Mijn goede kerstvoornemen: veel meer genieten! – Dagboek van een Christmaholic

22

De eerste maandag van de maand betekent natuurlijk: tijd voor een nieuwe dagboekblog! Ook deze keer neem ik je graag weer mee achter de schermen om te laten zien wat ik de afgelopen maand allemaal gedaan heb op kerstgebied. En wat er in mij omgaat. Plus: ik deel weer wat plannetjes die ik heb voor de komende weken. Super leuk dat je (weer) meeleest!

Welk doel wil je dit jaar bereiken?

Tijdens het decoreren van mijn huis in herfstsferen een paar weken geleden, dronk ik een kopje thee uit mijn nieuwe Santa-mok (van de Action). En de vraag op het Pickwick-theezakje was wel heel treffend: ‘Welk doel wil jij dit jaar bereiken?’. Ik denk niet dat het toeval was dat ik die vraag kreeg. Ik ben er namelijk het hele jaar al in gedachten mee bezig geweest.

Het antwoord is dan ook heel simpel: ik wil veel meer genieten van mijn favoriete seizoen van het jaar: de aanloop naar Kerst. Maar dat vind ik om eerlijk te zijn best wel lastig. Kerst is mijn werk geworden. En ik ga haast nooit meer zonder camera naar een kerstshow. Bij alles wat ik doe deze maanden denk ik: hoe kan ik er iets leuks voor de blog van maken, zodat ik mijn lezers kan inspireren?

De nieuwe Christmaholic Kerstplanner

Je hebt het vast al in één van mijn eerdere dagboekblogjes gelezen: genieten is er vorig jaar vrijwel helemaal bij ingeschoten. En dat wil ik dit jaar écht anders doen. Af en toe naar een kerstshow zonder camera, gewoon omdat het leuk is. Dingen beleven zoals jullie dat ook doen: gewoon voor je plezier. En niet omdat ik er een uitgebreid verslag van wil maken.

Gewoon ook kerstplezier hebben puur voor mezelf. Met dat idee in mijn achterhoofd heb ik de twee pagina’s van de nieuwe printbare Christmaholic kerstplanner (had je ‘m al gezien!??) daarom gereserveerd voor het opschrijven van je wensen. Je kunt er jouw voornemens kwijt. Wat wil je dit jaar absoluut doen? Wat wil je bereiken? Waar wil je meer van genieten?

Herfstdecoratie in huis

Nou, ik heb mijn lijstje in ieder geval al gemaakt! En ik ben ook al begonnen met de uitvoering. Ik hou ervan om mijn huis te decoreren. Maar dat doe ik eigenlijk alleen maar met Kerst! Zonde eigenlijk. Ik ben daarom dit jaar volop aan de herfstversiering gegaan. Mocht je ze gemist hebben: daarover staan twee blogjes online. In deze laat ik je o.a. mijn herfstbalkon en de slinger van herfstbladeren in mijn huisje zien. En hier lees je hoe je stap voor stap een herfstkrans van droogbloemen maakt. Maar ik ga ook gewoon lekker versieren zonder er foto’s van te maken dus. Puur omdat het zo leuk is om te doen!

herfstkrans van droogbloemen

Mijn herfstkrans van droogbloemen

Een romantisch kerstverhaal schrijven…

September stond natuurlijk in het teken van de kersttrends. Op 1 september ging de allereerste kersttrendblog live en inmiddels staan ze bijna allemaal online (hier vind je ze). Maar die eerste blog had ik op een aparte manier geschreven. Het was een soort roman-stijl. Voor de grap vroeg ik aan jullie of ik een romantisch kerstverhaal moest gaan schrijven. Daarop kreeg ik zo ongelofelijk veel positieve reacties en berichtjes (ook via Facebook en Instagram) dat het ineens een serieus idee werd.

Twee weken geleden besloot ik maar eens een poging te wagen. Whaaa, wat is dit spannend zeg! Ik ben dus helemaal geen fictie-schrijver hè. Ik hou van non-fictie, van werkelijkheid. Daar heb ik veel ervaring mee. Dus ik had geen idee of het überhaupt zou lukken. Maar ik kwam verrassend genoeg al gauw op gang. Inmiddels heb ik zo’n 12.000 woorden op digitaal papier staan.

