10x kerstactiviteiten die bijna niks kosten!

7

December is een verschrikkelijk dure maand. Cadeaus, mooie kleding, versiering, een kerstboom, het kerstdiner… Al spaar je er het hele jaar voor, je portemonnee doet steevast zeer in de laatste maand van het jaar. Maar niet álles wat leuk is, hoeft duur te zijn. In deze blog vind je daarom 10 gezellige kerstactiviteiten die bijna niks kosten.

Maybe Christmas means a little bit more…

“Maybe Christmas,” he thought, “doesn’t come from a store. Maybe Christmas… perhaps… means a little bit more!” Misschien ken je deze beroemde kerstquote wel uit het klassieke verhaal ‘How the Grinch stole Christmas”. En sja, de beste man heeft wel een punt, toch? Kerst draait voor mij vooral om gezelligheid, om knusheid en plezier maken met familie en vrienden. Om het leven vieren! En dat hoeft niet duur te zijn. Ik weet dat ik mazzel heb. Mijn man en ik verdienen beide goed en kunnen makkelijk rondkomen. Dat geluk is niet iedereen gegund.

bijna gratis kerstactiviteitenMaar hoewel ik het heerlijk vind om uitgebreid te kerstshoppen, cadeaus te kopen voor mijn geliefden en versiering voor in huis… kan ik ook onwíjs genieten van de kleine dingen. Momenten die geen geld kosten (of althans, niet veel). Daarom leek het me hoog tijd voor een lijst met kerstactiviteiten die bijna gratis zijn. Bijna, omdat je altijd wel te maken hebt met reiskosten of kosten voor spulletjes/ingrediënten die je nodig hebt. Voor niks gaat de zon op, helaas. Hoe dan ook, ik hoop dat jullie – net als ik – genieten van deze budgetvriendelijke ideeën!

Naar de kerstshow in het tuincentrum

De eerste tip, is een inkoppertje. Als je kerstsfeer wil proeven, ga naar het tuincentrum! Neem je eigen eten en drinken mee, en geniet van de prachtige kerstshow die jouw lokale tuincentrum heeft opgetuigd. Maak foto’s, kijk rond en vergaap je aan de schoonheid. 9 van de 10 keer koop ik helemaal niks als ik een kerstshow bezoek. Alleen kijken, is al leuk genoeg. Misschien ligt er wel een tuincentrum op fietsafstand of kun je er met de bus heen? En anders kun je misschien met een groepje mensen samen gaan, zodat jullie de benzinekosten kunnen delen.

Een kerstfilm kijken op tv of op Netflix

In December komen ze regelmatig op tv; kerstfilms! Sla de online tv-gids erop na en neem leuke films op als je moet werken, slapen of gewoon niet kunt kijken. Kun je ze later terugzien! Je hoeft trouwens niet te wachten tot December. Netflix trakteert ons ieder jaar op prachtige nieuwe kerstfilms, die komen in november al online. En er staan ook flink wat oudere films op de streamingdienst.

Een overzicht van de leukste kerstfilms op Netflix lees je nu hier. En denk je nu bij jezelf ‘ja maar, ik heb geen Netflix’. Misschien wist je het niet, maar je kunt 1 maand gratis Netflix uitproberen! Verder kun je op YouTube allerlei Hallmark kerstfilms kijken, vaak met Nederlandse ondertiteling. Het is niet helemaal legaal haha, maar wel 100% gratis.

