Binnenkijken! Gezellige herfstdeco in mijn huisje

31

Je weet, ik ben dól op kerstversiering. Maar ik ben ook iemand die supersnel is uitgekeken op dingen in haar interieur. Ik hou gewoon van verandering! En al zou ik in principe best in oktober al de kerstboom neer kunnen zetten (ik heb immers een kerstblog, een beter excuus is er niet), ik weet dat dat niet werkt. Want dan ben ik er begin december alweer klaar mee. Vorig jaar bedacht ik daarom dat het leuk zou zijn om te beginnen met wat stijlvolle herfstversiering. Zodat ik toch al vroeg met versieren kon beginnen. Dat beviel goed! Dit jaar pakte ik daarom nog iets groter uit. Hieronder vind je een uitgebreid fotoverslag van mijn herfstversiering in de huiskamer.

Herfstversiering in de huiskamer

Vorig jaar ben ik dus gestart met herfstdecoreren. Ik koos toen mijn balkon als test area. Het resultaat was súper leuk, en jullie reacties erop ook trouwens. Maar ik zit natuurlijk niet zo heel vaak op mijn balkon. Zeker niet in de herfst, want het wordt steeds vroeger donker (en kouder bovendien). Doordeweeks ben ik natuurlijk veel aan het werk, dus ik kon er eigenlijk alleen in de weekenden echt van genieten. Daarom besloot ik afgelopen zomer dat ik dit jaar mijn huiskamer een fall makeover zou geven. Daar ben ik namelijk veel meer te vinden!

Zo gezegd zo gedaan. In dit blogje laat ik je heel graag zien wat voor herfstversiering ik allemaal heb neergezet en gemaakt voor mijn huiskamer. En ja, ik weet dat dit een kerstblog is – maar de aanloop naar Kerst is mijn favoriete seizoen. En dat begint gewoon al in de herfst! Ik heb de smaak echt helemaal te pakken als het om najaarsdecoratie gaat. Dus ik hoop dat jullie het ook leuk vinden om te zien. Als dat zo is, ga ik het de komende jaren een grotere rol geven hier op Christmaholic! Laat je het me weten in een reactie onderaan de blog?

herfstversiering in de huiskamerPompoenen, pompoenen, pompoenen & herfsttakken

Oké, tijd voor mijn herfstversiering in de huiskamer. Wat heb ik allemaal gedaan? Ik ben naar de pompoenentuin hier in de buurt gegaan en ben me te buiten gegaan aan pompoenen en kalebassen. Ik denk dat ik er wel 20+ gekocht heb. Grote en kleine. Die heb ik verdeeld over diverse ‘tafereeltjes’ in de huiskamer. Ik vind het er eigenlijk nog te weinig haha. Heel eerlijk: ik heb voor deze foto’s regelmatig wat pompoentjes verplaatst en hergebruikt op andere plekken. So there’s room for more! Dikke kans dat we nog een keer terug gaan binnenkort.

Ook heb ik buiten wat eikeltjes geraapt en wat ‘herfstfruit’ gekocht bij het tuincentrum om mee te decoreren. Voor het geval je het nog niet wist: mijn huiskamer is niet zo groot. Inclusief keuken is het iets van 24 vierkante meter dacht ik. Dus heel veel plaats voor decoratie is er niet. Gelukkig houd ik ook niet zo van ‘overdadige’ versiering. De meeste herfstdecoratie in de winkels vind ik trouwens te kinderlijk en speels. Maar wie goed zoekt, vindt! Ik heb wat leuks gekocht bij de Action: bronskleurige tafeldecoratie in de vorm van herfstblaadjes. Maar ook ‘namaak’-rozenbottels en -bramen. Oh, en touw met lampjes erin!

herfstversiering in de huiskamerherfstversiering in de huiskamerherfstversiering in de huiskamerLiever echte herfstbladeren

Kunstbladeren vind ik vaak nét niet mooi. Ik zie vaak de prachtigste exemplaren bij Amerikaanse bloggers. Die shoppen bij winkels als Hobby Lobby, Target en Michaels, maar die hebben we hier helaas niet. En de exemplaren in onze winkels vind ik vaak te neppig, dus die heb ik laten liggen. In plaats daarvan heb ik gekozen voor een groot boeket met echte herfsttakken en bladeren erin. En wat pampasgras. Love it!

