Christmas Home Tour: binnenkijken in mijn klassieke kersthuis

115

Daar issie dan eindelijk: mijn Christmas Home Tour! Misschien heb je de afgelopen week al wat sneak previews gezien in één van de andere blogjes hier op Christmaholic.nl, of wellicht op Instagram. Maar in dit artikel heb ik alle foto’s van ál onze kerstversiering voor je op een rij gezet. Het is dus echt een home tour door mijn – zij het hele kleine – kersthuis. En ik ben zoals altijd heeeeel nerveus om het jullie te laten zien (en benieuwd naar de reacties natuurlijk)!

Een klassieke Kerst

Ik kreeg al weken vragen wanneer ik nou eindelijk foto’s van mijn eigen kersthuis zou laten zien. En hoewel de kerstbomen in mijn huiskamer en slaapkamer al sinds half november staan, lukte het me maar niet om de decoratie af te maken. The truth is: met alle drukte voor Christmaholic vind ik daar gewoon de rust in mijn hoofd niet voor. En om te versieren heb ik die echt nodig.

Ik wil volop genieten van dat proces. En dat laat zich nou eenmaal niet opjagen. Ik schuif ook heel wat rond met decoraties tot ik er helemaal happy mee ben. Dat zie je misschien wel op de foto’s in deze blog. Soms kom je een zelfde boompje, kussentje of versiering op meerdere plekken tegen.

Dat betekent niet altijd dat ik er meerdere heb. Soms komt het doordat de foto’s niet allemaal op één dag zijn gemaakt en ik dus nogal eens van mening verander over waar iets het mooiste staat, haha! En – heel eerlijk – soms verplaats ik een item ook alleen even voor de foto, omdat het gewoon wat mooier staat.

Vintage & kringloop

Maar goed, tijd voor de Home Tour! Het plan was eigenlijk om dit jaar net als in 2018 en 2017 voor een botanische look te gaan met veel groen. En om er wat ossenbloedrood (een diepere, meer paarse kleur rood) aan toe te voegen. Maar op de één of andere manier ging ik toch een hele andere kant op. Het is ongelofelijk klassiek geworden! Gek is dat hè, hoe je kerstversiering soms een eigen leven kan gaan leiden?

Hoewel de plannen er dus waren om voor groen & natuurlijk te gaan, werd ik onwíjs aangetrokken door de klassieke stijl. Ik kocht klassieke goudkleurige en messing kandelaars bij vintage winkeltjes en kringloopzaken. Ik raakte helemaal gefascineerd door de klassieke ‘kerstbel’. En de boom in de woonkamer heeft er ook nog nooit zo traditioneel uitgezien.

Onze klassieke kerstboom

Er staat een oude, brocante slee onder de kerstboom die ik ook in een vintage-winkel vond. Om de boom heen ligt een klein deel van de cadeautjes. We pakken echt uit met Kerst (of kan ik beter zeggen: we pakken ín haha) qua cadeaus. Robert en ik geven elkaar ieder 24 cadeautjes, voor elke decemberdag tot aan kerst ééntje. En die pakken we op kerstavond uit in de reclames van de All You Need is Love kerstspecial. Daar kijk ik nu al enorm naar uit! Even helemaal relaxed met mijn lief.

Bovenop de boom prijkt een piek van Lumineo met lichtjes erin. Die kocht ik in oktober bij Tuincentrum Borghuis. In de boom hangen veel simpele effen ballen, maar ik heb ook wat unieke en bijzondere versieringen gekocht. Zoals gouden sterren met spiegeleffect bij Sissy Boy, prachtige met de hand versierde kerstballen van de Bijenkorf. En gouden belletjes aan een fluwelen koordje van H&M Home. Ook de kransen met belletjes komen daar vandaan.

