Een kerstboom van brownies maken

2

Ik weet zeker dat je iedereen in een feeststemming krijgt als je deze kerstboom van brownies op tafel zet. Hij is opgebouwd uit allemaal kleine, hapklare stukjes brownie, opgespoten met een fluweelzachte groene crème en versierd met kleurrijke kerstsprinkles. Mooi, feestelijk én lekker. Happy Christmas baking!

Kerstboom van brownies

Brownies zijn natuurlijk altijd leuk en lekker, maar het is helemaal een feest als je ze omtovert tot deze showstopper van een kerstcake. Leuk voor bij de kerstkoffie. Of als dessert na je kerstdiner. Deze kerstboom van brownies is hartstikke groot. Met dit recept maak je genoeg voor 24 personen (tenzij je grote eters hebt, haha). Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een kleiner formaat te maken. Halveer dan de benodigde ingrediënten en gebruik een bakblik van 10cm bij 15cm. Versier jouw kerstboombrownie met strooisels/sprinkles naar eigen keuze en wees creatief!

Enchanted cream

Het was even zoeken en uitproberen voor de aller-lekkerste brownies. Voor mij zijn ze het lekkerst als ze smeuïg van binnen zijn en een volle chocoladesmaak hebben. Voor de topping heb ik enchanted cream gebruikt, waarbij je een luchtige vanille crème krijgt als resultaat. De crème is eenvoudig en snel te bereiden door het toevoegen van alleen wat water en melk. Je kunt hem zelf nog op smaak brengen met smaakstoffen, ik heb hiervoor wat vanille extract toegevoegd. Enchanted Cream is verkrijgbaar bij bijna elke bakwinkel, en ook online te verkrijgen (bijvoorbeeld bij Bol.com).

Ingrediënten: wat heb je nodig?

voor de brownies

 • 330gr boter
 • 170gr pure chocolade
 • 3 eieren + 1 eidooier
 • 500gr suiker
 • 1,5 tl vanille extract
 • 185gr bloem
 • 35 gr cacao

voor de topping

 • enchanted cream (150gram)
 • melk
 • water
 • groene kleurstoffen (food coloring)
 • sprinkles

Verder heb je nodig: bakblik van 20 bij 30 cm, steelpan, spuitzakken, keukenmachine

Bereiding van de browniekerstboom

1. Smelt de boter met de chocolade au-bain marie. Zet dit mengsel vervolgens even opzij om af te koelen.
2. Klop de eieren + eidooier, suiker en het vanille extract luchtig. Mix het hiervoor minimaal 5 minuten.
3. Spatel voorzichtig het afgekoelde chocolademengsel door de eieren totdat het een mooi geheel is geworden.
4. Voeg ook de bloem en de cacaopoeder toe, en spatel dit erdoor. Zorg ervoor dat je dit met een aantal slagen er goed door heen hebt zitten, zodat je de luchtigheid er niet uitroert.
5. Giet het beslag in een beklede bakvorm met bakpapier.
6. Bak de brownie in 45 minuten af op 175 graden. Let hem eerst goed afkoelen, voordat je hem in stukken snijdt.

7. De enchanted cream bereid je zoals de verpakking weergeeft. Maak hierbij gebruik van verschillende soorten groen als kleurstof, totdat je de juiste kleur hebt. Gebruik niet teveel kleurstof. A little goes a long way!
8. Leg de stukken brownies in een ‘kerstboomvorm’ op een plank. Spuit de brownies op met de crème, gebruik hiervoor verschillende spuitmondjes om een speels effect te creëren.
9. Voeg vervolgens de sprinkles toe, en decoreer naar eigen inzicht. Of laat dit je kinderen doen, gezellig met elkaar om tafel!

Kerstboom van brownies maken

Laat je niet afschrikken door de hoeveel suiker en boter die er doorheen gaat, want hé.. het is maar 1 keer per jaar Kerstmis! 😉 De brownies kun je overigens ook een paar dagen van te voren bakken. Verpak ze na het bakken en afkoelen luchtdicht, zodat je alleen nog maar met de Kerst de topping erop hoeft te maken. Mocht je nog vragen hebben over dit recept, stel ze dan gerust. Happy baking!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Volop genieten van de kerst zit er bij Monique al van jongs af aan in; helpen met de kerstboom opzetten, maar vooral helpen in de keuken, waarbij er altijd grote hoeveelheden kerstkoekjes en taarten werden gemaakt. En nog steeds zorgt ze ervoor dat ze elk jaar weer met kerst de keuken in duikt en daarbij haar familie verrast met allerlei lekkernijen.

Reageer!

2 reacties