Hoe maak je een mooi geheel van je kerstinterieur?

21

Er zijn zoveel leuke kerstspulletjes en zoveel mooie kleuren. Sta jij wel eens in het tuincentrum met keuzestress? Ik wel hoor. Hoe kies je decoratie die bij elkaar past? Hoe zorg je er voor dat jouw kerstversiering thuis één mooi en stijlvol geheel vormt? Zodat de kerstdecoratie niet op zichzelf staat, maar echt een mooi verlengde van je interieur wordt! Daar gaan we het in dit blogje uitgebreid over hebben…

Kerstversieren: zo maak je er één sfeervol geheel van

Hoe zorg je ervoor dat alles qua stijl goed bij elkaar past? Dat je niet steeds thuiskomt met toffe impulsaankopen uit het tuincentrum waar je erg blij mee was toen je ze kocht, maar die eigenlijk niet passen bij de rest van je kerstspulletjes? Toegegeven: dat vind ik ook best lastig. Ik vind zoveel stijlen en kleuren leuk! Maar ik ben er de afgelopen jaren wel beter in geworden door er heel bewust mee bezig te zijn! In deze blog geef ik je mijn tips voor het creëren van een kerstinterieur dat echt één geheel vormt. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Tip 1. Kies een kleurenpalet en hou er aan vast

Voordat je aan de slag gaat met inkopen doen, spulletjes verzamelen en met versieren, is het zaak om keuzes te maken. En ja, ik weet hoe moeilijk dat kan zijn. Ik vind elke kersttrend bijna wel leuk. Ik hou van veel kleuren en stijlen. En ik ben ook nog eens snel uitgekeken op spullen. Maar ik weet dat ik het meeste geniet van het eindresultaat als ik bewust keuzes maak en me daar aan houd.

Ik bepaal dus ieder jaar een kleurenpalet. Zo’n palet bestaat altijd uit minimaal 4 en maximaal 7 kleuren. Als de kleuren dicht bij elkaar liggen, kun je makkelijk vijf, zes of zelfs zeven kleuren gebruiken (bijvoorbeeld diverse tinten goud). Zijn de kleuren die je kiest wat meer contrasterend, dan is vier op zich genoeg. Minder dan vier kleuren zorgt voor een vrij vlak geheel.

Op deze foto van John Lewis zie je een kleurenpalet van diverse goud-, bruin- en wittinten en hier en daar een zwart accentje. Als je kleuren kiest die dicht bij elkaar liggen, zorgt dat al snel voor rustgevend en ingetogen geheel.

Hoe kies je nou de kleuren voor jouw kerstversiering?

Oké, hoe kies je nou jouw kleurenpalet? Dat doe je:

 • op basis van wat je al hebt: het is natuurlijk geen doen om ieder jaar je complete kerstversiering te vernieuwen. Kijk daarom goed naar wat je al hebt. Haal de dozen met kerstballen tevoorschijn. Welke kleuren springen er dit jaar voor je uit? Welke wil je zeker gebruiken? Is het genoeg? Ben je tevreden? Of wil je er iets bij? Zoja: wat zou er nog mooi bij passen?
 • op basis van je interieur: kijk goed naar de kleuren in huis. Heb je veel rustige tinten in huis (zoals grijs, beige en wit)? Dan heb je mazzel, en kun je eigenlijk alle kanten wel op qua kerstkleuren. Je huis fungeert dan als een blank canvas. Maar heb je bijvoorbeeld een donkerblauwe accentmuur of paarse stoelen bij de eettafel? Dan heb je wel wat om rekening mee te houden. Het is immers veel mooier wanneer de kleuren van je kerstversiering daar bij aansluiten. Anders krijg je nooit één mooi bij elkaar passend geheel.
 • op basis van de trends: kijk naar wat je aanspreekt van de kersttrends. Misschien zit er wel een kleur tussen die én mooi bij je interieur past én bij de spulletjes die je al hebt. Kijk ook gerust in tijdschriften en op Pinterest om je te laten inspireren.
 • op basis van wat je mooi vindt: kies tot slot vooral waar je blij van wordt. Wat je mooi vindt. Het geeft niet dat roze geen traditionele kerstkleur is. Als jij er gelukkig van wordt en een kerstgevoel van krijgt, ga er dan vol voor! En als je gelukkig wordt van alle-kleuren-door-elkaar – een kleurenpalet met zo’n 10 verschillende tinten – doe dat dan ook lekker! Zo’n eclectisch kleurenpalet kan ook heel mooi zijn.

