Zo maak je het kerstontbijt dit jaar nóg specialer

4

Kerst draait voor mij om samenzijn met familie, met geliefden. En de plek waar je áltijd met zijn allen bij elkaar bent, is natuurlijk aan tafel! Tijdens het kerstdiner bijvoorbeeld, maar misschien ook wel tijdens het kerstontbijt of de kerstbrunch. Hoe zorg je ervoor dat je die eerste kerstmaaltijd van de dag dit jaar nóg specialer maakt? Ik heb 10 kerstontbijt tips voor je.

Kerstontbijt tips

De eerste maaltijd van de dag is het allerbelangrijkst zeggen ze. En een goed begin van je eerste en tweede kerstdag, is sowieso het halve werk! Daarom vind je in deze blog allerlei ideeën en tips om van je kerstontbijt echt een feestje te maken. Dat kun je natuurlijk doen door – super feestelijk – champagne te serveren bij het ontbijt! Net zoals ze dat in luxe hotels doen.

Maar er is veel meer mogelijk. Hier en daar heb ik wat links naar specifieke recepten toegevoegd (hier vind je al onze recepten voor het kerstontbijt). Maar het zijn vooral suggesties en kerstontbijt tips om extra uit te pakken, het nóg gezelliger en specialer te maken. Ik hoop dat het je inspireert!

1. Ontbijt in het donker

Het voordeel van december? Het is pas laat licht! Dus trommel de hele familie lekker vroeg op en serveer je ontbijt vroeg. Om half 8 ofzo. Dan is het nog donker buiten en kun je overal kaarsen en lichtjes laten branden in huis. Magisch vind ik dat. Geen honger zo vroeg? Je kunt ook een mini-ontbijtje doen in de prille ochtend, en daarna cadeautjes gaan uitpakken. Om vervolgens een vroege lunch te serveren.

2. Versier de tafel voor het kerstontbijt

Voor het kerstdiner wordt iedere kersttafel feestelijk versierd. Maar hoe zit dat met de ontbijttafel? Mijn moeder dekte de tafel altijd op kerstavond, als wij in bed lagen. En als we dan ’s ochtends op kerstochtend beneden kwamen, was het huis nóg feestelijker. Geweldig vond ik dat.

Foto van onze kerstdiner-tafel vorig jaar. De wijnglazen moet je dus even wegdenken ;-).

Zet kaarsjes neer, vaasjes met kerstgroen, en leg de basis voor de ‘avondtafel’. Hou er wel rekening mee dat er voor het ontbijt waarschijnlijk meerdere schalen e.d. op tafel komen te staan. Zet dus eerst de schalen neer, zodat je weet hoeveel plek je nog hebt voor decoratie! Hier vind je onwijs veel inspiratie voor het dekken en versieren van de kersttafel.

3. Serveer een lokaal gerecht

Als Brabantse kan ik niet anders zeggen dan ‘een kerst zonder worstenbroodjes, is geen kerst’. Die móeten hier op tafel liggen in de ochtend. Lekker warm, met een heerlijk broodje en een pittige worst erin. Iedere provincie, ieder gebied in ons kleine kikkerlandje, heeft haar unieke gebakjes en ontbijtproducten. Denk aan Fries roggebrood of suikerbrood (Sûkerbôle). En wat te denken van Zeeuwse bolussen of Twentse arretjescake? Haal je lokale gebak bij voorkeur bij je lokale bakker, dan steun je die ook nog eens! Of maak het lekker zelf.

Grootmoeders worstenbroodjes4. Maak een showstopping breakfast dish

Een kerstontbijt bestaat meestal uit heel veel broodjes en lekker beleg. Maar je kunt natuurlijk ook de keuken in duiken en een heerlijk gerecht koken voor het ontbijt. Iets met eieren bijvoorbeeld. Of een quiche. Of heerlijke Amerikaanse pannenkoekjes met blauwe bessen. En wat te denken van iets zoets, een lekkere pompoen cheesecake bijvoorbeeld die je presenteert op een prachtige taarthouder. Of kaneelbroodjes.

pompoen cheesecake met speculaas5. Begin een kerstontbijt-traditie

Wij vieren ieder jaar Thanksgiving bij onze vrienden Arvid en zijn Amerikaanse vrouw Christina. Daar eten we een heerlijk gerecht; ‘candied yams’. Het is zoete aardappelpuree met marshmallows. Ik eet dat maar 1x per jaar, alleen met Thanksgiving. En ik kan er nú al weer naar uitkijken. Zoiets kun je natuurlijk ook met het kerstontbijt doen. Bedenk een familie-traditierecept voor het ontbijt. Iets wat je dus maar 1x per jaar maakt.

Zo hou je het bijzonder en kijkt je gezin er al het hele jaar naar uit! Je kunt natuurlijk ook op een andere manier een ontbijt-traditie beginnen. Denk aan: er ligt altijd een klein cadeautje op ieder bord. Of: kerstontbijten doen we in foute kersttrui. Niks is leuker dan je eigen familietradities bedenken!