Kerstbestie Arvid en ik bij Tuincentrum Leurs in Venlo

Ik weet nog niet wanneer hij af zal zijn

Verwacht trouwens geen literair hoogstandje. Het is licht en luchtig en razendsnel geschreven. Niks ingewikkelds. Gewoon een paar uur leesplezier. Ik ga nu nog niet verklappen waar het verhaal over gaat. Natuurlijk zit er een hoop herfst- en kerstversiering in (ik hou gewoon van interieursfeer beschrijven). Plus een vleugje romantiek! De rest houd ik nog even voor me.

Het verhaal is nog lang niet af en ik weet nog niet hoe het precies gaat eindigen. Ik hoop trouwens écht dat het me lukt het verhaal dit najaar nog af te ronden. Het kan ook best dat het volgend jaar wordt hoor. De blog gaat natuurlijk voor. Uiteraard zal ik het – als het af is – hier publiceren. Gratis! Als cadeautje voor jullie. Ik weet nog niet of ik gedurende een maand lang elke week een deel online ga zetten, of alles in één keer als PDF-download aan ga bieden. Mocht je een bepaalde voorkeur hebben, laat het me dan zeker even weten hieronder. De reacties weet je inmiddels wel te vinden, toch?

De opening van de allereerste kerstshows van het jaar!

September is niet alleen de maand van de kersttrends, maar ook van de eerste kerstshows! Vrijdag 27 september was ik met Arvid in Venlo, voor de besloten opening van de kerstshow bij tuincentrum Leurs in Venlo. Daar hebben we uiteraard een verslag van gemaakt, mét filmpje. En ik heb samen met mijn man Robert ook de opening van de kerstshow bij Tuincentrum Coppelmans in Nuenen bezocht. Ook daar staat het fotoverslag inmiddels van online natuurlijk.

Robert en ik bij Tuincentrum Coppelmans… de pet zag ik ergens liggen en móest ik gewoon even op doen haha!

Hoe wordt een kerstshow opgebouwd?

Begin september ben ik daarnaast begonnen met het opnemen van een uitgebreide video in samenwerking met Tuincentrum Coppelmans in Nuenen. De afgelopen weken ben ik een aantal keer naar het tuincentrum geweest om te zien hoe de kerstshow wordt opgebouwd. Het is echt zo leuk om te zien hoe zo’n kerstafdeling steeds meer vorm krijgt! Afgelopen weekend was de opening van de show, daar heb ik uiteraard het eindresultaat kunnen filmen. De video over de opbouw met een blog waarin ik de belangrijkste vragen over het opbouwen van een kerstshow beantwoord, komt later deze maand live! Ik moet nog even een momentje vinden om hem te monteren.

Fotootje gemaakt tijdens de opbouw van de kerstshow in Nuenen, mooie trap hè? 🙂

Dit kun je deze maand allemaal verwachten!

De komende weken ga ik steeds meer inspiratie delen hier op Christmaholic.nl. Er komt (bijna) elke dag wel een nieuwe blog online. Waaronder een stuk of vier fotoverslagen van kerstshows en diverse kerstreceptjes. Ik mag volgende week bovendien als eerste de kersttrends van Intratuin delen! Ook heb ik een blog geschreven waarin je ontdekt hoe de kersttrends precies tot stand komen. En ik heb diverse artikeltjes met knutselprojecten en achtergrondinformatie over specifieke kersttradities voor je! Oh, en dan vergeet ik nog bijna de te gekke winacties! Het is oktober, dus ik heb er weer elke week eentje.

Wat wil je van mij weten?

Ik hoop dat je het leuk vond om weer even wat achtergrondinfo te lezen. Ik ben trouwens ook erg benieuwd naar jullie kerstwensen en -voornemens voor dit seizoen. Deel ze vooral in de reacties hieronder! In mijn dagboekblog van volgende maand lijkt het me leuk om weer eens wat vragen van jullie te beantwoorden. Ik heb al een paar veelgevraagde exemplaren genoteerd (zoals ‘Hoe lang doe je over het maken van een kerstshow-verslag?’ en ‘Heb jij ieder jaar een andere kleur versiering in huis?’). Mocht jij nog een leuke vraag hebben die je altijd al aan mij hebt willen stellen, post hem dan hieronder in een reactie! Of stuur me even een privéberichtje via Facebook of Instagram. Dat kan ook. Ik hoor altijd heel graag van je!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

