13 tips om je kerstballen & kerstversiering te organiseren

13

Je moet er nu misschien nog niet aan denken; je kerstboom & kerstballen opbergen. Wat een werk is dat! En bovendien ziet het er nu nog allemaal zo gezellig uit. Maar strakjes, ergens eind december of begin januari, zullen we er toch echt weer aan moeten geloven. Als je – net als ik – best een flinke collectie kerstdecoratie hebt, dan is het goed organiseren van je kerstversiering erg handig. Anders weet je volgend jaar écht niet meer wat je waar hebt gelaten. En het versieren gaat volgend jaar ook een stuk makkelijker als je je kerstspullen dit jaar netjes opruimt. But how do we do that!?

Einde aan de kerstballenbende!

Ik geef eerlijk toe; ook al denk ik ieder jaar weer goed na over hoe ik mijn kerstballenbende organiseer, er valt nog heel wat te verbeteren. Zo zitten er hele collecties ornamenten in keukenpapier gewikkeld in plastic zakken. Waardoor ik dus totaal geen overzicht heb. Tijd om het dit jaar eens helemaal anders te doen! Hieronder lees je mijn goede voornemens, in de vorm van 13 tips voor het opbergen van je kerstdecoratie. Ik schreef deze blog in samenwerking met Sunware, dé expert in opbergen. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

1. Maak een inventory list 

Weet jij eigenlijk wat je allemaal hebt aan kerstversiering? Ik heb honestly geen flauw idee. En hoewel het altijd weer een leuke verrassing is als ik de dozen open maak (“oh ja, dit heb ik ook nog!”) koop ik dus ook wel eens dingen die ik al heb. Wil je dat voorkomen? Maak dan een lijst van al je kerstdecoratie (of je diverse collecties) zodat je een overzicht hebt van wat je hebt en waar je welke items bewaart. Zo kun je je spulletjes volgend jaar heel makkelijk weer terugvinden. Die lijst kun je bijvoorbeeld in Google Docs of in Excel maken. Of je gebruikt de pagina’s voor het organiseren van je kerstdecoratie in de Christmaholic kerstplanner!

2. Sorteer op kleur of thema

Heb je dit jaar witte en goudkleurige decoraties in je boom hangen? Superleuk! Maar misschien wil je volgend jaar wel wit & roze. De makkelijkste en meest praktische manier om je kerstversiering te sorteren, is op kleur. Doe de witte decoraties allemaal bij elkaar in één of twee dozen. En doe hetzelfde met de goudkleurige en alle andere kleuren. Je kunt ook eventueel thema’s bij elkaar bewaren. Een traditioneel thema, een winters wit thema, of juist botanisch. Als je maar niet alles lukraak bij elkaar doet. Zolang je je eigen systeem maar logisch vindt en goed begrijpt, kom je er altijd wel uit.

3. Gebruik doorzichtige, kunststof opbergdozen

Als het gaat om kerstballen opbergen, kies dan voor doorzichtige kunststof dozen. Doorzichtig, zodat je er doorheen kunt kijken en dus in één oogopslag kunt zien wat er in welke doos zit. Kunststof, zodat je geen risico loopt op vochtproblemen, schimmel en zodat er minder stof bij komt. Dat risico is bijvoorbeeld veel hoger als je je kerstspullen in papieren dozen bewaart.

4. Kies een speciale kerstballenbox

Voorheen bewaarde ik mijn kerstballen altijd in de verpakking waarin ik ze gekocht had in het tuincentrum. Je weet wel, die ronde kunststof doosjes met een traytje erin. Het nadeel van deze ronde verpakkingen is dat ze heel veel ruimte innemen in je opbergboxen en bovendien niet makkelijk te stapelen zijn.

