Zelf heerlijke kerstgeurkaarsen maken

12

In de VS zijn ze onwijs populair: de zogenaamde ‘hand poured soy wax scented candles’. En nu zijn ze ook mega hót bij mij thuis. Als ik ze aansteek tenminste, haha. Want yes, ik heb voor het eerst in mijn leven zelf kaarsen gemaakt. En het zijn meteen kerst-geurkaarsen geworden! Dat kon natuurlijk ook niet anders, als kerstblogger. Lijkt je zoiets ook leuk om te doen? In dit artikel lees je stap voor stap hoe je helemaal zelf kerstgeurkaarsen maakt.

Geurkaarsen maken voor Kerst

Het is zo jammer dat ik geen geur mee kan sturen met deze blog. Het huis ruikt al dagen lekker naar kaneel en andere kerstgeuren. Ik heb voor het maken van deze kerstgeurkaarsen gekozen voor sojawax (ook sojawas genoemd). Ten eerste omdat je het in één keer kunt gieten. Ook zijn de spulletjes die je gebruikt voor het maken van de kaarsen heel makkelijk schoon te maken met water en afwasmiddel. Bovendien is het 100% vegan (voor wie dat belangrijk vindt). Het is gemaakt van sojabonen en plantaardige olie.

En tot slot: plantaardige kaarsen branden langer dan paraffine-kaarsen en ze walmen ook een stuk minder. Normaal gesproken zou ik met veel plezier naar de webshop linken waar ik de meeste spulletjes voor het maken van de kaarsen gekocht heb. Maar helaas heb ik er een héle slechte ervaring mee. Ze hadden me maar de helft van de bestelde was verzonden en toen ik daarover belde, ben ik wel zó idioot slecht behandeld. Nog nooit meegemaakt!

Etherische olie

Ik heb er nog even over nagedacht om de naam te noemen en erbij te zetten dat je daar vooral níét moet bestellen. Maar ik wil niet namen & shamen, dus ik draai het liever even om en noem een paar andere webshops waar je plantaardige was kunt bestellen. Zoals Alles voor je Olie, AromaLifestyle (koolzaadwas), de Online Zeepwinkel en Geurenpaleis.nl. Ik heb dus geen ervaring met bovenstaande webwinkels, maar slechter dan wat ik heb meegemaakt kan haast niet ;-).

Naast sojawas heb ik etherische olie gebruikt voor het parfumeren van de kaarsen. Ik heb o.a. de olie van Holland & Barrett (voorheen de Tuinen) gebruikt. En de olie van Young Living. Deze olie is – in tegenstelling tot die van de Tuinen – 100% natuurlijk en helemaal vrij van chemicaliën. Het is topkwaliteit olie en dat ruik je ook! De kaars die ik met de Young Living olie heb gemaakt, ruikt het puurst en lekkerst.

Het nadeel van etherische olie: je hebt er vrij veel van nodig. En ook dan nog ruikt je kaars minder sterk dan de synthetisch geparfumeerde kaarsen die je in de winkel koopt. Dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Ik hou wel van een subtiele geur. Als jij van een sterke geur houdt (of geen goede neus hebt): er is dus ook speciaal parfum en geurolie op de markt voor geurkaarsen.

Wat heb je nodig om kerst-geurkaarsen te maken?

Oké, we gaan aan de slag. Wat heb je nodig om de kerst geurkaarsen te maken? Zorg dat je in huis hebt:

 • Schone potjes of glazen, ik gebruikte deze van de Casa in verschillende maten
 • Sojawax of koolzaadwas (in vlokken of pastilles)
 • Etherische olie (bijvoorbeeld Christmas spirit, kaneel, sinaasappel etc.)
 • Waxpitjes die boven je potjes uitkomen
 • Thermometer
 • Pan met water + au bain marie kom
 • Spatel om te roeren
 • Weegschaal + bakje / kommetje
 • Lijmpistool + patronen
 • Satéprikkers en/of knijpers

Hoe maak je de kerstgeurkaarsen?