Op de foto van John Lewis hierboven zie je een heel eclectisch kerstinterieur. Veel verschillende tinten, prints, speelse decoraties en gekleurde lampjes. Het is een uitdaging, maar ook met veel kleur kun je één geheel creëren.

De ene wit-tint is de andere niet

Wat misschien ook kan helpen bij het bepalen van je kleurenpalet, is heel bewust kiezen voor warm of koud. Wil je een warm & cozy of juist een koud & winters gevoel neerzetten? Rood, oranje, paars, goud en bruin zijn bijvoorbeeld hele warme kleuren. Wit, zilver en blauw zijn juist koele kleuren. Keuze gemaakt? Realiseer je dan dat er van elke kleur schakeringen zijn. Het ene wit is het andere niet. Kies je voor een koele sfeer, dan ga je voor sneeuwwit. Wil je wat wit in je warme kleurenpalet terug laten komen? Kies dan bijvoorbeeld voor wolwit.

Tip 2. Kies een ‘stijl’ die past bij je interieur

Naast kleur, is het ook belangrijk dat je kerstversiering qua stijl past bij je interieur. Een aantal stijlen die je terug kunt laten komen in zowel je interieur als je kerstversiering:

 • minimalistisch Scandinavisch
 • landelijk & knus
 • traditioneel & licht
 • brocante, romantisch en/of vintage
 • eclectisch & kleurrijk
 • strak & modern
 • luxueus & glamoureus
 • stoer & industrieel
 • botanisch & natuurlijk

Op deze foto van Matalan zie je een traditioneel kleurenschema. Rood, groen, wit, goud en hout. Qua sfeer is het Brits landelijk. Dat zie je terug in de printjes op de kussens, de keuze voor de meubels (de chesterfield-bank bijvoorbeeld), de vloer en de kroonluchter. Maar ook: de notenkrakers, de lijst om het schilderij, de houten sterren en de lantaarns. Zo past het allemaal mooi bij elkaar.

Op deze foto van Sostrene Grene zie je eveneens een klassiek kleurenpalet (rood, groen, wit en goud), maar dan op een hele andere manier toegepast. Meer ingetogen, spaarzaam en minimalistisch. Een wat modernere, Scandinavische uitvoering.

Stijl bekennen

Heb je stoere, zware meubels van robuust hout in huis? Dan past een kerstboom met lieve, romantische zachte veertjes en vogeltjes daar waarschijnlijk niet bij. Als je interieur gedecoreerd is in warme, gezellige kleuren, dan matcht een strakke kerstboom met sleek zilver en wit niet bepaald. Maar is je interieur modern met veel glanzend wit en zwart? Dan past dat uiteraard juist weer wel. Kortom: kies een stijl die past bij de rest van je interieur en hou daar aan vast.

Deze foto van House Doctor laat een combinatie zien van een rustieke en ingetogen, minimalistische Scandinavische stijl met wat opvallend glamoureuze accentjes in goud. Je kunt dus ook prima het beste van twee stijlen combineren en er je eigen stijl van maken!

Materialen & vormen

Onderdeel van de stijl en sfeer die je wil neerzetten, zijn de materialen en de vormen van je versiering. Kies je voor glanzend goud en zacht fluweel? Dan wordt het sfeertje al gauw glamoureus en misschien romantisch. Kies je voor veel houten accentjes? Dan wordt het meer landelijk of juist botanisch (afhankelijk van de kleuren die je kiest en de overige materialen).

Wil je een ingetogen, Scandinavisch sfeertje: dan kies je waarschijnlijk voor eenvoudige kerstornamenten zonder al te veel poespas. Van marmer, wit porselein of versieringen van metaal of met een betonlook bijvoorbeeld. Hou je van vintage en brocante? Dan ga je júist voor weelderig gedecoreerde kerstballen en heel veel franje. Lang verhaal kort: met vorm en materiaal zet je echt stijl neer.

