Dit zijn de 20 állerleukste knutselprojecten voor Kerst

4

Zoek je nog iets leuks om te doen in de weekenden voor Kerstmis of misschien in de kerstvakantie? Wil je nog iets van kerstversiering maken voor in de kerstboom of elders in huis? I’ve got you covered! De afgelopen 9(!) jaar zijn er hier op Christmaholic tientallen DIY’s en creatieve blogjes online gekomen. En in dit artikel deel ik graag de 20 populairste, meest gelezen & meest nagemaakte kerstknutsels met je!

1. Kerstkrans van zijdevloei

Kerstversiering maken is léuk! Maar ik denk dat ik pas in 2015 serieus begonnen ben met het maken van DIY’s voor de blog. Daarvoor durfde ik het eigenlijk niet zo goed. Deze kerstkrans van zijdevloei was één van mijn eerste echte projectjes. Superleuk om met je kinderen samen te doen, maar ook voor volwassenen gewoon een keileuke kerstdecoratie om zelf te maken. Hier vind je de werkbeschrijving.


2. Winterse mutsjes maken van wol

Zijn ze niet ontzettend cute, deze winterse mutsjes? Ze zijn heel makkelijk om te maken, en perfect ook om samen met je (klein)kinderen in elkaar te draaien. Ze doen het hartstikke leuk in de kerstboom of als decoratie voor een (kerst)tak in een vaas ofzo. En het fijne is: ze zijn onwijs low budget. Wil jij deze goedkope kerstdecoratie maken? In dit blogje lees je hoe!

3. Kerststukje op dennenappel

Ik vind het ieder jaar weer leuk om een kerststukje of iets van kerstversiering voor aan mijn buffetkast te maken. In 2016 waren het kleine kerststukjes op een grote dennenappel. Ik hing ze aan een lintje aan de deurtjes. Het maken van deze dennenappelhangers is helemaal niet moeilijk en je hebt gelukkig maar weinig spulletjes nodig voor dit project. Hier lees je stap voor stap hoe je ze maakt.

4. Menukaarthouders van twijgjes

Twijgjes! Je kunt er zulke leuke kerstdecoraties van maken. Zoals bijvoorbeeld deze mini-kerstboomhangers voor in de boom. Maar ook naamkaarthouders voor het kerstdiner, zoals je op de foto hieronder ziet! Het is echt mega simpel en het effect hartstikke leuk. Bovendien past het perfect bij de natuurlijke & botanische stijl die al een aantal jaar erg populair is. Wanna try? Hier lees je hoe je ze maakt.

5. Kleine kerstboompjes van mos

We blijven even in botanische sferen! Ik vind het superleuk om aan mijn tafeldecoratie wat zelfgemaakte items toe te voegen. En in een botanische stijl, kan dat natuurlijk niet anders dan met écht groen. Deze kleine kerstboompjes van mos doen het heel goed als versiering op de kersttafel. Je kunt de boompjes naturel laten.

Maar je kunt ze natuurlijk ook helemaal aankleden. Bijvoorbeeld door er wat bouillondraad omheen te wikkelen, wat kleine kerstballetjes of houten sterretjes op te plakken. Je kunt er zelfs wat lichtjes omheen doen, als je wil. Hier lees je stap voor stap hoe je ze maakt.

6. Guirlande van gedroogde sinaasappelschijfjes

Een week lang ben ik afgelopen zomer bezig geweest met het drogen van sinaasappelschijfjes in de oven. Het rook zó heerlijk. Van gedroogde citrus kun je allerlei prachtige herfst- en kerstdecoraties maken! Een simpele kersthanger of mooie kerstkrans bijvoorbeeld. Maar deze moderne slinger van gedroogde sinaasappel voor aan een deur, spiegel, muur is ook een origineel idee! Hoe je deze slinger maakt? Ik vertel het je hier.

7. Moderne kerstkrans

Wil je een kerstkrans ophangen, maar een keer wat anders doen dan een traditioneel exemplaar? Dan is deze DIY vast iets voor jou. Samen met Marieke van bloemenzaak Bloemmarie maakte ik een moderne kerstkrans op een zilverkleurige macraméring, met een ‘baard’ (hoe toepasselijk!?) van wol. We zijn stiekem super trots op het eindresultaat! Lees deze blog voor de werkbeschrijving.

