Kerstboomverkiezing 2018: dit zijn de winnaars!

6

Op 31 december vorig jaar werden de allerlaatste kerstboomfoto’s ingezonden voor de kerstboomverkiezing van 2018. Maar liefst 304 bomen hebben er mee gedaan, waarvan 214 kunstkerstbomen en slechts 91 echte kerstbomen. Opvallend, want dat was voorgaande jaren wel anders! In deze blog vind je de 20 genomineerde kerstbomen en helemaal onderaan natuurlijk de winnaars van de Kerstboomverkiezing 2018!

Dit zijn de genomineerde kerstbomen

Wat een hoop bomen hebben er meegedaan dit jaar! Het kostte heel wat tijd gisteren om ze één voor één te bekijken. Maar wat leuk was het om te zien hoe de kerstbomen in jullie huiskamers er allemaal uitzien. Of zagen! Want het is immers al begin januari en wellicht is jouw boom al lang weer afgetuigd haha!

Nadat ik alle 304 bomen heb bekeken, maakte ik een selectie voor de jury. Ik nomineerde 10 echte kerstbomen én 10 kunstkerstbomen. De twintig genomineerde kerstbomen vind je hierboven en hieronder, in willekeurige volgorde.

Hierboven staan de 10 genomineerde echte kerstbomen, en hieronder vind je de 10 genomineerde kunstkerstbomen & alternatieve bomen. Zoals je kunt zien zijn het kerstbomen in allerlei soorten en maten, versierd op hele verschillende manieren. We hebben echt een hele diverse selectie dit jaar!

Hoe hebben we gejureerd?

De juryleden kregen allemaal een linkje naar de 20 foto’s en mochten in beide categorieën hun persoonlijke top 5 kiezen. Opvallend was dat ze allemaal aangaven de kunstkerstbomen dit jaar veel mooier te vinden dan de echte kerstbomen!

Er waren natuurlijk sowieso veel minder echte bomen om uit te kiezen, en er zaten ook nog eens heel veel onscherpe blurryfoto’s bij, plus foto’s waarop de boom slechts gedeeltelijk te zien was. Dat maakt het voor ons natuurlijk heel moeilijk beoordelen. Dus tip voor volgend jaar: zorg dat je foto scherp is en niet te donker, en dat je kerstboom er helemaal op staat!

Maar het is uiteindelijk natúúrlijk gelukt om 10 mooie echte kerstbomen te nomineren. En het is de juryleden ook absoluut gelukt om hun favorieten te kiezen. Bij de kunstkerstbomen had ik overigens wel 50 bomen kunnen nomineren, zoveel mooie bomen zaten er tussen. Echt moeilijk vond ik het om daar uit te kiezen!

And the winners are…

En dan is het tijd om de winnaars bekend te maken! De 6 juryleden mochten ieder 5 punten geven aan hun favoriete echte en hun favoriete kunstkerstboom. Vervolgens 4 punten aan de nummers 2, 3 punten aan de nummers 3, 2 punten aan de nummers 4 en 1 punt aan de nummers 5 op hun lijst. Alle scores heb ik vervolgens bij elkaar opgeteld en de kerstbomen met de meeste punten in totaal zijn de winnaars!

De mooiste echte kerstboom

We beginnen met de winnaar in de categorie ‘echte kerstbomen’. Met een totaal van 19 punten, slechts 1 punt meer dan de echte boom van Evelien Rietdijk, kwam de kerstboom van Marcel Hofstee als nipte winnaar uit de bus! Gefeliciteerd Marcel, jij wint de giga Christmaholic goodiebox met allerlei toffe kerstcadeaus!

Marcel Hofstee

Een paar quotes uit de juryrapporten over Marcels kerstboom:

 • Door deze boom ervaar je het echte kerstgevoel, traditioneel rood, ik hou d’r van!
 • Deze boom ziet eruit als een boom die wij vroeger thuis ook altijd hadden. Hoog, lang, en met veel open ruimtes tussen de takken. Deze ruimtes worden goed opgevuld met de kaarskerstverlichting en de takken met besjes zorgen ook voor een mooie opvulling.
 • Erg leuke details zijn de krat met XMAS en natuurlijk de sloffen. Geeft een heerlijk huiselijk familiegevoel. 
 • Gewoon een mooi totaalplaatje. Echt over nagedacht. Leuk ook de twee soorten verlichting door elkaar.

De mooiste kunstkerstboom

En natuurlijk hebben we ook een winnaar in de categorie kunstkerstbomen. Daar vonden de juryleden het beduidend makkelijker om een keuze te maken, ondanks de grote hoeveelheid mooie kerstbomen. Met maar liefst 23 punten heeft de kerstboom van Bianca van Gent een ruime en zeer verdiende overwinning te pakken!

