Zo versier je de kerstboom in 10 stappen!

6

De Sint is het land uit (of misschien nog niet, en begin je graag lekker vroeg). Hoe dan ook; het is tijd voor de kerstboom! Maar hoe versier je een kerstboom op een mooie en stijlvolle manier? In deze blog geef ik je een stappenplan, plus een aantal handige tips om dit jaar de állermooiste boom ever te decoreren. Here we go!

Stap 1. Bedenk het thema & kleurschema

Hoe versier je een kerstboom? Nou, dat is helemaal niet zo moeilijk eigenlijk! Voordat je gaat versieren, begin je natuurlijk met plannen maken. Welke kleuren wil je dit jaar in je boom laten terugkomen? En welke stijl wil je neerzetten? Mocht je nog inspiratie zoeken, hier vind je alle kersttrends van dit jaar. Het is uiteraard het allermooiste, wanneer je kerstboom aansluit bij de rest van de woondecoratie en kleuren die je in huis hebt.

De stelregel is; kies ongeveer 5 kleuren. Minder dan vier maakt het geheel al gauw vrij ‘plat’. Meer dan 6 wordt onrustig. En denk ook na over materialen. Alleen maar effen kerstballen, geeft ook een plat geheel. Denk na over textuur, structuur, materiaal. Misschien wil je wel stoer gaan met hout en metaal? Of juist heel zacht met boaveertjes en stoffen decoraties. Je kunt eventueel een kerst moodboard maken. Hoe dan ook; make a plan!

Stap 2. Goede voorbereiding is het halve werk

Een slimme meid (of kerel) is natuurlijk goed voorbereid. Inventariseer ruim van tevoren of je alle benodigde items in huis hebt. Dat scheelt een hoop kerststress en zorgt ervoor dat je straks optimaal kunt genieten van het versieren van de kerstboom! Hieronder een handige checklist met items die nogal eens vergeten worden, kwijt zijn of niet naar behoren werken.

  • Doen de kerstlampjes het nog? Check dit een paar dagen voordat je gaat versieren, zodat je nog tijd hebt om eventueel nieuwe kerstverlichting te kopen.
  • Heb je voldoende kerstbalhaakjes in huis? Meest vergeten item! Wil je de boom gaan versieren, heb je niks in huis om je ballen mee aan de takken te bevestigen. Check dus of je er genoeg hebt. Minstens evenveel als het aantal ballen dat je wil ophangen.
  • Kun je de lampjes makkelijk aan- en uitdoen straks? Sommige mensen zweren bij een timer, die de lampjes automatisch aan- en uitdoet. Ik gebruik graag een stekkerdoos met aan/uit-knop, zodat ik de lampjes allemaal met één druk op de knop uit kan doen wanneer ik dat wil. Zorg er in ieder geval voor dat je een stroompunt hebt op de plek waar je kerstboom komt te staan.
  • Heb je genoeg kerstballen? Heb je een grotere boom dan vorig jaar? Dan heb je ook meer kerstballen nodig. Wil je een nieuwe kleur in de boom? Check dan ook of je genoeg versiering hebt. Je vergist je hoeveel ballen er in een boom gaan. In mijn kunstkerstboom van 2 meter gaan meer dan 150 ornamenten. En zo vol hangt-ie niet! Een echte boom heeft veel minder kerstballen nodig dan een kunstkerstboom.
  • Wat komt er bovenop de boom? Heb je een piek of wil je iets anders bovenaan de boom bevestigen? Hou de decoratie voor boven op je kerstboom apart.
  • Hoe ga je de voet versieren? Wordt het een doek? Of zet je de kerstboom in een rieten mand? In dat laatste geval; doe dit voordat je de boom gaat versieren! De boel optillen als de boom al versierd is, is vragen om problemen.
  • Ligt alles klaar? Sorteer je ballen op kleur op tafel of in bakken, zodat je strakjes makkelijk kunt decoreren en voor een mooie kleurverdeling kunt zorgen.

Stap 3. Begin met de lichtjes

Staat de boom? Dan volgt je eerste taak; de basisverlichting verdelen in de boom. Hoe je dat het beste doet, hangt helemaal af van de soort lichtjes die je gebruikt. Stylisten gebruiken vaak verschillende soorten verlichting. De stelregel is; doe een basisverlichting dicht bij de stam. En werk vervolgens met een ander snoer aan lampjes voor het uitlichten van alle takken van je kerstboom. Het filmpje van Romeo hieronder laat het goed zien! Heb je een kerstboom met de lichtjes er al in? Dan kun je deze stap natuurlijk overslaan.

Stap 4. Verdeel takken & sprays in je boom

Voor extra volume in je kerstboom, kun je werken met takken en ‘sprays’ zoals ze dat noemen in de kerstdecoratiewereld. In het tuincentrum zie je dit bijna altijd! Je kunt échte takken gebruiken, bijvoorbeeld met katoenbolletjes, rode besjes, Asparagus of Eucalyptus.

Maar je hebt tegenwoordig ook hartstikke mooie kunsttakken voor in de kerstboom. Met kleine dennenappeltjes eraan. Of bijvoorbeeld besneeuwde twijgjes. Maak de takken vast aan de kerstboom met bindraad. Voor een grote boom van 2 meter die je aan alle kanten vol versiert, heb je al gauw 20 takken nodig. Ga je voor iets meer ingetogen versiering, dan heb je aan 10 – 15 takken echt wel genoeg. Geen fan van takken in je boom? Sla deze stap dan over.