Dansen op kerstmuziek

Put on your dancing shoes! Mijn lieve man en ik dansen heel graag op kerstliedjes. We zijn allebei geen echte dansers, maar een beetje slowen in de woonkamer lukt ons wel haha. Onze laatste dans op de bruiloft was ook op een kerstliedje (zie het filmpje hieronder). Maar thuis zetten we Sky Radio The Christmas Station aan, of de lijst met mooiste kerstliedjes van Christmaholic op Spotify, En ook op YouTube vind je genoeg gratis kerstmuziek. And then… dance the night away! Overigens heb je hier geen partner voor nodig. Dans met je kinderen, of je beste vriendin. En alleen dansen – met je ogen dicht – is ook heerlijk! Doe ik regelmatig, echt waar.

https://www.instagram.com/p/BUjLRm9gmfg/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1pfwjr170dymn

Hou een kerst-karaoke avond

Geen danser, wel een zanger? Hou dan een kerst-karaoke-avond. Ga – in je eentje – of samen met je gezin samen kerstliedjes zingen. Zoek de lyrics op via Google en blèr uit volle borst mee met de muziek. Leuk om samen met je gezin (je kids!) te doen. Op Spotify staan van veel kerstliedjes zelfs karaoke-versies, zodat jij de enige stem bent die te horen is. Wedstrijdje!

Organiseer een kerstfeestje

Feestjes duur? Nee hoor, dat hoeft niet! Organiseer een knus kerstsfeestje. Zorg zelf voor koffie & thee en bak iets lekkers, en vraag of iedereen zelf wat te drinken en eten mee wil nemen. American style is dat! Iedereen die er eentje heeft, trekt een foute kersttrui aan. Ga vervolgens gezellig samen kerstfilms kijken of spelletjes doen met kerstmuziek op de achtergrond. Plezier gegarandeerd!

Schrijf kerstkaarten en breng ze zelf langs

Natuurlijk kun je kerstkaarten kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Bij de Action heb je hele budgetvriendelijke spulletjes voor het maken van kerstkaarten. Te prijzig? Je kunt ook een brief schrijven in plaats van een kaart! Vertel de persoon voor wie je de brief schrijft wat je ze wenst deze Kerst en hoeveel ze het afgelopen jaar voor je betekend hebben. Stap op de fiets en breng je zelfgemaakte kaarten of zelfgeschreven brieven zelf rond. Dat scheelt je weer postzegels.

Zelf kerstdecoratie maken

Je kunt de prachtigste tafereeltjes maken met enkel spulletjes uit het bos en kaarsen. Gebruik bijvoorbeeld een oud blikje (waar je het papier van af hebt gehaald) en vul het met aarde en mos. Laat daar een kaars in branden. Ook een glazen schaaltje of potje werkt prima hiervoor. Dennenappels kun je versieren met wat nepsneeuw. Heb je nog wat wol liggen? Daarvan kun je deze schattige mutsjes maken. Oude knijpers tover je om in kerststerren of sneeuwvlokken voor in de boom.

Ga naar een gratis kerstevenement

Veel kerstconcerten en kerstevenementen vragen een behoorlijke toegangsprijs. Maar sommige pareltjes zijn helemaal gratis! Bezoek een kerstmarkt, of ga naar een Dickensfestijn (in Deventer of Drunen). Vorig jaar was de SBS Kerstparade in Eindhoven, ik heb geen idee of ze er dit jaar weer eentje doen, maar wellicht wel bij jou in de buurt. Hoe dan ook; hou de agenda’s in de gaten, ga naar buiten en beleef die heerlijke kerstsfeer in de buurt.

Maak een sneeuwwandeling

Valt er sneeuw? Ga dan absoluut naar buiten als je kunt! Kleed je warm uit en maak een sneeuwwandeling. Maak een sneeuwpop, en gebruik stenen voor zijn gezicht en knopen. Maak sneeuwengeltjes op de grond. Of houd een sneeuwballengevecht met het hele gezin. Plezier gegarandeerd! Thuis wacht een warm kopje thee om weer op te warmen. Love it!

Ga naar de kerk

De meeste kerken zijn in de Advent prachtig versierd. Met Kerst zelf zitten ze natuurlijk hartstikke vol. Maar in de aanloop naar Kerstmis not so much. Bezoek eens een zondagsmis in de kerk bij jou in de buurt. Kost niets, en is een óp en top Kerstervaring. Oh, en een tip, ga naar een kerk waar een kerstkoor zingt. Vaak ‘oefenen’ ze tijdens een mis in de aanloop naar Kerst. Kun je daar meteen van meegenieten! En je hoeft natuurlijk niet persé naar een mis. Robert en ik steken regelmatig een kaarsje aan gedurende de Advent, speciaal voor onze geliefden die er niet meer zijn.

