Binnenkijken! De landelijke kerststijl van de Zweedse Anna Truelsen

15

De afgelopen weken hebben we al een aantal totaal verschillende kerstinterieurs gezien in deze Binnenkijker-rubriek. Hier lees je ze allemaal nog terug. Deze week is het de beurt aan een styliste uit Zweden, die ik al enkele jaren met heel veel plezier volg op Instagram. Ik ben gék op haar landelijke, natuurlijke, Scandinavische stijl. En ik was zo ontzettend blij toen ze aangaf mee te willen werken aan een blog! Hieronder lees je haar verhaal.

Landelijk Zweden

Anna Truelsen (42 jaar) woont in een landelijke jaren ’30 boerderij in de buurt van Göteborg (Zweden), met haar man Michael en twee van haar vier kinderen. Anna runt haar eigen bedrijf, ze is interieurdesigner, influencer en schrijver. Ze blogt over interieur. Wel in het Zweeds, dus dat is voor ons wat lastig volgen. Maar de prachtige foto’s in haar blogs zijn gelukkig prima te ‘verstaan’!

Anna vliegt de hele wereld rond voor haar werk (kijk maar eens op haar Instagram, waar ze ruim 12.000 volgers heeft) en heeft het ontzéttend druk. Dus je kunt je wel voorstellen hoe blij ik was dat ze wat van haar kostbare haar tijd beschikbaar wilde stellen aan mij. En aan jullie!

Simpel & puur natuur

Als ik Anna vraag hoe ze haar kerststijl zou omschrijven, twijfelt ze even. “Ik denk simpel en natuurlijk. Ik decoreer mijn huis graag met elementen uit de natuur en met kersteten.” In Anna’s kerstboom en ook in de rest van Anna’s huis vind je maar weinig commerciële kerstdecoraties. “Vroeger wel hoor, maar de afgelopen jaren is het steeds natuurlijker geworden,” vertelt Anna. “Ik hou niet van veel kleur in huis. Ik vind het prachtig in kleding en in andermans huizen, maar ik kan het bij mij thuis niet hebben. Ik heb een rustige basis nodig, waar de meubels en decoraties in balans en harmonie zijn.”

Puur natuur

In plaats van kerstversieringen, zet Anna veel kerstbomen neer in huis, in alle soorten en maten. En losse takken in vazen. Misschien ook wat bloemen (zoals hyacinten of rode rozen), glimmende rode appels en zelfgeraapte dennenappels. En verder vooral veel kaarsen voor die echte magische kerstsfeer. Ze gebruikt echte kaarsen, maar ook LED-verlichte kaarsen. Anna maakt daarnaast graag prachtige kransen van kerstgroen.

“Ik kies ieder jaar weer voor een natuurlijke kerststijl,” vertelt Anna. “Maar ik hou ervan om de tafel elk jaar net iets anders te versieren. Soms met rozen, dan weer met appels, dan weer met kerstgroen en spruiten. Ik denk dat winters eten echt bijdraagt aan het kerstgevoel.” Over kerstgevoel gesproken, waar krijgt Anna dat het meeste van? “Kerstbomen zonder decoratie, for sure. En kaarsen. En de geur van gingerbread, sinaasappel en glühwein.”

Alle aandacht gaat naar de kerstboom

“Een prachtige grote echte kerstboom in huis, dat is altijd het allerbelangrijkste voor mij geweest,” vertelt Anna verder. “Als kind al. Misschien komt het omdat de boom veiligheid uitstraalt voor me. Vooral omdat hij naar het bos en de landerijen ruikt; een geur die ik altijd heerlijk heb gevonden. Ik woon ook heel graag in de natuur. En verlichte spar heeft gewoon iets magisch. En dat is iets wat we allemaal nodig hebben in ons leven. Als kind, maar ook als volwassene.”

Anna vertelt graag over een geliefde kersttraditie uit haar jeugd. “Ik herinner me nog goed hoe het was toen ik klein was. We gingen met mijn vader mee het bos in om de allermooiste kerstboom te vinden. Mijn moeder had een picknickmand met warme chocolademelk voorbereid, die namen we mee. En we liepen, en liepen, en zochten en zochten tot we het bijna opgaven. En dan vonden we hem; de perfecte spar.”