Ik weet natuurlijk dat het boeket niet zo lang mooi blijft, dus de komende weken moet ik het een aantal keer verversen. Maar dat geeft niet. Zoals ik al zei: ik hou van verandering! Misschien kies ik volgende week wel voor enkel een bos herfsttakken en geen bloemen. Ik heb in het tuincentrum ook een prachtige grote tak met kleine appeltjes gezien. Was een beetje duur, maar misschien dat ik er toch nog een keer voor terugga en die los op tafel zet. Zou dat leuk zijn? We’ll see!

Kaarsen & guirlande van bruin papier

Natuurlijk mogen voor de herfst kaarsjes niet ontbreken. De kaarsen met ‘amber’ en ‘joy’ erop (beide geurkaarsen) komen van de H&M Home. De oranje dinerkaarsen kocht ik bij de HEMA. Aan de kast hangt een guirlande van ‘herfstbladeren’. Die heb ik zelf gemaakt op basis van een DIY van @Handmade.Farmhouse. Op Emily’s Instagram stories (highlights) staat een uitgebreide tutorial.

Maar het is echt vrij simpel hoor: je knipt bruin papier in de vorm van bladeren en vouwt een ‘nerf’ in het midden. Vervolgens lijm je ze aan een touw met een lijmpistool. Ik heb er zelf nog wat gedroogde sinaasappelschijfjes tussen gehangen, want die had ik nou eenmaal een hele hoop liggen :). Maar naturel is hij denk ik toch mooier. Mocht je zelf sinaasappelschijfjes willen drogen, hier lees je hoe dat moet.

Toch een beetje herfstsfeer op het balkon

Ik kon het niet laten om toch ook nog wat pompoenen en hefstdecoratie op het balkon neer te zetten en leggen. Het was wel wat lastiger dan vorig jaar hoor. Toen was mijn balkon namelijk nog vrij ‘leeg’. Inmiddels heb ik er een balkontuintje van gemaakt met diverse planten. Nu ik halverwege de dertig ben, blijk ik ineens allemaal nieuwe hobbies te krijgen. En tuinieren is er eentje van! Er staan nog een paar eenjarige zomerbloeiers op het balkon die ik over een paar maanden in de groenbak flikker als ze zijn uitgebloeid. Dus ik heb op dit moment is er wat minder ruimte voor echte herfstdecoratie.

Licht in de duisternis

Maar zoals ik al zei, ik kon het niet laten om toch iets te veranderen. Naast een paar pompoenen hier en daar, heb ik een mandje gevuld met súper leuke sierkolen. Echt een ‘harvest’-gevoel kreeg ik daar van. Ik heb er een close-up foto van gemaakt, die vind je hieronder. En natuurlijk kon een bolchrysant ook niet ontbreken. Waarschijnlijk komen er daar straks nog een paar van bij (als de zomerbloeiers weg zijn). Ik kocht – speciaal voor het najaar – een slinger met LED-lampen van Konstsmide bij Fonq. Plus een afstandsbediening waarmee ik ze zelfs vanuit bed aan- en uit kan zetten. Helemaal in m’n nopjes ben ik ermee!

Ik kreeg de lichtslinger trouwens niet echt goed op de foto. Maar hopelijk komt het sfeertje zo toch enigszins over. Het is nogal druk en vol, zeker als je het vergelijkt met vorig jaar. Maar ik vind het heerlijk zo. En dat is waar het uiteindelijk om draait, toch? Het gevoel dat je ervan krijgt! En zoals ik al zei, het zal de komende weken ook nog wel veranderen als ik wat planten weghaal en wat nieuws er voor in de plaats koop.

