CHECKLIST √ Hieraan herken je de échte Christmaholic

42

Ben jij een echte kerstfanaat? Vorig jaar al kon je al een testje doen om te checken hoe erg het gesteld is met jouw kerstfanatisme. Maar wat zijn nou eigenlijk de eigenschappen van een kerstfan? Aan welke tekenen herken je haar (of hem) precies? Hieronder vind je een checklist met 10 waarschijnlijk vrij herkenbare situaties. Hoeveel van de boxjes kun jij helemaal onderaan deze blog afvinken?

Wat is een Christmaholic eigenlijk?

Laten we eerst eens proberen om een definitie te geven van een Christmaholic. Ik heb even wat rondgegoogled en volgens de Urban Dictionary is een Christmaholic (ik vertaal het even vrij): “iemand die zo gek is op Kerst dat hij/zij direct na Kerst alweer nieuwe kerstversiering koopt. Kan ook iemand zijn die zijn eigen kerstcadeaus inpakt.” Hmmm, pretty close, vind je niet? Maar ik denk dat we daar nog wel wat eigenschappen aan toe kunnen voegen…

Wist je trouwens dat Christmaholic een beschermde naam is? Eind vorig jaar is Christmaholic namelijk officieel als merknaam geregistreerd in de Benelux. Dat betekent dat niemand (behalve ik) in Nederland, België of Luxemburg de naam Christmaholic mag gebruiken voor vergelijkbare activiteiten (zoals het bloggen, schrijven over kerst en het verkopen van kerstgerelateerde producten). Cool hè?

Checklist: ben jij een Christmaholic?

Oké, terug naar de checklist. Ik heb hieronder 10 eigenschappen geschetst die jij als echte kerstfanaat vast herkent. Mocht je er nog eentje missen, laat het dan zeker weten in een reactie helemaal onderaan deze blog. Ik heb de eigenschappen trouwens in de zij-vorm geschreven, omdat het gros van jullie (mijn lieftallige lezers) nou eenmaal vrouw is. En omdat ik er zelf ook eentje ben. Maar als jij toevallig een man bent, dan kunnen onderstaande eigenschappen natuurlijk ook voor jou heel herkenbaar zijn. Denk dan maar even overal ‘hij’ waar ‘zij’ staat ;-).

1. Ze kijkt kerstfilms en luistert kerstliedjes in de zomer

Heb jij de afgelopen zomer kerstfilms gekeken op Netflix? Heb je kerstliedjes geluisterd, gewoon omdat je er zin in had? Heb je altijd een kerstcd in de auto liggen? Yup, grote kans dat je een Christmaholic bent. Mijn man zet speciaal voor mij ‘Driving Home for Christmas’ op als ik sip ben en hij wil me opbeuren. Hij weet gewoon hoe happy dat liedje me maakt. Ook als het buiten 38 graden is. Juist dan, misschien wel :).

2. Ze begint al vroeg met plannen

Een echte Christmaholic begint liefst in september al met plannen maken. Misschien heeft ze de Christmaholic Kerstplanner wel gedownload en uitgeprint en pent ze die helemaal vol met haar ideeën. Ze maakt afspraken met vriendinnen om naar kerstevenementen, kerstshows en kerstmarkten te gaan. Ze pint er lustig op los op haar Pinterest-account. Ze denkt al na over hoe ze het huis gaat versieren, over welke kleuren er in de boom komen. Ze maakt misschien zelfs al wel kerstkaarten in september of ze begint met de eerste handwerkprojectjes. Je kunt maar beter vroeg beginnen, niet waar?

3. Ze is niet zo dol op de zomer, maar gek op de herfst!

De gemiddelde Christmaholic is geen zonaanbidder. Ze houdt van de herfst, de aanloop naar Kerst. Als de blaadjes verkleuren, de dagen korter worden en de temperatuur daalt. Ze is gek op het gezellige seizoen dat aanbreekt in september. Kaarsjes, kopjes thee, films kijken op de bank… dat heeft ze veel liever dan 30 graden en een zonovergoten strand.

