‘Trick je kids’ met groente & fruit in kerstvormpjes

2

Kinderen en groenten, het blijft een uitdaging! Kinderen hebben vaak geen zin om heel lang en uitgebreid te tafelen. Hoe leuk is het dan om ze juist te betrekken bij de voorbereidingen voor het kerstdiner? Zo wordt het voor hen ook een feestje! Lekker spelen met eten, en de gerechtjes zien er ook nog eens super lekker en kerstig uit.

Hoe gaan kinderen met eten om?

Er wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar hoe kinderen naar voedsel kijken en met eten omgaan. Onderzoekers hopen zo manieren te vinden om kinderen gezonder te laten eten. Eerdere experimenten hebben bijvoorbeeld al aangetoond dat kinderen meer fruit en groente eten als je het in kleine stukjes snijdt die ze gemakkelijker kunnen opeten. Deze recepten zijn daarvan een goed voorbeeld! Ik ging met mijn neefjes en nichtje aan de slag en we maakten het volgende:

 • Een sneeuwpop van fruit
 • Een kerstboom van groentes
 • Vlinderstrikjes van pasta met gehaktballetjes

Je kunt deze recepten zelf aanpassen, en voor vele variaties gaan. Kies bijvoorbeeld je favoriete appel bij de sneeuwpop, en kies zelf de kleur paprika voor de ‘kerstboomlichtjes’. Ook kun je het jezelf makkelijk of moeilijker maken. Zoals bij de vlinderstrikjes: je hebt de keuze uit kant-en-klare gehaktballetjes of natuurlijk home made ballen.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de sneeuwpop:

 • appels
 • wortels
 • rozijnen
 • paprika
 • banaan ( voor de sneeuwvlokjes)

Ingrediënten voor de kerstboom:

 • boontjes (kook ze kort in 10 min)
 • paprika
 • komkommer
 • maïs

Ingrediënten voor de vlinderstrikjes:

 • farfalle pasta
 • gehaktballetjes
 • basilicum
 • tomatensalsa
 • satéprikkertjes

Hoe ga je te werk?

Snijd alle ingrediënten in stukjes en verdeel ze over allemaal bakjes zodat je kinderen een goed overzicht hebben en makkelijk zelf aan de slag kunnen gaan. Maak zelf een voorbeeld en zet deze voor ze neer op tafel, zodat ze deze kunnen namaken. Maak het interessant door een verhaaltje te vertellen bij de gerechtjes. Zeg bij de kerstboom dat de maiskorrels de lichtjes in de boom zijn en de stukjes paprika de kerstballen. Hiermee krijgt het eten van deze groente een positieve lading! Reken maar dat ze trots zijn op hun eigen resultaat, en dit vol trots opeten.

Ga je er mee aan de slag? Laat je dan je resultaten zien hieronder in de reacties? Ik ben benieuwd!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Volop genieten van de kerst zit er bij Monique al van jongs af aan in; helpen met de kerstboom opzetten, maar vooral helpen in de keuken, waarbij er altijd grote hoeveelheden kerstkoekjes en taarten werden gemaakt. En nog steeds zorgt ze ervoor dat ze elk jaar weer met kerst de keuken in duikt en daarbij haar familie verrast met allerlei lekkernijen.

Reageer!

2 reacties