De dagen worden donkerder…

Eigen dacht ik na de laatste foto dat ik helemaal klaar zou zijn met deze blog. Maar toen het begon te schemeren en ik de kaarsjes had aangestoken, bedacht ik dat de sfeer pas écht tot z’n recht komt in het donker. Dus.. hoppa, gauw de camera op het statief. Zodat ik nog voordat het daglicht helemaal verdwenen zou zijn gauw wat plaatjes kon schieten. Binnen legde ik de sfeer vast zoals die al was. Buiten gooide ik de boel nog even om, zodat het er nog net wat gezelliger uit zag. Had ik gewoon even zin in. Rommelig, druk, maar sfeervol toch? Ik vind ’t heerlijk.

Wat doe jij aan herfstdecoratie in je huiskamer?

Zooo, nu zijn we er écht doorheen. Ik hoop dat je het leuk vond om mee binnen te kijken in mijn herfsthuisje. Haha, dat ik dat ooit zou gaan zeggen, ‘herfsthuis’. Ik ben echt zó in de herfstmood dit jaar. Weet zeker dat de boel er hier over twee weken al weer heel anders uitziet. Misschien plaats ik dan nog wel een update op Instagram. Naast versieren ben ik ook volop aan het bakken geslagen en hebben Robert en ik een plan om elke week / twee weken een super herfstig Hollands gerecht te koken.

Stoofvlees, stamppot, ovenschotels… dat soort dingen. Ik ga echt full on fall dit jaar. Of kan ik beter zeggen: ik ga fall on? 🙂 Ga jij ook zo voluit als het om herfstdecoreren gaat? Ik ben benieuwd naar jouw versierideeën en -tips! Laat je het me weten hieronder? Foto’s uploaden bij je reactie hieronder mag natuurlijk altijd. Wel alleen je eigen beeld, op andermans foto’s zit auteursrecht en ik wil liever geen boete omdat ik die zonder licensie publiceer ;-). Thanks!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

31 reacties

 1. Jaaaa zo leuk! Ik ben ook gek op herfst decoreren, dus dat mag wat mij betreft ZEKER op Christmaholic blijven!! Ik ga met herfst helemaal los met de kleur oranje. Ik volg een paar Amerikaanse Instagrammers die hun huis ZO leuk hebben ingericht tijdens de herfst. Man, ik wou dat wij ook een Target & Walmart hadden voor al die té leuke deco!

 2. Ben ook lekker bezig geweest. We hebben in Lisse een erg leuk adresje om pompoenen te kopen, Veel pompoenen zijn ook eetbaar dus dat wordt kiezen, eten of decoratie, of gewoon beide.
  Met een beetje geluk staat er ook een stukje pompoen taart voor je klaar.
  Ze vertrouwen op je eerlijkheid want het geld doe je gewoon gepast in een kistje. Wel je eigen tas meenemen, en neem maar en extra grote want je komt met meer thuis dan de bedoeling was,

  • Hmmmm mijn foto is niet mee geplaatst. Bij deze (hopelijk) nog een keer.
   Overigens nog even zeggen dat ik dit soort dingen ook heerlijk vind om te zien/lezen. Kerst is voor mij niet alleen die 2 dagen of de maand december, maar begint voor mij zodra de herfst begint, of zeg maar zodra de ‘ber’ weer in de maand zit. Dus keep up the good work!

 3. Marianne de Weerd op

  Wat een leuke herfstdecoratie’s heb jij gemaakt! Alvast goed om in de sfeer te komen!
  Mag ik vragen van welk merk geurkaarsjes jij gebruikt?
  Hartelijke groet, Marianne

 4. Súper sfeervol. Ik zou bijna wensen dat het altijd donker is alleen voor de leuke lichtjes.
  Zelf heb ik ook al herfstversiering in huis en tuin. Héérlik!

