Prachtige kerstverlichting voor buiten: 11 tips & ideeën

11

Samenwerking – Je kent ze vast wel; die prachtige beelden van super sfeervol verlichte tuinen. In Amerika weten ze al jaren raad met kerstverlichting buiten, daar kunnen we in Nederland en België nog wel wat van leren! Wat kun je allemaal doen om de buitenruimte rondom je huis feestelijk te verlichten voor Kerst? In deze blog deel ik 11x inspiratie voor prachtige kerstverlichting in je tuin, aan je gevel en op je balkon.

1. Kerstverlichting buiten: je dakrand versieren

Eén van de leukste dingen die je kunt versieren met kerstlampjes rondom je huis, is de gevel van je woning. Hang prachtige ijspegelverlichting – van die lampjes die op verschillende lengtes naar beneden hangen – aan je dakrand of dakgoot. Kies je voor ijspegelverlichting met een uithanghoogte van 50 centimeter en een hoge lichtopbrengst, dan krijg je het mooiste effect!

Oh en nog een tip van Sas: investeer in koppelbare ijspegelverlichting! Ik schrijf deze blog in samenwerking met KerstverlichtingBuiten.com (een hartstikke fijne webshop met alles op het gebied van buitenverlichting voor Kerst) en zij hebben handige sets met een lengte van 3 meter. Die sets bestaan weer uit twee segmenten van 1,5 meter. Zo kun je je ijspegelverlichting perfect op maat maken voor jouw gevel.

Kerstverlichting buiten inspiratieHet vastmaken van je ijspegelverlichting aan de dakrand doe je trouwens het handigste met groothaken. Je hoeft dan niets te boren of te betimmeren. Ideaal! Welke maat haak voor jouw dakgoot het meest geschikt is, kun je testen met het handige proefsetje dat KerstverlichtingBuiten.com verkoopt.

2. Contourverlichting met prikkabels

Een andere manier om je gevel feestelijk te verlichten, is met behulp van contourverlichting. Misschien ben je wel eens in Londen bij Harrods geweest in de kerstperiode? Ik was er in 2015 en toen maakte ik de foto hieronder. Harrods heeft dit soort bolverlichting rondom de ramen en randen bevestigd. En dat geeft een geweldig effect! Ook in Amsterdam zijn sommige panden met prikkabels verlicht. En waarom zou dit alleen iets zijn voor grote bedrijfspanden? Als je in een statig huis woont, dan is dit echt een super originele manier om je woning te versieren voor kerst!

3. Kleine plantjes bij de entree versieren

Kleine kerstboompjes in potten of buxusbollen bij de voordeur? Die zijn superleuk om te verlichten met mini-ledlampjes. Gebruik hiervoor geen gewone kerstlampjes, die hebben te dikke kabels en te grote lampjes voor zo’n kleine plant. Ga liever voor mini-ledlampjes. Met hun dunnere kabels en lampjes van 3×3 mm zijn die perfect in verhouding. Heb je een donkere plant, struik of boompje om te versieren? Kies dan voor zwarte kabels. Daarnaast kun je ook voor groene en witte lampjes kiezen.

Kies bij voorkeur voor lampjes die in het stopcontact kunnen. Waarom? Omdat deze feller branden. Daarnaast kun je ze zelf aan- en uitzetten wanneer je wil. Heb je echt geen stroompunt buiten? Dan kun je eventueel voor mini-leds op batterijen gaan. Het nadeel daarvan is dat ze minder fel branden, dat de lichtintensiteit heel snel afneemt en dat ze vaak een automatische timer hebben. Ze branden 6 uur lang en daarna gaan ze automatisch uit. Bovendien moet je de batterijen regelmatig vervangen. Maar als je geen stroompunt hebt buiten, dan is het desondanks wel een fijne oplossing.

4. Een kerstboom op de voordeur

Een kerstboom óp de voordeur? Jazeker, dat kan! Deze 2D-boom van Fairybell maak je vast met elastieken aan je deur en zorgt voor een superleuke, sfeervolle binnenkomer. Ik heb er zelf eentje in huis, en je kunt hem ook perfect gebruiken voor de balkondeur in een appartement. Of natuurlijk op de deur die naar je tuin leidt. Hij doet het tot slot ook super als versiering ín huis, gewoon op een binnendeur.

Kerstverlichting buiten inspiratie5. Een kerstboom, struik of loofboom verlichten

We gaan over van de gevel naar de tuin! Heb je een spar of dennenboom in de tuin staan? Dan kun je die natuurlijk prachtig verlichten met koppelbare lichtsnoeren. Maar wist je dat je in feite van elke boom een kerstboom kunt maken met behulp van lampjes? Wikkel bijvoorbeeld lichtsnoeren om de takken van een grote struik of een loofboom voor een prachtig uitgelicht geheel. Dit fenomeen is de laatste 3-5 jaar flink in opkomst.

