Kerstdecoratie maken van kaneel en appelmoes

17

Al een paar jaar zag ik ze langskomen: kerstdecoraties gemaakt van niets anders dan appelmoes en kaneel. Dat kán toch niet werken!?!?! Althans, dat dacht ik steeds weer. Maar de enige manier om erachter te komen of het wel of niet werkt, is het uitproberen natuurlijk! Dus dat heb ik onlangs eindelijk eens gedaan. En warempel, het lukte gewoon!! Kersthangers van kaneel en appelmoes zijn supermooi, leuk om te maken en ruiken gewoonweg heerlijk. Hieronder lees je hoe je ze maakt.

Prepare yourself for heel veel kaneel!

Voor het maken van deze appel-kaneelornamenten heb je heeeeel veel kaneel nodig. Als in: meerdere busjes. In één busje zit meestal zo’n 30 gram en je hebt dus echt veel meer nodig. Ik kocht mijn kaneel op de markt, daar is het veel goedkoper dan in de winkel. Ook bij de toko kun je trouwens grotere hoeveelheden kaneel kopen voor een fijn prijsje. Fair warning: als je met deze DIY aan de slag gaat, ruikt echt ALLES naar kaneel. Dat kan best een heavy geur zijn, dus daar moet je wel tegen kunnen. Maar een raam open zetten (of afzuiging aan) helpt natuurlijk een hoop.

Zelf vond ik het echt heerlijk ruiken. Ik ervoer wel een ander nadeel: je krijgt onwíjs smerige handen van dit klusje. Maar het had ook wel weer een voordeel. Want na het wassen (wat ik ongeveer 3x moest doen om mijn handen schoon te krijgen) ruiken je handen nog de hele dag naar kaneel. En dus naar Kerst! Dat maakte alles weer goed, vond ik. Maak je de kaneelhangers met je (klein)kinderen? Waarschuw ze dan zeker even dat het deeg niet lekker is, ook al zijn de individuele ingrediënten eetbaar. Met zoveel kaneel erin, is het deeg echt vies!

Wat heb je nodig voor de kaneel-appelmoes-hangers?

Zorg dat je in huis hebt:

 • Appelmoes (minimaal 225 gram)
 • Kaneel (minimaal 120 gram)
 • Uitsteekvormpjes
 • Grote satéprikker
 • Deegroller
 • Lint of touw

Hoe maak je de kersthangers van kaneel en appelmoes?

Verwarm de oven voor op 100 graden Celcius (hetelucht). De truc voor dit ‘recept’ is dat je van beide ingrediënten evenveel gebruikt. En dan bedoel ik niet qua gewicht, maar qua volume. Dus: pak een kopje of beker en vul het tot de rand met appelmoes, doe dit vervolgens in een kom. Maak het kopje weer schoon en droog. Vul hetzelfde kopje nu tot de rand met kaneel.

Bal deeg van kaneel en appelmoes

Roer de kaneel nu beetje bij beetje door het appelmoesmengsel. Wanneer het deeg begint te vormen, lukt het niet meer om te ‘roeren’. Dan heb je je handen nodig! Het is echt een kwestie van de kaneel stevig door de appelmoes kneden. Heb je alle kaneel erbij gedaan en is het deeg uiteindelijk toch nog wat te nat? Doe er dan wat extra kaneel door. Is het te droog? Dan doe je er wat extra appelmoes doorheen. Uiteindelijk moet het deeg eruit zien zoals op de foto hierboven.

Is je deeg klaar? Rol er dan een lap van op een stukje bakpapier. Steek de vormpjes eruit met je kerstige uitsteekvormpjes. Ik heb volop gevarieerd: sterretjes in verschillende groottes, kerstboompjes en zelfs een kerstmannetje. Maak vervolgens een gaatje met een satéprikker (of haaknaald) in ieder vormpje, zodat je daar straks het lintje doorheen kunt doen. Zet je vormpjes nu twee uur in het midden van de oven op 100 graden Celcius.

Ongebakken vormpjes

Kaneel-hangers versieren

Oven klaar? Haal je hangers er dan uit! Laat ze nu nog 24 uur afkoelen en indrogen op een droogrek. Vervolgens laat je ze nog 24 uur hard worden. De volgende dag doe je een lintje of touwtje door de opening en zijn je hangers klaar om in de kerstboom te hangen! Oh en zie je nog wat rafelige randjes? Die maak je gladder door er wat zacht schuurpapier overheen te halen. Heb je langere nagels? Dan werkt krabben ook ;-). Uiteraard kun je ze de appelmoes-kaneelhangers versieren. Bijvoorbeeld met glitterspray of door er decoratie op te lijmen. Ik vond ze naturel het mooiste.

Ik bedacht – te laat – dat je ook toffe kerstornamenten met meerdere sterretjes onder elkaar kunt maken. En dan met pareltjes of andere kraaltjes ertussen bijvoorbeeld. Mara ja, dan moet je wel twee gaatjes maken in de sterretjes, zodat je het touw of lint er – aan de achterzijde – doorheen kunt rijgen.

