Gevulde appels met amaretti & prosciutto (kerstrecept Donna Hay)

10

Eén van mijn favoriete televisiechefs heeft een kerstkookboek uitgebracht! En het is de geweldige Donna Hay. Het boek heet ‘Kerst’ (lekker simpel, kun je tenminste onthouden, haha) en mijn recensie-exemplaar viel vorige week op de deurmat. Wat een HEERLIJK boek. Letterlijk, haha. En het leukste is nog wel: ik mag zomaar een recept met jullie delen uit dit gloednieuwe kookboek. Het is een bijzonder recept, namelijk: gevulde appels uit de oven!

Kerstrecepten van Donna Hay

‘Kerst’ staat boordevol met Donna’s bewezen succesrecepten. Zowel de bekende klassiekers als heerlijke moderne varianten. Volop inspiratie voor voor- en bijgerechten, en heel veel opties voor de lekkerste ham, kalkoen en kreeft. Maar ook: krokant buikspek met pikante pruimensaus, een zeevruchtenplateau, geglaceerde zalm met mierikswortelpuree.

En verder: luchtige meringues, kruidig gebak, spectaculaire trifles en ijsdesserts. Klinkt dat niet geweldig? Het is echt een superdik boek vol feestrecepten. Overdaad, luxe, heerlijkheid. Ik wil bijna alles maken dat er in staat. Ik ben echt verliefd op dit boek. Zoveel inspiratie! Ik ga er absoluut uit koken dit jaar tijdens ons pre christmas dinner. ‘Kerst’ – het Kookboek van Donna Hay kost €24,99 en is o.a. te koop via Bol.com.

Gevulde appels met prosciutto, amaretti en kruiden

Ik mocht uit een aantal recepten kiezen. Dit recept is zowel zoet als hartig en daarom leek het me echt heel bijzonder! Er zitten amarettikoekjes in (die zijn natuurlijk hartstikke zoet) en de appels zelf zijn zoet. Maar verder ook veel hartige ingrediënten, zoals rauwe ham (prosciutto om precies te zijn), zout, ui en knoflook. Ik moet het recept zelf nog uitproberen. Dat is me door die stomme griep helaas nog niet gelukt voordat ik deze post maakte. Maar het klinkt zo heerlijk! Het lijkt me een origineel voorgerecht, of een lekker bijgerecht. Het ziet er sowieso super feestelijk uit.

Wat heb je nodig voor dit gerecht?

Haal voor 12 appels in huis:

 • 1 eetlepel olijfolie extra vergine
 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
 • zeezout en grofgemalen zwarte peper
 • 6 plakken prosciutto, gesneden
 • 160 g broodkruim van zuurdesemvruchtenbrood
 • 8 amarettikoekjes (30 g), verkruimeld
 • 2 handen bladpeterselieblaadjes, gesneden
 • handje majoraanblaadjes
 • 1 ei
 • 2 eetlepels sherryazijn
 • 12 rode appels (royal gala)

gevulde appelsBereiding van de gevulde appels

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de olie in een grote antiaanbakpan op hoog vuur. Voeg de ui, knoflook en zout en peper toe en bak al roerend 4–5 minuten of tot ze goudbruin zijn. Doe in een grote kom. Voeg de prosciutto, het broodkruim, de amaretti, peterselie, majoraan, het ei en de azijn toe en meng alles.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Snijd de bovenkanten van de appels en zet apart. Verwijder met een theelepel de klokhuizen en gooi ze weg; laat de onderzijde van de appels intact. Vul de uitgeholde appels met het broodkruimmengsel en zet ze op de bakplaat. Leg de bovenkanten terug en zet de appels 35–40 minuten in de oven of tot ze goudbruin en zacht zijn. Laat iets afkoelen en serveer de gevulde appels!

‘Kerst’ kookboek van Donna Hay

Dat was ‘m! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een kerstrecept van Donna Hay te lezen. Mocht je de gevulde appels gaan maken, deel dan zeker jouw ervaringen! En als je trouwens – net als ik – fan bent van kerstkookboeken (en van Donna Hay) hou mijn blog dan goed in de gaten. Want later dit jaar komt er nog een te gekke winactie aan met dit geweldige kookboek!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

10 reacties

 1. Dit lijkt me seriously lekker, misschien in de vakantie straks een probeersel
  met de helft ervan. Het boek heb ik al heel lang op me pijlers staan, ooo
  duim ff dat ik hem mag/krijg of weet ik wat. Naast Nigella, Jamie en Rudolph
  hoort ze er gewoon bij……..toch.

  Liefs, en een fijn weekend
  (zag je stories net, schamen? echt niet) 🙂

 2. Het klinkt nog wat vreemd als ik het lees om een ui en knoflook in een appel te stoppen, maar het eindresultaat ziet er zo smakelijk uit dat ik er mijn tanden wel in wil zetten!
  Dat kookboek ziet er sowieso geweldig aantrekkelijk uit!

 3. Ik wil de appeltjes (recept Donna Hay) gaan maken maar hoe kom ik aan zuurdesemvruchtenbrood ?
  Bij welke winkel moet ik die zoeken? Is er eventueel ook een vervanger voor?
  Graag z.s.m. uw reactie.