Stap 1. Zorg dat alle spulletjes klaar liggen. Breng de pan met water aan de kook. Draai – als je water kookt – het vuur terug zodat het zachtjes blijft koken. Zet de au bain marie kom er bovenop.

Stap 2. Vul ondertussen het kopje, potje of glaasje waarin je de geurkaars wil maken twee keer precies tot waar je wil dat het kaarsvet komt. Doe de wax in een bakje of kommetje dat op je weegschaal staat. Waarom twee keer? Omdat het volume van de sojawax enorm vermindert als het eenmaal gesmolten is.

Stap 3. Weeg je wax. Zo kun je uitrekenen hoeveel etherische olie je precies nodig hebt voor je geurkaars (zie stap 4). Maak je glaasje, potje of mok nu weer even helemaal schoon en droog. Lijm er – met je lijmpistool – een waxpitje in en laat drogen.

De wax, halverwege het smeltproces

Stap 4. Doe de wax nu in je au bain marie kommetje en laat langzaam al roerend smelten. Zorg dat de temperatuur van je was niet boven de 70 graden uitkomt. Als de wax helemaal gesmolten is (je hebt dan een gele olie-achtige substantie zonder klontjes), laat je het afkoelen tot ongeveer 45 graden. Voeg er daarna pas circa 40 druppels essentiële olie per 100 gram was aan toe. Even een rekenvoorbeeld: heb je 200 gram was gebruikt? Dan heb je dus 80 druppels nodig. Roer de olie er nog even goed doorheen.

Stap 5. Zet je potje, glaasje of mok op een vel bakpapier of leg er iets anders onder dat vies mag worden. Giet de wax nu heel langzaam in het potje (om luchtbellen te voorkomen). Stabiliseer de lont met een knijper of met twee satéprikkers waar je eventueel elastiekjes of plakbandjes op gedaan hebt. Wacht 8 uur tot de was is uitgehard. Knip het lontje af tot circa 1 cm boven het kaarsvet en je geurkaars is klaar!

Kerstgeurkaarsen maken: nog een paar tips

Ik heb nog een paar handige tips voor je bij het maken van je eigen kerst geurkaarsen:

 • Je kunt je geurkaarsen in allerlei ‘containers’ stoppen. Ik heb voor kleine jars gekozen. Maar glazen, potjes waar groenten in gezeten hebben, blikjes, theekopjes, koffiemokken etc. kunnen allemaal. Zolang het maar tegen warmte kan, werkt het!
 • Zorg dat het waxpitje dat je gebruikt altijd langer is dan het potje hoog is. Zo kun je met behulp van de knijpers of satéprikkers de lont recht in de wax zetten totdat deze uitgehard is.
 • Mijn au bain marie kommetje heeft een handige schenktuit. Als je dit niet hebt, dan kun je de gesmolten was het beste eerst in een schenkkan doen voordat je het voorzichtig in het potje of glaasje schenkt.
 • Je kunt de lontjes ook zónder lijm in de kaarsen doen. Maar dat is wel een hoop gepriegel. Stop de waxpit dan meteen na het schenken van de was in het potje, als de was nog heet is. Door de warmte buigt de waxpit, dus makkelijk is dat niet.
 • Je kunt natuurlijk volop experimenteren met geuren. Ik heb een paar kaneelkaarsen gemaakt en kaarsen met half sinaasappel- en half kaneel-geur. En ik heb een kaars gemaakt met de Christmas Spirit olie van Young Living.
 • De potjes, glazen, mokken of kopjes die je gebruikt, moeten minimaal op kamertemperatuur zijn als je gaat schenken. Maar ietsje warmer (40 graden ofzo) schijnt nog beter te zijn. Heb ik niet gedaan, dus ik weet niet wat het verschil is.

Kerst geurkaarsen maken: iets voor jou?

Dat was m’n spreekbeurt! Je kunt de geurkaarsen natuurlijk zelf branden. Maar zelfgemaakte geurkaarsen zijn ook een superleuk cadeautje voor vrienden en familieleden met kerst! Hierboven heb ik er een touwtje om gebonden en takje met besjes aan gedaan. Je kunt ook met labels werken waarop je schrijft welke geur erin zit. Of je bindt er gedroogde schijfjes sinaasappel en kaneelstokjes aan.