Bij een brocante zaakje scoorde ik 12 goudgeverfde ornamentjes van rode klei voor €3,-. Die doen het ook superleuk in de boom vind ik. Onze kerstboom is ruim 2 meter hoog, maar hij lijkt ineens niet meer zo groot met mij er naast hè? Dat komt omdat ik zelf 1.82 meter ben. Daarom zou ik ook nooit een kleine kerstboom willen. Hij moet minstens zo groot zijn als ik, en het liefst groter. Zodat ik omhoog kan kijken naar de ster bovenin en me weer even klein kan voelen…

Buffetkast

Op de buffetkast (en nee, dit is niet die van IKEA, ik kocht hem jaren geleden via Wehkamp ;-)) staan oude, bruine apothekerspotten. Verder ligt er een kunstguirlande overheen gedrapeerd. Ik heb er ook wat twinkelende kerstlampjes en kerstballen in ossenbloedrood en goud op gelegd om het af te maken. Voor elk raampje hangt een klein kerststukje op een gouden, metalen ster (die ik bij Sostrene Grene kocht). Mocht je benieuwd zijn hoe ik ze gemaakt heb, dat lees je hier.

De klassieke kersttafel

Het dekken van de kersttafel is altijd mijn favoriete onderdeel van de kerstversiering! Ieder jaar komen vrienden een paar weekenden voor Kerstmis bij ons eten. En dan ga ik helemaal los! Met koken, maar ook met het versieren van de tafel. Dit jaar ging het alleen niet zo soepeltjes al voorgaande jaren, haha. Ik had eigenlijk te veel opties. Een donkerrood tafellaken en een crèmewitte, en ook twee verschillende lopers. Ik kon niet zo goed kiezen.

Uiteindelijk ben ik voor de wit met gouden optie gegaan, maar Robert is er van overtuigd dat het rode toch mooier was geweest 🤣. Ook met de rest van de decoratie heb ik lekker veel lopen klooien. Ik heb voor elke gast een cadeautje gekocht en dat in een tasje gedaan. Dat tasje heeft op vier verschillende plekken gestaan. Op het bord, links naast het bord, rechts naast het bord, boven het bord. Kiezen is zó moeilijk! Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt en was het echt een sfeervol geheel.

Inzoomen op de details

Nog even wat details: ik heb ‘onderborden’ gemaakt van kerstgroen door onder elke stapel borden wat takjes kerstgroen te te verdelen in een cirkel. Dat is een keer wat anders dan kerstgroen midden op tafel! Een vaas met nepsneeuw en kerstballen vormt een kleine centerpiece in het midden. Er moest voldoende plek op tafel overblijven voor de grote schaal met gevulde kalkoen die ik gemaakt heb. En die ruimte heb ik dus opgevuld met de vaas.

Het tafellaken is van Blokker, de loper van What a Wonderful Christmas. Aan elke stoel hangt een lint met kersttakjes en een strik. De servetringen komen van Zara Home. Het goudkleurige bestek is van HEMA. De kleine gouden kerstboompjes kocht ik bij Tuincentrum Coppelmans – in de gouden kamer. En de dennenappelvormige naamkaarthoudertjes kocht ik bij H&M Home.

Kerst in de slaapkamer

In de slaapkamer ben ik een iets andere kant op gegaan. Het goud heb ik weggelaten uit de mix en hier en daar heb ik wat eucalyptus-groen toegevoegd. Daardoor is het wat frisser en lichter dan in de woonkamer. En dat vond ik fijner in deze ruimte! Op het bed ligt een dekbedovertrek van Zara Home. Het is gemaakt van flanel. En de kreukels kreeg ik er niet helemaal uit, haha. Maar ach, het hoeft ook niet allemaal picture perfect, toch?

De slaapkamer is trouwens de meest lastige ruimte in ons huis om te fotograferen. Dat heeft vooral te maken met het licht. In elk hoekje van de slaapkamer is het anders en het daglicht dat via het balkon naar binnen komt zorgt voor harde schaduwen op de muren. Ieder jaar is het weer een uitdaging om deze ruimte sfeervol op de foto te zetten. Ik denk dat het best aardig gelukt is, maar in het echt is het dus nog véél gezelliger!

