Adventsstukje maken in vintage puddingvorm

2

simpel adventstukje vintage puddingvormAfgelopen zomer vond ik een prachtig vintage puddingvorm bij de kringloopwinkel. Ik herinnerde me dat ik een keer adventskaarsen in een oude tulband had gezien. Op Pinterest waarschijnlijk, haha, want daar doe ik bijna alle inspiratie op. Anyhow, die adventskaarsen in vintage vorm vond ik zo mooi! En hetzelfde kon natuurlijk ook perfect met een ouderwetse puddingvorm. Dus: ik ging aan de slag! Hieronder lees je hoe ik er een simpel adventsstukje van gemaakt heb.

De pudding van mijn oma…

Ik ben helaas niet gezegend met een heel goed geheugen. Maar de laatste tijd moet ik steeds vaker denken aan ‘vroeger’. Misschien is het de leeftijd (haha, ik ben pas 33). I don’t know. Maar deze puddingvorm deed me meteen denken aan mijn oma. Ze leeft nog hoor. Maar toen ik nog klein was en zij – samen met opa – in hun grote huis woonde, gingen we er in het weekend vaak eten.

Hollandse pot, steevast. Vooraf soep, daarna aardappels, verschillende soorten groente en kapotgebakken vlees. Zoals alleen oma dat kan, haha! Mét appelmoes (en in het seizoen soms rabarbermoes). En erna… kwam de pudding op tafel. Ik heb het nooit heel erg lekker gevonden, maar het heeft nu dus écht iets nostalgisch voor me. En als er iets past bij Kerstmis, dan is het wel nostalgie. Vind je ook niet?

Vintage adventsstukje

Daarom vond ik dit adventsstukje in vintage puddingvorm ook zo leuk om te maken. Wil je er ook mee aan de slag? Dan heb je de volgende spulletjes nodig:

 • Vintage puddingvorm of tulband
 • Oase
 • Bak met water
 • Mesje
 • Tuinschaar
 • 4 dezelfde kaarsen
 • Kerstgroen
 • Evt: kunstappeltjes of kleine kerstballetjes

Adventsstukje maken in vintage puddingvorm

Het maken van dit kerststukje is echt ubersimpel. Maar ik zal het toch eventjes stap voor stap uitleggen.

 1. Snijd de oase op maat, zodat het goed in de puddingvorm past en ongeveer tot de rand komt. Je kunt ook met meerdere stukjes werken die je als een puzzel in de vorm doet.
 2. Doe de oase in een bak met koud water. Niet onder duwen (dan komen er luchtbellen in de oase). Laat de oase zichzelf rustig volzuigen met water.
 3. Doe de oase nu in de vorm. Duw de vier kaarsen in een vierkant in je oase.
 4. Knip je kerstgroen in kleine takjes. Ik gebruikte diverse soorten Conifeer, maar Pinus of Nobilis kan natuurlijk ook. Steek de kersttakjes nu in de oase, totdat je geen oase meer ziet.
 5. Versier tot slot je kerststukje met bijvoorbeeld kleine kunstappeltjes of kerstballetjes. Of houd hem juist lekker groen en naturel. Dat is misschien nog wel mooier!

simpel adventstukje vintage puddingvormsimpel adventstukje vintage puddingvormSimpel adventsstukje in vintage puddingvorm

Een simpel projectje dit, maar daarom niet minder leuk! En je kunt het nog even snel maken. Ik had dit adventsstukje in vintage puddingvorm in ongeveer 10 minuten helemaal af. Natuurlijk drogen de takjes op den duur in. Ik vind het persoonlijk niet zo erg als het indroogt. Je kunt er uiteraard voor kiezen om het groen (en de oase) elke week te vervangen. Hoe dan ook: als je met vuur + kerstgroen werkt, moet je altijd goed oppassen. Laat de brandende kaarsen nooit alleen! Ik wens je een hele fijne adventsperiode :).

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

2 reacties

 1. Dat is sfeervol! Mijn puddingvorm is van plastic, maar ik zal eens goed kijken bij de kringloop. Want het staat prachtig!