Candy Canes: wat is de geschiedenis van dit rood-witte kerstsnoep?

15

Candy canes, peppermint sticks, rood-witte zuurstokjes… hoe je dit kerstsnoep ook noemt, je associeert het waarschijnlijk 100% met Kerstmis! En dan specifiek met de Amerikaanse kersttradities. Hoe komt dat eigenlijk? En zijn het ook wel écht Amerikaanse snoepjes? In deze blog neem ik je een paar eeuwen mee terug in de tijd (want ja: zo lang geleden is het allemaal begonnen). Laten we samen de geschiedenis van de candy cane ontdekken!

Het begon allemaal in Frankrijk en Duitsland…

In het begin van de 14e eeuw, de middeleeuwen dus, werd de candy cane voor het eerst gemaakt. Althans, dat is wat men denkt. Precies weten we het helaas niet. Wat wel zeker is, is dat het in die tijd een recht, wit en zoet stokje was. Twee eeuwen later was de traditie om de kerstboom te versieren (die ooit in Duitsland is ontstaan) overgewaaid naar andere delen van Europa. Vroeger werden bomen vooral versierd met appels, gekleurd papier, bloemen en met snoep. En de rechte, witte snoepstokjes waren inmiddels onderdeel geworden van de kerstboomversiering.

Waarom hebben candy canes een ‘wandelstok-vorm’?

Volgens de overlevering (een bron heb ik helaas niet voor je) heeft de candy cane zijn huidige vorm pas rond 1670 gekregen. Snoepmakers kregen naar verluidt opdracht van de dirigent van een Keuls kerkkoor om de snoepjes te produceren in de vorm van de stokken die schaapsherders gebruikten. De dirigent deelde de zoetigheden aan kleine kinderen die de kerststal met levende dieren bezochten in de kerk. En dan met name om ze zoet te houden tijdens de lange ceremonies die daarbij hoorden. Die zet bleek een groot succes! Al gauw namen andere Duitse kerken het gebruik over.

Amerikaans kerstsnoep

Maar hoe kwam het snoepje dan uiteindelijk in Amerika terecht, waar het inmiddels een onmiskenbaar kerstsymbool is geworden? De National Confectioners Association in de Verenigde Staten (een vereniging voor snoepmakers) weet te vertellen dat August Imgard – een Duits-Zweedse immigrant – candy canes gebruikte om een kerstboom te versieren in Ohio in 1847. En dat was de eerste keer dat ze in Amerika gesignaleerd werden! Van daaruit werd het snoepje steeds populairder in de Verenigde Staten.

Ongeveer 50 jaar later kreeg de candy cane ergens in Amerika haar beroemde rode strepen. Hoe we dat weten? Nou, op kerstkaarten van voor die tijd zijn alleen witte exemplaren te zien. En daarna verscheen ineens de rood-wit-gestreepte variant! Het is helaas niet duidelijk wie voor de eerste keer rode strepen toevoegde aan het snoepgoed. Wat we wel weten, is dat de snoepjes rond diezelfde tijd de nu zo beroemde pepermuntsmaak kregen.

Hoe worden candy canes gemaakt?

In het jaar 1919 startte een groep zakenmannen, onder leiding van Bob McCormack, een snoepbedrijf in Georgia. De candy cane was één van de eerste producten die het bedrijf op de markt bracht. Zij ontwikkelden ook een speciale machine die de witte en rode banen opdraait, zodat er spiralen ontstaan. Dit gebeurt terwijl het snoepgoed nog zacht is. En vervolgens wordt elk stokje op de juiste lengte gesneden. Hoe candy canes tegenwoordig gemaakt worden, is goed te zien in onderstaand filmpje! Het is echt een heel interessant proces. Inmiddels zijn er tig bedrijven die hun eigen variant maken. Soms zelfs met groene strepen!

Waarom zijn candy canes rood-wit?

