vol rock & rollende kerstliedjes. Met liedjes die je misschien nog niet kent, zoals ‘Here comes Santa Claus’, ‘I believe’ en ‘Santa Claus is back in town’. Luisteren die klassieker!

Koop bij bol.com

A Christmas Gift for You from Phil Spector

De vreemde eend in de bijt: want dit is een verzamelplaat. Maar op dit kerstalbum staan een aantal geweldige kerstnummers, ook liedjes die je misschien nog niet kent. Zoals A Marshmallow World van Darlene Love en Parade of The Wooden Soldiers van The Crystals.

Koop bij bol.com

Josh Groban – Noel

Deze cd staat in de top 10 best verkochte kerstalbums allertijden, zelfs nog boven de plaat van Mariah Carey. Josh heeft een opera-achtige stem, je moet er van houden. Toevallig kan ik er wel van genieten! Favoriet voor mij is Angels we have heard on High. Ook ‘Thankful’ is een mooi lied. Dat zelfde geldt voor het Franse Petit Papa Noël (kleine kerstman).

Koop bij bol.com

Nat King Cole – Christmas

Ik kon op Spotify alleen de remasterde versie vinden van Nat King Cole’s kerstplaat. Wat een heerlijke stem heeft die man toch! Dit plaatje staat hier regelmatig op tijdens een romantisch (pre) christmas dinertje. The Christmas Song is geweldig en ook Frosty the Snowman.

Sia – Everyday is Christmas

Een gloedjenieuwe kerstplaat van Sia met bijna alleen maar unieke, originele kerstnummers. Als je het nog niet geluisterd hebt, moet je dan zeker even doen! Misschien niet zo sfeervol als de albums die uit de vorige eeuw stammen, maar toch ook zeker een modern kerstkunstwerk dat in deze lijst niet mag ontbreken. Candy Cane Lane vind ik erg grappig en Snowflake is heel mooi.

Koop bij bol.com

Wat is jouw favoriete kerstalbum aller tijden?

Ook al staan er op de meeste platen veel van dezelfde liedjes, toch hebben al deze kerstalbums iets speciaals. Ik ben nu natuurlijk vooral heel erg nieuwsgierig naar jouw favoriete kerstalbum aller tijden? Staat die kerstplaat in deze lijst? Of mist ie echt nog? Laat het weten hieronder! En geniet van de kerstdagen lieve Christmaholics.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

  1. Acoustic Christmas van Neil Diamond.
    Hier staan ook wat onbekende nummers op ,die gecomponeerd zijn door Neil.
    Heerlijke muziek.

  2. Mijn dochters Lotte en Lola zweren bij het Christmas album van Jethro Tull. Ze luisteren al in september naar de mooie stem van Ian Anderson. Tijdens de kerstdagen zingen ze mee en dansen door de kamer.
    Prachtige muziek!