4. Ze telt de dagen af tot Kerst

Een Christmaholic vindt het helemaal niet raar om direct na kerst weer te beginnen met aftellen. Ze kan gewoon niet wáchten. Nog 300 dagen tot Kerst? De countdown is begonnen! Misschien heeft ze wel een app geïnstalleerd op haar telefoon, die haar iedere dag vertelt hoeveel nachtjes ze nog moet slapen. Misschien volgt ze wel Facebook-pagina’s waar elke dag een aftelplaatje wordt gepubliceerd. En sommige Christmaholics hebben thuis een aftelkalender, zodat ze er iedere dag een beetje mee bezig kunnen zijn.

Dit plaatje deelde ik op Facebook en Instagram toen het nog 250 dagen tot Kerst was.

5. Ze houdt meer van de voorpret dan van Kerst zelf

Aftellen vindt ze dus heel leuk, maar stiekem houdt de Christmaholic veel meer van de voorpret (de aanloop naar Kerst) dan van die twee drukke dagen zelf. Natuurlijk geniet ze daar ook volop van, maar Kerst is voor een Christmaholic veel meer dan die twee dagen. Kerst is een heel seizoen. Het begint in september, als hier op de site de eerste kersttrendblogjes verschijnen en als de eerste kerstshows hun deuren openen. En het gaat door tot begin januari, wanneer ze haar kerstboom weer opruimt. En dan? Dan begint ze gewoon weer opnieuw met vooruitkijken.

6. Ze wacht niet met versieren tot na Sinterklaas

Een echte Christmaholic wacht niet met versieren tot Sinterklaas weer naar huis is. Oké, misschien vanwege de kinderen, of omdat haar partner écht niet voor 5 december een Kerstboom in huis wil. Maar als het aan de Christmaholic zelf ligt, begint ze in oktober al met het maken van een kerstmoodboard en komt in november de eerste kerstversiering in huis. Misschien niet meteen die kerstboom, maar zeker wel iets van kerstlampjes, een tafereeltje met winterse dingetjes zoals dennenappels en wat nepsneeuw. Of een kerstdorp met prachtige huisjes. Want waarom zou je wachten tot december met het versieren van je huis?? Eerder beginnen, betekent langer genieten!

7. Ze versiert het hele huis

Over versieren gesproken; een echte Christmaholic houdt niet op bij de kerstboom in de woonkamer. Iedere kamer in huis krijgt een (kleine) christmas makeover. Speciale kerstzeepjes en kersthanddoekjes op het toilet. Een kerstdekbedovertrek in de slaapkamer. Zelfs het balkon of de tuin mag er aan geloven. Het huis versieren is één van de allerleukste dingen aan de kerstvoorpret, dus waarom zou je stoppen bij de woonkamer? Mocht je trouwens benieuwd zijn naar hoe ik mijn huis versier, hier vind je mijn Home Tour van vorig jaar.

8. Ze bezoekt minimaal 1 kerstshow per seizoen

Een kerstseizoen is niet compleet, zonder een bezoekje aan tenminste één kerstshow of kerstafdeling. De echte Christmaholic houdt van tradities, dus ze gaat ieder jaar in ieder geval naar het tuincentrum vlak in de buurt. Maar als ze over de mogelijkheden (financiën, vervoer) beschikt, dan bezoekt ze er nog veel meer! Niets maakt een Christmaholic gelukkiger dan struinen tussen de kerstballen en genieten van al dat moois.

9. Ze koopt elk jaar iets van kerstdecoratie

En hoewel een Christmaholic nu al dozen vol kerstversiering op zolder of in de kelder heeft staan, koopt ze toch ieder jaar weer iets nieuws. Zo breidt ze haar kerstcollectie elk jaar een beetje verder uit. Het hoeft echt maar één bal te zijn, of gewoon een setje nieuwe kerstservetten. Maar iets nieuws kopen, hoort voor de Christmaholic gewoon bij de kerstvoorpret.

10. Ze vindt eigenlijk alles leuk aan Kerst

Als je haar vraagt wat ze het leukste vindt aan Kerst, dan kan de Christmaholic daar geen antwoord op geven. Het gaat namelijk niet om één ding. Niet specifiek om het versieren, om de muziek, om het eten of om de cadeautjes. Het gaat eigenlijk om alles bij elkaar. De combinatie van al die zaken die de kerstperiode zo fantastisch maken, dat is waar een echte Christmaholic van houdt. Zij vindt ALLES leuk aan Kerst. Behalve dan dat het altijd weer zo snel voorbij is, snik.

