VLOG! Hoe wordt een kerstshow opgebouwd?

16

Hoe wordt een kerstshow in een tuincentrum opgebouwd? Hoe lang van tevoren beginnen ze? Welke stappen worden er allemaal gezet? En in welke volgorde gaat het allemaal? De afgelopen anderhalve maand ben ik diverse keren achter de schermen gaan kijken bij Tuincentrum Coppelmans. En ik mocht ál mijn vragen aan de medewerkers stellen. In het maar liefst twaalf(!) minuten durende filmpje hierboven en de blog hieronder krijg je alle antwoorden!

Hoe wordt een kerstshow in een tuincentrum opgebouwd?

Het team van Tuincentrum Coppelmans begint in December al met de voorbereidingen. Anja Coppelmans, verantwoordelijk voor de inkoop van de kerst- en sfeerartikelen vertelt: “We zijn het hele jaar door rond bezig met Kerst. We gaan in december voorproeven, inspiratie opdoen en een plaatje creëren van wat we willen. In januari doen we inkopen. In het voorjaar beginnen we met het maken van een tekening en een plattegrond en daar komt een planning bij.”

In de zomer komen de spullen binnen en begint het team met inrichten. Anja: “We bepalen eerst wat de grootste thema’s zijn en op welke plek die komen te staan. En vervolgens geven we de kleinere thema’s een plek. We beginnen met wanden plaatsen, die worden in de juiste kleuren geschilderd. Daar tegenaan worden de rekken geplaatst waar de ballen in komen en de wanden waar de kerstslingers en losse ornamenten aan hangen. En dan is het een grote puzzel om iedereen aan het werk te kunnen houden, zodat we op tijd klaar zijn. Want de boom aankleden, kost net zoveel tijd als de kerstballen in het rek zetten!”

Een kerstkamer inrichten

In welke volgorde wordt een kerstkamer ingericht in de kerstshow? Nou, dat gaat niet zo chronologisch als je zou denken. Anja: “We beginnen met het vullen van de rekken, en zodra er genoeg voorraad is van kerstballen en sfeerartikelen beginnen we ook met het neerzetten en het aankleden van de kerstbomen. Niet alles komt tegelijk binnen, dus het gaat echt in fases. Zo gauw de ballen binnenkomen, gaan die in de bomen. En als de slingers of andere decoraties later binnen komen, dan gaan die er later in. Als de pieken als laatste binnenkomen, dan gaan die er als laatste in. Maar soms zijn die er ook als eerste!”

Het meest trots is Anja trouwens op de nieuwe kleuren. Anja: “Dat zijn de oranje tinten – daar hebben we een hele kamer aan gewijd. En de donkerblauwe, het nachtsfeertje, met ijs, bessen, paars. Echt een hele chique uitstraling! Twee kleuren die je niet op veel andere plekken zult zien dit jaar!”

Een groot team

Anja werkt met een groot team aan collega’s aan het bouwen van de kerstshow. Er zijn mensen verantwoordelijk voor ‘het glas’ – oftewel de glazen kerstballen in de wanden. Er is iemand verantwoordelijk voor het zogenaamde ‘wandsel’ (zo noemen ze de kerstslingers en losse items aan de muren). Verder zijn er zijn mensen voor de elektra en de verlichting, voor het neerzetten van de wanden en het verplaatsen van grote items. En er is een team voor de kerstverlichting én voor het kerstdorp.

Hoe zit het met het kerstdorp?

Daarover gesproken: het kerstdorp is ook echt een team effort. Pieter (‘burgermeester Lemax’) is eindverantwoordelijke en hij bouwt samen met het team van Dutch Christmasvillages (Stuart en Hilde) aan het dorp. Hoe dat in zijn werk gaat? Stuart: “We beginnen in het februari, als de nieuwe Lemax-collectie binnenkomt. Dan bekijken we – samen met Coppelmans – wat we precies willen en hoe we het dorp willen bouwen.”

“In juli begint dan het creatieve proces en bedenken we de constructie en de opbouw. Eind augustus begint de opbouw. “Dan zetten we de houten stellingen, tafels en pallets neer. En daarop bouwen we het kerstdorp.” Vervolgens komen de stenen, worden de huisjes geplaatst, de poppetjes en wordt het dorp versierd met mos, kleine steentjes en heel veel sneeuw! En dan is het dorp af!

