Een keer wat anders dan gourmetten? 10 alternatieven!

4

Je hebt geen zin om (twee kerstdagen) uren in de keuken te staan voor een zoveel-gangen-diner. Dus dan maar weer gourmetten? Dat kan natuurlijk! Gourmetten is hartstikke leuk en gezellig, en er is natuurlijk niks mis mee. Maar er zijn ook andere opties. In deze blog vind je 10 alternatieven voor gourmetten met kerst! Zit er iets leuks voor jou tussen?

1. Ouderwets fonduen

Ken je het nog, de ouderwetse fonduepan? Toen ik klein was fondueden (wat een woord) we met Kerst altijd bij mijn oma. Ik raakte altijd mijn stukjes vlees kwijt aan het vorkje, dat vergeet ik nooit meer. Maar het was wel gezellig altijd, gezellig met zijn allen om zo’n klein pannetje. Wij fondueden altijd met bouillon, je kookte dan als het ware je vlees en groente klaar. Maar je kunt ook met olie werken, dan wordt het meer frituren. Het is maar net wat je wil! Hier vind je wat meer informatie over alle soorten fondue.

2. Winter BBQ

Mijn tweede ideetje, is de winter BBQ. Heb je een overdekt terras? Zet er een gezellig gedekte tafel neer met dekens en fleece. Vraag iedereen om in zijn winterse kleren te komen, zet terrasverwarmers neer (die huur je bijvoorbeeld bij Boels), zorg dat iedereen uit de wind zit en eet lekker buiten! In feite creëer je een soort kerstmarkt-sfeertje, maar dan thuis!

Steek de BBQ aan en maak heerlijke warme winterse bijgerechten voor op tafel. Denk aan aardappelgratin, een stamppotje etc. Schenk warme glühwein en voor de kids warme appelsap met kaneel. Vorig jaar én het jaar ervoor was het met Kerst overigens best warm buiten. En dan heb ik het over ruim tien graden, misschien zelfs wel 14 of 15. En dan is het helemaal geen probleem om goed ingepakt buiten te eten, toch?

3. Kaasfondue

Eén van mijn persoonlijke favoriete alternatieven voor gourmetten is de kaasfondue. Die staat hier ook weer gepland voor kerstavond. Lekkere stukjes brood, geblancheerde groente en lekker dippen in de kaas. Love it! Je kunt zelf je fondue-kaasmix maken (hier vind je een aantal lekkere recepten voor de kaasfondue) of natuurlijk kant-en-klare pakjes kopen. Die van Emmi in de supermarkt zijn prima. Kaasfondue je met een grotere groep?

Denk dan eens aan meerdere soorten fondue in diverse pannen. Zo doen wij het regelmatig bij mijn schoonfamilie. In één pannetje zit dan bijvoorbeeld een klassieke kaasfondue, in een andere eentje met blauwschimmelkaas erdoorheen etc. De mensen aan tafel wisselen halverwege de avond van plek, zodat je ook de andere fondue kunt uitproberen!

4. Raclette

Raclette lijkt op kaasfondue, maar is toch net even anders. Bij raclette wordt meestal de ronde kaas doormidden gesneden. De kaas wordt eenzijdig verwarmd door een vuur, een speciale oven of een raclette-toestel. Na enige tijd kun je de zacht geworden kaas van het grote stuk kaas schrapen. Traditioneel horen bij raclette aardappels (in de schil), augurkjes en zilveruitjes en soms ook andere groenten of champignons. Ook worden er vaak fijne vleeswaren bij gegeten zoals ham, salami of spekjes. Net weer wat anders dus!

5. Tapasavond

Gooi het eens over een Spaanse boeg en hou een tapasavondje! Lekkere wintersangria erbij en allemaal kleine hapjes die je makkelijk van tevoren kunt voorbereiden en alleen maar even hoeft op te warmen voor ze op tafel gaan. Maak een traditionele aardappeltortilla, serveer een heerlijke borrelplank met lekkere olijfjes, manchego, druiven, zongerijpte tomaatjes en charcuterie. Natuurlijk ligt er volop stokbrood op tafel met lekkere aioli. En verder… heerlijke hapjes. Feliz Navidad!