Gebruik voor het kerstballen opbergen daarom liever speciale kerstballendozen met kartonnen inzetten, waarmee je alle ballen netjes kunt opbergen en stof- en vochtvrij kunt houden. Sunware heeft kerstballenboxen met ultrahandige kartonnen trays waar je je decoraties perfect tussen kunt leggen. Er zijn dozen met vakjes en zelfs trays met rondjes erin, waar je kerstballen netjes in blijven liggen. Ook als je een beetje rammelt aan de doos.

kerstballen opbergen5. Organiseer ook je andere kerstornamenten

Natuurlijk heb je niet alleen maar ronde kerstballen, maar ook ornamenten met afwijkende vormen. Er zijn diverse oplossingen voor het goed organiseren van dit soort versieringen. De trays in de Q-line boxen van Sunware lenen zich bijvoorbeeld prima voor afwijkende vormen. De Nesta-lijn heeft daarnaast een opbergbox met een handig ‘storage lid’. Dat is een deksel met twee vakjes, waar je perfect losse items in kunt leggen. Ik kan wel zeggen dat dit mijn favoriete box is. Ik vind ‘m super handig, en hij is extra mooi, omdat er een heerlijk subtiel glittertje in het kunststof verwerkt zit. Super feestelijk!

6. Etiketteer al je opbergdozen

Wat zit er in welke doos? Om het jezelf nog makklelijker te maken, plak je op iedere doos een etiket (of een briefje met wat plakband) waar je op schrijft wat er in de doos zit. Plak dat briefje / etiket trouwens niet bovenop de doos, maar op de zijkant. Het liefst aan de kant die je het makkelijkst kunt zien in je berging / zolder / of waar jij je kerstspullen bewaart. Zo heb je nog meer overzicht.

7. Nooit meer kerstlampjes in de knoop

Natuurlijk kun je je kerstballen rondom de kartonnen rol van een rol keukenpapier rollen, of het stevige karton dat in een rol cadeaupapier zit. Zo heb ik het jaren gedaan, en dat werkte prima. Maar het kan nog veel makkelijker met kunststof haspels. Hier draai je heel makkelijk je kerstlampjessnoeren omheen. En omdat ze gemaakt zijn van stevig kunststof, gaan ze jaren mee (in tegenstelling tot die kartonnen rollen). Overigens kun je de katrollen op de foto hieronder ook perfect gebruiken voor lange slingers en dunne guirlandes. Dubbel handig dus!

8. Bind de takken van je kunstkerstboom bij elkaar

Toen je je kerstboom voor het eerst uit de doos haalde, waren de takken helemaal in elkaar gevouwen. Nu heb je ieder jaar best wel wat moeite om dat ding zo klein mogelijk te maken, zodat ie weer terug in de doos past. Ik gebruik daarvoor graag keukentouw om de boel bij elkaar te duwen. Dat scheelt echt een heleboel ruimte! Een oude riem om je boom heen binden en die strak aantrekken, werkt schijnbaar ook heel goed. Dat heb ik zelf echter nog nooit geprobeerd.

9. Je kunstkerstboom opbergen in een tas

Tijd voor mijn favoriete tip! Je kunstkerstboom opbergen kan dus nog makkelijker. Eén van onze grootste frustraties als het om kerstspullen opbergen gaat, was altijd de kunstkerstboom. Die proberen we al jaren weer terug in dezelfde doos te stoppen als waar we hem in kregen. Vervolgens plakken we de doos dicht met ducttape, maar eigenlijk werkt dat voor geen meter! De metalen stang steekt er vaak weer uit. Bovendien is die doos vreselijk onhandig in gebruik.

De briljante oplossing voor dit probleem is de kerstboomtas van Sunware! Tot een paar jaar geleden wist ik gewoon niet dat dit soort dingen bestonden. Ik spotte ze ergens op een kerstbeurs en was meteen in love. De kerstboomopbergtas is super klein als je hem koopt, en helemaal op te vouwen (zie de eerste foto hieronder). Maar er past dus wel een kerstboom van ruim 2 meter in! Echt zó handig. Dankzij de handvatten kun je hem ook heel makkelijk dragen en verslepen. Echt i-de-aal.

10. Organiseer je cadeaupapier en linten

Heb je na Kerst nog kerstcadeaupapier, linten of cadeaulabels over? Die heb je waarschijnlijk pas weer volgend najaar nodig. Dus; opruimen die hap! Er zijn speciale kersttassen om kerstrollen in te bewaren. Dat wist ik tot ik deze blog schreef echt nog niet. De cadeaulabels e.d. kun je in het zijvakje stoppen. Rollen lint e.d. kunnen natuurlijk prima in de opbergboxen. Superhandig weer.

