Wat zit er dit jaar in jouw kerstpakket? Dit zijn de trends!

15

Samenwerking – Krijg jij er ieder jaar eentje van je werkgever, zo’n heerlijk goedgevuld kerstpakket vol cadeaus? Als zzp’er zit het er voor mij helaas niet in. Maar als je in loondienst werkt, dan staat er in december vast weer zo’n prachtig pakket op je te wachten. Ben je al benieuwd wat er dit jaar in zou kunnen zitten? Ik interviewde Dennis Visschedijk, e-commerce manager bij Makro Kerstpakketten. En natuurlijk vroeg ik hem naar de kerstpakkettentrends voor 2018. Wat is er ín dit jaar? Wat kunnen we verwachten? En wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Waardering voor je medewerkers laten zien

Sinds de crisis voorbij is, trekt de kerstpakkettenmarkt flink aan. Dat merken ze goed bij Makro. “Er worden de afgelopen jaren weer meer kerstpakketten verkocht dan voorheen,” beschrijft Dennis de ontwikkeling. “De budgetten voor kerstpakketten waren tijdens de crisis een stuk kleiner. Sommige bedrijven hadden er zelfs helemaal geen budget voor. En je merkt dat zij nu wel weer kerstpakketten bestellen voor hun medewerkers.”

Ook de waarde van het gemiddelde kerstpakket gaat omhoog. Die is gestegen van gemiddeld €44,40 in 2016 tot €47,20 in 2017, blijkt uit onderzoek van PromZ Magazine. “Dat klopt inderdaad”, bevestigt Dennis. “Een kerstpakket geven is een prachtige manier om je waardering naar je werknemers te uiten. Juist nu het met de economie weer goed gaat, wordt personeel steeds schaarser.

Je waardering laten zien is dus extra belangrijk. Naast kerstpakketten doen wij dit ook met ons platform Lof. Werknemers ontvangen van hun werkgever een voucher en kunnen daarmee een eigen cadeau uitkiezen.” En wat voor cadeaus! Ik heb even een kijkje genomen, en er staan te gekke producten op. Van sporthorloges tot een abonnement op een tijdschrift. En van een goede koptelefoon voor je muziek tot een lekker wijnpakket. Leuk!

Kerstpakketten 2018: wat zijn de trends?

Natuurlijk zijn er ook ieder jaar weer specifieke trends op het gebied van kerstpakketten. “Onze trendexperts kijken elk jaar naar wat er speelt op het gebied van interieur en wonen. Maar ook ontwikkelingen op maatschappelijk en culinair vlak nemen we mee. We doen ieder jaar marktonderzoek met GFK om onze (klant)behoeften in kaart te brengen. Al die trends en onderzoeksresultaten gebruiken we bij het samenstellen en ontwerpen van de nieuwe lijnen en specifieke kerstpakketten,” legt Dennis uit.

Maatschappelijk verantwoord

Oké, wat is er dan zoal in dit jaar? “Pakketten met een maatschappelijk verantwoord tintje zijn erg in trek,” weet Dennis te vertellen. “Denk bijvoorbeeld aan kerstpakketten met enkel Fairtrade producten. Ook hebben we pakketten waarbij we 1 euro doneren (per pakket) aan een goed doel, zoals de Linda Foundation of de Make a Wish Foudation. Die worden eveneens steeds populairder. Bedrijven willen toch graag iets extra’s en iets goeds doen met Kerst. Alle kerstpakketten die over zijn, schenken wij daarnaast aan de Voedselbank.”

Hygge en gin

Verder heeft Makro bijvoorbeeld kerstpakketten geïnspireerd op de populaire Deense levensstijl ‘Hygge’. Voor veel Denen is hygge iets waar je naar streeft, een kompas dat de weg wijst naar de kleine, mooie momenten om van te genieten. “Onze Hygge-pakketten hebben gezellige Scandinavische printjes en bevatten items waarmee je kleine geluksmomentjes kunt creeëren,” zegt Dennis. “Denk aan een lekker warm plaid of een mok en een chocoladelepel om heerlijke warme choco mee te maken.” Heel hip is daarnaast het ‘Liefde voor Gin-pakket’, dat natuurlijk slim inspeelt op de populariteit van de Gin & Tonic. Weer eens wat anders dan een flesje rode wijn in je kerstpakket!

Het oog wil ook wat

Niet alleen de inhoud van de pakketten, maar ook de stijl en het kleurenpalet zijn aan trends onderhevig, weet Dennis te vertellen. Het oog wil natuurlijk ook wat! “We hebben pakketten die qua design geïnspireerd zijn op de stoere, industriële stijl die nu zo populair is,” vertelt hij. “Erg gewild zijn daarnaast onze producten in de Black & White-lijn. Monochrome is al een aantal jaar trending, en door de toevoeging van a splash of gold, zijn deze pakketten helemaal van nu.”

