Mijn herfstbalkon + DIY pompoen met mos & vetplantjes

14

Herfst op Christmaholic? Waarom niet eigenlijk!? Het leukste seizoen van het jaar begint in de herfst. I love it. Dit jaar heb ik voor het eerst herfstdecoratie op het balkon neergezet. Sterker nog; ik heb hem compleet in najaarssferen gebracht. Zo leuk om te doen! In deze blog laat ik je mijn herfstbalkon zien én lees je hoe je een pompoen versiert met mos en vetplantjes. Een twee-in-één blogje dus. Leek me leuk om eens een keertje te doen.

Pompoen versieren met mos & succulenten

We beginnen met de DIY: een pompoen versieren met succulentjes, mos en gedroogde decoratie. Dit is zo makkelijk en echt hartstikke leuk om te maken. Wat heb je nodig?

 • Een pompoen (of meerdere natuurlijk)
 • Succulenten (vetplantjes) die je in kleine stukjes kunt breken
 • Wat platte mos
 • Koude lijm, bijvoorbeeld bloemistenlijm of lijmspray
 • Een lijmpistool met patronen
 • Eventueel nog wat gedroogde decoraties, zoals distels en gedroogde bloemen

De pompoen decoreren voor je herfstbalkon

Haal de succulentjes uit elkaar en was de kleine stukjes af. Maak ze goed droog. Doe je dit een dag van tevoren, dan weet je zeker dat ze goed droog zijn en dus beter blijven plakken. Haal voorzichtig de steel van de pompoen af, zonder de schil en het vruchtvlees te beschadigen. Lijm nu met de koude lijm of lijmspray het mos op de pompoen. Doe dit niet met de hete lijm uit je lijmpistool, want dan riskeer je dat je pompoen kapot gaat (en dan gaat-ie heel snel rotten). Laat de lijm even drogen en warm ondertussen je lijmpistool op. Lijm vervolgens met je lijmpistool de succulentjes en andere decoratie op het mos vast. En je bent klaar!

Het is hartstikke leuk om zowel een grote als enkele kleine pompoenen te versieren, zo heb je een leuk tafereeltje. Je kunt de pompoenen zowel buiten als binnen neerzetten. Hoe lang ze mooi blijven, dat weet ik nog niet. Ik las ergens online dat je de plantjes het beste elke dag een beetje nats kunt prayen met een plantenspuit. In the end – als je mazzel hebt – moeten de wortels van de succulentjes door het mos de pompoen in groeien en zo in leven blijven. Maar ik moet nog zien of dat écht gaat gebeuren haha! Zo groen zijn mijn vingers namelijk niet.

Je balkon versieren in herfstsferen

Natuurlijk heb ik, naast de versierde pompoenen, nog veel meer op mijn balkonnetje staan. Ik heb diverse soorten & maten kalebassen, pompoenen en sierfruit gehaald. Die heb ik verdeeld over de plankjes van mijn IKEA-rek. Daarnaast heb ik drie potten (die ik nog had) gevuld met wintervaste witte heide. Aan de muur hangt een sliert met kerstlampjes, plus twee bossen met gedroogde bloemen en herfsttakken (op de kop). Gekocht bij mijn favoriete bloemiste Bloemmarie. De bloemen zijn al droog, en de takken kunnen zo mooi indrogen. De ‘verroeste’ ster heb ik met de post gekregen van Tuinland (Groningen). Zo leuk! De gieter en de lege ginflessen had ik al, die staan het hele jaar door op mijn balkon.

Op mijn stoel ligt een wit bontje van de IKEA en een shawl die ik daar – dat zeg ik eerlijk – puur voor de shoot op heb gelegd. Normaal hangt die gezellig om mijn nek. Nu ik dit schrijf is het buiten 23 graden. Een heerlijke nazomerse herfstdag dus! En dat betekent maar één ding; zometeen ga ik lekker opgekruld in mijn stoel een boekje lezen. Met een kopje koffie erbij en een koekje. Maar eerst de boel opruimen hier, want het is altijd zo’n enorme bende na een fotoshoot, dat kun je je niet voorstellen. En dat zal ik ook maar niet laten zien haha, want je schrikt je kapot!

Wat voor herfstdecoratie heb jij in je tuin of balkon?

Ik ben best wel happy met mijn versierde balkon. Hij is helemaal in herfstsferen, helemaal knus en gezellig. Ik vraag me af waarom ik dit niet eerder heb gedaan. Wat vind jij van het eindresultaat? Zou je ook zoiets doen thuis op je balkon of je terras of in je tuin? Of heb je het heel anders versierd? Mocht je foto’s hebben van jouw herfstsfeer buiten, je kunt ze hieronder uploaden als je een reactie plaatst! En stel gerust ook je vragen hieronder als je iets wil weten over de pompoen DIY met mos en succulentjes. Happy autumn everybody!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

14 reacties

 1. Oh wat gaaf! Helaas hebben wij een ‘open’ balkon (galerijflat) en dan nog een supersmal looppad bij de huiskamer en zitgedeelte bij de kleinere kamers, dus dit soort hoekjes zijn niet zo te maken met de frosted glass/metaal afscheidingen tussen de woningen. En tja, gebleken is dat op 6 hoog soms wel eens iets wil wegwaaien, haha. Maar heb wel altijd mooie herfst-/winterbakken aan de reling hangen. Alleen dit jaar niks de nada vanwege de renovatie, grrr. Wordt dit jaar dus een beetje een kale boel hier, maar volgend jaar weer volop bakken vullen hoor!

  • Marleen vd Heuvel op

   Hallo Saskia,

   Ik geniet van je blogs en heb al wat ideetjes overgenomen waarvoor dank.
   Ik kocht je bruin oranje kaarsen en met de gele bloemen uit de tuin van Charlotte een mooi herfstplaatje al is het dan binnen.

 2. Wat een super leuk en gezellig balkon hebben jullie. Helaas doe ik in de herfst/winter stukken minder met aankleding op het balkon en onze tuin. Een paar bolchrysanten en daarbij houdt het wel op. Verder hebben wij een herfstkleurigeposter in de tuin die sfeer geeft. Rond Kerst wordt onze overkapping wel versierd.

 3. Wat een sfeervol balkon. Heel leuk. Die pompoenen zijn ook geweldig. En ja, de herfst telt wat mij betreft zeker mee in die heerlijke sfeer van het toeleven naar kerst. Het is zo genieten hè, deze tijd van het jaar. En het gevoel is heerlijk dat het nog een hele tijd duurt tot we die akelige zomerhitte weer ingaan.

  • Dat omschrijf je echt heel goed Carola.. dat is het precies! Al wordt het deze week ook weer een aantal dagen 24 / 25 graden. Maar op de één of andere manier is het veel beter te doen nu. De zon is minder krachtig en het koelt ’s nachts lekker af.

 4. Dat ziet er superleuk uit.
  In mijn tuin heb ik ook een herfsttafereeltje.
  Helaas lukt het niet om de foto bij te voegen.