Dagboek! Hoe krijg je (nu al) een kerstgevoel? [vlog]

12

Hallooooo Christmaholics! Als je vaker mijn video’s kijkt, dan weet je dat ik áltijd zo begin. En het is wel toepasselijk dat ik deze dagboekblog op dezelfde manier start. Want ik vertel je hieronder niet alleen maar wat ik de afgelopen twee weken heb gedaan (which is a lot) én een aantal super leuke nieuwtjes (!). Maar er zit ook een vlog in deze blog. Woop woop! Robert en ik hebben namelijk allerlei activiteiten ondernomen om te zien of we er een kerstgevoel van kregen….

Allerhande perspresentatie

Voordat we overgaan naar de kerstgevoel-vlog, wil ik eerst nog een paar andere leuke dingetjes en nieuwtjes met jullie delen. Zo was ik afgelopen week bij de perspresentatie van de nieuwe kersteditie van Allerhande. Samen met mijn vriendin en foodblogger Simone van Foodquotes ging ik naar Amsterdam. We mochten – samen met nog een aantal andere bloggers en influencers – allerlei gerechten en hapjes uit de Kerst-Allerhande proeven.

Van gourmet tot dessert, en van vegan tot kaas. Plus: wijn! En we kregen ook een mega goed gevulde goodiebag mee naar huis. Zo leuk was het! Heb jij de kerst-Allerhande al in huis? Hij ligt al in de winkels. En natuurlijk vind je de recepten ook op de website van Albert Heijn.

Thanksgiving diner bij Arvid & Christina

Afgelopen zondag was het tijd voor een heerlijke traditie! Ieder jaar gaan Robert en ik naar Arvid (de tech-man achter Christmaholic) en zijn Amerikaanse vrouw Christina voor een uitgebreid, traditioneel Thanksgiving diner. Inclusief turkey met stuffing, candied yams, allerlei salades, cranberrysaus en ga zo maar door.

We zijn hier een aantal jaar geleden spontaan mee begonnen en ik zou het niet meer willen missen. Kijk het hele jaar weer uit naar die heerlijke candied yams (zoete aardappelpuree met gesmolten marshmallows erop). Zoooo lekker! Dit jaar was de kalkoen nog lekkerder dan voorgaande jaren. Hieronder vind je wat fotootjes van het feestmaal.

‘Life is what happens when you’re busy making other plans’

En nu… nu moet ik even sorry zeggen. In mijn vorige dakboekblog gaf ik aan dat ik dit jaar waarschijnlijk zou gaan vloggen hoe wij hier thuis de kerstboom versieren. Dat is namelijk de meest aangevraagde video ever. Maar… de boom staat inmiddels en het is me helaas niet gelukt. Ik vertel je graag waarom. Een vlog maken kost me al gauw een halve werkdag (daarover zometeen meer) en we hebben het ineens onwijs druk gekregen ivm iets heeeeeeeeel erg tofs. Tromgeroffel…

Een nieuwe plek onder de zon!

We zijn namelijk onverwacht ingeloot voor een nieuwbouwwoning op een plek waar we heel graag willen wonen! Zo onwijs blij mee. We zijn al een jaartje op zoek, dus we zijn er super blij mee dat we deze kans krijgen. Ook al is de timing echt super onhandig voor een kerstblogger ;-). De koop is overigens nog lang niet rond, we hebben nog niet eens officieel getekend. Dus nog geen knallende kurken! Maar om de droom te kunnen realiseren, moesten we vorige en deze week ineens heeeeeeel veel regelen (ivm bizar strakke deadlines voor de bouw).

Ho Ho Hoe ik me voel deze week 😉

Even andere prioriteiten

Badkamer, keuken, tegels, bankzaken, overleg met de aannemer etc. Alles moet in een week. En ik vond dat ik toch even moest uitleggen waarom het me niet is gelukt om de kerstboom-versier-vlog op te nemen en te monteren en ook waarom ik deze week iets minder blog dan ik normaal doe in november.

Het regelwerk rondom het huis heeft nu even prioriteit hier! Anyway, fingers crossed dat het allemaal lukt en dat we over een flinke tijd (want die bouw duurt nog wel effe) in een mooi nieuw huis mogen wonen. And no worries, het eindresultaat (mijn opgetuigde kerstboom) krijg je nog wel te zien! In de video hieronder zie je sowieso alvast een mini sneakpeek.

Hoe pak ik het maken van een vlog eigenlijk aan?

Nu we het toch hebben over vloggen, het leek me leuk om je te vertellen hoe ik dat aanpak. Want je zou misschien denken: “die kerstboom zet je toch op, zoveel werk is het dan toch niet extra om het ook meteen te filmen!?” Snap ik hoor. Dat dacht ik in het begin ook toen ik nog niet zo veel vlogde. But boy, was I wrong haha.