Bianca van Gent

De jury over Bianca’s kerstboom:

 • Ik zei meteen ‘WOW’ toen ik deze foto zag. Wat een fantastisch totaalplaatje. Bianca heeft het decoratietalent écht in de vingers. Dik verdiend gewonnen!
 • De lieflijk blauwe & witte kleuren zijn prachtige zacht in deze boom, het zou zo maar zo kunnen dat ik volgend jaar voor deze kleuren ga!
 • Zeer mooie kunstboom. De decoratie is mooi verdeeld door de boom. De boom past ook in z’n geheel bij het interieur. De zachtere kleuren maken het een rustige boom die in menig huishouden goed tot z’n recht komt.
 • Ik heb een zwak voor wit versierde bomen, sneeuw/engelachtig en toch gevarieerd qua decoratie!

Gefeliciteerd Marcel & Bianca. Jullie ontvangen de cadeaubox met daarin o.a. twee toegangskaarten voor het Ijsbeeldenfestival in Zwolle, het boek ‘Bestemd voor mij’ van Chantal van Gastel, kerstthee van Adagio Teas, inpakpapier van CollectivWarehouse en een cadeaubon van Hipdekbedovertrek.nl. Plus nog wat kleinigheidjes van mij!

Wat vind jij van de winnende bomen?

Het blijft super moeilijk om uit al die bomen een winnaar te kiezen. Het zijn er zóveel, en smaken verschillen natuurlijk enorm. Iedereen heeft weer een andere favoriet. En natuurlijk is de allermooiste kerstboom de boom die in jouw huiskamer staat. De boom waar jij – samen met je gezin en familie – een maand lang ontzettend van genoten hebt.

Weet dat ik IEDERE boom die ik gezien heb dan ook heel mooi vind. Heb je niet gewonnen? Niet getreurd! Volgend jaar doen we gewoon weer een kerstboomverkiezing en ik hoop dat je dan weer meedoet. Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar wat jullie van de winnaars en van de overige genomineerde kerstbomen vinden. Laat je het weten in een reactie hieronder? Vind ik leuk!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

6 reacties

 1. Wat leuk om genomineerd te zijn!! Proficiat aan de winnaars!! Volgend jaar doe ik zeker weer mee. Heel leuke wedstrijd! Hoop dat je mooie dagen hebt gehad, Saskia. Ik blijf je volgen. Liefs van Guenievre!

 2. Karin de Goede op

  Wow, wat een mooie bomen! Maar wat je al zei, mijn eigen boom is natuurlijk de allermooiste! Ik ben dan ook zeer verbaasd dat ik niet gewonnen heb…
  Maar alle gekheid op een stokje, wat een werk heb jij eraan gehad om meer dan 300 foto’s te bekijken en beoordelen. Daar ben je natuurlijk een Cristmaholic voor! Chapeau!
  Ik kanniet wachten tot volgend kerstjaar, dan ga ik uiteraard weer een kansje wagen met een, voor mij, nieuwe kleur. Ik ga volgend jaar nl voor ROOD!
  Tot de volgende keer en bedankt voor alle mooie ideeën, tips en tricks, winacties en gewoon je aanstekelijk enthousiasme!
  Groetjes Karin

 3. Aaahhh wat leuk om bij de genomineerden te horen!!! En gefeliciteerd Marcel en Bianca. Ik vind de boom van Marcel erg tof, is zeker mijn smaak. Ik houd niet zo van kunstkerstbomen, maar die van Bianca vind ik wel mooi wat betreft kleuren. Leuk om mee te doen, volgend jaar zeker weer!

 4. Hallo, wat ontzettend leuk om hieraan mee te hebben gedaan. En inderdaad het zijn stuk voor stuk mooie kerstbomen! Het kwam voor mij in ieder geval onverwachts, en vond het al heel leuk om genomineerd te zijn. Ik heb de inspiratie deels van deze leuke site gehaald en natuurlijk van mezelf 😉 Ik heb nu al zin in de volgende kerst. Iedereen een heel fijn jaar toegewenst!

 5. Evelien Rietdijk op

  Super leuk om weer genomineerd te zijn met mijn echte boom en zo te lezen ben ik tweede geworden!
  Tot volgend jaar!

 6. Wat een creativiteit zeg met al die prachtige kerstbomen!
  Proficiat voor de winnaars.
  Leuk dat we genomineerd zijn met onze zelf ontworpen handgemaakte houten “kunstkerstboom”. Deze staat natuurlijk nog zeker tot 3 koningen bij ons in de keuken te pronken. Voor degene die nog wil weten hoe hij gemaakt is..kijk even in deze. Blogpost: http://hetvalkennest.blogspot.com/2014/12/eigen-design-houten-kerstboom.html
  Super leuk dit blog wij zijn ook echte kerst fans, ga zo door!
  Groetjes Maia