Niet met alleen de kleuren, maar ook de vormen en materialen die je kiest zet je een bepaalde sfeer neer. Kijk maar eens naar deze ‘potten’ met kerstboompjes. Elke pot geeft weer een ander sfeertje. Hoe je ze mixt, bepaalt jouw stijl! Foto: Intratuin / Louis Lemaire.

De metalen hangers op de foto hierboven zijn van Sostrene Grene. Heel simpel qua vorm, kleur en materiaal. Daarmee passen ze goed bij een industriële, stoere en/of minimalistische Scandinavisch stijl.

Tip 3. Maak een moodboard

Heb je je kleurenpalet en stijl bepaald? Mij helpt het dan ontzettend om een moodboard te maken. Ik ga daar in deze blog niet al te veel over uitwijden, want ik heb er vorig jaar al een uitgebreid artikel over geschreven. Lees ‘m zeker even als je hier meer over wil weten! Maar even kort: met een moodboard visualiseer je de sfeer die je wil neer zetten. Een moodboard is een soort inspiratieplan.

Op je moodboard geef je onder andere aan met welk kleurenpalet je wil werken. Daarnaast verwerk je de materialen, structuren en dessins die je wil gaan gebruiken. Tot slot kun je ook sfeerbeelden (bijvoorbeeld plaatjes uit tijdschriften en van Pinterest) gebruiken om je moodboard af te maken. Mijn belangrijkste tip: neem een foto van je moodboard mee als je gaat shoppen. Zo zorg je ervoor dat de spulletjes die je meeneemt altijd qua stijl en kleur goed passen bij het plan dat je in je hoofd hebt. En dus ook bij de andere spulletjes die je koopt!

Tip 4. Zorg dat je kleurschema vaker terugkomt

Kerstversieren kan veel meer zijn dan alleen een kerstboom optuigen en decoreren. Als je een mooi geheel wilt creëren in je huis, zorg dan dat je kleurenpalet en de stijl die je gekozen hebt op verschillende plekken terugkomt in je interieur. In de huiskamer betekent dat bijvoorbeeld: een mooi tafereeltje op de salontafel. Kerstkussens op de bank, en misschien een dekentje in de zelfde kleuren. En ook: inpakpapier dat perfect matcht bij de stijl en kleuren van je kerstversiering. Zodat de cadeautjes die in December onder de boom liggen echt een onderdeel worden van de decoratie.

Op deze mooie foto’s van het Britse warenhuis John Lewis zie je goed hoe dezelfde kleuren terugkomen in de boom, op de bank en de stoel en in de cadeautjes onder de boom.

Tip 5. Trek je kleurschema door in de rest van je huis

En het houdt natuurlijk niet op bij de woonkamer! De trend die uit Amerika is komen overwaaien: we versieren meerdere ruimtes in en om het huis. De slaapkamer, gang, tuin en zelfs het toilet mag meedoen. Het klinkt voor de hand liggend, maar ik zeg het toch maar even: als je wil dat je kerstinterieur als één geheel voelt, kies dan niet in de ene ruimte voor wit en zilver en in de andere voor rood en goud. Ja I know, captain obvious. Maar als je veel mooi vindt, dan is het erg verleidelijk om voor iedere ruimte een ander kleurenpalet te gebruiken.

Wat op zich natuurlijk helemaal prima is. Behalve als je graag één rustgevend geheel wil, haha! Kortom: zorg dat je uit het zelfde kleurenpalet put voor je hele huis. Natuurlijk kun je wel andere accenten leggen. En zelfs bepaalde kleuren weglaten of – doe eens gek – een extra kleur toevoegen in één ruimte. Zo koos ik vorig jaar in de huiskamer vooral voor donkergroen en goud, maar ging ik de slaapkamer toch wat meer naar het mintgroen en wit. Kortom: naar de zachte kant van mijn kleurenpalet. Toch paste het als geheel goed bij elkaar.