Guirlande aan de spiegel

Aan de spiegel in de slaapkamer heb ik een guirlande gemaakt van echt kerstgroen. De basis is een kunstguirlande. Die hing er al sinds half november. Het echte groen heb ik er pas vorige week op gedaan, zodat het met kerstmis nog steeds mooi is. Vorig jaar heeft mijn vriendin Marieke – die haar eigen bloemenzaak heeft – me geleerd hoe je een guirlande maakt.

In deze video laat ze stap voor stap het proces zien. In plaats van touw, heb ik dus een dunne kunstguirlande als basis gebruikt. Op mijn Instagram stories zal ik later deze week met wat korte filmpjes delen hoe ik de guirlande precies bevestigd en gemaakt heb. Je vindt ze later terug onder het hoogtepunt ‘Home Tour’. Oh, en als je toch op Instagram bent, volg Marieke @Bloemmarie dan ook zeker even voor meer plantinspiratie.

Mijn slaapuitzicht

Ik heb nog even getwijfeld of ik lichtjes in de guirlande zou doen, en misschien wat versieringen. Maar ik vond het naturel gewoon al supermooi. En nog meer versiering werd me wat te druk. Dat valt misschien niet zo op op de foto’s, maar in het echt is het met al die decoratie al best een dolle boel hoor. Op de foto hieronder zie je trouwens het kerstboompje in de hoek van de slaapkamer, dat ik zie als ik in bed lig. Sterker nog: de eerste hieronder foto heb ik liggend in bed gemaakt, haha! Weet je ook hoe mijn slaapuitzicht eruit ziet.

De laatste Christmas Home Tour

Nou, dat was ‘m alweer! En dit is meteen de allerlaatste Christmas Home Tour in ons kleine appartementje (even voor jouw beeldvorming: onze woonkamer + keuken zijn samen iets van 24 vierkante meter). Volgend jaar wonen we een klein beetje groter. Op dit moment wordt ons nieuwbouwhuis hier in Eindhoven gebouwd, en volgend jaar rond deze tijd zullen we daar Kerst vieren!

Dat betekent: een iets grotere keuken, een logeerkamer en een werkkamer. We krijgen verder een dakterras, een kledingkamer en een heeeele kleine tuin. Allemaal ruimtes waar ik nog nooit versierd heb. Natuurlijk zal het in december volgend jaar nog lang niet allemaal af en naar wens zijn. Zoiets gaat natuurlijk in fases. Ik heb ook nog géén idee welke ruimtes ik volgend jaar zal versieren. Of hoe ons kersthuis er volgend jaar uit zal gaan zien! Maar ik heb onwijs veel zin om het onder handen te nemen. En ik weet nu al dat die nieuwe omgeving jarenlang voor inspiratie zal zorgen!

Wat vind je van mijn kersthuisje dit jaar?

Zoals ik al zei: ik ben altijd MEGA nerveus om jullie mijn kersthuis te laten zien. Een huis is zó persoonlijk en smaken verschillen ontzettend. Regelmatig worden er op de binnenkijkers van kersthuizen die ik hier deel best wel nare / negatieve reacties geplaatst. Vraag me niet waarom, maar het gebeurt. En dat is voor de persoon die zo haar best heeft gedaan op het decoreren van haar huis echt heel vervelend.

Dus daarom vraag ik je om – als mijn kerstversiering niet je smaak is (wat natuurlijk helemaal prima is) – toch lief te zijn in je bewoordingen als je reageert! Dat is beter voor mijn hart ;-). Mocht je trouwens vragen hebben over waar ik bepaalde spulletjes vandaan heb, stel ze dan gerust in de reacties hieronder! Ik heb al best veel producten genoemd in de tekst, maar mocht je nog iets anders willen weten, let me know. Dan zal ik mijn best doen om je antwoord te geven! Whaaa, zo spannend dit weer… *houdt haar handen voor haar ogen*…

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

wp-puzzle.com logo

115 reacties

 1. Ik geniet elke dag van je blog en je kamers zijn super mooi, het geeft me steeds een duwtje om ook verder te doen met mijn kerstversiering. Soms is het wat te veel voor mij, heb reeds een kerstdorp gezet van 5 vierkante meter en ook een grote boom versierd bij mijn dochter. Ook een boom bij hen op kantoor en nu heb ik de moed niet meer om mijn boom te versieren.