De perfecte Spar

Vroeger kapten ze hun boom altijd zelf, maar tegenwoordig koopt ze haar boom op de kerstmarkt in het dorp. “Meestal probeer ik er een kwartier te zijn voordat de verkoop start, zodat ik als eerste aan de beurt ben en de allermooiste boom kan kiezen. Maar er zijn tegenwoordig zoveel kerstliefhebbers in onze stad dat het nogal een uitdaging is,” lacht Anna. Vorig jaar vond ze een práchtige grote boom. “Hij was zo mooi, dat ik hem enkel met een paar kerstlichtjes heb versierd. Meer had hij niet nodig.”

Zo krijg je Anna’s kerststijl in jouw huis

Als laatste vraag ik Anna wat ze andere mensen zou adviseren, als die haar stijl in hun eigen huis willen nabootsen. “Hou het simpel, en natuurlijk” zegt Anna. “Ik kan niet ademen als de decoratie te overdadig is, of te kleurrijk. Haal je kerstdecoratie uit de natuur en uit de supermarkt. Ga het bos in, ga naar het tuincentrum of de bloemist en haal takken en boompjes en dennenappels. Decoreer met spullen die de natuur ons brengt, met dingen die je kunt plukken of rapen. En dus ook met dingen die je kunt eten.”

Wat vind jij van deze Zweedse, natuurlijke kerststijl?

Is het niet heerlijk om lekker binnen te kijken bij mensen die écht mooi kunnen decoreren en ook nog eens prachtige foto’s maken? Ohhh ik vind het geweldig. Het laatste woord is natuurlijk aan jou. Wat vind jij van de foto’s in deze blog? Hou jij van Anna’s stijl? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening en ik verklaar de reacties hieronder natuurlijk weer voor geopend!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

 1. Erg mooi,vooral de rode appels die ze erbij gebruikt,geeft een mooi contrast bij de groene takken en ik geloof inderdaad dat het heerlijk naar kerst ruikt in huis.erg sfeervol.

 2. Josepha Kalsbeek op

  Ik ben ontzettend van een overdadige kerstdecoratie, Dat vind ik mooi. En dan zie ik dit, en denk ik… Hier kun je ádemen. Niet letterlijk, want m’n man en ik zijn hartstikke allergisch dus echte bomen en takken gaan ‘m niet worden, (en je haalt zo geheid 1.000 spinnen in huis, waar ik knetterbang voor ben). Maar toch… Wat een rust. Hoe sereen, eenvoudig, en toch chique. In de kerstperdiode is alles druk, en stress en aargh. Dus ergens is dit toch, ja… Eigenlijk precies waar dan behoefte aan is.

 3. Heel heel mooi. Ik hou sowieso van de Scandinavische stijl. Als ik zo’n huis had zou ik dit zo doen. Wij wonen heel klein en kunnen dus niet veel doen. Dan moet je keuzes maken. Maar ik werk al met dennenappels en mos enzo…..die appels erbij zijn fantastisch.

 4. Prachtig! Helemaal mijn stijl, ik zou er zo kunnen wonen. En hoe ze vertelde over hoe ze vroeger op pad gingen om de mooiste boom uit het bos te zoeken…. zo hoort het te zijn!

 5. Wilma van der Veen op

  Heel erg mooi en rustgevend. Als ik dan naar mijn eigen spullen kijk is het gewoon nog te druk . Dus ik ga mijn best doen om een en ander te combineren. En ik maak ook altijd zelf kerststukken, kransen etc. Ik wilde op een workshop een guirlande gaan maken maar las dat jij dat ging vloggen met bloem marie? Dus dan wacht ik op jou met maken

 6. Hallo Saskia, een prachtige stijl vind ik dit, zelfs de kerstboom heeft zo iets aparts. Mooie decoraties uit de natuur echt geweldig

 7. Ik vind dit iets meer voor een logeerkamer. Rustgevend. Met de kids erbij is het hier toch meer uitbundig! Kerst is dan juist opwindend. Na de kerst is mijn decor dan weer wel meer zo – winters zonder alle poespas.

 8. Monique Peters op

  Ik vind het mooi, maar weer niks voor mij. Ik hou juist van veel… Veel glitter, veel ballen, veel decoratie!
  Ik ben meer Amerikaans dan Scandinavisch qua kerst decoratie.

 9. Wat mooi dit! Ik zou willen dat ik het zo mooi en rustig kon houden in huis met kerst. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook geen kermis (a la “man bijt hond” mensen) maar zo natuurlijk als Anna lukt mij niet. Maar gelukkig willen mijn vriendinnen toch nog elk jaar langskomen om te kijken hoe mijn huis er nu weer uitziet voor Kerst.