Hartige kersthapjes met brie & cranberry

3

Een tijdje geleden maakte ik een heerlijke jam van cranberries. Natuurlijk is die jam op zichzelf al heerlijk op brood of bij een stukje kaas. Maar het leek me leuk om de jam te verwerken in heerlijke hartige kersthapjes. Deze kuipjes van bladerdeeg met brie & cranberryjam zijn super snel te maken en perfect voor de kerstborrel.

Ingrediënten voor de hapjes met brie & cranberry

Wat heb je nodig voor deze hartige kersthapjes met brie & cranberry? Voor 12 flinke bladerdeeghapjes haal je in huis:

Bereiding van de bladerdeeghapjes met brie & cranberryjam

Stap 1. Warm je oven voor op 210 graden (hetelucht). Vet je muffinvorm in. Laat de plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien op het aanrecht. Snijd ze vervolgens in vieren. Voor elk kuipje heb je drie plakjes nodig. Leg de plakjes overlappend op elkaar in de muffinvormpjes, op zo’n manier dat je de vorm niet meer ziet. Druk de plakjes een beetje aan, zodat er echt een kuipje ontstaat. Prik wat gaatjes in de bodem van het deeg met een vork.

Stap 2. Snijd je brie in plakjes en verdeel dit over je bladerdeegkuipjes. Het hoeft er niet perfect uit te zien, want in de oven smelt de brie toch een beetje! Verdeel nu een lepel cranberryjam over elk kuipje. Doe er een klein snufje peper en zout overheen. Hou je van rozemarijn, snijd dan ook wat rozemarijn fijn en sprinkle het eroverheen. Zet je bladerdeeghapjes met brie & cranberryjam voor ongeveer 18 – 20 minuten in de oven (of tot het deeg gaar is).

Stap 3. Hak de pecannoten fijn en verdeel ze over de iets afgekoelde bladerdeegkuipjes. Et voilá: je hartige kersthapjes zijn klaar! Ik heb geen rozemarijn ín de hapjes gedaan (want ik vind dat echt het smerigste op aarde), maar ik vind het er wel mooi uitzien. Dus heb wat kleine takjes eroverheen verdeeld voor de foto en het serveren. Eet je kersthapjes bij voorkeur als ze nog een beetje warm zijn (niet gloeiend heet hoor, want dan verbrand je je mond aan de jam).

hartige kersthapjes met brie en cranberry hartige kersthapjes met brie en cranberryIk wens je heel veel bakplezier als je deze bladerdeeghapjes met brie & cranberryjam gaat maken! En mocht je nog op zoek zijn naar andere hapjes voor bij de kerstborrel of om als amuse te eten: hier vind je al onze kersthapjes op een rij. Geniet ervan!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

3 reacties

 1. Hoi Saskia,

  Kan ik deze hapjes ook voorbereiden, in de koelkast bewaren en dan later in de oven doen?

  En ik ben niet zo’n keukenprinses, kan ik dit ook met gewone jam doen van goede kwaliteit in plaats van het zelf te maken?

  Ik wacht je antwoord met enthousiasme af 🙂

  Groetjes!

  • Je kunt ze uiteraard met andere jam maken. Een dag eerder maken kan wel. Het deeg wordt wel wat minder knapperig en de brie is niet meer warm en lopend. Je kunt ze wel nog even terug in de oven zetten voor het serveren, tien minuutjes op 180gr ofzo. Dan wordt het deeg ook weer een beetje knapperig. Vers zijn ze wel het allerlekkerst hoor.

 2. Hahahaha ik ga echt stuk om jouw opmerking over die rozemarijn. Lekker oprecht!
  Ik wilde al zoiets maken voor ons kerstfeest dus nu ben ik helemaal om, Bedankt voor het recept!