Kerst-borduurringen maken (met gratis patroon!)

18

It’s beginning to look a lot like Christmas… althans, in ons hoofd! Het duurt misschien nog wel even, maar de voorpret is eigenlijk toch het allerleukste. En één van de fijnste manieren om in de spirit te komen, is creatief bezig zijn met een kerstproject. In deze blog gaan we kerst borduurringen maken! Leuk om neer te zetten of om – met een mooi rood lintje eraan – in je kerstboom te hangen als ornament. Ze passen trouwens ook perfect bij de Scandinavische traditionele kersttrend van dit jaar.

Kerstborduren met TINYxSTITCHES

Voor mij is het onderwerp borduren helemaal nieuw, ik heb het echt nog nooit gedaan. Maar voor Christel van TINYxSTITCHES niet! Zij borduurt onder andere te gekke (kerst)portretjes van stellen en gezinnen. Ze heeft bijvoorbeeld ook een prachtig portretje gemaakt van mij en mijn man Robert, die laat ik binnenkort aan jullie zien in een vlog!

Christel organiseert ook kerstige borduurworkshops. Hou haar site en Instagram in de gaten als je meer wil weten daarover (en voorbeelden van haar portretjes wil zien). Christel heeft de patronen voor de kerst borduurringen in deze blog gemaakt. En ook de uitleg is van haar! Ik vertel je hieronder heel graag, samen met Christel, hoe je de borduurringen maakt.

Wat heb je nodig voor de kerst borduurringen?

Okay, dan nu over naar het kerstboduurwerkje. Of eigenlijk de twee borduurwerkjes zoals op de foto hierboven! We gaan namelijk in deze blog twee ringen maken. We beginnen met de benodigdheden. Zorg dat je in huis hebt:

 • 2x Een borduurring met een doorsnede van 8cm
 • 2x Aida borduurstof 18 count van 12×12 cm
 • Een borduurnaald
 • Klein schaartje
 • DMC Garen: Rood DMC 817, Groen DMC 699, Beige DMC 648

Voor beginners (zoals ik); DMC is een merk borduurgaren dat op heel veel plekken verkocht wordt. Je borduurspulletjes koop je bij allerlei hobbywinkels, zoals bijvoorbeeld Pipoos.

Hoe borduur je de kerstborduurringen?

Met het maken van de beide ringen ben je ongeveer 12 – 15 uur bezig, afhankelijk van hoe ervaren en snel je bent. Je kunt het beste beginnen met het de ring waar ‘Merry Christmas’ op staat. Die is het makkelijkste om te maken. Let wel op: om de randjes te doen, kun je de stof het beste uit de ring halen. Dan kun je er beter bij. Daarna maak je de ring met het rendier, die is net wat lastiger.

Je borduurring en draad voorbereiden

Hierna leggen we graag stapsgewijs aan je uit hoe je de kerst borduurringen maakt. Span als eerste de borduurstof op je borduurring. Dit doe je door de ring los te halen en de stof er tussen te leggen. Draai de ring nu goed vast! Vervolgens haal je de DMC-draad uit elkaar. Een DMC-borduurdraad bestaat als het ware uit 6 dunne draadjes.

Voor deze borduurwerkjes heb je slechts één draadje nodig. Een te lange draad met borduren, is niet prettig. Knip daarom een draad van 60 cm af. Die vouw je dubbel en haal je door je naald. Je hebt dus één zijde met twee draadjes (de uiteindes) en een zijde met een lus. Zie de eerste afbeelding op de illustratie hieronder.

Counted cross stitch borduren

De techniek die we gebruiken voor dit borduurwerk, heet counted cross stitch. Zoek het middelpunt van je ring, en tel vervolgens uit waar je wil beginnen. Als je je beginpunt hebt gekozen (dat is aan jou), ga je met je naald van de achterzijde naar de voorzijde. Zorg ervoor dat je de lus aan de achterzijde laat zitten. Deze ga je zo vastzetten. Vanuit de voorzijde maak je nu een schuin streepje van onderen (punt 1) naar boven (punt 2), zie het plaatje hierboven.


Zodra je met de naald achter de stof bent, haal je de naald door de lus en trek je hem voorzichtig vast. Dit zie je goed op de illustratie hierboven. Nu kun je het kruisje afmaken. En zo ga je steeds verder! Voor iedere kleur begin je opnieuw. Als je klaar bent met de kleur, of de draad is bijna op, verwerk je de draad aan de achterzijde. Je gaat met je naald onder een ander stukje draad, en maakt het daar aan vast. Knoopjes maken kan ook, maar dat geeft niet zo’n net resultaat.