6. Pak uit met speciale kerstkoffie & thee

Lekker kopje koffie of thee bij het ontbijt? Ja graag! Ook daar kun je extra mee uitpakken. Serveer een heerlijke kerstkoffieblend of goddelijke kersttheetjes, zoals die van The Tea Bar. Of de rooibos nutcracker van Adagio Teas. Mijn persoonlijke favoriet is Mulled Wine thee (zonder alcohol of course) van Whittard. Of maak een heerlijke kerstkoffie met smaakjes, slagroom en een topping van candy canes ofzo. Hier vind je een aantal fijne kerstkoffierecepten.

7. Maak een heerlijke smoothie

En als we het dan toch over drinken hebben… er is echt niks noppa nada mis met een sappie uit een pakkie. Dat doen wij meestal ook hoor. Maar mocht je iets speciaals willen doen, denk dan eens na over een zelfgemaakte smoothie. Wil je écht kerstig gaan? Maak bijvoorbeeld een stoofperensmoothie. Maar een gewone lekkere smoothie met wat vers fruit en yoghurt bijvoorbeeld is ook hartstikke leuk.

8. Serveer een ontbijt-toetje

Heeft er nog iemand ruimte voor een toetje? Serveer bijvoorbeeld ook een lekkere taart, of bak kerstboombrownies. Wil je het wat lichter houden? Dit gezonde kersttoetje met yoghurt en mango doet het natuurlijk ook prima als ontbijtje. Hoe dan ook; sluit je ontbijt feestelijk af met iets zoets. Zo rol je van ontbijt in één klap door naar je koffiemomentje.

kerstboom brownies met candy canes9. Serveer een viergangen-ontbijt

En while we’re at it, je kunt het nog een stapje verder trekken en van je kerstontbijt een soort mini-kerstdiner maken. Maak er een vier- of vijfgangen-ontbijt van. Begin bijvoorbeeld met een soepje in een amuseglaasje, dan een worstenbroodje, dan een stukje zelfgebakken quiche en sluit af met een ontbijt-toetje. Laat je kids een menukaart maken voor het ontbijt. Wel wat extra werk en wat extra afwas, maar je kerstontbijt wordt er in één klap super feestelijk van!

10. Doe een ontbijtspelletje

Vinden je kinderen het ontbijt te lang duren? Doe een leuk ontbijtspelletje! Voor het kerstdiner en de gourmet hebben wij bijvoorbeeld speciale kerstbingokaarten gemaakt, die je gratis kunt downloaden. Daarop staan illustraties, specifiek voor het diner en de gourmet, van items die je kids mogen zoeken op tafel en in huis. Ieder keer als ze iets gevonden hebben, mogen ze de kerstbal inkleuren. Je zou zelf natuurlijk ook een ontbijtvariant kunnen maken. En als je kinderen de bingokaart af hebben, is het tijd voor cadeautjes!

Kerstontbijt tips: heb jij nog leuke ideeën?

En natuurlijk is jouw input ook van harte welkom! Wat doen jullie thuis met het kerstontbijt? Hebben jullie speciale tradities? Hoe dek je de tafel? En wat serveer je? Laat jouw kerstontbijt tips in een reactie hieronder achter, want ik weet zeker dat je er weer andere mensen mee inspireert!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

  1. Deze gaat weer in de bladwijzers Saskia!! Kerstontbijt is mijn specialiteit en ik ben altijd op zoek naar leuke vernieuwingen! Wij eten al jaren in matching kerstpyjama’s en ik heb het volledige villeroy kerstservies. Genieten we zo van! Bedankt voor weer een leuke blog. Groetjes vanuit Almere

  2. O, worstenbroodjes!! Mijn vader komt uit brabant, en mijn oma was een Oostenrijkse, uit Wenen. Je kan je voorstellen dat ze Nederlandse baksel naar een next level tilde…er is zelfs een recept van haar. Want vroeger was er natuurlijk op kerstavond, na de kerk een heerlijke tafel vol lekkere dingen. En worstenbroodjes. Okay, als kind gingen we op een gegevenmoment niet meer naar de kerk( jammer, want is zo magisch) maar worstenbroodjes waren er altijd. In mijn gezin ben ik de enige die gek er op is. Dus de traditie is verloren gegaan. Maar kijk er met weemoed op terug.

  3. Wat een keuke ideeën. Ik word er vrolijk en creatief van. Ik ga natuurlijk voor de worstebroodjes maar die kaneelbroodjes moeten er dit jaar ook gewoon bij. Zal mijn bakkerskills eens opdiepen. Moet ik namelijk als bakkersdochter toch ergens hebben zou je denken. Oja en die stoofperensmoothie….. goddelijk. Ik ga se boodschappenlijst alvast maken. Dank je wel Sas

  4. Dit jaar alleen eerste kerstdag voor het ontbijt/ brunch zorgen. Versier de tafel altijd. Heerlijk. Allemaal lekkere broodjes die we normaal niet eten. Genieten. Ik ben al vroeg bezig. De rest komt van bed als ze er zin in je hebben.

    2e kerstdag door jaar geen geregel. Ik heb een kerstbruch gewonnen
    Dus lekker rustig voor me.