Op de bovenste foto zie je onze gedekte kersttafel van vorig jaar. Vooral veel goud, dennengroen en wit. Op de onderste foto een hoekje in onze slaapkamer. Vooral veel mintgroen en wit. Goud heb ik weggelaten. Andere accentjes, maar toch past het bij elkaar.

Maak jij één geheel van je kerstinterieur?

Dat waren mijn tips! Ik hoop dat ze je helpen om ook van jouw kerstdecoratie meer één geheel te maken. Het is natuurlijk helemaal prima als je dat helemaal niet wil. Als je het juist heerlijk vindt wanneer je kerstversiering een gezellige mismatch is. En als je kerstboom er juist helemaal uitspringt, omdat hij zo anders is dan de rest. It’s all up to you! Ik ben tot slot benieuwd naar jouw ervaringen: maak jij ook altijd één geheel van je kerstinterieur?

Laat je dezelfde kleuren terugkomen op verschillende plekken in huis? Of doe je juist in elke ruimte wat anders? Hoor het graag in de reacties hieronder! Mocht je nog pro-tips van stylisten willen voor het versieren van je kerstboom, die heb ik hier voor je verzameld. En ik heb ook een uitgebreid stappenplan voor het decoreren van je kerstboom. Ik wens je hoe dan ook alvast heel veel versierplezier!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

21 reacties

 1. Ik ga helemaal mijn eigen gang. Per ruimte een andere sfeer en ik hou mij niet aan strakke schema’s en kleuren en stijlen. Ik doe wat goed voelt en waar wij ons prettig bij voelen. Ons huis is geen toonkamer maar ons knusse holletje. Zo staan wij in het kerstversieren. Ieder zijn manier. Maar voor wie hulp kan gebruiken zijn je tips enorm waardevol. Onze kleuren zijn groen, rood, zilver, ijsblauw, wit. Sfeer hangt tussen Scandinavisch en landelijk Engels.

  • Waar ik blij van word is het kleurrijke en soms gekke ornamenten in de kerstboom.
   Veel glitter en glamour. Ik probeer wel om met warme kleuren te werken. Wat ik leuk vind aan een boom dat er van van alles in hangt van kerstballen tot varkentjes tot feeën enz enz. Waar je blijft naar kijken omdat er zoveel verschillende dingen inhangen. HEERLIJK.!!!!!!!

 2. Superleuk item dit, denk dat veel mensen hier iets aan hebben. Zodra september aanbreekt zit ik op het internet, verslaafd aan jou en toch kies ik altijd een eigen stijl, dat in zijn geheel past bij mijn inrichting maar ook weer van deze tijd is. Mijn kerstboom dit jaar: zwart, goud, wit, hout. Veel kerstgroen, natuurlijk en een beetje stoer door het hele huis. Fijne dag!

 3. Ik vindt het soms wel moeilijk want heb zacht warm geel, wit de muren hout eiken en zwarte meubels misschien kan ik wat met deze tips

 4. Elk jaar dezelfde kleuren, rood groen wit goud.. Elk jaar koop ik er wel wat bij en laat ik oude dingen weg waar ik op uitgekeken ben. Maar het grootste deel komt steeds terug. Daardoor heb ik weinig impulsieve inkopen. Wel heb ik soms wat gekocht en het jaar erna denk.. Neehh.. haha. Mijn style? Brits landelijk met een knipoog naar het Amerikaanse gevoel.

 5. Ik hou het lekker op de stijl die altijd terugkomt. Traditioneel rood,wit,zilver,groen en beetje goud. Kam je alle kanten mee uit. Zie ook wel eens prachtige bomen in andere kleuren, maar het omgooien kost zoveel geld dat het bijna niet te doen is. Traditioneel blijft altijd leuk en om iedere keer aan te passen aan de trends? Misschien als ik ooit toch die loterij win, dan laat ik mijn huis ieder jaar in een andere kleur versieren voor nu houd ik het hierop en bezoek zoveel mogelijk kerstshows om me te vergapen aan andere mogelijkheden.