  • Aah, dat snap ik. Het is ook veel werk. Maar als je eenmaal bezig bent, kun je er misschien wel van genieten. Kerstmuziekje op, lekker drankje erbij en genieten . Ik hoop dat je de moed nog vindt! En anders; alleen kerstlampjes erin is ook schitterend.

  • Het is weer supermooi geworden……kerstigerderder kan haast niet. Ik ben helemaal weg van de slaapkamer …. prachtige dekbedovertrek ook. Ik snap wat je zegt; rust in je hoofd is nodig om je eigen stekkie te decoreren. Zo werkt het bij mij ook…geen rust nou dan staan die dozen en tassen maar een dag langer onaangeroerd midden in de kamer.
   Je hebt wel een heerlijk vooruitzicht met nieuwe te decoreren ruimtes in jullie huisje volgend jaar. Alleen al het fantaseren erover is leuk. Maar je hebt een waardige laatste hometoer van jullie paleisje nu gemaakt. Diepe buiging daarvoor

 2. Wauw, een prachtige, sfeervolle klassieke kerstversiering. Supermooi. Ik heb dit ook jaren gehad en heb dit jaar weer gekozen voor de stoere landelijke stijl. De echt kerstkleuren zijn echter de jouwe en ik heb ze bewaard dus who knows, next year

 3. I Love This!!! Zo mijn smaak en zo kerstig!! Je hebt er zeker weer veel werk van genaakt Saskia!! Topper!! Fijne dagen samen! Mijn man vraagt zich af waar je in godsnaam de tijd vindt om 24 cadeautjes in te pakken. :’-P
  Liefs vanuit Almere

  • Heb genoten van jouw kersthuis Saskia.altijd leuk om te zien hoe anderen het doen.Ik ben nog steeds bezig met wat ik noem de aanverwante artikelen.Dat laat ik nog wel eens wisselen maar de kleinkinderen missen dan weer wat en dan komt dat toch weer van de zolder haha.ik wens jullie een hele fijne kerst

   • De klassieke kerstversiering blijft voor mij toch het mooist. Je huis is prachtig. Ik zie dit liever dan al die prullaria uit het tuincentrum dat niks met kerst te maken heeft.

 4. Dat is nog eens leuk wakker worden op maandagochtend. Heerlijk genieten van je blog en jouw kerst huisje. Wat heb je het dit jaar mooi versierd. Dit jaar is mijn favoriet. Heerlijk zo’n klassieke kerst. De kleur rood vind ik echt kerst. Normaal gesproken is er weinig kleur te bekennen bij mij in huis, maar met kerst is rood de kleur. Ik ben heel erg benieuwd hoe je het volgend jaar in jullie nieuwe paleisje gaat stylen. Geniet ervan, want voor je het weet is het weer voorbij.
  Liefs Tamara (Dutchxmas)

 5. Karin de Bruin op

  Ha Saskia,
  Ik vind het mooi ……je kunt zien dat je er erg je best op hebt gedaan…..
  Ook ik ga voor klassiek al heb ik een super moderne boom…..op stam……lampjes erin….klaar…..
  Kerstversieringen zijn erg persoonlijk en als je dat niet kunt waarderen, mooi vinden ben je in mijn ogen geen ‘kerstversieringfan’…….
  Niets aantrekken van negatievelingen……zie mezelf zo bij jou aan tafel zitten!!!

