Prachtige & heerlijke glas-in-lood kerstkoekjes

0

De kerstboom optuigen is voor mij echt een van de hoogtepunten van de feestdagen. Heerlijk die voorpret! Mijn boom kan niet vol genoeg hangen met foute kerstslingers, lichtjes en kerstballen in alle soorten en maten. En voor een zoetekauw als ik mogen eetbare kerstdecoraties niet ontbreken. En het is natuurlijk extra leuk om zelf iets te maken voor in je boom. Zoals deze glas-in-lood kerstkoekjes bijvoorbeeld…

Glas-in-lood kerstkoekjes

Ik liep al jaren met het idee om glas-in-lood koekjes te maken. Nu moest het er eindelijk maar eens van komen. Het idee is eigenlijk heel eenvoudig. Je bakt namelijk jouw favoriete zuurtjes mee in de oven. Zo ontstaat een gekleurd venstertje waar het licht prachtig doorheen schijnt. Net echt!

Hang de koekjes maar eens in de buurt van kerstlampjes voor een extra mooi glas-in-lood-effect. Het meest lastige aan deze koekjes is om ze niet allemaal in je buik te laten verdwijnen, voordat ze in de kerstboom hangen haha!

Wat heb je nodig om deze kerstkoekjes te maken?

Ingrediënten (voor circa 30 koekjes):

 • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 150 gram poedersuiker
 • 2 theelepels vanille-extract
 • 1 ei
 • 450 gram patentbloem + iets extra om te bestuiven
 • Halve theelepel zout
 • Een zak zuurtjes naar smaak (bijv. van de Hoogvliet)
 • Benodigdheden
 • Koekuitstekers naar keuze, bijvoorbeeld grote en kleine ster
 • Deegroller
 • Platte bakvorm/bakplaat die in de koelkast past
 • Keukenmachine + oordopjes

De kerstkoekjes met glas-in-lood maken

Het eerste wat we gaan doen om de kerstkoekjes te maken, is jet deeg voorbereiden

1. Mix de boter, poedersuiker en het vanille-extract tot een romig mengsel met een handmixer of een staande mixer met deeghaak.
2. Voeg het ei toe en mix nog eens om alles goed te mengen.
3. Voeg de bloem en het zout toe. Mix alles tot een samenhangend, glad deeg of kneed met de hand.
4. Druk het deeg uit tot een platte ‘pizzabodem” van 1-2 cm dik en verpak luchtdicht in vershoudfolie.
5. Koel het deeg (minstens) twee uur in de koelkast voor gebruik.
6. Bekleed alvast een bakplaat met bakpapier. Hier leg je straks de uitgestoken koekjes op. Houd er wel rekening mee dat de bakplaat in de koelkast moet passen. Ik gebruikte zelf een brownievorm met een lage (!) opstaande rand. Tip: Wil je niet dertig koekjes in één keer maken? Maak dan wel al het deeg en vries de helft in voor later.

Heeft je deeg lang genoeg gerust in de koelkast? De volgende stap is het maken van de koekjes.

1. Haal het deeg uit de koelkast.
2. Breng een dun laagje bloem aan op een deegroller en bestuif het aanrecht. Zo voorkom je dat het deeg straks vastplakt.
3. Rol het deeg gelijkmatig uit tot een grote ronde lap van zo’n 0,5 cm dik.
4. Steek de koekjes uit met behulp van de koekuitstekers.
5. Steek een kleiner vormpje uit de koekjes. Dit gat vul je straks op met zuurtjes.
6. Leg de koekjes op een bakplaat en prik een gaatje in de bovenkant met een satéprikker. Hier kun je later een touwtje doorheen rijgen.
7. Zet de bakplaat voor minimaal een uur in de koelkast. Ga ondertussen verder met het glas-in-lood venstertje.

glas-in-lood kerstkoekjesNu gaan we het glas-in-lood venster maken, de koekjes bakken en ze tot slot natuurlijk in de kerstboom hangen!

1. Doe oordopjes in en hak het snoep in een keukenmachine tot een zandachtige structuur.
2. Haal de koekjes na het uur uit de koelkast en vul het gaatje met de zuurtjes. Het werkt handig om een theelepeltje of de punt van een scherp mes te gebruiken hiervoor.
3. Zet de bakplaat nog eens 30 minuten in de koelkast met de zuurtjesvulling erin. Het is belangrijk dat het deeg goed koud en stevig is, anders behouden de koekjes hun vorm straks niet in de oven.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
5. Bak de koekjes nu circa 12-14 minuten in het midden van de oven. Het klopt dat de koekjes er nog redelijk licht eruit zien. Houd goed in de gaten dat ze niet te bruin kleuren tijdens het bakken en dat het snoep niet karamelliseert.
6. Laat de koekjes goed uitharden op de bakplaat. Haal de koekjes na ongeveer een half uur heel voorzichtig van het bakpapier.
7. Rijg een dun touwtje door het koekje en geef jouw zelfgemaakte kerstdecoratie een mooi plekje in de kerstboom!

Bewaar de koekjes in tupperware of een metalen koektrommel. Zet hier ook een klein schaaltje rijst bij. De korrels trekken vocht aan en zo blijven de koekjes langer knapperig. Eet smakelijk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Van hongerig makende foodfotografie & culinaire redactie tot een taart op bestelling bakken voor een verjaardag. De liefde voor zoetigheid loopt als een rode draad door alles wat Caroline Piek doet. Die passie deelt zij graag via haar foodblog Piek & Pie. Je vindt er zoete recepten, interviews met foodies en nog veel meer. Wil je niets missen? Volg Caroline dan op Instagram.

Reageer!