Is de kerstafdeling helemaal af als het open gaat?

De kerstshow bij Tuincentrum Coppelmans opende op 29 september haar deuren. Is de show bij de opening al voor de volle 100% af? Anja: “Nee hoor! We zijn open, maar nog niet klaar. Wij gaan door tot aan Kerst. Er komt steeds meer sfeer in, steeds meer details. We gaan door tot vlak voor Kerstmis!” Ook het kerstbomenbos en de afdeling kerstverlichting wordt de komende weken nog helemaal afgemaakt. Mocht je benieuwd zijn naar de kerstshow bij Tuincentrum Coppelmans, bekijk dan zeker even het uitgebreide fotoverslag dat ik vorige week publiceerde. En ga vooral zelf een kijkje nemen! De kerstshow is nog t/m 24 december elke dag open.

Hoe wordt een kerstshow opgebouwd: nog vragen?

Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen en vooral om te zien hoe een kerstshow in een tuincentrum wordt opgebouwd. Het was een hele hoop werk om te filmen en monteren. Ik zat net effe te rekenen, en ik denk dat ik hier in totaal meer dan twee en een halve werkdag mee bezig ben geweest. Woops, haha! Dus laat het zeker even weten als je het leuk vond om te zien en lezen.

Mocht je toch nog vragen hebben na het lezen van dit verhaal én het kijken van het filmpje over de opbouw van een kerstshow, stel ze dan gerust hieronder. Ik ga mijn best doen om ze voor je te beantwoorden. En desnoods app ik Anja of Stuart even, zij weten er helemaal het fijne van. Ik wens je heel veel kerstshopplezier dit jaar!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

16 reacties

 1. Interessante blog Saskia. Wat een heerlijke tijd is het toch! Zo leuk om te zien en te lezen hoe dat in zijn werk gaat. Wij openen ons seizoen as zaterdag bij Avri Dongen en volgende week een intratuin. Coppelmans en Duiven zullen daar zeker op volgen.

 2. Heel bijzonder om te lezen en daarna de video te zien!! Leuke blog vooral omdat je op verschillende dagen/ tijdstippen gefilmd hebt, zie je de groei nog beter. Ps: “alles” kunnen verstaan (met die oooh zo fijne ondertiteling

 3. Leuk om te lezen. Ik krijg zin om vandaag al de kerstshow bij Coppelmans te bezoeken! Er gaat veel tijd zitten in zo’n kerstshow, maar die is dan ook enkele maanden te bewonderen en bepaalt voor een groot deel de sfeer van de winkel. Eyecatchers!!!

 4. Vraag:
  Elk jaar maken ze deel uit van de kerstshows: de kerstknuffeltjes noem ik ze maar, met een stickertje erop van “push here”. Als je daar gevolg aan geeft, gaat het rendier zingen of klingelt de kerstman met zijn bel. Natuurlijk zijn bezoekers heel benieuwd welke actie er achter dat knopje zit en er wordt dan ook grif gedrukt, met als gevolg dat de eens zo “levende” bewoners van de kerstshow compleet stil vallen. Wat gebeurt hier mee? Worden batterijen vervangen of worden ze dan nog gewoon verkocht al dan niet met korting?

  • Oh goeie vraag. Ik heb die alleen niet bij Tuincentrum Coppelmans gezien, dus ik weet niet of zij het antwoord hebben. Mocht ik ze een keer bij een ander tuincentrum zien zal ik het vragen!!

 5. Leuk om eens te zien hoe dat werkt in het tuincentrum. Wat een werk word daar verzet.!!!!
  Bedankt voor het meekijken!!!!
  Ik heb genoten en weer echt zin in kerst.

 6. Wowww Saskia wat een schitterende blog heb je er weer van gemaakt.
  ik krijg er steeds meer zin in en nog even dan ga ik weer op pad de kerstshows bezoeken.
  eurofleur , intratuin zijn nog altijd tot de favorieten.
  coppelmans kom ik vast nog wel langs .

 7. Respect hoor! Wat een werk! Heel mooi, zoals altijd gewoon weer perfect tot in de puntjes verzorgd!! We zijn er gisteren geweest en gaan vaker kijken tot aan de kerst!!
  Leuk dat je dit laat zien achter de schermen!!