Nieuwe kerstmuziek: John Legend, Eric Clapton & meer!

4

Yes, er is weer een klassieker van een kerstalbum uitgebracht! Al sinds de aankondiging ergens in september zat ik met smart te wachten op het album van John Legend. En hij maakt de verwachtingen meer dan waar. Wat je nog meer aan nieuwe kerstmuziek kunt beluisteren deze winter? Hieronder een aantal toppers op een rij!

John Legend | A Legendary Christmas

Strijkers, blazers, kerstbelletjes, af en toe afgewisseld met een pianobalad… En dan ook nog Stevie Wonder die het openingsnummer op mondharmonica begeleidt, een cover van zijn eigen kersthit What Christmas Means to Me. John Legend heeft met zijn album A Legendary Christmas de perfecte mix te pakken van heerlijke nieuwe kerstnummers, afgewisseld met covers van kerstklassiekers.

Het hele album is gedoopt in een easy listening, big bandvibe, zoals we die kennen van ‘The Kings of Christmas’; Nat King Cole, Frank Sinatra en Bing Crosby. Niet voor niets is de albumcover van A Legendary Christmas een rechtstreekse kopie van Bing Crosby’s Merry Christmas, met daarop zijn grootste hit allertijden: White Christmas. De klassieker die John Legend opvallend genoeg niet heeft opgenomen.

Heerlijk is zijn vertaling van Silver Bells, groots en meeslepend. The Christmas Song heeft hij met zoveel respect voor de bestaande uitvoering gecoverd, dat ik er net zo weemoedig van word als de versie van zijn – overduidelijk – grote voorbeelden. Tegelijkertijd is het een fris album met fijne nieuwe kerstnummers, zoals het vrolijke Bring Me Love (tekstueel wel een beetje à la All I Want for Christmas, maar vooruit), Wrap Me Up In Your Love en de uitsmijter Merry Merry Christmas.

Met By Christmas Eve lijkt John een All Of Me-achtige kersthit te hebben willen schrijven, maar of dat erin zit valt te betwijfelen. In de VS pakt John groots uit met het album: een tour door het land en de NBC zond, na de officiële ontsteking van de kerstboom op Rockefeller Center in New York, een heerlijke corny sitcom uit met een vette knipoog naar de nineties.

Inclusief trage verhaallijnen, voorspelbare grappen en spontaan in zingen uitbarstende acteurs en artiesten waaronder Stevie Wonder, Megan Trainor en natuurlijk zijn eigen echtgenote Chrissie Teigen. Love it! De man die op zijn debuutalbum met zijn hele familie zong ‘Do you remember back in granny’s house on Christmas Day? Do you remember, how we gather round and sing all day?’, bewijst met A Legendary Christmas een ware kerstliefhebber te zijn.

Niia | Holiday Covers

Vorig jaar rond deze tijd werd ik een beetje verliefd op de Amerikaanse zangeres met Italiaanse roots Niia. Ik ontdekte per toeval deze live-uitvoering van het duet Sideline samen met Jazmine Sullivan (lang leve YouTube-suggesties), dat ik eindeloos achter elkaar heb zitten luisteren. Hoe ze samen zingen, hun stemmen bij elkaar komen met de strijkers, musiceren tot een hoogtepunt… Adembenemend.

Maar goed, Niia dus. Haar stem is fluweelzacht, warm en tegelijkertijd krachtig. De perfecte vrouwenstem om de klassieke kerstballads mee te zingen, wat ze zelf kennelijk ook een goed plan vond. Op haar mini-album Holiday Covers zingt ze samen met ‘a capella doo-wop and motown soul’-groep The Tee-Tones zes nummers. Waaronder – uiteraard – The Christmas Song, het magische Snowflake en Silent Night. Een heerlijke laidback compilatie van kerstnummers voor als iedereen op de bank zit uit te buiken van het kerstdessert.