Welke plant of boom je ook gaat verlichten, kies bij voorkeur voor professionele koppelbare lichtsnoeren. Die kun je zo lang maken als nodig. Je buitenlampjes krijgen bovendien met al die regen, wind en temperatuurverschillen best wel wat te verduren. Als je iets meer geld uitgeeft aan kwalitatief hoogwaardige lampjes, heb je er veel langer plezier van. Je kunt ze dan zelfs een aantal jaar laten hangen.

Naast lichtsnoeren kun je ook werken met netverlichting. Deze verdeel je veel sneller en makkelijker om een boom of struik heen. Maar het nadeel is; zo’n net is rechthoekig. En je struik of boom is dat natuurlijk niet. Zodra je het net rond gaat buigen, ontstaan er bijna altijd gaten. Een perfect verlicht geheel wordt het dus nooit. Maak daarom de keuze; wil je snelheid en gemak? Dan zijn de lichtnetten ideaal. Wil je een perfect uitgelichte boom of struik? Kies dan liever voor de koppelbare lichtsnoeren.

6. Lichtgevende bollen of sterren ophangen

Een andere manier om je bomen te versieren met lampjes – die iets minder tijd kost – is door lichtgevende bollen of sterren op verschillende hoogtes aan de takken te hangen. Kijk nou hoe leuk dat eruit ziet! Zo’n bol kun je bijvoorbeeld ook aan de vlaggenstok hangen aan je gevel. Hoe tof zou het zijn als de hele straat dat doet? En natuurlijk doen dit soort lichtgevende decoraties het ook perfect onder een veranda of overkapping.

7. Je schutting of tuinmuur verlichten

Heb je een schutting of muur in de tuin die je wat kerstsfeer mee wil geven? Ook dat kan op diverse manieren. Verdeel er bijvoorbeeld een heel lang koppelbaar snoer kerstlampjes over. Of kies voor ijspegelverlichting, zoals we lieten zien bij tip 1. Voor een lage schutting of laag hekje kun je ook werken met verlichte guirlandes. Overdag zie je dan het prachtige groen, en ‘s avonds zorgen de lampjes voor extra sfeer.

Tot slot kun je werken met een ‘lichtgordijn’ dat je bovenaan de schutting of muur vastmaakt, en dat tot de grond rijkt. Zo’n gordijn geeft echt een sprookjesachtige sfeer. De foto’s hieronder heb ik vorig jaar gemaakt in Edinburgh. Gaaf hè? Een lichtgordijn werkt overigens ook heel goed op een hoge haag.

8. Veranda of prieeltje versieren

Heb je een overkapping in je tuin, een overdekt terras, een veranda of een prieeltje? Ook die lenen zich perfect voor kerstverlichting! Je kunt natuurlijk ijspegelverlichting ophangen aan de rand van je overkapping of prieel. Maar ook het ‘plafond’ kun je volledig verlichten, dat kan zowel met netverlichting als met (korte) ijspegelverlichting. Daarmee creëer je als het ware een soort sterrenhemel. Over sprookjesachtig gesproken!

Tot slot kun je natuurlijk verlichte bollen of sterren aan het plafond vastmaken. Check trouwens vooral even de foto’s hieronder met kerstlichtjes en sneeuw buiten. Zo mooi! Het is jammer dat we vorig jaar geen witte kerst hebben gehad. Hopen dat we dit jaar meer geluk hebben!

9. Vlaggenmast kerstboom in je tuin

Heb je geen boom in je tuin en wil je toch het effect van een kerstboom creëren? Dan bieden de Fairybell kerstbomen op palen uitkomst. Deze ‘vlaggenmast kerstbomen’ doen het zowel heel gaaf in je voortuin als je achtertuin. Op de foto’s hieronder zie je hoe mooi deze bomen eruit zien. In feite is het een lange paal waar lichtsnoeren aan vast zitten in de vorm van een kerstboom. Je maakt de boom vast met haringen in de grond. Er zijn vlaggenmast kerstbomen van 2, 3 en 4 meter hoog. De paal in het midden is uitklapbaar en inschuifbaar. Het pakketje kun je na de kerstperiode daardoor weer heel makkelijk opbergen.

10. Een buitentrap verlichten

Heb je een trapje bij de voordeur of een trap in de tuin? Ook die  kun je prachtig versieren met ijspegelverlichting of door er koppelbare kerstverlichting omheen te wikkelen. Geen trap aanwezig? Je kunt ook een houten ladder schuin tegen een muur of je gevel zetten en die decoreren met sfeervolle kerstlampjes. Zoek je overigens nog meer creatieve versierideetjes voor je tuin of balkon? Ik heb er in dit eerdere artikel ook al heel wat verzameld.