Waarom de snoepjes uiteindelijk rood-wit zijn geworden, weten we eigenlijk niet. Misschien omdat er al pepermuntsnoepjes waren in die tijd in deze kleuren? Of wellicht omdat het zulke symbolische kleuren zijn. Sommige mensen denken namelijk dat het witte deel symbool staat voor de reinheid van Christus. En het rode voor Zijn bloed. Als je het stokje omdraait, krijg je bovendien de letter J en dat is natuurlijk de beginletter van de naam Jezus. Hoe mooi dat allemaal ook klinkt, er is eigenlijk geen religieuze link te vinden in de historie van het snoepje. Behalve dan dat het eeuwen geleden voor het eerst in een kerk werd uitgedeeld!

candy canes geschiedenisHou jij van candy canes?

Persoonlijk vind ik candy canes veel te zoet om zo op te eten. Maar ik vind ze wel heerlijk in stukjes gesneden als sprinkle over een kerstkoffie of warme chocolademelk. En als onderdeel van een dessert (zoals in deze kerstboombrownies). En natuurlijk zijn ze geweldig om te gebruiken als decoratie in de kerstboom. Er zijn zelfs allerlei soorten niet-eetbare candy canes op de markt inmiddels, puur bedoeld om mee te versieren. Zoals de lampjes in de boom hierboven!

Hou jij van candy canes? Of ben je niet zo’n snoepliefhebber? Of je ze nou lekker vindt of niet, ik hoop dat je het leuk vond om over dit bijzondere kerstsnoep te lezen. Zin om nog meer te lezen over tradities, kersteten en typische kerstgebruiken? Hier vind je al onze blogjes over binnenlandse en buitenlandse kersttradities op een rij. Ik wens je heel veel leesplezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

15 reacties

 1. Leuk blogje. Candy canes zijn leuk om mee te versieren. Ik eet ze niet, veel te zoet. Ik ben niet van het snoep. Maar ze zijn heel leuk om te zien.

 2. Ik ken de candy canes al heel lang vind ze heerlijk, maar niet teveel je kunt er écht misselijk van worden.
  Vind het vooral vrolijk snoep.
  Leuke weetjes, de video is ook grappig die heb ik nooit eerder gezien en het verhaal erachter kende ik maar voor de helft.
  Weer wat geleerd ☺
  Groetjes Marijke.

  • Hi Saskia,

   Leuke blog.
   In Disneyland Anaheim maken ze nog met de hand.
   In de meeste gevallen een verloren ambacht.

   Zie het filmpje maar:
   https://youtu.be/A4_JVdZ3BXg

   Op bepaalde dagen worden ze gemaakt en mensen staan dan vaak 2 tot meer uren in de rij voor ze.

   Season’s Greetings

   • Petra Deryckere op

    Ik heb er in mijn 2de kerstboom hangen, van plastick uiteraard. Tijdens ons eten met kerstavond leg ik er als versiering op tafel deze zijn wel de echte snoepjes, deze worden opgegeten door de kids tussen de gerechten door.

   • Vraagje…
    Waar kun je de candy cane kopen met pepermunt smaak. De gene die ik gekocht had hebben geen smaak. Ik zoek ook de rood witte snoepjes met munt smaak. Alvast bedankt. Groetjes Anita

 3. Altijd genieten van deze verhalen over tradities! 😀 Bedankt! Zelf vind ik Candy Canes wel lekker, maar dan alleen de zoete snoep variant, niet als ze naar pepermunt smaken.

 4. Ria van Akelijen op

  ieder jaar zijn er dozen candy canes in mijn huis een aantal dozen voor in mijn boom ( deze mogen niet worden opgegeten) En een aantal om lekker van te snoepen.

 5. Wat leuk, zo’n achtergrond verhaal! Doet het goed op verjaarda.. eh met kerstvieringen! 😉 Ik hou het zelf op chocolade Kerstkransjes maar mijn kinderen vinden de zoete variant heel lekker 🙂

 6. Ik vind ze nogal zoet, maar af en toe toch wel lekker. Omdat iedereen ze linkt aan kerst koop ik ze altijd wel, om in de boom te hangen of ze te serveren bij koffie of thee. Laatst heb ik trouwens bij de Sostrene Grene kerstthee gekocht met candy cane smaak. Die is niet te zoet en heerlijk! Alleen de geur al, fantastisch. Ik ben helemaal fan. Misschien ook een leuke tip voor jou Saskia!