Cranberryjam in mason jar: leuk kerstcadeautje!

6

Voor het stylen van een fotoshoot eerder dit jaar, haalde ik een zakje cranberries uit de vriezer. En na het maken van de foto’s, vond ik het zonde om ze weg te gooien! Diezelfde avond besloot ik daarom om lekker zoete, kerstige cranberryjam te maken. Zo’n goed idee! Het was in een half uurtje klaar. En super lekker op een croissantje of bij een blokje kaas bijvoorbeeld. Of als kerstcadeautje. Hieronder vind je mijn recept voor cranberryjam.

Cranberryjam zelf maken

Je hebt voor dit recept nodig:

  • 300 gram cranberries (vers of uit de vriezer)
  • 300 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 150 ml water
  • glazen weckpotten of mason jars

Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat je jam vervolgens 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen en roer regelmatig door. De jam wordt straks – als je hem afkoelt – nog een stuk dikker, dus laat het zeker niet nog langer doorkoken! Haal het kaneelstokje en de steranijs uit de jam. Roer met een garde of spatel en maak de cranberries een beetje kleiner. Giet de jam nu in je glazen mason jars of weckpotten en draai de deksel erop. Laat afkoelen!

Variatietips voor zelfgemaakte cranberryjam

Normaal gesproken maak je jam trouwens met geleisuiker, dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt. Omdat cranberries vrij veel pectine van zichzelf hebben, is dat echter niet nodig. Mazzel, want die had ik niet in huis toen ik jam ging maken! Het nadeel van gewone suiker gebruiken, is wel dat je jam erg zoet wordt. Om dat enigszins te compenseren, kun je overwegen wat citroensap toe te voegen. Alleen de rasp van een sinaasappel helpt ook al. Of je eet de jam met iets zouts, zoals kaas. Dan is dat zoete juist heerlijk.

Hoe lang is de zelfgemaakte cranberryjam houdbaar?

Als je de jam lang wil bewaren, moet je je potten eerst steriliseren in kokend water. Hoe je dat precies doet? In dit artikel van Jammie wordt het je stap voor stap uitgelegd. Volg je deze methode? Dan is je jam zeker 6 tot 12 maanden houdbaar. Geef je de jam cadeau? Schrijf dan de houdbaarheidsdatum (of de verpakkingsdatum) op het label dat je aan het potje hangt! Is wel zo handig.

Zelfgemaakte cranberryjam cadeau doen

Ik vind het echt superleuk om zelfgemaakte cadeautjes te geven aan mijn vrienden en familie met kerst. Op de foto’s in dit blogje zie je hoe ik mijn potjes heb ‘ingepakt’. Gewoon wat bruin paper over de deksel en met keukentouw vastbinden. Op een labeltje schreef ik ‘homemade cranberry jam’. Leuk kerstcadeautje zo, toch? Op Pinterest vind je trouwens nog allerlei toffe free printable stickers die je op het deksel van je mason jars kunt plakken. Smul-ze!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

  1. Ik ben dol op cranberry saus bij kalkoen, dus deze jam variant lijkt mij ook heeeerlijk! Ga ik zeker maken voor mijn mama (en mijzelf :P) als kerstcadeautje!