Kerstkoekjes bakken

Niet 100% gratis, want je hebt er natuurlijk ingrediënten voor nodig. Maar duur is het ook niet! Kerstkoekjes bakken is zó leuk om te doen. Je kunt zelf uitsteekvormpjes maken van karton als je er geen hebt, of je snijdt de koekjes met een mes in vormpjes (sterretjes, kerstboompjes). Hier vind je een lekker recept voor frisse kerstkoekjes met citroen. Als je wil, kun je ze uitgebreid decoreren met glazuur. Eet de koekjes daarna op, of hang ze met een lintje in je kerstboom. Heb je meteen zelfgemaakte versiering!

Bijna gratis kerstactiviteiten: weet jij nog meer?

En natuurlijk zijn er nog simpele bijna gratis kerstactiviteiten, zoals warme chocolademelk maken, samen de kerstboom versieren, tekenen, schilderen, gedichten schrijven en ga zo maar door. Ik hoop dat je inspiratie hebt opgedaan voor budgetvriendelijke kerstactiviteiten om te ondernemen. Een sfeervolle Kerstperiode hoeft immers niet duur te zijn. Wist je trouwens dat ik een complete gids heb gemaakt met allemaal tips en blogjes voor een budgetvriendelijke Kerst? Hier vind je hem. Mocht jij nog meer tips hebben voor goedkope kerstactiviteiten en to do ideetjes, laat je het dan hieronder weten in een reactie? Ik hoor het graag!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

7 reacties

 1. Een mooie lijst en voor iedereen bruikbaar.
  Ik maak ieder jaar ook wat voor vriendinnen in plaats van een kerstkaart en dat vinden ze ontzettend leuk.

 2. Mede doordat ik ziek ben, heb ik alle kerstfilms tot nu toe op netflix gezien! erruggg
  Inmiddels ook een traditie: met z’n vieren kerststuk maken.
  Kerstkaarten doe ik al jaren zelf versturen, nog goed bezig ook.
  En naar de kerk uiteraard, kaarsje opsteken gedurende de advent.
  Tuincentra zodra ze openen, en straks in Den Haag naar diverse winterse/kerstige activiteiten.

  Ik heb er weer dubbel en dwars zin in dit jaar.

 3. Wat een leuke tips, het tuincentrum is ook een plek waar mijn vrouw en ik graag vertoeven tijdens de aanloop naar Kerst. Zoveel mooie spulletjes daar. En ook gaan we wel eens naar de kringloopwinkel in November/December. Daar verkopen ze dan ook wel wat Kerstspulletjes. Je vindt er niet altijd wat, maar even rondsnuffelen is leuk om te doen en kost niets.

 4. Ik heb gisteren alvast twee wintermutsjes ( voor in de boom) gemaakt, maar ik ga denk ik verder voor de rest van de familie!
  Zo leuk om te doen!

 5. Hai Saskia Je vergeet nog steeds de grootste kribkesroute van Nederland Daar moet je gewoon geweest zijn. Ons dorpje is nu al helemaal verlicht. en er staan vele kersstallen op allerlei plaatsen in mijn tuintje staan er b.v al meer dan 20. het totaal aantal zal dicht bij de 200 liggen. echt de moeite waar voor een gezellig dagje uit er zijn meerdere wandelroutes uitgezet dus dat is ook geen probleem kortom een echte aanrader voor meer info:

  http://www.kribkesrouteliempde.nl/

  Groetjes Albert.

  • Hoi Albert, die vergeet ik niet hoor ;-). Je hebt me er zo vaak op gewezen, die vergeet ik nooit meer ;-). Maar er zijn zoveel evenementen, ik kan ze nooit allemaal noemen. Daarom maak ik mijn eigen selecties.