Kerststukje maken: adventskaarsen in terracotta potjes

7

Nog maar heel even en het is alweer de eerste zondag van de Advent. Het neerzetten van een adventskrans of adventskaarsen vind ik een prachtige traditie. Daarom maakte ik, samen met mijn vriendin Marieke van Bloemmarie, deze simpele adventskaarsen in terracotta potjes.

Wat heb je nodig voor deze adventskaarsen?

 • Vier terracotta potten
 • Een blok groene Oase
 • Vier lage, iets bredere kaarsen
 • Vier plastic zakjes
 • Plat mos
 • Verschillende soorten kerstgroen
 • Ilex (rode besjes)
 • Decoratie (bijvoorbeeld houten sterretjes en kleine kerstballetjes)
 • Bak water
 • Snoeischaar

Hoe maak je de adventskaarsen in terracotta potjes?

Begin met het op maat snijden van de oase. Snij vier stukjes in een soort ‘huis-vorm’. De smallere kant gaat straks naar beneden de potjes in. Doe de oase in een bak met water. Duw ze niet onder, maar laat voorzichtig volzuigen met water. Vul de potjes met de plastic zakjes (anders worden ze zeiknat en druipt er straks water onderuit). Doe nu de oase erin. En je basis is klaar!

Vervolgens duw je de kaars in het midden van de pot zachtjes in de oase tot hij vast staat. Prik daarna hier en daar wat kleine stukjes kerstgroen in de oase, vooral aan de zijkant van het potje. Knip de tak rode besjes (de Ilex) in kleinere stukken en verdeel over de vier potjes. Vul de bovenkant aan met mos. Nu hoef je alleen nog maar even wat sterretjes en eventueel wat kleine kerstballetjes over de potjes te verdelen. Wij vonden ze eigenlijk al zo leuk in rustieke vorm, dat we de kerstballetjes weg hebben gelaten.

Uiteraard kun je voor dit kerststukje kerstgroen in alle soorten en maten gebruiken. Wij kozen voor Pinus, Nobilis en Conifeer uit eigen tuin (de tuin van Marieke natuurlijk, want op mijn balkon groeit niet zoveel, haha!). Daarnaast vulden we het aan met wat bessentakjes. Al dit kerstgroen wordt door de meeste bloemisten verkocht. Mocht je de kaarsen vaak willen branden, kun je ook grotere kaarsen gebruiken. Hoe groot en hoe breed je kaarsen het beste kunnen zijn, hangt af van de grootte van de potjes. Het moet vooral mooi bij elkaar passen!

Wat vind je van deze adventskaarsen in potjes?

Dit is een supersnelle DIY, die je in 15 minuutjes klaar hebt. Lekker klassiek, traditioneel en een tikkie landelijk. Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar wat je van deze adventskaarsen in terracotta potjes vindt. Mocht je nog vragen hebben over deze DIY of foto’s willen delen van jouw zelfgemaakte adventskaarsen, daarvoor is alle ruimte in de reacties hieronder! Scroll gerust even naar beneden om je comment achter te laten. En mocht je nog meer inspiratie zoeken voor het maken van kerststukjes, hier vind je al onze blogs daarover op een rij!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

 1. Misschien een handige toevoeging: ik doe het oase tot net boven de rand.
  Dan kan je iets makkelijker steken, zodat de kaars nagenoeg vrij staat.
  Leuke diy’s dit jaar.

 2. Heel leuk! Doet me herinneren dat ik dit jaar weer een adventskrans ga maken voor mijn overleden oma. Ze had altijd een adventskrans en de laatste jaren van haar leven maakte ik deze voor haar. Dit heb ik volgehouden na haar dood (2011) om op haar graf te leggen. Inmiddels zonder kaarsen maar met veel lekker voor de diertjes die daar rondlopen :).