1. Script maken

Het begint natuurlijk allemaal met een idee, een concept. Bijvoorbeeld, ik wilde een video maken waarin ik uitleg hoe je een guirlande maakt van echt kerstgroen. Als je een leuke video wil maken, dan is het slim om vooraf heel goed na te denken over wat je wil gaan vertellen en laten zien. Je moet dus eigenlijk een soort script of filmplan maken. Soms wil je bijvoorbeeld praten en ondertussen andere beelden laten zien. Dus je moet weten welke beelden je moet opnemen, zodat het een logisch verhaal wordt. Ik begin mijn video’s altijd met een intro, wat wil ik daarin gaan vertellen? En hetzelfde geldt voor de afsluiter. Al die dingen zet ik kort op papier.

Actiefoto uit 2017

2. Mooie scenes filmen

Plan klaar? Dan begint het filmen. Ik wil er natuurlijk voor zorgen dat alles goed zichtbaar en begrijpelijk gefilmd is. In de avond filmen, is daarom niet zo handig. Ik denk ook na over de compositie van je beelden. Als je zelf een kerstboom aan het versieren bent (en dat doen wij altijd gezellig met z’n tweetjes) dan heb je dus eigenlijk nóg iemand nodig om te filmen. Nou, die iemand hebben we niet in huis, haha. Dus dat betekent dat de camera op statief moet staan. En je wil ook van hoek wisselen (anders is het beeld saai). Je moet bovendien continu controleren of je opnames scherp en goed gelukt zijn. Ook dat kost best wat tijd.

3. Monteren

Klaar met filmen? Dan ben ik er natuurlijk nog niet. Ik bekijk alle opgenomen scenes en bepaal welke ik wil gebruiken in mijn filmpje en in welke volgorde. Dat zet ik dan vervolgens op papier in een montageschema. Stap vier is het monteren. Ik koop een leuk muziekje (want op muziek zit ook auteursrecht, dus je kunt niet zomaar alle muziek gebruiken). Daarna laad ik alle scenes in op de computer en gebruik ik montagesoftware (in mijn geval: WeVideo) om de fragmenten aan elkaar te plakken.

Vlog monteren in WeVideo

Omdat ik een muzieknerd ben, wil ik dat de overgangen tussen de scenes zo veel mogelijk op de maat van de muziek plaatsvinden. Dat ziet er namelijk het mooiste uit. Monteren kost best wat tijd. Je moet beelden over elkaar plakken, overgangen maken en de muziek bijvoorbeeld ‘dempen’ als er iemand in beeld praat. Zeker voor iemand die daar nog niet zo méga veel ervaring mee heeft (like me) is dat best wat werk. Zo, nu weet je een beetje hoe het maken van een vlog bij mij in z’n werk gaat! Mocht je er nog vragen over hebben, stel ze gerust hieronder.

Hoe krijg je (al in november) een kerstgevoel?

En dan is het tijd voor…. de beloofde vlog! Robert en ik zijn begin deze maand een kerstexperiment gestart. Gedurende de maand november hebben we allerlei activiteiten ondernomen om te kijken of we er een kerstgevoel van kregen. Een kerstgevoel krijgen in november, is natuurlijk wat lastiger dan in december. Want dan begint het feest pas echt en hangt er óveral versiering buiten.

Maar we gingen de uitdaging aan! We hebben een kerstshow bezocht waar we nog niet eerder zijn geweest (Global Garden in Zwaanshoek), keken een nieuwe kerstfilm op Netflix, dronken Glühwein in de koude buitenlucht en gingen naar een Duitse kerstmarkt. Bekijk de uitgebreide video hieronder!

Waarvan krijg jíj een kerstgevoel?

Oh enneh, we waren eigenlijk van plan om nog een vijfde (en misschien zelfs wel zesde) experiment op te nemen voor deze vlog. Dat is helaas, om dezelfde reden als de mislukte kerstboom-versier-vlog, niet gelukt. Maar dit heeft gelukkig wel een voordeel!

Het lijkt ons namelijk leuk om een Deel 2 van dit experiment op te nemen. Misschien nog dit jaar, maar waarschijnlijk wordt het volgend jaar. Welke kerstactiviteiten zou jij graag willen dat wij testen en scoren op de kerstgevoel-schaal? Kerstkoekjes bakken? Kerstcadeaus inpakken? Kerstkaarten kopen? Laat jouw ideetje in de reacties hieronder achter, en wie weet nemen we het mee in het tweede deel.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

12 reacties

 1. Gefeliciteerd met het “misschien” gaan bewonen van een nieuw huis.
  Bij Global Garden kom ik zeker één keer per week haha.
  Superleuk wat je hebt geschreven.

 2. Ben al een paar weken bezig .Langzaam aan en elke keer wat,Vandaag de rest neer gezet Als een verassing voor mijn man Hij is jarig vandaag en al shij thuiskomt is alles in Kerstsfeer. Weet nu al dat er dingen bij zullen komen.Heb in de gang onder de spiegel 5 kerstmutsen hangen en kerst sloffen in de hoek.Heb de hele tijd sky radio aan met kerst liedjes Dit jaar geen grote boom maar 2 kleine boompjes Aan het plavond hangy een tak met sneewballen daaronder een stenen meisjes figuur met sleetje en sneeuwballen er op Straks wat boodschappen doen met een Kerst cd in de auto Fijn weekeinde Annemiek

 3. Jacqueline Pallett op

  Kerstcadeaus inpakken is wel heel leuk, dus ik zou graag zien hoe jij of anderen dat doet/doen.
  Maar om even terug te komen op de hoe-versier-ik-de-kerstboom-vlog: gefeliciteerd met jullie aanstaande nieuwe woning en uiteraard kan er dan volgend jaar een nog grotere boom komen en daarover kan dan weer een fantastische vlog gemaakt worden, toch? Het glas blijft bij mij altijd halfvol hoor.

