Kerstmenu met diverse kleine gerechtjes (die je goed kunt voorbereiden!)

6

Samenwerking – Ik hou van uitgebreid koken, lekker eten en een avond lang tafelen. Zéker met Kerst. Ik vind het ook geen probleem om vooraf uren in de keuken te staan. Maar op de avond zelf wil ik het gros van de tijd gezellig aan tafel zitten met mijn gasten. Herkenbaar? Dan heb ik een tof idee voor je! Samen met Sunware heb ik inspiratie voor je verzameld om een heerlijk degustation kerstmenu te maken. Het zijn diverse kleine gangen die je goed kunt voorbereiden.

Wat is een degustation menu?

Als ik inspiratie opdoe voor het kerstmenu dan komen de ideeën voor de voorgerechtjes al gauw naar boven. En het nagerecht heb ik ook vrij snel bepaald. Voor- en nagerechten kun je namelijk vaak goed voorbereiden. Het hoofdgerecht vind ik wat lastiger. Omdat het groot is en vaak veel, moet je daarvoor het langst in de keuken doorbrengen. Tenzij je een ovenschotel of een stoof maakt natuurlijk.

Een kerstmenu van meerdere kleine gangen

Ik hou daarnaast niet zo van grote gerechten. Dus ik dacht: waarom maak ik geen kerstmenu van meerdere kleine gangen? Een ‘degustation menu’ dus. Veel kleine hapjes zijn net zo vullend als een paar grote porties. Toch? En ik vind het gewoon heerlijk om lekker te happen en snappen en verschillende dingen te proeven.

Zeker als je het ook nog eens combineert met verschillende wijnen. Daarom heb ik hieronder een drietal heerlijke gerechtjes voor je uitgelicht die je heel goed kunt voorbereiden. En – omdat drie er natuurlijk niet genoeg zijn – daaronder een linklijstje met andere gerechtjes waar je kleine porties van kunt serveren. Ik hoop dat jullie dit een leuk idee vinden!

Sunware vershouddozen

Voordat we overgaan naar de receptjes, eerst nog even dit. Ik schrijf dit artikel dus in samenwerking met Sunware. Je weet wel, het merk van de opbergproducten voor je kerstspullen. Sinds dit jaar hebben ze ook een gloednieuwe lijn vershouddozen! En laten die nou onwijs van pas komen bij het voorbereiden van je kerstmenu.

De Sigma Home vershouddozen zijn stapelbaar en nestbaar (ze passen in elkaar). Ze zijn diepvries- en magnetronbestendig, bestand tegen temperaturen tot -40 en +120 graden Celcius. Verder hebben ze een super handig transparant venster, zodat je goed kunt zien wat erin zit. En tot slot: ze zijn BPA-vrij en 100% voedselveilig.

Gerechtje #1: geroosterde druiven met burrata

Oké, tijd voor gerechtje nummer één! Dit hapje van geroosterde druiven met burrata (een superromige variant op mozzarella) is een recept van Yotam Ottolenghi. En ik vind het zo’n heerlijk gerecht! We maakten het vorig jaar als voorgerechtje voor Kerst.

Het meeste werk is het marineren van de druiven, en zelfs dat is zo gepiept. Je kunt ze een dag van tevoren maken en in de vershouddoos in de koelkast bewaren. Het is vervolgens echt niet meer dan tien minuutjes werk voor het opdienen. Je vindt het receptje hier. Aanradertje dit hoor!

Gerechtje #2. knolselderijsoep met truffelolie + croutons

Dit receptje voor knolselderijsoep met truffelolie is van Uit Paulines Keuken. Ook deze heb ik al regelmatig gemaakt. De smaak van knolselderij in combinatie met truffelolie is gewoon zóóó lekker. De soep kun je een dag vooraf maken. En ook de croutons kun je een paar uur van tevoren maken en bewaren in een vershouddoos. Bij voorkeur op een donkere koele plaats, maar niet in de koelkast.

Het enige wat je nog hoeft te doen voor het serveren, is de soep opwarmen & in kommetjes of glaasjes doen. En vervolgens de truffelolie, tijm en croutons erover verdelen. Easy peasy! Wel in kleine porties hè, het is een degustation menu. Ik heb het voor de foto hieronder even in een groter kommetje gedaan, want dat stond toch wat leuker. En het was mijn lunch, dus een flinke portie was wel zo lekker ;-).

