Kidsproof kerstknutsel: kersthangers van hout

0

Voor deze DIY met hout kun je enthousiast aan de slag gaan en een boom omzagen, maar plakjes hout zijn ook gewoon te koop 😉 Kersthangers van hout passen helemaal bij de kerstsfeer! Je kunt ze ophangen aan deurklinken of in de kerstboom. Maar met een kersthanger van hout kun je ook een hele originele kerstkaart of menukaart maken! Het is niet moeilijk, en bovendien erg leuk om samen met de kinderen te knutselen.

Scandinavisch

De kersthangers van hout passen mooi in een kerstinterieur in Scandinavische stijl. Op de bank liggen roodwitte gebreide kussens met van die kerstster motieven en natuurlijk kussens met een fotoprint van een hert of rendier. Daarnaast heb je natuurlijk een lekker (nep!) vachtje liggen, om ’s avonds onder te kruipen als jullie naar een kerstfilm kijken.

Wat heb je nodig voor kersthangers van hout?

In de eerste plaats heb je natuurlijk plakjes hout nodig. Onze oudste dochter plantte ooit een gevonden eikeltje in de achtertuin. We hadden het nooit verwacht, maar er begon daar een aardig eikje te groeien. Ik lette niet zo op en snoeide niet, dus tien jaar later kwam de boom boven de schutting uit! De eik stond echter op een halve meter van de schutting en als je weleens naar de Rijdende Rechter kijkt, dan weet je hoe het zit…

Wij hebben toffe buren en willen dat graag zo houden, dus deed ik mijn houthakkersshirt aan en zette de zaag in onze eik. De stam liet ik een aantal maanden drogen in de schuur. Deze heerlijk warme zomer plaatste ik mijn werkbank in de tuin en zaagde ik van de stam handenvol houten plakjes. Nu is de tijd gekomen om daarmee te gaan knutselen!

kersthangers van hout Christmaholic stempelenBenodigdheden:

  • plakjes hout, ongeveer 0,5 cm dik. Zelf gezaagd van een oude boom, of gewoon gekocht bij hobbywinkels of bijvoorbeeld de Action.
  • hobbylijm
  • stiften
  • leuke kerststempels en een stempelkussen
  • allerlei soorten versieringen (stickers, sterretjes, plakletters enz.)
  • roodwit (of een andere kleur) gedraaid touw, ook bij een hobbywinkel of Action te koop.

Hoe maak je kersthangers van hout?

In gekochte houten plakjes zit bijna altijd wel een gaatje. Bij zelf gezaagde plakjes moet je nog even verder doe-het-zelven en een gaatje net onder de rand boren. Met stempels ga je de plakjes versieren. Je kunt ook stempelen en de afbeelding daarna inkleuren met stiften met een dunne punt. Natuurlijk kun je er ook dingen opplakken, zoals bijvoorbeeld allerlei sterretjes.

kersthangers van hout maken ChristmaholicDe plakjes neerleggen, met een kerstboompje in het geboorde gaatje, kan natuurlijk ook. Met kleine letterstickers maak je originele naamkaartjes voor bij het kerstdiner! Mocht Willem-Alexander bij je aanschuiven, dan adviseer ik een wat groter plakje hout, zodat alle letters erop passen…

Als je de kersthanger van hout wilt ophangen, dan doe je na het versieren nog een touwtje van ongeveer 20 cm lang door het gaatje. Het is extra vrolijk om bakkerstouw te gebruiken, dat niet alleen in rood-wit, maar ook in heel veel andere kleuren verkocht wordt. De uiteindjes knoop je aan elkaar. Altijd fijn als dat lukt!

kersthangers van hout maken ChristmaholicJe kunt de kersthangers van hout ook op een kerstkaart bevestigen, of als label aan een kerstcadeau hangen. Een originele adventskalender maak je met 24 (zelfgevouwen) zakjes en houten rondjes met de nummers 1 tot en met 24.

kersthangers van hout Christmaholic adventskalenderWat vind jij van de kersthangers van hout?

Ik vind ze helemaal top geworden! Onze kerstboom is geen stijlicoon, maar een verzameling herinneringen. We kregen een paar jaar geleden de kerstballen uit de jaren vijftig van mijn man’s oma. De ballen uit mijn ouderlijk huis hangen al langer bij ons. Tel daarbij op wat onze meiden persé wilden kopen, plus nog wat ballen die ik in de afgelopen jaren breide. Nou, daarbij hangen nu ook een aantal zelfgemaakte kersthangers van hout!

kersthangers van hout Christmaholic deurhangerWat ik wel heel stylish vind, zijn de kersthangers van hout aan de deurklinken. Die brengen het hele huis echt in kerstsfeer! Ga jij deze kerst ook aan de slag met hout en andere natuurlijke materialen? Laat het mij weten hieronder! Ook foto’s van jullie houten kersthangers zie ik graag terug op social media. Als je ze @christmaholic en met de hashtag #christmaholic plaatst, dan kan ik ze snel terugvinden!

P.S. Tussen de eik en mij is het helemaal goedgekomen. De 20 cm hoge stronk die overbleef stond binnen no-time weer helemaal vol met takken en bladeren. Ik heb nu dus een eikje, dat ik ieder voor- en najaar liefdevol snoei.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

In het dagelijks leven heet ze Martine, maar achter haar knutseltafel transformeert zij in "de DIY Diva". Een diva zonder sterallures overigens... Kijk maar op haar blog op http://www.diydiva.nl/ De liefde voor kerstmis kwam al van huis uit. En zeg nou zelf: dit is toch "The most wonderfull time of the year" om gezellig en knus creatief bezig te zijn ?! (Credits profielfoto: Martijn Beekman)

Reageer!