8. Kerstcadeautjes met Conifeer

Op deze DIY kreeg ik dit jaar ongelofelijk veel positieve reacties. Zowel op Facebook als op Instagram. Ik had echt niet verwacht dat jullie dit zo’n gaaf projectje zouden vinden. Je bouwt de boompjes namelijk langzaam op – helemaal op jouw manier – met kleine takjes Conifeer. De takjes drapeer je op elkaar en lijm je vast tot er een kerstboom ontstaat! Echt een kunstwerkje. De boompjes zijn natuurlijk ook leuk op kerstkaarten, menukaarten of in een fotolijstje. Ik vertel je in dit blogje graag hoe ik het heb aangepakt.

9. Kersthangers kaneel & appelmoes

Dit is denk ik het populairste blogje over zelf kerstversiering maken van dit jaar! Al een paar jaar zag ik ze langskomen: kerstdecoraties gemaakt van niets anders dan appelmoes en kaneel. Dat kán toch niet werken!?!?! Althans, dat dacht ik steeds weer. Maar de enige manier om erachter te komen of het wel of niet werkt, is het uitproberen natuurlijk!

Dus dat heb ik onlangs eindelijk eens gedaan. En warempel, het lukte gewoon!! Kersthangers van kaneel en appelmoes zijn supermooi, leuk om te maken en ruiken gewoonweg heerlijk. Hier vertel ik je stap voor stap hoe je ze zelf maakt.

10. Kerstboompjes van kerstslingers maken

Toen ik 30 werd – dat is alweer bijna 4 jaar geleden – organiseerde ik een fout kerstfeestje. Het was echt super leuk :). Speciaal voor dat feestje kocht ik allerlei kerstdecoratie die ik normaal nooit zou ophangen. Het was niet voor niks een ‘fout feestje’ ;-). Eén van de dingen die ik kocht, was een enórme hoeveelheid aan ouderwetse glitterende kerstslingers bij de Primark.

Ongebruikt zitten ze al die jaren in een plastic doos. Ik vind ze namelijk vréselijk, haha. En dit jaar dacht ik… laat ik er eens een DIY mee maken! Zodat ze ineens wél leuk zijn. Dat zijn deze kerstboompjes geworden. Ook maken? Hier lees je meer.

11. Guirlande van echt kerstgroen

Deze elfde DIY is een uitgebreide hoor. Hier moet je echt even wat uurtjes tijd voor maken! We gaan namelijk een guirlande maken van echte kersttakken op een touw. Deze keer geen blog met foto’s, maar een video waarin je stap voor stap ziet hoe je de guirlande maakt! Bekijk de video hier.

12. Kerstballen in schilderijlijst

Ook deze DIY van dit jaar kreeg enorm veel positieve reacties. Het was half augustus toen ik met Robert een ochtendje vintage winkels en kringloopzaken in de regio deed. Eén van de juweeltjes die ik op de kop tikte, was een gammele schilderijlijst in brocante stijl. Het ding viel half uit elkaar, maar ik vond hem toch super mooi. Hij kostte nog geen 5 euro, dus ik nam ‘m mee naar huis. En ik zag al helemaal voor me hoe ik ‘m kon gebruiken voor mijn kerstinterieur! Als een picture frame voor mijn mooiste kerstballen. Hier lees je hoe je de ballen aan je lijst bevestigt.

zelf kerstversiering maken - brocante lijst13. Marble kerstballen maken met nagellak

Mocht je – net als ik – regelmatig op Pinterest rondneuzen, dan heb je deze DIY vast wel eens zien langskomen. Hij is ook zo leuk! Ik dacht, dat doen we effe. Maar het bleek toch niet zo super makkelijk om marble kerstballen met nagellak te maken. Ik had echt een paar pogingen nodig om de techniek onder de knie te krijgen, haha! Maar het is uiteindelijk zeker gelukt. Hier vertel ik je hoe ik het heb aangepakt. 

zelf kerstversiering maken14. Kerst borduurringen maken

In deze blog gaan we kerst-borduurringen maken! Leuk om neer te zetten of om – met een mooi rood lintje eraan – in je kerstboom te hangen als ornament. Voor mij is het onderwerp borduren helemaal nieuw, ik heb het echt nog nooit gedaan. Maar voor Christel van TINYxSTITCHES niet! Zij heeft deze ringen dan ook gemaakt (en ik zette ze op de foto). Hier vind je de werkbeschrijving + gratis patronen!

zelf kerstversiering maken15. Kerstballen beplakken met cadeaupapier

Heb je oude kerstballen in een kleur die je niet meer gebruikt, of waarvan de kleurlaag beschadigd is? Gooi ze niet weg! Je kunt er namelijk hele leuke dingen mee maken. Oude kerstballen kun je prima beschilderen bijvoorbeeld, maar je kunt ze ook beplakken met cadeaupapier. Kerstballen beplakken is leuk om te doen (ook voor de kinderen) en helemaal niet moeilijk. Hier lees je hoe je te werk gaat!