  Fijne kerstdagen……en een gelukkig 2020 toegewenst in je nieuwe huis……..
  Groetjes Karin

 6. Goede morge saskia

  Ziet er leuk uit. Waarom twijfelen aan je zelf .
  Je runt een heel kerst bedrijf .en geeft leuke tips .
  En andere leuke dingen op je site .
  Al vast prettige kerstdagen en een super goed 2020.
  En je nieuwe huis zal je heus wel goed kunnen versieren.
  Groetjes monique

 7. Ik vind het reuze gezellig en sfeervol…
  Niet te druk….
  Ik hou er wel van.
  En je eettafel is ook beregezellig
  Wat zul je volgend jaar genieten in jullie nieuwe huisje.

  Fijne feestdagen
  Groetjes
  Jeanne

 8. Hoi hoi,
  Het is ontzettend mooi geworden.
  Op je slaapkamer wat je op het bed hebt liggen is dat een dekbed overtrek die zou ik ook wel heel graag willen hebben ontzettend mooie kleuren.
  Wat zal je gaan genieten in jullie nieuwe huis.

  Hele fijne feestdagen en rust lekker uit ik heb genoten van jou.

 9. Je hoeft echt niet nerveus te zijn. Het ziet er prachtig en onwijs gezellig uit Saskia. Mensen die negatief of ronduit beledigend reageren hebben zelf waarschijnlijk een probleem met het decoreren van hun huis. Ik zou me er niets van aantrekken. Liefs Jose

 10. Echt super gaaf en mooi warm. Vooral je slaapkamer ben ik jaloers op zo mooi versierd. Ik probeer het elk jaar weer opnieuw in de slaapkamer maar wil nooit echt helemaal lukken. Ik vind je appartement echt heel erg mooi versierd. Geniet er lekker van de aankomende mooie dagen richting kerst

 11. Prachtig! Ik vind het geweldig! Ik hou erg van klassieke kerstversiering. En jij heb het geweldig gedaan.
  Ik vind het vreselijk knap dat jij 24 cadeautjes voor je man kan vinden! Ik ben al super blij als ik er 1 kan bedenken.
  Wens jullie een fijne kerst! En heel veel geluk in jullie nieuwe huisje! We gaan het volgend jaar bewonderen!!

 12. Wauw!!! Zo mooi en classy en ik ben niet eens van het rood. Echr prachtig hoe alles bij elkaar past en precies genoeg is. Heel gaaf!

 13. Hey Saskia,
  Wauw wauw wauw, wat een gaaf kersthuis heb jij zeg. Echt super mooi. De gedekte tafel komt zo uit een tijdschrift lijkt wel. Zo mooi. Je kerstboom is echt super gaaf, ik hou wel van dat klassieke. Hier thuis konden we helaas niet de mooie ouderwetse kerstballen van mijn ouders gebruiken omdat we 2 katten hebben van net een jaar. Dus de kerstboom is katproof met houten ornamenten, ook heel leuk. Wat spannend van jullie nieuwe huis.
  Fijne kerstdagen.

  Lieve groetjes,
  Emily

 14. Oohh zo mooi! Love it! Heel inspirerend om te zien! Had ook wel inspiratie nodig, want ik heb een hele mooie kerstboom in huis, maar daar houdt het zo’n beetje op met kerstdecoratie.. ik vind het lastig om kerstdecoratie te vinden dat matcht met mijn huidige accessoires, maar ik zie al kleine dingetjes bij je binnenkijker die ik ook kan toepassen, zoals zo’n klein boompje, of strikken om de stoelen bij het kerstdiner of die kleine hangende accessoires allemaal

 15. Nou daar gaat ie dan Saskia. Hier mijn oordeel. Ik vind dit het mooiste kersthuis van dit seizoen. Het is echt helemaal mijn smaak. Ik vind verschillende trends mooi maar de klassieke is en blijft mijn favoriet. Je hebt het allemaal heel smaakvol gedaan. De foto’s geven veel inspiratie. Ik heb ze opgeslagen om daar voor volgend seizoen uit te putten. Top.