6. Winterbuffet

Geen zin om tijdens de avond lang in de keuken te staan, maar vind je het geen probleem om veel voor te bereiden? Kies dan voor een buffet! Grote schalen met heerlijk eten op tafel, waar iedereen onbeperkt van mag opscheppen. Denk aan draadjesvlees, stamppot, salades, kalkoen uit de oven, cranberrysaus, lauwwarme spruitjes en ga zo maar door. Hier vind je een hele hoop gerechten die het perfect doen op een kerstbuffet.

7. Sushi night

Wil je het écht over een andere boeg gooien? Doe eens gek, en eet lekker sushi met Kerst! In deze blog vind je allerlei ideetjes voor sushi met kerst. Zoals een kerstboom van rolletjes sushi en lekkere voor- en nagerechten die perfect passen bij een sushibuffet of sushi-kerstdiner.

8. American style party

Krijg je veel gasten? Kies dan voor een american style party! Iedereen neemt een gerecht mee. Stem van tevoren wel een beetje af wie wat meeneemt, zodat je dadelijk niet met 5 pastasalades zit. Maar dit is echt leuk! Laatst hadden we zo’n soort feestje met collega’s van mijn man Robert op zijn werk, en we aten op deze manier allerlei dingen die we normaal nooit eten. Superleuk!

9. Steengrillen

Wil je toch gezellig om tafel met z’n allen? Een leuk alternatief voor de gourmet, is steengrillen. De steengrill is een stenen plaat, vaak van graniet, die je op het fornuis of in de oven een half uur verwarmt tot hij goed heet is. De steengrill blijft aan tafel ongeveer een half uur warm. Er zijn ook steengrillen met een ingebouwd element, zodat de steen de hele tijd warm blijft. Doordat je geen boter of olie op de steen doet, is het een heel gezonde en vetarme manier van bakken!

10. Pizzarette

Op nummer tien in mijn lijstje met alternatieven voor gourmetten; de pizzarette. Lekker met zijn allen aan tafel mini-pizzaatjes maken. Hoe gezellig is dat! Een pizzarette zet je ook midden op tafel en er zitten allemaal ‘gaatjes’ in waar iedere tafelgenoot zijn eigen pizza in kan bakken. Op tafel zet je het deeg, de saus en allerlei toppings, zodat iedereen naar smaak pizzaatjes kan bakken. Natuurlijk zet je ook de ingrediënten voor een heerlijke dessertpizza op tafel (Nutelllaaaaa)! Mocht je er eentje zoeken, je koopt een pizzarette o.a. op Bol.com.

Alternatieven voor gourmetten met Kerst

Heb jij nog andere alternatieven voor gourmetten met Kerst – behalve natuurlijk uit eten gaan en het traditionele kerstdiner – dan hoor ik ze héél graag hieronder. Ik weet zeker dat je met jouw reactie weer andere mensen inspireert! Mocht je nog andere ideeën zoeken, hier vind je al onze kerstrecepten op een rij!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

 1. Geen aanvullingen, volgens mij heb je alles wel gehad. Wij hadden overigens bij onze kerstborrel (met als thema las vegas) een amarican diner met kalkoen, hamburgers etc. Ook super leuk om je kerst(feest) een thema te geven en dan je eten daarop aan te passen!

  Hier eerste kerstdag lekker aan de gourmet, vinden hetzelf heerlijk en ook ideaal voor de kinderen!

 2. Yvon van Heugten Doensen op

  Hoi Saskia, sinds jaar en dag mini wokken we met kerstdag, lekker, omdat mijn schoondochter veragnist is, zelf heb ik een glutenintolerantie en zo kan ieder zijn eigen miniwok pannetje steeds vullen met vlees/vis/vleesvervangers, veel soorten groente en fruit, rijst, miehoen, bami en natuurlijk diverse woksausejes en de kroepoekjes mogen we niet vergeten.

  Iedereen vindt het hier heerlijk en ene voordeel het stinkt zo goed als niet.

  Groetjes en sfeervolle feestdagen

 3. Klinkt super lekker! Wij gourmetten al jaaaaaren niet meer, en ik was super blij toen mijn moeder de steengril voorstelde, want echt, ik vind het er stiekem gewoon bij horen! Vorig jaar hadden we per ongeluk drie dagen rollade en dat was ook even apart.