Gerechtje #3. cranberry & witte chocolade cheesecake

Het derde gerechtje dat ik graag met je wil delen, is wat meer werk. Maar je kunt het wel helemaal voorbereiden! Yep, ik heb het over de heerlijke witte chocolade & cranberry cheesecake met gesuikerde cranberries en een bodem van zelfgemaakte brownie die je op de foto hieronder ziet. Het is een recept van Francesca Kookt.

Ze noemt het een no bake cheesecake, maar je moet de bodem wel bakken. Dus dat klopt niet helemaal :). Deze cake is echt heerlijk. En je kunt de dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. De gesuikerde cranberries kun zelfs twee dagen vooraf maken en in de koelkast bewaren in je vershouddoos.

Ik heb Francesca’s advies gevolgd en 100 gram suiker gebruikt voor de coulis ipv 150 zoals in het recept staat (ik hou niet zo van zoet). Ik heb voor dit recept de Sunware vershouddoosjes o.a. gebruikt om de stukjes witte chocolade in te vriezen (zodat ze heel blijven in de brownie-bodem). En ook om de cranberries te suikeren.

De bakjes kunnen temperaturen tot 120 graden aan, dus het warme suikerwater heb ik er direct ingegoten. Ideaal! En o my garland wat is dit een heerlijk dessert. Niet mierzoet, en super kerstig door de chocolade en de cranberries. Ik denk dat ik ‘m met Kerst weer ga maken.

Nog meer heerlijke receptjes voor je degustation menu

Zoals beloofd, heb ik hieronder nog een hele reeks met heerlijke gerechtjes die je makkelijk kunt voorbereiden of die super snel klaar zijn. En die je – natuurlijk – in kleine porties kunt serveren:

Degustation kerstmenu: wat vind je van het concept?

En, en, en? Wat vind je van dit concept? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder! Je kunt allemaal amuses & voorgerechtjes serveren. Of gewoon ‘normale’ gerechten maken en de porties verkleinen. Je bepaalt natuurlijk zelf hoe groot die porties moeten zijn.

Het hangt o.a. af van hoeveel honger je gasten hebben en hoeveel gangen je in totaal maakt. Ook voor het dessert kun je bijvoorbeeld meerdere kleine zoete hapjes achter elkaar serveren. Of een puntje cheesecake en daarna lekkere kaas. It’s up to you!

En tot slot: ik heb de vershouddozen van Sunware uitgebreid getest en vond ze echt superfijn. Stevig, maar zacht in je handen. Het venster is ideaal, ze zijn vaatwasserbestendig en ik ga ze absoluut voor het kerstdiner gebruiken. In de voorbereidingen, maar natuurlijk ook om de restjes in te bewaren (want we doen liever niet aan voedselverspilling). Meer over de producten van Sunware lees je hier.

Dit artikel is in samenwerking met Sunware geschreven. 

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

 1. Ik hou ontzettend van kleine hapjes. Heb altijd veel te veel ideeën die ik wil uitvoeren. Vind het wel lastig om ze klein te houden ;). Nu met de kinderen is uuuuren tafelen toch niet meer handig dus dit jaar een 3 gangen kerstdiner met wel een hapjes Voorgerecht (en wellicht nog iets bij de borrel :))

 2. Heel leuk die kleine hapjes. Wij hebben die 2 jaar geleden gedaan op kerstavond met vrienden en op 1e kerstdag met de familie. Ontzettend leuk, heel lekker en inderdaad na de voorbereiding eerder op de dag (als er nog geen visite is) vrijwel geen keuken-toestanden meer als iedereen aan tafel zit.

 3. Ik vind dit echt heel erg leuk, ieder jaar stel ik het weer voor maar het lukt niet echt.
  We hebben grote eters in de familie, het lijkt daarom verspilde moeite, maar het blijft er super gezellig uit zien.
  Groetjes Marijke.

 4. Saskia,
  Wat een leuke suggestie! Ik zat dit jaar mij alweer suf te prakkiseren over, inderdaad, wat voor hoofdgerecht.
  Ga je geadviseerde gerechtjes en de extra suggesties zeker gebruiken voor het samenstellen van het menu dit jaar.
  Fijne feestdagen, blijf gezond en succes met de voorbereidingen