Download het gratis patroon

Christel van TinyxStitches heeft speciaal voor de Christmaholic-lezers een gratis patroon gemaakt. Klik op de button hieronder om de PDF downloaden. Daarop vind je de twee patronen voor de ringen en een korte samenvatting van de uitleg hierboven. Deze PDF is gratis te downloaden, maar alleen bedoeld voor privégebruik. Puur om lekker thuis te borduren dus! Good to know: er zit auteursrecht op dit patroon, en je mag hem dus niet aanpassen, zelf aanbieden, verkopen of commercieel gebruiken.

Download het patroon

Ga jij de kerstborduurringen maken?

Ik ben natuurlijk super benieuwd naar wat jullie van deze DIY vinden. Het is de eerste keer dat we hier op Christmaholic bloggen over kerstborduren, dus ik vind het reuze spannend om te horen of jullie dit wel een leuk onderwerp vinden! Laat je het me weten in een reactie hieronder? Mocht je vragen hebben over het patroon, stel ze dan gerust even. We zullen ons best doen om je te helpen!

Tip! Heb je nog nooit geborduurd? Zoek dan op YouTube naar filmpjes met ‘counted cross stich beginners’ en je vindt een hoop handige instructiefilmpjes. En mocht je nog meer inspiratie willen opdoen voor kerstige borduurringen, ik heb er een heel Pinterest-bord mee gevuld!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

18 reacties

 1. Wat grappig om dit te zien, best leuk. Helaas heb ik niets met borduren en wordt het voor mijn ogen allemaal te priegelig, dus mij zie je niet borduren, maar je kunt mooie borduur-
  sels maken.

 2. Superleuk! Ik heb nog nooit geborduurd, maar wil het al een tijdje gaan proberen. Dit wordt mooi mijn eerste project!! Items over haken, borduren en andere frutsel dingen ga ik altijd leuk vinden. Heerlijk om in het najaar kneuterig bezig te zijn. 😉

 3. Heel leuk. Ik hou van dat Scandinavische. Ik wil ze heel graag maken, ik denk alleen dat dat niet gaat lukken als 24/7 dubbele mantelzorger.

 4. Ik vind het ontzettend mooi. En ben ook zekers creatief. Maar helaas naald en draad is echt niet voor mij weggelegd.
  Geef mij mijn papieren hobby maar.
  En mijn stickers. Daar weet ik heel goed mee om te gaan.

  Zelf maak ik ook spelletjes zo leuk voor de kids ook en mijn neefjes en nichtjes.
  Zelf een kerstmonopoly gemaakt met stickers en karton.
  Super gaaf gewroden zeg ik zef. Mijn neefjes en mijn nichtjes kunnen nog geen engels. Dus dan zelf maar maken als kerstverslaafde

 5. Ik ben erg van de crea dingen maar zodra er naald en draad aan te pas komt ben je me kwijt. Probeer het regelmatig toch weer omdat ik dan weer een mooi borduurpatroon tegen kom, maar het is niet zo mijn ding. Maaaaar creatieve mensen kijken verder…..dus ik heb de patronen uitgeprint (ze zijn ook al leuk om zo in te lijsten) en ga er een diamond painting kerstkaart van maken. ⭐

 6. Hallo, erg leuk. Maar hoe werk je de achterkant af? Ik heb altijd geleerd met borduren moet je geen verschil zien tussen de voor en achterkant.
  Gr.,Elisabeth.

 7. Super leuk, en misschien ga ik dit proberen.
  Ik zie ook een mogelijk om het te combineren met
  haken. Dat heb ik al eens gedaan en vond ik super
  leuk om te doen (zie je op insta, het hert of andersom
  gedraaid een schorpioen/kreeft kan dan in kerstkleur)
  Voor haken doe je een lap van vasten, of de basis tunis
  steek. Kan je er een kussen van maken, erg leuk ook.

 8. Ook leuk om in te lijsten tussen stukjes (dik) vilt, zo heb ik een geborduurd roodborstje (projectje van crossstitcher uk tijdschrift).
  Ik vind handwerken (en alles wat kneuterig, huiselijk en ouderwets is!) ook gewoon echt kerstig.

 9. Dank je wel voor deze patroontjes! Ik ben altijd op zoek naar leuke knutseldingetjes en borduren vind ik erg leuk om te doen.

 10. Ik vind het een leuk idee, maar waarom nu weer een engelse term ‘cross stitch’. In het Nederlands zijn het gewoon hele kruisjes.