22 reacties

 1. Wat herkenbaar dat het bijna werk wordt. Je kan zo snel verdwalen in alle taken die erbij horen dat het genieten op 2 komt. Ik had dus ook Genieten (met een hoofdletter haha) op de ker s tplammer gezet, want jaja ik heb hem hoor! Heel erg leuk Saskia. Nu nog de tijd vinden hem in te vullen, tussen het Genieten en taken doen door

  • Mijnkerst voornemen voor dit jaar is absoluut meer genieten, meer kerstmarkten en meer versiering.
   Afgelopen 2 jaar ia door omstandigheden kerst grotendeels aan mij voorbij gegaan. Er kwamen ook onverwachte leuke dingen voor in de plaats bv een kerstavond spelletjes spelen met mijn lieve nicht (vriendin) en haar familie.. door die dingen werd ik mij bewust dat ik meer wil lachen dat is goed voor de mens.
   Ik ben al aan het plannen. Ik ga laatste weekend van november naar Oberhausen en koblenz .
   13-15 dec ga ik naar het tuincentrum in Nuenen , kerstmarkt in Den Bosch en avond kerstmarkt in ??? Ben de naam kwijt maar is dicht bij Den Bosch hahaha.
   Kortom ik ben op de goede weg en heb er zin in..
   Bedankt Saskia voor al je leuke berichten, blogs en vlogs en vergeet vooral jezelf niet dit jaar!

 2. Hey Saskia,
  Je mok is echt super leuk. Ik vind het leuk om je ‘dagboek’ te lezen, want dit is de eerste die ik lees. Ik vind het een goed idee om veel meer te gaan genieten. Dat is een goed voornemen. Je foto’s zien er altijd geweldig uit en het is leuk om te zien hoe de kerstshows eruit zien. Ik ben super benieuwd naar je verhaal, ik heb zelf ook een tijdje verhalen geschreven en las ook vaak van anderen dus kom maar op.
  Fijne maandag.

  Lieve groetjes,
  Emily

 3. Kan me voorstellen dat je zelf wat meer wil genieten zonder.. DOEN!
  Je kerstverhaal gaat vast leuk worden om te lezen, als ik mag kiezen
  zou ik gaan voor wekelijks een blog. Heb je die alvast in je planning voor
  volgend jaar, en heel wat blogjes..win win
  En zoals ik al zei: dit jaar heb ik er meer zin in, dus ik weet alles qua versieren
  al, was de hittegolf toch nog ergens goed voor hihihi

 4. Leuk om je dagboek mee te lezen en vooral het stuk waarin je aangeeft dat Kerst werk is geworden, is tekenend. Want dat lijkt mij nou nooit jouw bedoeling geweest bij het oprichten van Christmaholic, nietwaar? Probeer dus inderdaad zoveel mogelijk zelf ook te genieten en zonder camera of je gedachten bij ons lezers! Hier voor ons lezers meer dan genoeg te lezen/bekijken en anders genoeg te Googelen. Je moet zeker niet geleefd worden door ons lezers. Denk aan jezelf en geniet vooral. Het zou toch zonde zijn wanneer Kerst en Christmaholic je uiteindelijk tegen zou gaan staan, nietwaar? Alles met mate, genieten volop.

  • Het was inderdaad niet de intentie toen ik begon. Ik wilde gewoon kerstinspiratie delen. En dat is nog steeds zo! Maar ik ben wel erg blij dat het mijn werk is hoor! Begrijp me niet verkeerd. Doordat ik hier geld mee verdien, kan ik juist zoveel blogs en foto’s en video’s maken voor mijn volgers en lezers. En kan ik 3 maanden per jaar doen wat ik het leukst vind!! Zou het niet anders willen . Maar ja, als het je werk is vergeet je er soms gewoon van te genieten. En dat wil ik dus meer doen dit jaar .

   • Ik begrijp je heel goed hoor, dus gewoon heel veel meer zelf genieten en dat vooral niet/nooit vergeten. Dan blijf ik heerlijk van alles hier meegenieten!

 5. Nou Saskia kom maar op met je verhaal, ik verslindt kerst romannetjes en winter verhalen. 😉

  Maar zonder gekheid denk ook inderdaad aan jezelf ( jullie), je blogs zijn ontzettend leuk, grappig, informatief et cetera maar je moet ook zonder “ons” kunnen genieten. Klinkt ietwat vreemd:).

  Ik heb geen goede voornemens want ik geniet sowieso van de herfst en Kerst.
  Het komt zoals het komt 🙂

  Groetjes Marijke.

  • Ha die Saskia!