Tijd voor de checklist!

Alle eigenschappen, situaties en tekenen aan de wand hierboven gelezen? Ik heb ze nog even voor je samengevat  in een checklistje hieronder. Vink maar eens aan welke zaken voor jou herkenbaar zijn.

CHECKLIST: Ben jij een Christmaholic?

 • ik kijk kerstfilms en luister kerstliedjes in de zomer
 • ik begin al vroeg met het maken van plannen
 • ik ben niet zo dol op de zomer, maar gek op de herfst
 • ik tel de dagen af tot Kerst
 • ik hou meer van de voorpret dan van Kerst zelf
 • ik wacht niet met versieren tot na Sinterklaas
 • ik bezoek minimaal 1 kerstshow per seizoen
 • ik versier het hele huis
 • ik koop elk jaar iets van kerstdecoratie
 • ik vind ALLES leuk aan Kerst

Ben jij een echte Christmaholic?

Heb je er 8 of meer aangevinkt? Yup, dan val je in de categorie Christmaholic. En dat is – als je het mij vraagt – absoluut iets om trots op te zijn! Wat je omgeving er ook van denkt en vindt. Want ik weet het; lang niet iedereen begrijpt onze obsessie. Ach ja, jammer voor hen toch? Ze weten gewoon niet wat ze missen. Oh en laat je me hieronder even weten hoeveel van de 10 vakjes je kon aanvinken? Ben benieuwd!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

42 reacties

 1. Monique Peters op

  Ik ben zeker weten Christmasholic, 100%!!! En toch had ik er maar 9… Ik hou namelijk ook vaan de zomer, maar dan wél met een kerst t-shirt aan, kerst oorbellen in en luisteren naar kerst muziek.
  Maar iedereen in mijn omgeving weet… Ik ben 100% kerst!

 2. Ik heb ze alle 10.
  Al jaren.

  Mensen om mij heen worden er weleens gek van.
  Vriendinnen die geen kerstboom willen of het rustig willen houden krijgen
  van mij constant te horen hoe ongezellig ik dat vind.
  Ik bied zelfs aan om ze dan maar te helpen.
  Onbegrijpelijk zo een kale kerst.

 3. Dag Saskia,
  Leuk om je blog te lezen, ik heb er al veel van opgestoken, bedankt!! Volgend jaar rond augustus/september hoop ik mijn kerstwebshop on line te kunnen zetten…ik ben net begonnen met de voorbereidingen…SUPER SPANNEND!! Als je nog tips hebt, of do’s en don’ts, please, let me know, want ik spring een beetje in het diepe hier, ik blijf je volgen, want ik vind je stijl van schrijven wel leuk!! Groetjes Kiki

 4. Jawel hoor, 9 staan erop. Het enige wat ik niet doe is kerstmuziek en films in de zomer kijken daar moet eerst een donkere grijze dag, eind oktober, dan begint die drang naar bovenstaande ook te werken. Vandaag grijze lucht, geen zon…i love it

 5. Annemiek van Dael op

  Hoi Saskia,
  Ben zeker n Christmaholic, heb 9 van de 10 vakjes aangevinkt! Want ik hou ook heel erg van de zomer met t mooie weer, ☀️ maar de herfst nu spant toch wel de kroon met al z n kleuren☘ en kerstmarkten die al weer volop geopend zijn! Ben al twee keer in Duiven geweest en heb weer veel ideën op gedaan! Supermooi! En t weekend van 9/10 november begin ik met t opbouwen van m n kerstboom en het kerstdorp met skihelling!⛷ Daar ben ik zeker n week mee bezig al met al! Maar zó leuk om te doen! En ik laat alles staan tot zeker half januari! Zo lang mogelijk genieten dus….

 6. Ik heb er 7 aangevinkt, maar ik begin in juli/augustus meestal al met het uitproberen van recepten voor het kerstmenu.. Woon echter in Thailand en daar zijn geen kerstmarkten maar kan nooit wachten tot de grote shoppingcentra met hun kerstspullen beginnen. en ja elk jaar MOET ik nieuws kopen al loopt inmiddels opslagplaats overvol. Ik ben enorm gek op Kerst