Gezellige kerstkussentjes maken (zonder naaimachine!)

15

In deze blog ga ik iets super leuks en eerlijkgezegd ook iets best wel spannends doen. Ik ga namelijk kerstkussentjes maken! En daar komt geen naald, draad of machine aan te pas. Je leest het goed: we gaan een kussensloop maken zonder naaimachine. En dat is voor mij persoonlijk best wel een bijzonder iets. Ik vertel je hieronder graag hoe dat zit. Maar eerst: een kleine disclaimer…

Ben je een ervaren naaister? Lees dan vooral niet verder!

Deze DIY is namelijk niet geschikt voor mensen die al jaren kleertjes maken voor hun kinderen en/of kleinkinderen. Hij is niet bedoeld voor mensen die het verschil kennen tussen een rijgsteek en een stiksteek. En dus niet voor mensen zoals mijn moeder. Die zó goed met een naaimachine overweg kan dat ze zelfs naailessen heeft gegeven (je vraagt je af waar het mis is gegaan met mij). Ben jij een ervaren naaister of naaiman? Lees dan vooral niet verder! Het zou zomaar kunnen dat je gruwelt van de instructies in deze blog en de onbedwingbare neiging krijgt om verbetertips te geven… En dat nare gevoel wil ik je natuurlijk besparen!

kussensloop maken zonder naaimachineKerst kussensloop maken voor beginners

Voor wie dit blogje dan wel bedoeld is? Nou, voor échte beginners. Voor mensen die nog nooit een voet op een naaimachinepedaal gezet hebben. Die het aannaaien van een knoop het liefst nog uitbesteden aan de kleermaker. Die niet heel recht kunnen knippen en, quite frankly, best wel een beetje nerveus worden van de gedachte om iets met stof te gaan doen. Voor mensen zoals ik dus.

Ja, ik geef het toe, ik ben een beetje bang voor textiel. Dat komt omdat ik er super slechte ervaringen mee heb. Ik ben ongeduldig en onhandig. Ik ben zo iemand die de gordijnen te kort afknipt voor het omzomen, zodat ze uiteindelijk 10 centimeter boven de vensterbank hangen. En die bij de volgende poging de gordijnen aan de verkeerde kant omzoomt met een strijkband die lelijke plak achterlaat, waardoor het dus weer mislukt. Yes people, that actually, really happened.

Kussensloop zonder naaimachine: dit heb je nodig!

Ik ben echt een ramp met stof. Dus het feit dat ik online een lap best dure stof kocht om vervolgens een kussensloop zonder naaimachine te maken voor deze blog, is echt een heel groot wonder te noemen. En dat het me ook nog eens gelukt is… nou het valt eigenlijk niet in woorden te omschrijven hoe mega bijzonder dat is.

Ik zeg je: ik deed een dansje van geluk toen ik het eerste exemplaar buitenstebinnen draaide en hij er nog mooi uit zag ook!!! Wat ik eigenlijk wil zeggen met dit hele lange verhaal is… als ik het kan, dan kun jij het zeker weten ook. Dat weet ik zeker. Laten we maar eens beginnen. Wat heb je nodig voor zo’n te gekke kerst kussensloop? Haal in huis:

 • Textiellijm (ik gebruikte Gütermann HT2)
 • Stofschaar
 • Mooie stof met kerstprintje (voor de voorzijde)
 • Minder mooie stof (voor de achterzijde)
 • Vulling voor kussen + kussensloop in de goede maat als voorbeeld
 • Strijkplank + strijkijzer

Kussensloop maken zonder naaimachine

Stap 1. We hebben voor 1 kussensloop 3 lappen stof nodig van dezelfde grootte. 1 lap voor de voorzijde (van je mooie stof) en 2 lappen voor de achterzijde (van je minder mooie stof). Speld het voorbeeld-kussensloopje vast op je mooie lap stof. Knip eromheen, ongeveer een halve centimeter van het voorbeeldje af. De randjes hoeven niet perfect te zijn, je mag lekker scheef knippen. Ze verdwijnen straks toch aan de binnenkant van je kussensloop. No worries.

Dit mooie lapje stof vormt straks de voorzijde van je kussensloop. Klaar? Speld je mooie lap stof op je minder mooie stof. Knip op die manier twee evengrote lappen van je minder mooie stof voor de achterzijde van je kussen. Je hebt gelijk: je zou dit ook kunnen meten of je kniplijnen kunnen uittekenen op de stof. Maar dit is een instructie voor absolute beginners, remember? We doen het simpeler dan simpel.

Stap 2. Leg je mooie stof met de ‘goede kant’ naar boven (face up) op de grond of tafel. Leg je twee minder mooie stofdelen er bovenop zoals op de foto hieronder, met de goede kant naar beneden (face down). Beide delen zijn voor de helft terug naar boven gevouwen en ze overlappen elkaar. Dit wordt namelijk de ‘envelopopening’ aan de achterzijde van je kussensloop, waar je de vulling er straks in kunt stoppen.

Stap 3. Nu gaan we aan de slag met lijmen. Volg hiervoor de instructies van de lijm die jij gebruikt. Mijn product schrijft voor dat ik de lijm op één stofdeel moet aanbrengen en het lijmspoor 7 minuten aan de lucht moet laten drogen voor ik de delen op elkaar druk. En dat ik er vervolgens 5 – 10 seconden overheen moet strijken. Dus dat doen we ook maar. Begin met het lijmen van de ‘gevouwen’ stofdelen voor de achterzijde van je kussen. Lijm de beide ‘flappen’ (gevouwen delen) aan hun eigen lap vast.