Uiteraard kun je deze kaneeldeco ook gebruiken om cadeautjes mee te versieren. Als je toffe letter-uitsteekvormpjes hebt, kun je er zelfs tags met initialen mee maken voor aan je cadeautjes. Hmmm… dat brengt me op een idee voor een volgend blogje :). Misschien ga ik dat ook nog wel doen!

kaneel appelmoes kerstKersthangers van kaneel en appelmoes

Het maken van deze kersthangers van kaneel en appelmoes is zo makkelijk, en zo leuk. Het huis ruikt er heerlijk van en je zelfgemaakte ornamenten ruikt ook nog wekenlang heerlijk in de boom. Het schijnt trouwens dat je de kersthangers jaren later nog ruikt! Heb jij wel eens kersthangers van kaneel en appelmoes gemaakt? Deel dan vooral jouw ervaringen en variatietips hieronder in de reacties. Mocht je nog vragen hebben of gewoon iets leuks willen delen, dan kan dat uiteraard ook in een comment hieronder! Ik lees ze – zoals altijd – heel graag!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

17 reacties

 1. Super leuk idee weer! Ga ik zeker binnenkort uitproberen, want had al in gedachten met zout deeg aan de slag te gaan en dan met extra veel kaneel voor een donkere kleur. Wil ze dan ook graag nog versieren & glazuren. Vooral de gingerbread mannetjes. Maak ook elk jaar koekjes en kleed ze dan aan met jurkjes en foute kersttruien

  Heb een keer eerder met zoutdeeg allemaal kleine sterretjes gemaakt, die aan touw geregen en daarmee cadeautjes ingepakt. Zag er leuk uit, alleen halverwege ons kerstdiner hoorden we opeens gekraak. Bleek mijn hondje te denken dat het koekjes waren! Gelukkig ontdektte ik het meteen en was er niets aan de hand!

 2. wat leuk zeg, misschien dat ik dit wel ga maken als kerstcadeautje voor mijn moeder dit jaar. Dit is echt iets voor in haar kerstboom. Alhoewel ik het haar dan beter met sinterklaas kan geven, anders kunnen ze dit jaar niet meer in de boom.

 3. Ik vind ze echt geweldig zo, naturel past bij een sobere stoere kerstboomversiering. Super leuk idee. Vorig jaar heb ik zelf jerstballen gekleurd daar kwam ook kaneel bij. Ik denk dat uk deze echt ga maken…..op zoek naar uitsteekvormpjes.

 4. Wat leuk dit! Het ziet er geweldig uit en ik kan me die geur helemaal voorstellen. Deze ga ik doen. En ik laat ze naturel, die kleur is geweldig. Zo leuk!

 5. Daar zijn ze! Ik heb ze twee jaar geleden gemaakt maar toen zijn ze me verbrand
  Knap he, zoiets gemakkelijks dan toch laten mislukken! Ik baalde en vond het zonde….dus heb ik ze geverfd! Hardstikke mooi geworden! Maar de geur was weg. Misschien dit jaar maar opnieuw maken!

 6. Echt leuk!
  Ik ben gek op kaneel, als ik stoofpeertjes maak ruikt het heerlijk in huis, maar of ik tegen zoveel kaneel bestand ben ☺.
  Wie weet met m’n kleindochters!.
  Ik vind trouwens gingerbread mannetjes ook altijd zo gezellig.
  Groetjes Marijke.

 7. Een tip is om er een beetje van die lopende, doorzichtige knutsellijm aan toe te voegen.

  Ik maak al jaren gingerbreadmannetjes van dit deeg.
  Zonder gember weliswaar maar dat vormpje is zo leuk.

  Oogjes van kruidnagel, 3 knoopjes en allemaal een geruit lintje om hun nek

  • De. Eekhoornhof op

   Waarom doe je er lijm bij? Ik maakte ze trouwens wat ´koekjes´bruiner met verf en heb er een laagje matte vernis over gedaan. De geur werd er niet minder van. Kan ze nu wel afstoffen etc.

 8. Loes kelderman op

  O die hangers ga ik zeker maken alleen al vanwege de geur. En bedankt voor het idee van meerdere onder elkaar. Leuk als luchtverfrisser op de wc bijvoorbeeld. Je hoort nog hoe ze gelukt zijn. En je maakt het ons moeilijk met de verslagen over de shows, hadden we net voor halsteren gepland ipv duiven kom je met het ijsblog en natuurlijk kms uit elkaar. Dat wordt kiezen .

 9. Tonnie Meuleners op

  Wat leuk om te maken,!! De geur valt reuze mee wat mij betreft, wel heeeeel veel kaneel, hangt denk ik ook af van de appelmoes. Vieze handen had ik niet. Vynil handschoenen doet wonderen. Nu op zoek naar leuke vormpjes van Sinterklaas en dan 5 spices kruiden inplaats can kaneel

 10. lees dit en ga dit proberen met leuke herfst/halloween vormpjes
  had nog paas( hazelaar) takken daar alvast wat lichtjes en herfstblaadjes in
  dan hier en daar nog wat besjes eikeltjes ed en als kers op de taart
  gezellige lekker ruikende hangers…