 4. Wat een leuke vlog Saskia !! Super ! Wij waren half november in Kopenhagen: daar waren al 3 kerstmarkten en ook het pretparkTivoli was helemaal in kerstfeer, zo leuk ! Ook overal kerstversieringen in de winkels en horeca … we hebben genoten. Het is zeker een stad om in deze tijd heen te gaan: je krijgt er echt een kerstgevoel !

 5. Ingrid Durivou op

  Mijn kerstgevoel is dat mijn kinderen met vrouwen en kleinkinderen allemaal bij mij komen! Een mooi versierd huis en tuin! En dan samen cadeautjes uitpakken!!!

 6. Gefeliciteerd Saskia en Robert met jullie toekomstige huis. Leuk!! Weer een mooie vlog over het voelen van kerst. Ik krijg ook een kerstgevoel van alle kerstreclamefolders en tijdschriften.. Heerlijk!

 7. Ha, leuk! Gefeliciteerd met jullie toekomstig nieuw huis! Me dunkt dat dat een hoop voeten in de aarde heeft, dus geen zorgen over het niet kunnen maken van een kerstboom-versier-vlog hoor. Ik begin dit weekend met de boom, maar eerst vandaag naar de Castle Christmas Fair @ Slot Assumburg, yeah, Ben benieuwd waarmee ik thuis kom, haha. Leuke vlog en zie uit naar alle overige kerstdingen!

 8. De kerstmarktjes en uitvoeringen op de school van de kinderen geven het Kerstgevoel bij mij.
  Het voelt warm dat iedereen iets moois wil doen voor de ander, zonder er zelf iets voor terug te ontvangen. Al gaat er in de decembermaand eerst een hoop drukte, geregel en georganiseer aan vooraf….maar over drukte en al het andere hoef ik jullie op dit moment niets uit te leggen!!

 9. Erg leuke vlog! Ook leuk dat je man wilde meedoen. Hij doet mij wel een beetje denken aan mijn vriend wat betreft het enthousiasme. En dan vooral dat hij te nuchter is om dat te laten zien haha. Ook al is hij het wel. En gefeliciteerd met jullie huis! Wij zijn zelf ook al anderhalf jaar op zoek, dus leuk om te horen dat je gewoon hoop moet houden. Superleuk dat het jullie is gelukt.

  Wij zijn inmiddels naar Bremen geweest. Daar is de kerstmarkt wel heel leuk (vooral wanneer het donker wordt inderdaad) en heel Bremen is sowieso mooi, alles is omringd door prachtig uitziende oude gebouwen en alles is in kerstsferen gekleed. Qua versiering, ook in winkels en restaurants, en die restaurants hebben allemaal speciale menu’s op tafel liggen met kerstcocktails, etc. (Zo heb ik hete appelsap gehad in zo’n cocktail, verrassend lekker!) Het kerstgevoel is daar wel echt gekomen, voor ons beide.

  Wij waren in november al begonnen met kerstfilms, het optuigen van de kerstboom en ik heb natuurlijk een adventskalender voor mijn vriend gemaakt. Als verrassing, dit jaar voor het eerst. Voor mij het maken daarvan en hij kreeg het een paar dagen voor 1 december al (ook al mocht hij toen nog niks openmaken) heeft ook voor kerstgevoel gezorgd. Toen ik cadeautjes voor hem shopte zelfs al, heerlijk vind ik dat.

  Binnenkort begin ik met koekjes bakken. Is altijd een hele onderneming voor mij want ik ben niet goed in zowel koken als bakken. Maar ik probeer het altijd weer! Net als glühwein en eggnog maken, al is warme chocolademelk met pepermuntlikeur (krijg je de exacte After Eight smaak van) maken makkelijker. Ik geniet net zoveel van de hele periode voor kerst aan dan kerst zelf.

 10. Ik geniet altijd zo van je vlogs en tips enz.
  Love this page! Bezorgt mij echt een kerstgevoel!

  Ik heb helaas ook iets minder tijd deze dec. Ik weet er alles van, komt veel bij kijken.
  Wij gaan volgende maand verhuizen naar Meerhoven. Maar eerst nog genieten van kerst in deze woning!

  Ik wens jullie heel veel succes met hopelijk jullie toekomstige woning!

 11. Ingrid Durivou op

  Afgelopen donderdag ben ik al begonnen met de kerstboom! Nu heb ik alle tijd maar vanaf na Sinterklaas niet meer! De kalender staat vol met verjaardagen, oppassen, kerstmarkten bezoeken, kapper en kerstdiners bedenken!