 16. Wat een heerlijke blog en wat een prachtige foto’s! Je bent met Christmaholic echt een beetje onderdeel van mijn kerst tradities geworden hoor! Ik raak elk jaar weer geïnspireerd, en het is zo heerlijk om te lezen dat er meer mensen zijn die zo gek zijn op kerst als ik.
  En even echt inzoomen op je versieringen. Ik zie dat je huis normaal gesproken veel wit is. Dan is het echt niet heel makkelijk om daar kerst sfeer in te krijgen. Ik heb hetzelfde. Maar het klassieke staat echt prachtig.
  Gisteren heb ik samen met mijn dochtertje kerststukjes gemaakt. Heerlijk om te doen. Ik deel graag de foto’s.
  Veel plezier met genieten van jullie laatste kerst in dit huis.
  Alsvast heel fijne kerstdagen gewenst.
  Liefs, Chiara

  • Ja ik hou eigenlijk heel erg van rust en neutrale tinten. Met Kerst is de enige tijd dat ik echt kleur kan hebben. Al vind ik het stiekem nu te druk en te vol in huis . Mooie kerststukken hebben jullie gemaakt!

 17. Waar jij bepaalt of iets op een andere plek toch beter staat, werd ik bruut door mijn eigen kerstboom aangevallen! Terwijl ik de boom water gaf, besloot deze om te vallen. Ik had voor deze boom geen klem gekocht omdat ik onderhand twijfel om een kunstkerstboom aan te schaffen. Het touwtje waarmee het bovengedeelte vastzat, is waarschijnlijk geknapt. Gelukkig bleef de schade beperkt. Na hulpgeroep en een paar extra handjes heb ik de boom afgetuigd (niet op de agressieve manier) en op een betere plek met meer bevestigingsmogelijkheden gezet. Qua nepgroen heb je precies waar ik ook voor zou gaan. Zoals dat kleine Atlas Cedertje (Jysk) en takjes met lange zachte naalden (heb ik beiden ook in de tuin). Die dekbedhoes van Zara lijkt me ook mooi voor een logeerkamer (spijlenbed e.d.). Enfin, na de protestactie van m’n kerstboom, neig ik dus meer naar de kunstkerstboom! Die kun je eerder neerzetten en ook dat is goed voor mijn humeur is uit onderzoek gebleken.

  • Hahahaha wat een heerlijk verhaal! Stoute kerstboom, in de zak mee naar de Noordpool . Mijn kleine cedertje komt trouwens van Casa, niet van Jysk. Maarrr… ik zeg: volgend jaar lekker aan de kunstboom dan whahaha!

 18. Geweldig ben nu al benieuwd naar volgend jaar. Geniet van je laatste kerst in dit huis..
  Best bijzonder toch. Fijne tijd samen en succes volgend jaar met de verhuizing.

  • Super mooi hoor!!! Ik krijg er een heerlijk warm kerstgevoel van. Ik herken veel bij jou, zelf woon ik ook piepklein nu (zo klein dat ik niet eens een kerstboom kwijt kan, alleen een mini variant haha) en ga ik volgend jaar verhuizen naar een veel groter huis. Jij geeft me telkens weer inspiratie voor mijn mini kerstversiering en gaat me dat vast en zeker volgend jaar ook weer geven voor mijn maxi kerstversiering!

 19. Wat een prachtig kerst-huisje en fantastische foto’s! De liefde en dat heerlijke cosy kerstige gevoel komt helemaal door het scherm!

 20. Hoihoi Saskia,
  Je ‘Kersthuisje’ ziet er echt prachtig uit!
  No need to worry ☺.
  De oude slee is zo mooi, ook je ‘uitzicht’ vanaf het bed.
  Als jullie straks een groter huis hebben ziet het er ongetwijfeld ook prachtig uit, je krijgt het ieder jaar weer voor elkaar om er iets moois van te maken en ruimte geeft nog meer inspiratie!.
  Geniet straks maar heerlijk in alle rust met je ‘hubby’ van de Magic of Christmas in jullie lieve Kersthuis.
  Lieve groetjes Marijke. ☺