Kleine kerstboompjes van mos maken

3

Voor je het geval je het nog niet wist, botanisch is helemaal hot deze Kerst. En laat ik er persoonlijk ook een ontzettende fan van zijn. Ik vind het superleuk om aan mijn kerstdecoratie ook altijd wat zelfgemaakte items toe te voegen. En in een botanische stijl, kan dat natuurlijk niet anders dan met écht groen. Vorig jaar maakte ik al kerstboompjes van Conifeer. Dit jaar ga ik aan de slag met het maken van kerstboompjes van mos. Ik hoop dat je ze leuk vindt!

Wat heb je nodig voor deze DIY?

Dit is een eenvoudige DIY, waarvoor je niet zoveel spulletjes nodig hebt. Zorg dat je in huis hebt & klaar hebt liggen:

 • Platte mos (te koop bij de betere bloemist)
 • Twijgjes. Buiten onder bomen liggen er genoeg. Zorg dat je ze minimaal 24 uur binnen laat drogen voor gebruik.
 • Kleine boomstamschijfjes (te koop bij het tuincentrum)
 • Aluminiumfolie
 • Dik karton
 • Schaar
 • Lijmpistool & patronen
 • Evt: kerstlampjes / decoraties

De boompjes met mos maken

 1. Knip voor elk kerstboompje een driehoek van dik karton. Ik knipte één driehoek van 13 cm en één driehoek van circa 16 cm hoog.
 2. Wikkel er aluminiumfolie omheen (zodat het vocht van het mos niet in het karton kan trekken).
 3. Lijm nu het twijgje aan de onderkant van de driehoek vast. Laat opdrogen en afkoelen.
 4. Haal vervolgens het mos een beetje uit elkaar (verwijder het zanderige stuk onder de mos zoveel mogelijk). Lijm stukje bij beetje de mos op het boompje, tot je boompje helemaal bedekt is met mos. Doe steeds eerst wat lijm op het boompje en plak vervolgens voorzichtig wat mos erop. Druk eventueel aan met een theelepel (want dat spul is heet aan je vingers haha!). Laat drogen.
 5. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is je boompje op het boomstamschijfje lijmen met een flinke druppel hete lijm. Laat je boompje drogen terwijl hij tegen een muur rust.

Kerstboompjes van mos makenZoals je kunt zien op de foto hierboven, had ik in eerste instantie meteen het voetje (het boomstamschijfje) aan de stam (het twijgje) vastgelijmd, nog voordat ik de mos eromheen ging wikkelen. Dat was echter niet zo handig. Het boompje werd te zwaar en de constructie instabiel. Bij het tweede boompje heb ik daarom eerst het mos eromheen gedaan, en daarna het twijgje aan het boomstamschijfje gelijmd. Dat werkte een stuk fijner!

Kerstboompjes van mos makenJe kerstboompjes van mos ‘afstylen’

Je kunt de boompjes zo naturel laten. Eventueel kun je de druppel lijm op het voetje ook weer ‘bedekken’ met wat mos. Maar je kunt ze natuurlijk ook helemaal aankleden. Bijvoorbeeld door er wat bouillondraad omheen te wikkelen, wat kleine kerstballetjes of houten sterretjes op te plakken. Je kunt er zelfs wat lichtjes omheen doen, als je wil.

Nog een handige tip: mijn boompjes zijn – inclusief het aluminiumfolie en de laag mos – ongeveer 15 cm en 18 cm hoog. Als je een groter boompje wil maken, moet je de stam wel even verzwaren, bijvoorbeeld door iets zwaars onder het stammetje te plakken, of door een andere soort voet te gebruiken. Anders valt je kerstboompje van mos strakjes de hele tijd om.

Kerstboompjes van mos makenKerstboompjes van mos maken: iets voor jou?

Ik hoop dat je deze botanische kerst-DIY leuk vond! Je kunt ze als tafereeltje ergens neerzetten, gebruiken in je kerstdorp of bij je kerststalletje. En ze doen het natuurlijk ook goed op een botanisch gedekte kersttafel. Is het iets voor jou, deze kerstboompjes van mos maken? Ik heb er echt veel plezier mee gehad. Overigens ben ik súper allergisch voor gras en mos, maar heb me er toch uitgebreid mee vermaakt. Extra pilletje antihistamine erin, en gaan, haha! Mocht je nog vragen hebben over deze DIY, stel ze dan gerust in de reacties hieronder.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. Heel leuk Saskia. Die ga ik het weekend proberen te maken. Zo leuk. Ik hou van traditioneel en botanisch en dat gaat heel mooi samen.

 2. Saskia, even geen reactie op dze leuke zelfmaakideetjes, maar na de tip via jouw blog ,zijn we naar Duiven geweest om de kerstshow van Intra Tuin te bezoeken. Na wat ik had gezien op jouw filmpje, had ik grote verwachtingen,maar wat ik heb gezien ,ging over alles heen. Wat prachtig ,ik waande me in een sprookjeswereld, echt fantastisch!! Het was voor ons de eerste, maar zeker niet de laatste bezoek in de weken voor kerst en volgend jaar gaat onze kleindochter , net zo’n kerstfreak als ik, ook mee. Dank je wel voor deze mooie tip ,en …….. alvast heel mooie, warme en liefdevolle dagen toegewenst . Groet Franca.