Stap 4. Zitten je gevouwen delen voor de envelop-opening vast? Dan gaan we de drie stofdelen aan elkaar vastlijmen. Trek een lijmspoor aan de vier buitenzijden van het stofdeel dat aan de voorkant komt te zitten. Let op: doe dit aan de ‘goede kant’ van je stof. Lijm vervolgens de achterzijdes van je kussentje erop vast. De twee envelopdelen overlappen elkaar. Check of alle delen goed aan elkaar vast zitten. Zie je nog een openingetje? Doe er wat extra lijm tussen, druk aan en strijk er een paar minuten later even overheen.

Zit alles goed vast? Wacht dan tot je lijm helemaal uitgehard is. Hoe lang dat precies duurt, hangt af van je lijm en de stof die je gebruikt. Ik zou er zeker een uur voor rekenen, liefst nog wat langer. Vervolgens draai je de kussensloop buitenstebinnen via de envelopopening en doe je je vulling er heel voorzichtig in. Een gelijmd kussensloopje is natuurlijk een stuk kwetsbaarder dan eentje die genaaid is, dus hou daar rekening mee! Et voilá: je kerstkussentje is klaar! It’s a christmas miracle :).

Nog een paar tips & gedachten

Oké een paar tips: zet een raam open als je met de lijm aan de slag gaat. Het spul stinkt behoorlijk! Mijn ‘goede’ stof is aan twee kanten mooi. Dat bleek echt super handig! Daardoor kon ik meerdere kussentjes maken met dezelfde stof. De ene keer was de witte zijde met de rode sneeuwvlokjes de ‘goede’ kant. En de andere keer andersom. Mixen en matchen is sowieso erg leuk met dit soort DIY’s. Gebruik vooral restjes stof die je nog in de kast hebt liggen. Of gebruik een oude tarten sjaal, kersttheedoeken of een rok die je niet meer draagt.

Je kunt deze DIY ook met slechts twee stofdelen maken. Dan komt de opening voor de vulling aan de bovenzijde van je kussentje te zitten. Dat vond ik alleen niet zo’n mooi effect geven, je ziet het gat dan zitten. Vandaar dat ik voor deze iets complexere oplossing heb gekozen. Mocht je weinig stof tot je beschikking hebben, is de variant met twee delen wel een oplossing. Heb je geen lijm in huis? Je kunt deze DIY ook met strijk-zoomband maken (al moet je dan wel iets ruimer knippen). En tot slot: als je genoeg mooie stof hebt, kun je uiteraard ook de voor én achterzijde van één en dezelfde lap maken. Dat is denk ik nog wel het allermooiste.

kussensloop maken zonder naaimachine voor kerstKerstkussentjes maken zonder naaimachine

Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze fool proof DIY voor het zelf maken van kussensloopjes zonder naaimachine vonden! Is het iets wat jij zelf ook zou maken? Of ben je een ervaren naaister / naaiman en gebruik je veeeel liever een naaimachine voor dit project? Dat kan natuurlijk net zo goed hè. Overal waar de lijm zit, kun je net zo goed een naad stikken. En ja, dan wordt het vast veeeel mooier.

Al zou ik uiteraard niet weten hoe dat moet. Ik hou het voorlopig dan ook maar op no sew projectjes. Ik ben echt mega trots op mezelf dat dit gelukt is! Mocht je nog vragen hebben over de kerstkussentjes, laat het me dan weten in een reactie hieronder. En wil je me complimenteren voor mijn lef en bravoure, omdat ik aan dit project ben durven beginnen? Dan mag dat uiteraard ook! Heb ik wel verdiend toch? LOL!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

 1. Heel erg leuk! Ik ben zelf heel handig meet naald en draad (met name het echte met de hand naaien) maar vind dit wel heel erg leuk om te lezen. Zeker wanneer je ‘snel’ wat in elkaar wilt zetten

 2. Kan je dan trots zijn hé, kijk eens: helemaal zelf gemaakt.
  Ook een leuke tip voor kleine projectjes zoals etuitje/speldenkussentje.
  Leuk geschreven met kerstige humor, hou ik van.

 3. Misschien heb ik er overheen gelezen, in dat geval mijn excuses, maar waar heb je die stof vandaan? Ik vind de print echt geweldig! Super leuke DIY, die ga ik zeker een keer maken.

 4. Leuk Saskia….Ik behoor ook tot de categorie ‘scheef knippen’ (kartelschaar is ideaal….dan hoef je ook geen zoom te maken….) ‘kan niet naaien, haken, breien, etc.’ Heb een keer een soort van klein naaimachientje gekocht, lijkt op een nietmachine…..nou dat was ook al geen succes en ligt ook op de stapel van dingen die handig lijken maar het totaal niet zijn.
  Je kussens vind ik erg mooi geworden overigens en als ik tijd (over) heb, ga ik een poging wagen.
  Overigens heb ik met een lapje stof een soort van onderkleedjes gemaakt…..heel simpel en toch leuk.
  Foto zal ik bijvoegen.

 5. Leuk, ga ik met mijn wel-naai-meisje 😉 maken dit weekend! De genen hebben bij ons een generatie overgeslagen denk hihi. Maar fijn dat ik ieder geval nu ook mee kan doen!

  Oh ja ps. de link in je mail naar deze pagina werkt niet….