Karamel-zeezoutsaus met appelcider & kaneel

0

Het najaar staat te trappelen. En dat betekent voor mij dat ik allerlei gezellige herfstactiviteiten onderneem. Pompoenen rapen, appels plukken, mijn huis in herfstsferen hullen. En natuurlijk: allerlei heerlijke herfstreceptjes maken. Daarover gesproken, ik heb er eentje voor je: goddelijke karamelsaus van appelcider. Met zout én kaneel! Ik zeg je: het huis ruikt heerlijk terwijl je dit maakt en het is zo ongelofelijk lekker!

Karamelsaus van appelcider

Deze salted apple caramel sauce (want ja, hij is licht zout) is heerlijk voor over pannenkoekjes, schijfjes appel, als drizzle over cinnamon rolls of popocorn. Maar ook: over ijs, over de slagroom op je koffie of om je wentelteefjes met kaneel in te dippen. Hoe je het ook eet, ik garandeer je, het is yum! Ik ben een ontzettende cider-liefhebber. Dus toen ik via Pinterest een receptje tegenkwam voor appelcider-karamelsaus móest ik het gewoon uitproberen. Ik heb er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven. En guys, dit is echt geen gezond recept. Er zit suiker, boter én slagroom in. Het is zoet, zoutig, appelachtig en indulgent. En vooral gewoon goddelijk lekker.

Wat heb je nodig?

  • 1 flesje appelcider van 33ml (ik gebruikte Magners)
  • 160 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram gezouten roomboter
  • 175 ml slagroom
  • halve theelepel kaneel
  • halve theelepel vanille-extract (geen aroma)
  • naar smaak: snufje zeezout

Appelcider karamelsaus

Hoe maak je de karamelsaus?

  1. Giet het flesje appelcider in een kleine steelpan met dikke bodem (die verdeelt de hitte het beste). Laat de cider flink inkoken, tot je ongeveer een derde overhoudt en het vocht donkerbruin is geworden. Dat duurt best wel even, een kwartiertje tot een half uurtje, afhankelijk van hoe hoog je vuur staat. Ondertussen ruikt je hele huis naar warme appels. Heerlijk!
  2. Is je appelcider ver genoeg ingekookt? Dan voeg je de bruine suiker, slagroom, boter en kaneel toe. Breng het mengsel langzaam aan de kook en laat 10 – 15 minuten pruttelen tot het een dikker en wat bruiner mengsel wordt. Roer af en toe door met een rubberen spatel.
  3. Klaar? Haal je saus nu van het vuur en voeg het vanille-extract en een snufje zeezout toe. Als je van zout houdt, mag het natuurlijk best een groot snufje zijn. Roer je saus nog even goed door. Don’t worry als de saus nog wat dun is, hij wordt dikker terwijl hij afkoelt. Bewaar je saus in een afgesloten pot in de koelkast (tot 3 maanden). Het kan wel zijn dat je de saus even wat op moet warmen in een pannetje om hem opnieuw te gebruiken, het mengsel wordt nogal hard in de koelkast namelijk :).

Belachelijk lekkere karamelsaus

I’m telling ya, deze karamelsaus met appelcider is echt zó ridiculously good. Dat zeg ik niet snel hoor, over iets wat ik zelf gemaakt heb. En ik ben niet eens een zoetekauw, kun je nagaan! Ik kon me gewoon niet inhouden met stukjes appel dippen, het is verslavend lekker. Mocht je – op basis van deze foto’s – afvragen of ik een enorme knoeierd ben…

Nee hoor :). Het zag er allemaal gewoon veel lekkerder uit als de saus over de rand van het potje droop. Dus heb ik me lekker uitgeleefd en expres flink geknoeid haha! Mocht je dit najaarsrecept gaan maken, dan vind ik dat echt super leuk! Laat je me dan even weten of je het net zo lekker vond als ik?

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!