Traditionele kerstpakketten blijven in trek

Als je een kijkje neemt op de site van Makro Kerstpakketten, dan zie je dat er voor ieder wat wils is. Er is zoveel keus en zoveel variatie. Van ontspanningspakketten tot BBQ-pakketten, en er zijn zelfs nieuwjaarspakketten. Maar toch blijven de traditionele kerstpakketten, met vooral heel veel eten en drinken, onverminderd populair. Waar dat aan ligt? “Het is toch een stukje traditie,” denkt Dennis. “Bedrijven geven hun medewerkers graag een pakket met veel lekkers. Daarom vind je in ieder kerstpakket wel iets eetbaars. Ik denk dan ook niet dat de ‘eet-pakketten’ ooit uit de mode zullen raken.”

Wat hoop jij in jouw kerstpakket te vinden?

Duurdere pakketten dus, met sowieso iets eetbaars én misschien wel een maatschappelijk verantwoord tintje. En natuurlijk met een modern design. Dát is wat we kunnen verwachten in onze kerstpakketten dit jaar. Het laatste woord, dat is aan jou. Krijg jij ieder jaar een kerstpakket van je werkgever? En ben je blij met de inhoud? Ik hoor ook heel erg graag wat je hoopt dat er dit jaar in jouw kerstpakket zit! Je reactie, kun je hieronder plaatsen (even helemaal naar beneden scrollen).

Dit artikel is in samenwerking met Makro Kerstpakketten geschreven. 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

 1. Ik weet niet of ik bij m’n nieuwe werkgever een kerstpakket (liever niet) krijg, maar ik weet nog wel dat bij m’n vorige werkgever men daar uiteindelijk overgestapt is op een cadeaukaart met punten waar je (bijna) alles van jouw gading voor kon kopen. Heb mij toch wat jaren hele leuke boeken voor aangeschaft! De kerstpakketten die ik door de jaren heb gehad, leken dan wel groot en luxe, maar de ‘eetbare’ inhoud liet veelal te wensen over (muffe noten, smaakloze items, slechte kwaliteit) en verdween na even proeven veelal ook gelijk de prullenbak in. Dat daar dan nog zoveel door werkgevers voor betaald moet worden, schandalig. Voor ons niet-drinkers waren de vele flessen wijn ook geen extraatje, dus hield ik er vrij weinig aan over. Werd ieder jaar uitdelen/weggeven geblazen.Heb ooit wel van een top werkgever een gietijzeren fonduestel in het pakket ontvangen met borden etc. erbij. Jarenlang plezier van gehad. Een mega grote (compleet gevuld met serviesgoed) picknickmand voor 8 personen heeft zeker 7 jaar in de berging gestaan (nooit gebruikt). Bij een zoveelste opruimactie, hebben wij die maar weggebracht naar de kringloop. Mijn wederhelft heeft gelukkig bij z’n nieuwe werkgever kunnen kiezen tussen een cadeaubon of kerstpakket. Dat wordt dus een cadeaubon, haha. Maar wij vinden de meeste pakketten dus een hoop geld-, product-, papier- en verpakkingsverspilling waar veel mensen niks aan hebben. Neemt niet weg, dat je een gegeven paard nooit in de bek moet kijken. Wellicht zouden werkgevers bij personeel moeten peilen wat men liever zou willen wanneer het bedrijf dan graag iets wil geven als blijk van waardering.

 2. ik vind alles leuk. geeoon omdat je het krijgt en je je daardoor gewaardeerd voelt.
  Ik heb afgelope jaar een online kerstpakket gehad, een code waarmee je zelf iets kan uitzoeken erg leuk.
  Toch vind ik een doos krijgen en thuis uitpakken leuker omdat je niet weet wat er in zit.
  Al moet ik wel zeggen dat er vaak veel nonfood in zit waar je norts mee doet..

 3. Een eetpakket hoeft van mij niet. In de afgelopen jaren kregen we kleine pakketten met bijv. Reuzepot mosterd en wijnazijn (blijkbaar dachten ze niet best over ons), een reuzepak koffiebonen terwijl bijna iedereen tegenwoordig pads of cups gebruikt en wie heeft nog een koffiemolen? En alcohol gebruik ik niet en zietstof is verboden ivm allergie. Dus idd een vvv bon of algemener pakket als woon of spellen pakket zou meer mijn idee zijn. Ook kortingbonnen vind ik overbodig want veel mensen moeten dan extra geld uitgeven dat ze vaak niet hebben

 4. Jammer genoeg geen kerstpakketten bij ons op het werk, wel onze royale kerstbonus waar we natuurlijk ook heel blij mee zijn. Misschien moet ik eens in mijn baas zijn oor fluisteren over deze toffe pakketten. De industriële vind ik heel elegant en stylish maar de Hygge zijn toch mijn favoriet! Ik vind dit overigens ook leuk om zelf samen te stellen als kadootje aan een familielid die houdt van knus wezen in de winter, met een boek voor de haard. Dan is dit Hygge pakket het ideale geschenk 🙂 Ik ben al jaren niet meer in de MAKRO geweest, ik heb er wel ooit mijn eerste vakantiejob gedaan haha. Misschien ga ik er wel eens om te kijken of je als particulier deze hygge collectie ook apart kan kopen ?

