De zak van Sinterklaas: hoe geef je de cadeaus op een leuke manier?

4

Hoera, het is pakjesavond! Feest en gezelligheid alom. Alleen… de zak van Sinterklaas zelf staat nog ergens in een hoekje verstopt. Hoe tover je die een beetje leuk tevoorschijn? Veel mensen gebruiken de klassieke truc van de buurman die aanbelt, maar het kan natuurlijk anders! In deze blog vind je 6 ideetjes om de cadeaus op een originele manier ‘tevoorschijn te toveren’.

Laten we wel wezen: de complete shock op die kinderkoppies als ze zien wat Sint nú weer heeft bedacht om hun cadeautjes bezorgen (en al die door de lucht vliegende pepernoten), dat is misschien wel het leukste moment van de hele avond. Daarom hierbij wat alternatieve ideeën op een rij!

1. De speurtocht

Zet de zak van Sinterklaas de avond voor pakjesavond ergens op onopvallende plek (het washok / de meterkast / de schuur) en zet met briefjes een klein speurtochtje uit door het huis. Stuur ze bijvoorbeeld via de ouderslaapkamer, de badkamer, hun eigen kamer (“Een brief van Sinterklaas in MIJN kledingkast?!”) en de keuken naar de schuur. Pret verzekerd! Laat een brief van de Sint, met daarin uitleg en de eerste aanwijzing, door iemand uit de buurt bezorgen of ‘tover’ hem tevoorschijn als je zelf in de buurt bij de voordeur bent geweest. “Hé kijk, we hebben post!”

2. Verrassingsbezoek

Neem de kids met een smoes (“Kom, kijken of Sinterklaas al ergens over de daken loopt!”) mee naar buiten. Een ouder, opa of andere genodigde blijft thuis en legt door het huis vanaf de voordeur een spoor van cadeautjes (Gewoon leuk uitgestald in de huiskamer kan natuurlijk ook). Hang ook een lege zak aan de voordeur. Als de kinderen dan thuiskomen, zien ze meteen dat Sint is geweest en mogen ze zelf alle cadeautjes in de zak doen. Extra leuk: als de thuisblijver een dutje op de bank veinst en doet alsof hij/zij niets heeft gehoord.

3. Net als de kerstman

Vier je Sinterklaas dit jaar in het weekend? Pak de zak van Sinterklaas dan al de avond van tevoren uit en leg de cadeautjes bij de schoorsteen, centrale verwarming of achterdeur! Wat een feest als de kinderen ’s ochtends beneden komen en een hele stapel cadeautjes zien staan. Leg er een mooie, handgeschreven brief bij (oefen op kalligraferen als je het helemaal echt wil maken, of tover een mooi lettertype uit je printer), waarin je eventueel uitlegt dat er nog gewacht moet worden tot de andere gasten er zijn. Allemaal alvast een pakje openmaken kan natuurlijk ook en scheelt drama.

4. Verkeerd bezorgd

Komen er mensen langs tijdens Pakjesavond? Breng hen de zak(ken) met cadeautjes en laat ze die meenemen als ze de volgende dag langskomen. Het bezoek kan meteen binnenkomen met de cadeautjes (“Kijk nu wat Sint bij ons heeft langs gebracht! Volgens mij is dit verkeerd bezorgd!”). Of ze kunnen nog even verstopt blijven in de kofferbak van de auto of in de fietstassen. Vervolgens kunnen de kids met een smoesje richting auto of fiets worden gestuurd. Surprise!

5. Alleen de gedichten

Vier je pakjesavond met een klein gezelschap en heb je een overzichtelijk aantal cadeautjes (bijvoorbeeld 10-15 stuks)? Verstop dan alle cadeautjes los in huis en maak voor elk pakje een (kort) gedicht met daarin een aanwijzing over de verstopplek van het cadeau. Laat de gedichten in een envelop door de brievenbus bezorgen, of een bijna lege zak met alleen briefjes. Deze variant is dan ook vooral leuk voor oudere kids en niet-gelovers die niet meteen in paniek raken bij het zien van een lege zak.

6. Hou het Sinterklaasjournaal in de gaten

Kijken je kinderen (op school) het Sinterklaasjournaal? Probeer dan zelf ook een beetje bij te houden wat er gebeurt (elke aflevering duurt maar tien minuten en is ook best leuk voor volwassenen). Vaak worden er handvatten gegeven van hoe de zak te presenteren naar aanleiding van de gebeurtenissen in het programma. Wellicht dat je daar ook nog inspiratie uit haalt!

Zo, jij kunt de komende paar jaar weer vooruit met deze ideeën! Of bezorgt Sinterklaas zijn zak cadeautjes bij jou op een andere manier? Laat het weten in een reactie hieronder. Hoe dan ook een hele fijne Sinterklaas gewenst namens alle Christmaholics. Hij komt, hij komt!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Bianca is tekstschrijver, redacteur en theeleut. Ze is dol op de gezelligheid van de wintermaanden en zit puffend van de warmte in augustus al te mijmeren over kerstsokken, oude mannen met witte baarden, online verlanglijstjes en shiny cadeaupapier.

Reageer!

4 reacties

 1. Dit jaar komt misschien 🙂 muziekpiet langs met een muziekquiz/speurtocht! We zijn dol op muziek met de top 2000 die voor de deur staat. De kids krijgen hier veel van mee en zullen deze quiz goed kunnen maken en een keer iets anders. Zin in!

   • Vorig jaar heb ik in mijn telefoon de naam van mijn buurman veranderd in Sinterklaas, heb er een sinterklaasliedje als ringtone onder gezet en de foto veranderd in die van Sint. Toen het eten ver genoeg op was appte ik hem en belde hij mij op. Dat gezicht van mijn oudste zoon! Heb jij het nummer van Sinterklaas????
    Het regende die avond en de buurman heeft een afdak. Hij belde om te zeggen dat hij zich vergist had met de zak en die van ons per ongeluk bij de buren voor de deur heeft gezet. Was super leuk!

 2. Vorig jaar heb ik in mijn telefoon de naam van mijn buurman veranderd in Sinterklaas, heb er een sinterklaasliedje als ringtone onder gezet en de foto veranderd in die van Sint. Toen het eten ver genoeg op was appte ik hem en belde hij mij op. Dat gezicht van mijn oudste zoon! Heb jij het nummer van Sinterklaas????
  Het regende die avond en de buurman heeft een afdak. Hij belde om te zeggen dat hij zich vergist had met de zak en die van ons per ongeluk bij de buren voor de deur heeft gezet. Was super leuk!