 6. Ik doe niet aan kleur keuzes. Alleen de kerstboom is altijd goud! Mijn huis staat met kerst vol kerstspullen, boom, grote stal en groot kerstdorp. En ik koop steeds meer, zowel in tuincentra als op rommelmarkt en kringloop

 7. Ik vind vooral veel lichtjes gezellig, dus de ramen en vensterbanken, een smal boompje (dat wordt zoeken vrees ik) voor naast de bank met rood/goud erin. En her en der wat kerstgroen, in mijn hoofd ziet het er dan top uit, maar uiteindelijk gaat het om de gezelligheid. Enige storingselement is de pc op de eettafel 🙂

 8. Bij ons is het ieder jaar ongeveer gelijk, qua spullen…maar ik zet ieder jaar alles anders neer. Onze spullen zijn door de jaren heen bijeen verzameld en ieder jaar kont er wel iets bij. De kleuren zijn rood, bordeaux rood, groen, goud en wit.met veel hout en rotan. Door het hele huis vind je deze spulletjes Straks!

 9. hoi ik wet precies wat ik zoek roze lila goud tinten
  daarom heb ik ook nooit mis kopen
  ik haal ook wel is n andere kleur hoor als het er leuk uitziet
  of maak n KINDER BEERTJES BOOM
  NEEM IS OUDE WALLE GORIJN KNIP ER GROTE VIERKANTEN VAN EN WIKKEL JE OUDE KERST BAL DR IN DIE JE NIET MEER ZO MOOI VIND
  STUK TULLE OF KANT KAN OOK
  FLUWEEL STRIKJE DR OM FF N PAAR METER HALEN EN KLAAR
  n nieuwe balle boom EN MAAK JE N TULLE STIK ALS PIEK
  elk jaar dezelfde boom gaat ook vervelen
  of zet n paar kleine boompjes in grote mooie potten hier en daar als je die boom ff beu bent
  of maak n kerst wiel genoeg iedeetjes op pinterest
  zo genoeg gebabbelt wat n leuke fotoos zie ik allemaal have n happy nice day mensen greets van hier

 10. Ik houd het rustig met wit, glas en wat oud zilver. Vroeger versierde ik ook de voordeur en had guirlandes op de kast. Tegenwoordig heb ik het veel rustiger. Ik zou ook wel een element in de slaapkamer willen aanbrengen. Denk dat ik dan wat leuke kussens ofzo op het bed leg. Mijn impulsaankopen zijn trouwens allemaal naar mijn broer gegaan, hij vindt alles leuk 🙂

 11. Hoi hoi,
  Ik blijf dicht bij de natuur, niet zozeer allemaal dieren ofzo maar meer qua kleur.
  Op de foto’s staan o.a hele mooie rustige kamers dat vind ik prachtig.
  Eclectisch alhoewel mooi gestyled laat ik maar aan me voorbij gaan zou er gillend gek van worden ☺.
  Het zijn wel hele goede tips, je kunt er altijd iets uithalen en gebruiken.
  Groetjes Marijke.

 12. Heerlijk zo veel stylen ,ik kan er zo van genieten . Ik ben nog bezig met het inrichten van mijn huisje ,maar wil toch weer mijn paspop optuigen .De rest laat ik op mijn afkomen en zie wel wat voor leuks ik tegen kom .

 13. Wij zijn nog op zoektocht. Spannend want het wordt onze eerste kerstboom samen. Ik ben dan ook heel erg blij met christmaholic! Bedankt voor alle tips en filmpjes, we bekijken ze allemaal!

 14. Geweldig weer om te lezen, als ik jouw tips helemaal zou volgen dan past mijn zilver/wit/glitter/naturel thema (groene boom) niet in mijn hout,wit,groene interieur hahaha.. maar ik vind het wel een lekker thema om aan te houden ik koop eigenlijk alleen wat er in die kleuren bij past.
  Al moet ik wel zeggen dat ik dit jaar voor het eerst mijn slaapkamer in kerstsfeer breng, en maak daarvoor een uitstapje naar rood.. niet echt volgens jouw tips dus hahaha maar wel kerstig.. ik heb een kerstplaid voor op bed met 2 kussens, en 2 kleine 90cm hoge kerstboompjes met rode besjes en houten takjes erin, en een bijpassende krans..
  Even ging ik twijfelen of ik dan niet op mijn thema had moeten doorborduren, maar nee ik vind dit toch wel leuk zo hahaha