11. Kerstkransen opbergen in tassen

Heb je van die prachtige guirlandes van kunstgroen die je ieder jaar weer gebruikt? Of misschien heb je wel kerstkransen gemaakt van kerstballen of dennenappels? Ook daarvoor zijn special opbergtassen, zie de foto hieronder. Je kunt er natuurlijk ook echte kransen in bewaren, als ze mooi ingedroogd zijn. Maar ik weet niet of ze er dan volgend jaar nog appetijtelijk uit zullen zien ;-).

12. Geurzakje met kerstgeur in de doos

Deze tip las ik ooit ergens op een andere website; doe een geurzakje met kerstgeur in je dozen met kerstversiering. Zo gaat al je kerstdecoratie heerlijk naar kerst ruiken. En daarmee verhoog je die heerlijke kerst(voor)pret weer als je volgend jaar je kerstversiering van stal haalt en de dozen openmaakt. Door die geur ben je direct in de stemming!

13. Geef weg wat je niet meer gebruikt

Mijn laatste tip is; ga ook eens goed door je verzameling heen. Zijn er spulletjes die je al jaren niet meer gebruikt hebt – en eigenlijk niet meer mooi vindt – overweeg ze dan weg te geven aan een ander. Of breng ze naar de kringloop, zodat je er iemand anders blij mee kunt maken. Neemt het meteen ook niet meer zoveel plek in jouw huis in. Win-win!

Kerstballen opbergen, maar dan makkelijk

Zoooo, dat waren mijn beste tips voor het netjes opbergen van je kerstspullen. Je had vast al gezien dat ik dit artikel in samenwerking met Sunware heb geschreven. De opbergspulletjes op veel van de foto’s in deze blog heb ik dan ook gekregen. En wat ben ik daar blij mee zeg! Ik ben echt oprecht super enthousiast over deze producten.

Dankzij de slimme inlegjes, heb je veel minder grote boxen – en dus minder ruimte – nodig om dezelfde hoeveelheid kerstspullen op te bergen. Ik heb het getest, en mijn collectie groene ballen paste serieus in een Sunware opbergbox die de helft kleiner is dan mijn oude kunststof box. En die kerstboomtas, volgens mij was al wel duidelijk hoe blij ik daar mee ben haha. Anyway, ik denk dat ik de komende tijd nog veel meer in de webwinkel van Sunware ga shoppen ;-).

Wat is jouw ultieme opbergtip?

Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen als het gaat om kerstballen opbergen en kerstspulletjes organiseren. Hoe doe jij dat ieder jaar? Heb je misschien nog een super handige opbergtip die je met mij (en alle andere kerstliefhebbers) wil delen? Laat het dan zeker hieronder in een reactie weten! En mocht je leuke spulletjes van Sunware gespot hebben op de foto’s, hou Christmaholic dan zeker in de gaten! Want later dit jaar organiseer ik een supertoffe winactie met dit merk. YAY!

Dit artikel is in samenwerking met Sunware geschreven. 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

13 reacties

 1. Mildred van Brandwijk op

  Ik heb eigenlijk meer een anti-tip… Ik heb ooit wel eens een hele goedkope kerstboomtas gekocht. Hiervan brak het handvat af bij het naar zolder sjouwen, de tas miste gelukkig net mijn dochter! Ik zal niet snel meer een niet-stevig uitziend “opbergding” kopen

 2. Monique Willems op

  Wij hebben een fiber verlichte kerstboom staan en een groot kerstdorp.
  Wij vinden kersthuisjes mooier dan een boom.
  Dat maakt het veel sfeervoller naar ons idee.
  Als men op facebook kijkt naar alle filmpjes die men maakt over kerstdorpen dat is zo ontzettend leuk om te zien.

 3. Hahaha! Dat… “ooojhaaaaaa” heb ik serieus elk jaar ook weer!
  Sinds vorig jaar past het niet meer in de dozen die ik heb, dus ik ben op zoek naar een nieuwe extra grote doos.
  Maar ik heb wel 1 doos speciaal voor alles wat er in de boom gaat. De rest van de decoratie gaat in een andere doos, dit moeten er dus 2 worden dit jaar. Er is ook 1 doos alleen maar voor lampjes, daar zitten alle lampjes in die ik heb.
  Verder is het best wel een zooitje eigenlijk…….
  Elk jaar heb ik ook echt idee dat ik wat mis als ik alles weer uitpak.
  Maar als ik dan weer in de winkel loop weet ik altijd wel of ik iets al heb of niet!