Stap 5. Hang effen kerstballen dichtbij de stam

Waarschijnlijk heb je, zoals de meeste mensen, zowel effen kerstballen in één kleur, als wat meer kunstigere decoraties in aparte vormen (zoals dennenappels en sterretjes). Plus ballen met mooie versieringen erop, met strassteentjes of glitter bijvoorbeeld. Bij het versieren van de boom, begin je altijd met de effen ballen. Hang deze wat dieper in de boom, dicht bij de stam. Dit zorgt wederom voor vulling en volume.

Stap 6. Hang je accent- of detailverlichting in je kerstboom

Naast je basisverlichting, kun je eventueel ook nog werken met accentverlichting. Het geeft een superleuk effect als je niet alleen clusterverlichting, maar bijvoorbeeld ook prikkabels in je boom hangt. Kijk maar naar de foto hieronder. Of wat dacht je van een slinger met lichtgevende huisjes of sneeuwvlokjes? Verdeel deze accentverlichting over een aantal van de takken, voordat je de decoratieve ornamenten in je boom gaat hangen. Je kunt dit ook vóór stap 5 doen, als je dat makkelijker vindt.

Stap 7. Verdeel je decoratieve ornamenten over de boom

Vervolgens hang je de wat meer decoratievere ornamenten, de echte eye catchers, in de boom. Deze hang je juist aan de buitenzijde van de boom, aan de randen. Zodat ze lekker opvallen! Begin met de grootste kerstballen en hang de kleinste items pas op het laatste in de boom. De meeste mensen wachten trouwens met de piek tot de boom helemaal klaar is. Maar eigenlijk is dat niet zo handig, omdat je er dan veel minder goed bij kunt. Handiger is om de piek eerst in de boom te doen, voordat al je andere ornamenten aan de buitenkant van de takken erin hangen. Eventuele slingers verdeel je nu ook over je kerstboom.

Stap 8. Zorg voor contrast & afwisseling

Zorg tijdens het verdelen van je kerstballen voor contrast en afwisseling. Let op variatie in kleuren, wissel mat & glanzend af. Maar zoek ook het contrast in materialen op. Hang een zacht stoffen sterretje naast een glitterende kerstbal. Of hang een veertje naast een houten kerstboom. Die afwisseling, dat contrast, zorgt voor rust en evenwicht in je boom. En dat is wat je wil bereiken!

Stap 9. Hang kleine ornamentjes in groepjes bij elkaar

Je allerkleinste items kun je verdelen over de boom, maar het is ook leuk om ze in groepjes bij elkaar te hangen. Zeker als je meer van dezelfde items hebt. Op de foto hieronder zie je hoe leuk het is dat de sterretjes en zeepjes bij elkaar hangen aan een tak in de boom. Voor deze techniek heb je wel veel van dezelfde kleine versieringen nodig, dus mocht je dit leuk vinden, hou er bij het inkopen rekening mee!

Stap 10. Versier ook de voet van je boom

Als je mij vraagt ‘hoe versier je een kerstboom op een mooie manier?’ dan zeg ik ‘van top tot teen!’. Vergeet dan ook zeker de voet van je boom niet te decoreren! Leg er een mooie doek of een kerstboomkleed omheen. Of kies voor een nepbontje. Leg er wat ingepakte cadeaus onder, in dezelfde stijl en kleuren als de ballen in je boom. En wat dacht je van houten blokken (haardhout) voor een winterse boom? Super leuk effect! In deze blog vind je diverse tips voor het creatief bedekken van de voet van je kerstboom.

Foto: Garden Trading

Hoe versier je een kerstboom: wat is jouw ultieme tip?

Ik hoop dat dit stappenplan je op weg heeft geholpen en dat ik je uitgebreid antwoord heb gegeven op de vraag ‘Hoe versier je een kerstboom’? Mocht je naar aanleiding van dit stappenplan en deze tips nog vragen hebben, stel ze dan gerust in de reacties hieronder. Ik help je graag! En als je nou zelf nog een geweldige tip hebt voor het versieren van de kerstboom, laat het dan zeker weten. Oh, en nog één leestip: in deze blog heb ik 11 kerstboom-stylingtips van echte professionele stylisten op een rij gezet. Wie weet heb je daar ook nog wat aan!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

6 reacties

  1. Romeo begint een bekende te worden, grinnik. Dit filmpje heb ik in een link in een van m’n reacties onder een van je blogs geplaatst. Leuke tips, wat zal onze boom er dit jaar top bijstaan!

  2. Bedankt vr de tips .vooral de werkwijze van de lampjes. De stijl en kleuren.zin om te beginnen.maar ik wacht tot 1 december.reden mijn man is niet aan kerstsfeer,jammer vr mijzelf,maar ik doe toch mijn ding.

  3. Wat een handige tips! Mijn echte kerstboom zal er daardoor veel mooier bij staan. Ik heb vooral moeite om de lampjes mooi te verdelen. Nu zie ik dat ik verschillende soorten lampjes door elkaar kan gebruiken. De oude kaarslampjes van mijn ouders gaan dit jaar zeker gebruikt worden naast de moderne snoertjes.