Jessie J | This Christmas Day

Hoppa, Jessie J knalt hem erin met de eerste vijf nummers op haar nieuwe kerstalbum. Ze trapt af met Santa Clause is Coming to Town. En ook Rockin’ Around The Christmas Tree en Jingle Bell Rock komen in de eerste helft van het album met veel bombarie voorbij. Ik heb bewondering voor de power die deze vrouw met haar stem kan neerzetten. Soms vind ik het alleen wat veel van het goeie en dat geldt naar mijn idee ook voor de arrangementen van haar kerstnummers.

Bijna alle nummers hebben een hoog tempo, ook de ballads. Veel ad lips en zeker in de eerste helft bombastische begeleiding. Zo ook Winter Wonderland dat ze samen met de mannen van Boyz II Men zingt. Less is more, zeker als het op kerstmuziek aankomt. Afgelopen jaar bracht Jessie J het prachtige vierluik R.O.S.E. uit, dat juist wel heel erg integer, zacht en minimalistisch is.

Met haar eerste kerstalbum had ze duidelijk een ander doel. De titelsong This Christmas Day past wel meer in de lijn van haar meest recente albumserie en daardoor op het kerstalbum een beetje een vreemde eend in de bijt. Tegelijkertijd valt het nummer om die reden extra op en heeft het hitpotentie in zich. Daarna slaat het album ook om wat betreft tempo en grootsheid en komen de kleine, lieflijke liedjes voorbij, om af te sluiten met Silent Night. Waarvan de uitvoering allerminst zou misstaan tijdens de nachtmis in een grootse kathedraal.

Eric Clapton | Happy Xmas

Wie helemaal klaar is met de zoetgevooisde kerstbelletjes, kan zich laten verrassen door het allereerste kerstalbum dat Eric Clapton in zijn muzikale carrière heeft uitgebracht. Op Happy Xmas zijn klassieke kerstnummers voorzien van een bluesjasje, inclusief bijbehorende gitaarsolo’s. Ook staan er ingetogen, lieflijke nieuwe liedjes op, zoals For Love On Christmas Day. Waarbij je op kerstochtend, op de bank onder een deken met een kop warme chocomelk in je handen, heerlijk mijmerend uit het raam kunt staren (naar die dwarrelende sneeuwvlokken die de tuin onder een wit laagje bedekken). If only…

Gwen Stefani | You Make it Feel Like Christmas (Deluxe Edition)

Mijn jeugdidool Gwen Stefani bracht vorig jaar haar eerste kerstalbum uit. De videoclip van de vrolijke titelsong samen met haar hubby Blake Shelton verscheen pas een paar weken geleden, samen met een nieuwe deluxe uitvoering van het album You Make it Feel Like Christmas, inclusief een aantal nieuwe nummers en niet eerder verschenen covers. Waaronder Feliz Navidad, Winter Wonderland en Cheer for the Elves.

Nieuwe kerstmuziek 2018

Dat was ‘m! Zit er een nieuw kerstalbum tussen of een nieuw kerstliedje dat jij op repeat gaat zetten de komende weken? Mocht je nog andere nieuwe kerstmuziek hebben gehoord die niet in dit blogje staat, laat even een reactie achter hieronder. We horen het heel graag! Hoe meer kerstmuziek, hoe meer kerstspirit, toch? Fijne kerstdagen allemaal!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

Reageer!

4 reacties

 1. Leuke Blog !
  Én..Goedenavond !
  ik heb als liefhebber een nieuw vrolijk Nederlandstalig Kerstnummer geschreven en door enthousiasme van anderen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en het in een studio opgenomen (mijn éérste single) en dit is het resultaat !
  U zult t in eerste instantie niet zeggen, maar het gaat over een kerstboom Benieuwd of U er vrolijk van wordt….
  met vriendelijke groet, Jean Hofman

  https://youtu.be/WDZ2mKxrhrw

  Ook.op spotify, etc