 4. Wauw wat lijkt mij die opbergtas handig zeg,
  Ik had er nog nooit van gehoord maar ik ga zeker eens nakijken waar ze te koop zijn.
  Kwa opbergtips heb ik nog eentje, sorteer alles op kleur (als je glitterspul erbij hebt)
  en doe de extreem glitterige dingen in een zipbag zodat je niet alles eronder hebt zitten

 5. Inderdaad goed opbergen helpt.Ik bind de takken van mijn boom per kleur bijeen vroeger was het altijd zoeken,nu neem ik de juiste kleur en begin van onder naar boven super gemakkelijk.Ik heb ook voor de ballen enz platiekbakken.

 6. Wauw, ziet er super handig uit allemaal, vooral die dingen om je boom of kerstkrans in te doen. En een geurzakje erbij doen is ook een goede tip.

 7. Karin de Goede op

  Ik bewaar de dozen waar ik het kerstpakket in heb gekregen en probeer zovvel mogelijk van hetzelfde bij elkaar te doen: poppetjes voor mijn kerstdorp in een doos, boompjes voor mijn kerstdorp in een andere doos, de waxinelichtjes figuren/potjes (hoe noem je dat eigenlijk?) in weer een andere doos. Het enige waar ik graag een tip over zou willen is hoe je je kerstdorp efficiënt kunt opruimen. Nu doe ik netjes elk huisje terug in het piepschuim en in de doos waarin ik het gekocht heb. Maar ik moet dan zeker een keer of 10 de trap op en af om alles boven te krijgen (en ook met het opzetten ). Dus als iemad daar een tip voor heeft, dan hoor ik het graag!

 8. Hier bewaren we alles in de dozen van kerstpakketten van alle jaren, zo heb je alles in verschillende dozen met kerstuitstraling!
  Mocht er een doos gammel worden….dan wisselen we die om met de nieuwe doos van het huidige kerstpakket!
  Maar…hoe sfeervol het ook is, kunststof boxen zijn wel praktischer hahaha!!

 9. Ik heb nog een kerstboom van allemaal lossen takken. Dus ieder jaar weer op grote uitleggen en de takjes in vorm vouwen pfff. Ik heb een grote plastic box om al die losse takken ijn te doen. Zo kunnen de kerstbal dozen, zoals die je liet zien, er boven op. Die plastic boxen zijn echt heerlijk.

 10. Ik had alles in de dozen van mijn kerstpakketten. Alle spullen voor de boom bijelkaar. Spullen voor de gang. . .Enz.Tot ik ergens plastic boxen zag. Dacht dat, dat heel handig was. Dus boxen gekocht en dozen weggegooid. Dom, dom, dom. In de dozen kon ik dus alles veel makkelijker kwijt. Ook afwijkende dingen zoals kransen en mooie takken. In die boxen is het passen en meten en hoe ik het doe er komt altijd wel iets kapot uit. Met die dozen nooit gehad. Helaas krijg ik geen kerstpaketten meer en verhuisdozen zijn te groot voor de plek waar ze opgeborgen moeten worden. Dus ieder jaar weer heel gedoe.

  • Ik gebruik bananendozen, gratis te halen bij de supermarkt. Stevige kwaliteit en super makkelijk met het deksel wat je er overheen schuift. De kerstballen zitten wel allemaal in kunststof boxen. En inderdaad alles per kleur gesorteerd, met inhoud op etiket erop geplakt.

 11. Woooow dát is handig, zeg! Ik bewaar onze kerstballen en ornamenten nu inderdaad ook in de oorspronkelijke verpakking maar dat neemt heel veel ruimte in en gaat op den duur ook kapot. Wij hebben nu inderdaad een paar kartonnen dozen op zolder met decoratie, maar deze boxen zien er ideaal uit!

 12. Ik vind het ook altijd een uitdaging om mijn kerstspullen goed op te bergen. Ik gebruik nu kartonnen dozen die mij goed bevallen. Wellicht moet ik wat andere stevigere varianten kopen voor mijn zware en breekbare spullen.