 5. Zoveel mensen, zoveel wensen, ik blijf er altijd naar uitkijken maar vaak valt de inhoud tegen omdat we al geen drinkers zijn, en het kan soms zo apart zijn dat bijna alles weggegeven wordt of helaas weggegooid.Zonde! dus ik zou zeggen: of een kerstbonus – keurslagers bon wat ook altijd van pas komt in die dure weken. Dan is (lijkt mij) iedereen tevreden en kan je ook naar zin wat ervan kopen.Toch zonde als je hoort dat het meeste weggegooid wordt.

 6. Monique Peters op

  Ik kreeg altijd een (vr)pretpakket van mijn werkgever. Leuk, maar er zat altijd veel in wat wij niet gebruikten. Dat stond dan een jaar later nog in de kast…
  Vorig jaar kregen we een cadeaukaart van Bol.com. Die was aan mij wel besteed!
  Dit jaar mochten we kiezen: kerstpakket, VVV-bon, bioscoopbon of weer een cadeaukaart van Bol.com.
  Dus nuis s het voor ieder wat wils. Beste oplossing naar mijn idee.

 7. Hier elk jaar een kerstpakket.
  Ik vind het altijd super.
  Wij hebben bij onze werkgever. jaren lang een kerstpakket gehad. toen een paar jaar cadeaukaarten.
  En afgelopen jaar weer een pakket. Vind het heerlijk om ze uit te pakken en wacht altijd tot de kids thuis zijn. want die vinden het ook erg leuk. En ook erg leuke pakketten.
  Gelukkig niet zoveel etens dingen er in.
  Want die geef ik vaak weg. Maar de mensen die het krijgen die zijn er ook altijd super blij mee.

  Aankomen jaar ben ik weer heel erg benieuwd. Nog 2 maandjes wachten

 8. Angelique Visser op

  Wij krijgen altijd een cadeau bon .
  Ook heel leuk natuurlijk .
  Maar een kerstpaket vind ik toch eigenlijk veel leuker.

 9. Het allerbelangrijkste is om elk jaar weer echt iets te vinden dat de meeste mensen nog niet hebben en waar ze iets aan hebben. Dat zijn de beste pakketten, en dat is een behoorlijke uitdaging!

 10. Als vrijwilliger bij de gemeente Schiedam krijg ik als kerstpakket al een aantal jaren nepmunten die alleen te besteden zijn bij een groot aantal winkels in Schiedam zelf. Goed voor de plaatselijke economie en prettig omdat je uit kunt kiezen wat je zelf wilt. Aan de andere kant heeft het openmaken van een kerstpakket ook wel iets. Helaas heeft de werkgever – een megagroot bedrijf – waar ik 40 jaar gewerkt heb, de kerstpakketten zowel voor de werknemers als voor de gepensioneerden een aantal jaar geleden afgeschaft en er niets anders voor in de plaats gedaan, zelfs geen schenking aan een goed doel. Volgens mij een slechte zaak omdat je, door aan je personeel te denken, blijk geeft van waardering voor hun werk.

 11. Will Langenberg op

  Kerstpakketten krijgen was altijd een leuke verrassing zo tegen de Kerst.
  Heel spannend. We hadden het er al heel vroeg over “Wat zou het deze keer zijn?””
  Maar jammer, ik werk niet meer, dus dat zit er niet meer aan te komen.

 12. Wij krijgen elk jaar een pakket. De laatste jaren kunnen we zelf kiezen wat we willen. Meestal kies ik toch voor het traditionele pakket. De mooie doos met de verrassing is voor mij onderdeel van het kerstgevoel. En dat er dingen in zitten die we niet gebruiken of zelf niet drinken vind ik niet erg, die geven we door aan anderen. Ben nu al weer benieuwd wat er dit keer in zit…..

 13. Makro is toch de grootste leverancier? Ik vind het altijd wel mooi om een pakket te ontvangen geeft je wel een fijn en speciaal gevoel. Volgens mij krijgen we ze ook van de Makro de pakketten. Ziet er allemaal wel leuk maar de kwaliteit van het eten vind in persoonlijk altijd toch wat minder. Even heel grof gezegd het is altijd dezelfde zooi maar dan weer net iets ander verpakt…

 14. Karin de Goede op

  Ik krijg elk jaar een prachtig pakket van mijn werkgever. Er zit veel lekkers in, zoals chocola, chips, worst en ook wat drinken, wijn en bier en cola. En er zit elk jaar iets non-food in. Zo hebben we al eens een elektrische poffertjespan gekregen, toen zaten er ook allemaal ingrediënten voor poffertjes in. En een pizza oven, waar je van die kleine pizza’s mee kunt maken ook weer met de benodigdheden. Maar we hebben ook eens een Hollands pakket gehad, daar zat dan snert en zo in, geitenwollen sokken en een Ik-hou-van-Holland spel.
  Ik ben sowieso elk jaar heel blij met mijn pakket, en natuurlijk zitten er elk jaar wel dingen in die ik niet lust of gebruik. Dat breng ik naar een vrouwtje die kerstpakketen voor minder bedeelden maakt en uitdeelt. Doe ik ook nog iets goeds voor een ander!