 5. Het palmgras in je vaas (prachtige bos en ook helemaal mijn ding) die kan inspuiten met haarlak, dan komt er geen troep meer vanaf (wel zo fijn)
  Je windlicht met het touw erin, nou wil ik dat dus ook hebben: geinig en ook voor kerst leuk.
  Bij mijn bloemist trouwens wat leuks tegen gekomen: een soort groene slinger met mini groene pompoentjes/herfstfruit. ideaal om in je vensterbank te kronkelen of langs je kast te hangen. Veel verder dan dat zal het bij mij zeker niet worden. Vindt het ook gauw te druk en vol.

 6. Mooi allemaal!
  Echt genieten om zo je dag te starten met een gezellige blog. Ik ga ieder jaar in september in de herfstsferenik vind het heel gezellig en het is te vroeg voor de kerstversiering voor mij met dezelfde reden die jij aangeeft, dan ben ik er straks op uitgekeken…
  Ik luister wel al wat kerstmuziek maar ook die wissel ik af met herfstige muziek
  Bij ons bestaat de herfstversiering uit bosdiertjes en dennenappels, kaarsjes, geurkaarsen, pompoenen etc.
  Afgelopen jaren maakte ik een slinger van gedroogde sinaasappel, appel, pepers en kaneel, dat was ook Mooi!
  Wat mij betreft is alle herfst welkom op je blog

 7. Helemaal leuk de herfstversiering hoor! Moet zeker een plekje krijgen in de blog. Wij zijn in Nederland meer van Sinterklaas en Kerst (en dan pas Kerstversiering als de Sint het land heeft verlaten), maar ik vind dat we langzaam naar het Holiday Season moeten. Herfstversiering is absolute voorpret! Prachtig boeket. Enne….wij hebben dan geen Walmart maar we hebben de Action… Vooral de herfstbladeren hoog op de keukenkast kan je daar prima kopen. Ze hebben een heel goedkope versie en een iets duurdere; die duurdere is echt mooi bovenop de kast. Zolang je er niet met je neus bovenop staat is het een heel mooi blad voor een klein prijsje…. En dat geldt voor meer artikelen van de Action. Ik combineer ze met de kerstkunstwerkjes van Dirkx in Rotterdam (Saskia, over deze prachtige winkel die vanaf oktober verandert in een ‘Kerst kunstwerk’ an sich zou je echt een mooi stuk kunnen plaatsen, zo mooi !) of mooie decoraties van de Intratuin; Het is net als een kostuum van Armani met een basic wit overhemd van de H&M…kan prima!

  • Ik heb ook wat spulletjes van de Action op de foto’s staan inderdaad. Ga er graag neuzen. Maar de slinger met herfstbladeren vond ik toch echt niet mooi. Heb hem wel gekocht, maar eenmaal thuis vond ik t toch te nep. Ben denk ik te perfectionistisch ofzo hahaha .

 8. Voor mij begint de opbouw van halloween Lekker griezelen. Dit jaar proberen we iets nieuws. Spoken en geesten zweven en dansen boven voor het raam. En als dat voorbij is begin ik aan de opbouw van kerst. Maar eerst vrijdag naar de opening van de kerstshow bij Daniéls in Vlodrop. ❤

 9. Heerlijk de laatste 4 maanden van het jaar ,lekker knus maken en genieten.
  Van mij mag je het hele jaar rond komen met versier tips voor het huis.
  Maar alleen als je er tijd voor hebt.
  In het voorjaar en met Pasen zou het ook leuk zijn.
  Maar je huis ziet er nu ook weer super leuk uit.
  Geniet er van.

 10. Wat heerlijk om te zien en lezen allemaal! Van mij mag je dit veel meer doen en voor/met ieder seizoen je bent hier zo goed in!
  Ik ben net een paar uurtjes thuis van vakantie dus moet nog ff acclimatiseren daarna gaat ook mijn zomer deco veranderen naar herfst deco!. Hoe weet ik nog niet want dit is mijn eerst herfst in een appartementje.
  Op de slaapkamer ga ik in iedergeval mijn straatje op het raam plakken.. die kan ik straks naar sinterklaas en dan naar kerst weer aanpassen..

