Pompoen cheesecake met speculaasbodem

3

Omdat ik nog een blikje pompoenpuree over had van de pumpkin spice maple tarts die ik vorig jaar gemaakt heb – en dat blikje nog maar heel even houdbaar was – ging ik op zoek naar een lekker recept om te maken met pompoenpuree. Ik stuitte al gauw op de pompoen cheesecake met speculaasvulling van Simone’s Kitchen. En lief als ze is, mocht ik van Simone haar recept met jullie delen! Deze pompoen cheesecake is perfect voor tijdens pakjesavond, met Kerst of gewoon nu. Bij de koffie of thee. Nom!

Wat heb je nodig voor de cheesecake?

Ik waarschuw je alvast; dit is een goddelijk recept. Maar je wordt er niet dun van haha. Er gaat een hoop kaas in en de cake is súpermachtig. Voor de pompoen cheesecake met speculaasbodem heb je nodig:

 • 300 gram pompoenpuree, uit een potje of zelfgemaakt
 • 600 gram Monchou (of andere roomkaas)
 • 150 gram suiker
 • 2 eieren
 • 1 tl vanille essence
 • 220 gram speculaas + twee koekjes voor de garnering
 • 80 gram gesmolten roomboter
 • 2 tl koek- en speculaaskruiden
 • mini marshmallows

pompoen cheesecake met speculaasHoe maak je de pompoen cheesecake?

 1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 2. Maak de bodem door de speculaas te vermalen in de keukenmachine en te mengen met de gesmolten roomboter. Smelten doe je in de pan of in de magnetron.
 3. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en druk het speculaasboter-mengsel goed aan. Maak glad met de achterkant van een lepel. Zet de bodem terug in de koelkast, zodat de boter weer hard kan worden.
 4. Doe de roomkaas met de suiker in de mixer en mix tot het een romige massa is. Voeg nu één voor één de eieren toe, daarna de pompoenpuree en tot slot de kruiden en de vanille essence. Mix alles goed door elkaar, maar vooral niet te lang.
 5. Doe de roomkaasvulling op de speculaasbodem, strijk de bovenkant glad en zet gedurende 45 minuten in de oven.
 6. Check of de cheesecake gaar is door de cheesecake zachtjes heen en weer te schudden. De bovenkant moet een beetje stevig aanvoelen, maar hij moet nog wel een beetje wiebelen. In deze video van Curtis Stone zie je hoe een cheesecake eruit ziet als ie gaar is.
 7. Zet de oven uit en laat je cheesecake in de oven afkoelen. Als je oven afgekoeld is, zet je de cheesecake minimaal 1 maar liever 2 uur in de koelkast. Zo voorkom je dat hij gaat scheuren.
 8. Afgekoeld? Dan volgt de topping! Verdeel wat mini marshmallows (of grote marshmallows die je in stukjes breekt) over de cheesecake en brandt ze eventueel met een creme brulee brander. Kruimel er tot slot wat speculaas overheen, en je pompoen cheesecake is klaar!

pompoen cheesecake met speculaasInsta perfect? Think again, haha!

Het bakken van deze pompoen cheesecake ging natuurlijk weer niet helemaal zoals de bedoeling was. Eerst bleek mijn normale springvorm overleden, dus moest ik een smalle, hoge vorm gebruiken. De enige andere die ik had. Ik had natuurlijk géén idee wat deze andere springvorm zou betekenen voor de baktijd. Achteraf realiseerde ik me dat ik er gewoon minder vulling in had moeten doen. Maar natuuuurlijk bedacht ik dat pas toen het kreng al in de oven stond. En verder spoot ik pompoenpuree over mijn hele gezicht toen ik het blikje openmaakte (gat-ver-damme).

En on top of that was de crème brulee brander die ik moest gebruiken om de mini marshmallows een beetje te bruinen, óók al kapot. De pompoen cheesecake was gewoon gedoemd om te mislukken eigenlijk, maar in the end viel het reuze mee. Hij was niet 100% gaar – had echt nog een minuutje of 5 a 10 meer nodig gehad – maar hij was heerlijk! Normaal gesproken zou ik nu zeggen: “mocht je nog vragen hebben over het recept, stel ze dan hieronder”. Maar ehm, gezien mijn bakdrama, denk ik dat je ze dit keer beter aan Simone kunt stellen, haha!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. Ingrid Durivou op

  Het ziet er allemaal verrukkelijk uit!!! Knap dat vrouwen in de drukke december maand ook nog eens zelf gaan bakken!!! Respect!!! Groetjes!!!