Kerstcake met cranberries & amandelen

7

It’s beginning to smell a lot like Christmas!! Hier in huis althans. Want terwijl ik dit blogje tik, staat er een heerlijke kerstcake met cranberries & amandelen in de oven te bakken. En de geur nu die verspreid wordt in mijn keuken en huiskamer is echt goddelijk! Nog belangrijker: de cake smaakt ook yummie. Tijd om het recept met jullie te delen!

Kerstcake met amandel & cranberry

Dit is geen simpele cake die je in 5 minuutjes in elkaar draait. En er gaan ook best wel wat verschillende ingrediënten in. Maar als je zin hebt om even lekker uit te pakken (of beter: uit te bakken, haha) dan is dit absoluut een aanrader! Door de amandelen en de cranberries smaakt-ie super kerstig. En dankzij de zure room is de cake lekker zacht en luchtig.

Voor dit recept heb je vanille- en amandelextract nodig. Ik kocht mijn flesjes bij de Dille & Kamille, maar je vindt ze natuurlijk ook bij diverse bakwinkels. Extract is overigens niet zo goedkoop, maar je doet er best lang mee. En het is echt veeeel lekkerder dan vanille- en amandelessence (die je bij de supermarkt vindt). Dus ik zou zeggen: als je van bakken houdt; investeer dan in het goede spul!

Wat heb je nodig voor deze kerstcake?

Zorg dat je in huis hebt voor de cake:

 • 200 gram patentbloem
 • 90 gram roomboter (zacht)
 • 175 gram (vries)verse cranberries
 • 4 gram bakpoeder
 • 5 gram baksoda
 • 120 gram kristalsuiker
 • 2 eieren (L)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 theelepel amandelextract
 • 150 gram zure room
 • 2 eetlepels melk
 • snufje zout
 • brownievorm (28 x 18 cm)

Voor de topping:

 • 45 gram roomboter (zacht)
 • 60 gram kristalsuiker
 • 30 gram patentbloem
 • paar druppels amandelextract
 • 35 gram geschaafde amandelen

Voor het glazuur (optioneel):

 • 2 theelepels melk
 • een druppel amandelextract
 • 50 gram poedersuiker

Kerstcake bereiden

 1. We beginnen met het maken van de cake. Verwarm je oven voor op 180 graden Celcius (hetelucht). Meng met een spatel in een grote kom de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het snufje zout door elkaar. Zet even aan de kant.
 2. Gebruik een handmixer of keukenmixer om de kristalsuiker en de zacht geworden roomboter te mixen. Mix gedurende een paar minuutjes tot het romig en goed gecombineerd is. Voeg nu de twee eieren, het amandelextract en het vanille-extract toe. Mix tot het goed gecombineerd is, schraap eventueel over de bodem en randen om alles goed te mixen.
 3. Doe nu de helft van de droge ingrediënten erbij en mix heel kort, tot het net gemengd is. Voeg de zure room en de twee eetlepels melk toe en mix door elkaar. Mix tot slot de overgebleven droge ingrediënten erdoor. Meng nu, met een spatel, voorzichtig de cranberries door het beslag. Vet een brownievorm in en giet het beslag erin. Strijk glad.
 4. Nu gaan we de topping maken. Doe de suiker, bloem en het amandelextract in een kleine kom en meng snel door elkaar. Voeg nu de 45 gram zacht geworden boter toe en mix het geheel met je vingertoppen door elkaar, tot je een soort ‘balletje’ krijgt. Voeg het amandelschaafsel toe en meng dit goed door elkaar. Verdeel de topping over het beslag.
 5. Zet de cake voor 25 – 30 minuten in de oven, totdat een cocktailprikker er droog uitkomt (niet in een cranberry prikken ;-)). Laat de cake afkoelen op een een rooster.
 6. Maak nu eventueel het glazuur door alle ingrediënten te mengen. Pas de consistentie aan als het nodig is door wat meer suiker toe te voegen (als het te dun is) of melk (als het te dik is). ‘Drizzle’ het glazuur over je afgekoelde cake. En je bent klaar!

Heeeeerlijke kerstcake met cranberries & amandelen

Ik vond het een superleuke kerstcake om te bakken. Vooral door de topping, die zorgt voor een superlekkere crunchy bovenzijde. Gewoonweg heerlijk! Mocht je nog vragen hebben over het bakken van deze kerstcake met cranberries & amandelen, stel ze dan gerust hieronder in de reacties. En als je ‘m zelf gaat maken: heel veel bakplezier en smul-ze! Tot slot: hier vind je al onze andere heerlijke bakrecepten voor kerst.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

7 reacties

 1. Ziet er wel héél erg lekker uit!.
  Ik ga hem zelf nu niet maken idd een beetje veel ingrediënten, maar kan altijd nog.
  Ik vind cranberries heerlijk.
  Groetjes Marijke.

 2. Ik heb deze cake vorig jaar met kerst gemaakt en hij is superlekker. Omdat we deze keer niet zoveel mochten met kerst heb ik de zelfgebakken cakes aan de deur bij de familie afgeleverd (bij de gezinnen van onze 4 kinderen) en ze waren er erg blij mee. Al zoomend hebben we ervan gesmuld.
  Jarige kleindochter (basisschool) wil deze cake voor haar verjaardag. Dus oma bakt kerstcake voortaan het hele jaar door.