 11. Ik hou helemaal niet van een hoop prulletjes en deco dingetjes in huis, ben daar, zoals jij ook zegt veel te snel op uitgekeken. Alleen met de kerst, dan vind ik het heerlijk om flink uit te pakken. Maar aangezien ik ook gek ben op het najaar ben ik toch eens gaan zoeken op het internet (pinterest) voor leuke herfst decoratie ideetjes. En daar zag ik etagères super leuk gedecoreerd. Ideaal omdat het beperkt is tot 1 ding dat je ook nog eens gemakkelijk kunt verplaatsen. Over een paar weekjes verander ik wat dingetjes en maak ik er een Halloween tafereel van en daarna natuurlijk over op kerst

  • Hmmmm mijn foto is niet mee geplaatst. Bij deze (hopelijk) nog een keer.
   Overigens nog even zeggen dat ik dit soort dingen ook heerlijk vind om te zien/lezen. Kerst is voor mij niet alleen die 2 dagen of de maand december, maar begint voor mij zodra de herfst begint, of zeg maar zodra de ‘ber’ weer in de maand zit. Dus keep up the good work!

 12. Echt prachtig!! Balkon is gezellig en sfeervol maar niks te druk. Heerlijke inspiratie voor hier in huis. Dus lekker blijven herfstbloggen wat mij betreft.

 13. Antoinette lemaire op

  Ik doe al jaren mijn huis gezellig maken met kaarsen kussentjes en een herfs stukje maken. Net een herfs huis. En van de herfs sfeer ga ik over op natuurlijk de Kerst, een heerlijke tijd. Mijn dochter zegt altijd dat je bij mij in huis kunt zien wat voor een jaargetijd het is.. Vindt jou herfst dienblad erg mooi. Heb weer wat nieuwe ideeen opgedaan. Groetjes.

 14. Gezellig! Op een van je foto’s staat ook een keramieken pompoen met los deksel en goudkleurige steel. Waar heb je die vandaag?

  • Wat sfeervol heb je het ingericht.
   Ik zou zo met een plaidje op je balkon willen zitten! Prachtig!
   Ik vind glanzende kastanjes altijd helemaal geweldig op een schaal staan, dus daar kleed ik het huis wat mee aan (+ dennenappels en kaarsjes).
   Verder heb ik al heel veel houdbare chocolade melk in de kelder staan.
   Altijd goed als we weer eens natgeregend thuis komen!!

 15. Heerlijke toevoeging aan je blog, die herfstdeco! Elk jaar als onze zomervakantie er op zit, komt bij ons de herfstdeco in huis en begint voor mij die heerlijke “aanloop naar kerst” Love it! Dus, kom maar op met al je tips en ideeen, ben ook erg geinteresseerd in je herfstrecepten!

 16. Geweldig die decoratie!. Toevallig heb ik gisteren ook weer mijn huis in herfstsfeer gezet.
  Boven het keukenblok (ik heb een open keuken) heb ik een grote boomtak gehangen bekleed met klimop, lichtjes, eikels en nog veel meer. Ziet er super uit. Voor de kerst haal ik alle herfstspulletjes eruit en maak de tak op met kerstversierselen. Heerlijk laat de herfst en winter maar komen.

 17. Ben ook meer in de herfstmood dit jaar. Vorig jaar bleef het lang heel warm en dan heb ik dat helemaal niet. Wat decoreren betreft, ik houd het rustig, heb wat mooie dennenappels verzameld en leg een quilt op de bank. Wat heerlijke geurolie of een geurzakje met een herfstgeur vind ik ook altijd heerlijk.

 18. Vandaag lekker weer om op het raam te tekenen. (Jaarlijks verzoekje van onze kinderen.)
  Dan ook maar meteen aan de pompoensoep vanavond, laat die herfst maar komen!