16. Kerststukje op een metalen ster

Deze kerststukjes op een metalen ster zijn eigenlijk een wat modernere variant op de kerstkrans. Ze zijn superleuk om voor je ramen te hangen, op keukenkastjes of – zoals ik heb gedaan – op ramen van de buffetkast. Ze nemen heel weinig plaats in beslag, dus je vindt vast nog wel ergens plek in huis. Het maken van de kerststukjes op een metalen ster is poepiesimpel. Ik zal je hier even snel vertellen hoe het moet!

17. Kerstgeurkaarsen maken

In de VS zijn ze onwijs populair: de zogenaamde ‘hand poured soy wax scented candles’. En nu zijn ze ook mega hót bij mij thuis. Als ik ze aansteek tenminste, haha. Want yes, ik heb voor het eerst in mijn leven zelf kaarsen gemaakt. En het zijn meteen kerst-geurkaarsen geworden! Dat kon natuurlijk ook niet anders, als kerstblogger. Lijkt je zoiets ook leuk om te doen? In dit artikel lees je stap voor stap hoe je helemaal zelf kerstgeurkaarsen maakt.

18. Kussensloop zonder naaimachine maken

In deze blog ga ik iets super leuks en eerlijk gezegd ook iets best wel spannends doen. Ik ga namelijk kerstkussentjes maken! En daar komt geen naald, draad of machine aan te pas. Je leest het goed: we gaan een kussensloop maken zonder naaimachine. En dat is voor mij persoonlijk best wel een bijzonder iets. Ik vertel je in deze blog graag hoe dat zit. En ook hoe ik ze precies gemaakt heb!

19. Slinger van kerstballen

En dan is het nu tijd voor … de allermakkelijkste DIY van deze lijst. Ik heb getwijfeld of ik hier een blogje over zou schrijven, want deze slinger van kerstballen is zó makkelijk om te maken dat het eigenlijk nergens op slaat om er een heel artikel aan te wijden, haha. Maar… toen ik jullie vroeg op Instagram of ik er een blog over zou schrijven, kreeg ik massaal ‘ja’ te horen. Dus hier is ie-dan!

zelf kerstversiering maken20. Kerstboompjes maken van oude bladmuziek

This blog is aliiiiiive with the sound of musiiiiic. Haha, niet echt natuurlijk (zou grappig zijn als er nu een muziekje begon te spelen terwijl je dit las). En eigenlijk heb ik het niet zozeer over the sound of music, maar meer over de look of music vandaag. Want we gaan kleine kerstboompjes van bladmuziek maken! Deze kerstversiering maken is super leuk voor volwassenen én voor kinderen. Hier lees je hoe je ze maakt.

Kerstversiering maken: 20 toffe ideeën!

Dat waren ze: de twintig populairste blogjes over zelf kerstversiering maken. Ik hoop dat je nog ideetjes hebt ontdekt die je nog niet gezien had via Facebook of Instagram (of de nieuwsbrief). Mocht er iets tussen zitten dat je gaat maken nog dit jaar (of volgend jaar), dan hoor ik het heel graag in reactie hieronder. En als jij nog andere ideetjes hebt het maken van kerstdecoratie, deel ze dan zeker ook even!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

  1. Ik heb dit jaar de kerstmutsjes gemaakt en met een simpel kaartje eraan als ‘kerstkaart’verzonden ( Warme feestdagen en stap vooral goed gemutst het nieuwe jaar in!) Hele leuke reacties op gehad!

  2. Er zitten hele leuke dingen bij om te maken, bijvoorbeeld de kerstballen slinger, of kerstballen beplakken, o ja ook de kerstboompjes van mos en de menukaarthouders van twijgjes, zo simpel maar zo leuk!.
    Volgend jaar moet ik gewoon eerder beginnen, ik heb er genoeg tijd voor☺.
    Groetjes Marijke.