Het wordt weer eerder donker: tijd voor mooie verlichting in huis!

1

Je hebt het vast al gemerkt; de dagen worden korter en de avonden beginnen vroeger. Yes, de herfst is in aantocht! En dat betekent dat de lichtjes in huis weer wat eerder, vaker en langer aan gaan. Goed licht in huis zorgt voor heel veel sfeer als het donker is. Maar wat is goed licht eigenlijk? En hoe krijg je met verlichting een gezellige ambiance in huis? In deze blog deel ik een zevental tips met je!

1. Denk na over stijl én soort verlichting

Verlichting is zó belangrijk in je interieur. Toch denken we er vaak niet zo veel over na als over onze meubels en accessoires. En áls we er over nadenken, dan gaat het vooral over de stijl; hoe de lamp eruit moet zien. Maar niet over hoeveel  lampen je nodig hebt, wat voor soort licht ze brengen en hoe alle verlichting ‘samenspeelt’ bijvoorbeeld. Professionele stylisten doen dat wel. Zij maken een lichtplan voordat ze een ruimte inrichten.

2. Maak een lichtplan

In zo’n lichtplan (een soort plattegrond) stel je vast welke verlichting wil je neerzetten & ophangen en hoe krachtig de lampen moeten zijn. Hoe je dat doet? Maak een plattegrond van je ruimte en zet je meubels, schilderijen, planten e.d. op de juiste plek. Maak vervolgens met cirkels duidelijk welke activiteiten er waar in de ruimte plaatsvinden, zodat je weet wat er precies verlicht moet worden. Vervolgens kun je eerst de basisverlichting, dan de ‘accentverlichting’ en dan de sfeerverlichting toevoegen (daarover later meer). In dit artikel vind je een uitgebreide uitleg voor het maken van een lichtplan.

3. Geef aandacht aan basis-, accent- & sfeerverlichting

Je las het al; er zijn dus verschillende soorten verlichting! Voordat ik me erin ging verdiepen, wist ik dat echt niet. Ik zet de drie belangrijkste even voor je op een rij. De eerste is basisverlichting. Dit licht verspreidt zich als het ware over de gehele ruimte. Denk daarbij aan plafondlampen zoals kroonluchters, spotjes, maar soms ook mooie lampen voor boven de eettafel.

De tweede categorie is de accentverlichting (ook wel werkverlichting of taakverlichting genoemd). Deze verlichting moet er voor zorgen dat je genoeg ‘licht’ hebt om te kunnen doen wat je wil doen, zoals bijvoorbeeld koken, het werken aan een tafel of lezen. Deze verlichting accentueert bepaalde delen van de ruimte (zoals een leeshoekje) en moet natuurlijk harmonieus samengaan met de basisverlichting. Voorbeelden zijn tafellampen en vloerlampen.

Je hebt lampen die verlichten, en lampen die sfeer brengen

De derde categorie, sfeerverlichting, heeft als enige doel het maken van sfeer. Verlichten doen dit soort lampjes eigenlijk nauwelijks. Tegenwoordig heb je van die supergave ‘sfeerperen’, die er prachtig uit zien. Maar gedimde schemerlampen of spotjes kunnen ook onder sfeerverlichting vallen. Mocht je op zoek zijn naar nieuwe verlichting, check Lampen24.nl eens. Veel van de foto’s in deze blog komen er vandaan.  Ik vind het een superfijne en overzichtelijke webshop om inspiratie op doen voor verlichting in alledrie de hierboven genoemde categorieën.

4. Kies voor meerdere lichtbronnen

Wat heel vaak ‘fout’ gaat, is dat mensen voor slechts enkele lichtbronnen kiezen. Eén grote lamp en twee leeslampjes bijvoorbeeld. En ja, in je huiskamer heb je natuurlijk wat meer licht nodig dan bijvoorbeeld in je slaap- of werkkamer. Maar als je echt sfeer in huis wil, kun je beter voor meerdere, kleinere lichtbronnen gaan, dan voor enkele grote.

5. Bedien je lampen met je smartphone

Vind je het een gedoe om iedere keer zoveel lampjes aan- en uit te moeten doen? Er zijn tegenwoordig van diverse merken Domotica-sets verkrijgbaar, waarmee je de lampen kunt ‘groeperen’ en makkelijk kunt bedienen met je smartphone. Zo maak je als het ware je eigen, persoonlijke draadloze verlichtingsnetwerk. Super handig! Philips Hue smart control is hier een voorbeeld van.

6. Denk na over de kleur van het licht

Wit licht is een stuk minder ‘gezellig’ dan geel licht. Denk bij het kiezen van de peertjes die in je lampen gaan niet alleen na over hoe krachtig de lichtbron moet zijn, maar ook over de kleur van het licht. Tegenwoordig heb je gelukkig allerlei energiezuinige LED-lampen die sfeervol licht uitstralen (dat was ooit wel eens anders). Mijn favoriete licht is nog altijd dat van traditionele gloeilampen en halogeen. Je hebt overigens ook van die lampjes die van kleur kunnen veranderen, zo kun je de kleur van het licht aanpassen aan het moment.

7. Nog meer sfeerverlichting: kerstlampjes & kaarsjes

Het zou natuurlijk raar zijn als ik de kerstverlichting zou overslaan. Kerstlampjes zijn een andere, supergezellige bron van sfeerverlichting. Misschien wist je dit nog niet, maar ik heb altijd iets van kerstlampjes hangen. Vaak zijn het van die twinkelende dunne cascadelampjes aan een kast. Soms zijn het kleine cascadelampjes in een vaas. Het leuke is dat je dit al de hele herfst kunt doen, voor die eerste gezellige kerstsfeer in huis.

Naast kerstlampjes, zijn natuurlijk ook kaarsjes een perfecte bron van sfeerlicht. Met kaarsjes creëer je kleine lichtpuntjes in huis. Tip: speel met verschillende hoogtes. Niet alleen kleine waxinelichtjes, maar bijvoorbeeld ook grotere tafelkaarsen in kandelaars. Zoals op de foto hieronder van de Riverdale najaarscollectie 2018.

Hoe verlicht jij je huis?

Ik vond het best leerzaam om te ontdekken dat er zoveel soorten licht zijn en hoe al die soorten met elkaar in harmonie komen. Heb jij van alledrie de categorieën verlichting iets in huis? Of zou je bijvoorbeeld – net als ik – nog wel wat meer aandacht kunnen besteden aan accentverlichting? Laat het me weten in een reactie hieronder!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

1 reactie

  1. Daar kan ik wel goed advies in gebruiken, dat er iemand langskomt, passend bij de sfeer.
    We hebben daarin te weinig kennis en ervaring, is nu bij elkaar geraapt en slecht.