11. Wees niet bang voor het ‘twinkle effect’

En tot slot: don’t be afraid of the sparkle. Vaak heb je bij kerstverlichting voor buiten de keuze uit ‘gewone’ lampjes en verlichting met twinkle effect. En ik beloof je; dat twinkelen is zó leuk. Er is een groot verschil tussen knipperen en twinkelen. Kies je voor kerstverlichting met twinkle effect, dan knipperen slechts enkele lampjes. Niet allemaal dus! En bovendien twinkelen ze ook op een hele subtiele manier. Je hoeft dus echt niet bang te zijn over een overdreven kermiseffect. Kerstlampjes met twinkle geven juist iets extra feestelijks, op een ingetogen manier. Dus als je durft; kies voor twinkle en laat je tuin en gevel écht sprankelen.

Welke kerstverlichting buiten ga jij ophangen?

Natuuuurlijk ben ik nu heel benieuwd of ik je heb weten te inspireren. Heb je iets moois gezien? Ben je geïnspireerd geraakt om ook jouw gevel, tuin of balkon te versieren met kerstverlichting? Let me know! En mocht je nog foto’s hebben van jouw kerstverlichting in de tuin of aan je gevel van voorgaande jaren, dan zie ik die heel graag! Zou je die  met me willen delen? Je kunt jouw foto hieronder uploaden als je een reactie plaatst.

Dit artikel is in samenwerking met Kerstverlichting Buiten geschreven.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

11 reacties

 1. ik ben gek op kerst ennde lampjes. nu heb ik een erker met Kerstdorp en buitenkant een lange verlichte guirlande en de struikjes versierd.. de buurt kijkt er steeds naar uit hahaha.
  dit jaar wordt alles anders ik verhuis ergens eind november naar een appartementje met een balkonnetje geen idee hoe ik het daar kan aanpakken. ben al blij met deze tips..

 2. Dit keer ben ik je voor ;-), tuinhuis, pergola en dakgoot van de schuur worden hier al jaren aangekleed met kleine warm witte lichtjes. Sinds vorig jaar is daar de faitybell kerstboom en kerstboom deurhanger bijgekomen. Het is geen knipperlicht verlichting want daar zou ik gek van worden.

 3. Ik krijg alleen maar meer zin in kerst nu! Ik vind vooral de kerstverlichting om het huis mooi! En dan twee kleine sparretjes met verlichting bij de voordeur! Schitterend!

 4. Als ik al dit moois weer zie…begint het ook bij mij alweer een beetje te kriebelen! Buitenverlichting met kerst vind ik altijd een soort van “must have”! Het geeft namelijk zoveel extra sfeer tijdens de winter dagen. Zelf heb ik sinds vorig jaar onze kastanjeboom verlicht met een verlichtingsstreng van 50 meter, waaraan ik mooie melkwitte lampenkappen had bevestigd. Aangezien onze 85 jaar oude kastanjeboom megagroot is, gaan we nog wel een tweede lichtstreng maken en deze volgend jaar doorkoppelen aan de eerste lichtstreng. Zeker toen het een beetje had gesneeuwd was het een bijzonder mooi gezicht. We hebben echt zoveel reacties van mensen ontvangen, iets wat ik totaal niet had verwacht. Zelfs de plaatselijke krant kwam hier aan de deur voor een interview en tal van mensen belde spontaan bij ons aan met de vraag, oh wat mooi, waar hebben jullie dit gekocht? Het is volledig zelf bedacht en zelf gemaakt…..en het is een hele klus kan ik melden….en daarnaast kost het ook wel wat, want naast alle benodigde materialen, heb je ook nog de huur van een hoogwerker om alles vervolgens hoog in de boom aan de takken te kunnen bevestigen! Maar het eindresultaat mag er inderdaad zijn. Ook gedurende de late zomeravonden en nachten laten we de lampen altijd branden, dit alles verloopt gewoon middels een tijdschakelaar. En de gebruikte ledverlichting, verbruikt maar heel weinig stroom. Ik ben er nog steeds heel erg blij mee!

 5. Wij hebben net een nieuwe (huur) woning. Ik zou heel graag dat met die dakrand doen, maar die haken enzo…. oei! Intimiderend. Een tutorial daarvan zou helpen (*ontwapenende glimlach pretty please*)?

  We hebben ook een flinke tuin ineens, dat vraagt natuurlijk om lichtjes, zodat het geen groot donker gat wordt. Ik vraag me ook af hoe we dat gaan oplossen met de stroom. Via een raam is zo koud. Uit de schuur misschien, hoe ver reikt een verlengsnoer eigenlijk?

  En zouden de vogeltjes bezwaar hebben tegen decoratie en verlichting aan hun huisjes en voederplek? Hmmmm…

 6. Bedankt voor de tips! We gaan begin volgend jaar verhuizen, maar ben nu al bezig met de kerstverlichting voor volgend jaar in onze patiotuin en balkon en die 2D boom van Fairybell is helemaal geweldig!!
  Complimenten wederom weer voor deze pagina en je Insta pagina die ik volg en de filmpjes op YouTube!
  Ik doe zoveel ideetjes op en je stopt er met veel kerstliefde veel tijd in…
  Kan niet wachten tot het weer kerst is!!