   Superleuk. Voor mij jouw eerste blog en nu al hooked. Wat doe je alles leuk. En wat een gave foto’s zo mooi. Je laat jezelf echt zien en kennen en dat is zo fijn. Niet die anonieme mooipraterij.

   Kerstverhaal: graag! Maar wel in 1 deel want anders haak ik af. Ik kan als autist niet goed met die spanning om gaan. En lees graag!
   (Als autist is het ook superfijn dat de dingen die je beschrijft ook terugkomen in de foto’s. Dank je)

   Een vraag voor je video,: hoe verdien je geld met je blog? Je loopt mi van je gewone werk inkomsten mis?

   Bedankt voor deze site. En wat je ook doet: ga door! ❤

 6. hoi Saskia,

  Genieten moet je zeker doen! Ik las destijds je post van 15 juli en dacht, jeetje, dat is wel heel pittig voor je geweest en kan me voorstellen dat je dit jaar er wel wat anders in staat. Ondanks je vele projecten moet je zeker aan jezelf en je eigen plezier blijven denken.
  Wij weten ondertussen al heel veel van je en het is ook fijn dat je dit allemaal delen wil met ons.
  Ik heb nog wel 1 vraag.. Wanneer is het eerste christmaholic event? Lijkt me fantastisch!! Jou ontmoeten en alle andere christmas crazy people( ha,ha) Je kunt vast wel ergens een tuincentrum afhuren.
  Ik kijk al uit naar de komende maanden en ben heel benieuwd wat je weer in petto hebt. Maar….BLIJF GENIETEN!

  • Hey Ingrid, in 2017 was het eerste Christmaholic evenement! Dat was echt super gezellig. Maar het kostte me erg veel tijd (en geld haha). Dus ik heb er nog geen vervolg aan gegeven. Volgend jaar bestaat Christmaholic 10 jaar en dan wil ik misschien wel weer een event gaan organiseren. Maar we zitten dan ook midden in de verhuizing dus ik moet nog even kijken of het allemaal haalbaar is. Ben maar in mijn eentje haha!

   • Oh wat jammer dat ik dat destijds gemist heb! maar als je het volgend jaar wel lukt, kom ik zeker! Eerst maar even genieten straks van jullie nieuwe stekje dacht ik. En als je hulp nodig hebt, ik denk vast wel dat er meer christmaholics je willen helpen mocht het zover komen. we wachten af!

 7. Ik ben met kerst vooral dol op de decoratie, de feestdag zelf doet me eigenlijk niet zoveel. Deze herfst heb ik niet gedecoreerd, daar had ik geen zin in. Wie weet volgend jaar.

 8. Will Langenberg op

  Hallo Saskia,
  Wat leuk weer al die voorbereidingen voor Kerst en die mooie Kerstshows.
  Zal er zeker een paar bezoeken.
  Heb een heleboel Kerstvoornemen, te veel om op te noemen, eerst maar eens bezig houden met de Kerstversiering en cadeaus .
  Met de trends doe ik niet zo mee, heb ieder jaar de Kerstboom nog hetzelfde versierd.
  Straks als de kleinkinderen groot zijn, dan ga ik daar nog een keertje over na denken.
  Nu hangen er nog veel kinderdingen in, later misschien wat meer ballen en dan in de kleur Rood, Groen en wit.
  Nu komt eerst de tijd aan van genieten van de voorbereidingen en dan genieten van de maand December.
  Nog een fijn weekend,
  groetjes,Will

 9. Hallo,
  Kerst en de voorbereiding ervan is voor mij altijd al de leukste tijd van het jaar geweest.
  Dit jaar dreig ik echter te verdrinken in zorgen en verdriet, maar jouw mail zorgt elke week voor het verwarmen van mijn hart en tovert elke keer weer een glimlach op mijn gezicht.
  Dank je wel voor die fijne momenten.

 10. Fijn dat je er weer bent.
  Het is heerlijk je werk te kunnen maken van iets waar je dol op bent, alleen jammer dat je dan geen hobby meer hebt ;). Zelf doe ik nog even rustig aan met kerst-inlezen, eerst genieten van die heerlijke herfst.
  Beterschap trouwens, hou je warm en laat je maar lekker verwennen.

 11. Tiny Geppaard op

  Hoi Saskia,
  Heb geen nieuws gehad deze week, hoop dat je niet ziek bent, want ik mis ‘t nu al.
  Lieve groet.
  Tiny.Geppaard