En uiteraard kun je je zelfgemaakte kaarsen verpakken in een mooi doosje of in doorzichtige folie (celofaan). Mogelijkheden te over! Heb jij wel eens zelf (geur)kaarsen gemaakt? Wat zijn jouw ervaringen? Ik hoor het heel graag in de reacties! En mocht je nog vragen hebben over het maakproces, stel ze dan gerust hieronder.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

12 reacties

 1. Dit ga ik zeker doen!! Het kan mij niet kerstig genoeg zijn in huis, dus die geuren lijken me geweldig! Ook pakken we altijd uit met een groot kerstfeest en dit is wel een heel leuk cadeau voor ij een pakket. Dan die heerlijke jam erbij maken en nog een paar leuke dingetjes, dan ben je helemaal klaar. En nog wel een zeer persoonlijk cadeau ook. Wordt altijd gewaardeerd. Weer bedankt voor de goede uitleg Saskia!!

 2. Leuk om te maken……
  Helaas hebben we 2 poezen rondlopen
  Gewone kaarsen branden alleen op tafel als we erbij zijn
  Dus ik hoef er niet aan te beginnen…
  De bengeltjes lopen overal en dat vind ik toch link met brandende kaarsen
  Ik maak wel zoutpotjes en doe daar een waxinelichtje op batterij in
  Geeft mooi effect…..maar ruiken natuurlijk niet zo lekker.

 3. Oooh wat een leuke DIY weer. Ga ik ook echt uit proberen. De kaneelsterren zijn super goed gelukt en ik ga vandaag experimenteren met grotere voor in de kerstboom. Je presentatie is weer schitterend

 4. Hoi Saskia,hier je stadsgenoot ik maak altijd nieuwe kaarsen van overgebleven stukken oude kaars. En druppel daar de esterische olie bij. Het enigste wat je nieuw nodig hebt is het lint. Gewoon in een pannetje de oude kaarsen smelten,daarna wel even de rotzooi eruit halen,oude lont en ijzertjes. Je kan het kaarsvet makkelijk in potjes gieten. Ik doe dit al heel lang,omdat je bij veel kaarsen ingebrande kaars overhoud. En als je alle stukken bij elkaar doet,krijg je soms uitzonderlijke kleuren

 5. Hi Saskia,
  Enig dit! Ben al een bestelling aan het plaatsen maar heb geen idee hoeveel korrels je nodig hebt voor een kaars van de grootte die op jouw foto’s staan. Ik lees daarover ook niets op de sites van de webwinkels. Kun je daar een kleine richtlijn over geven?
  Dank je wel! Valerie

 6. Toen ik dit gisteren tegenkwam, vond ik je foto’s weer zo mooi gestyled.
  Lijkt me erg leuk, maar het gemak om een yankle candle te kopen heeft
  toch mijn voorkeur. Dit jaar met hele gave glazen kerstkapjes (weet even
  niet hoe te noemen) maar zo leuk sfeertje geeft dat.

 7. Ik vraag me af, aangezien er op bijna al de etherische oliën staat dat je ze niet direct mag inhaleren… of het wel oké is om 40 druppels in een pannetje te mengen.. je krijgt dat toch ook een soort walm die je direct inademt? Of kan die niet zoveel kwaad omdat het word gemengd met de was?
  Ik had het onlangs met bijenwas en etherische bio olie, die mag je ook oraal innemen. Maar de walm die vrijkwam vond ik vrij straf tijdens het mengen.

 8. Leen Verboven op

  ik bestel mijn sojawax bij bol.com, , zet gewoon het glazen potje in een pannetje water op het vuur, laat smelten , doe er wat kruiden uit de keuken bij, soms kaneel, soms provencaalse kruiden ,soms wat staaltjes parfum die je toekrijgt, geraspte citroenschil ….pitje langs de bovenkant aan een stokje omkrullen , in de wax laten zakken, en laten afkoelen
  klaar is kees
  vele groetejs