Free printable: het ‘Wie Ben Ik’-kerstspel!

6

Heb je tijd over met Kerst en wil je iets leuks doen met de familie, je lief of je gezin? Doe een spelletje! Een bordspel misschien. Of een kerstspel! Ik schreef al eerder een blogje met daarin allerlei leuke kerstspelletjes die je zou kunnen spelen. En vandaag heb ik nog een nieuwe voor je: een free printable Wie Ben Ik-kerstspel dat je gratis kunt downloaden en zelf kunt printen!

Kerst-versie van Wie Ben Ik?

Op de kaartjes in de PDF die je hier kunt downloaden, staan 120 kerstgerelateerde dingen, voorwerpen, mensen en plaatsen. Dit spel is dus eigenlijk een combinatie van Wie Ben Ik?, Wat Ben Ik? en Waar Ben Ik? Dat klinkt misschien lastig, maar het thema is Kerst. En dat maakt het al makkelijker om te raden. Je denkt immers automatisch al in een bepaalde richting! Het doel van het spel is natuurlijk: raden wie, wat of waar je bent.

Hoe werkt het spel?

Stap 1. Bereid het spel voor
Download gratis de PDF met de kaartjes en print ‘m. Knip alle kaartjes uit, schud ze door elkaar en leg ze met de ongeprinte zijde naar boven op een stapel. Heb je geen printer, maar wel post-its of notitieblaadjes liggen? Schrijf de items op de PDF dan gewoon over op je post-its of notitieblaadjes. Dat werkt natuurlijk net zo goed.

Stap 2. Zorg dat de kaartjes vastgemaakt kunnen worden
Zorg dat iedereen iets op zijn hoofd heeft waar het kaartje in gehaakt kan worden. Denk aan een gekke kerstbril, een hoed of je koopt net zoals ik grappige hoofdbandjes met rendiergeweien (ik vond ze bij Sostrene Grene). Een plakbandje werkt trouwens ook ;).

Stap 3. Plak de kaarten op de voorhoofden
Iedere deelnemer pakt een kaartje van de stapel en plakt / steekt / hangt het zichtbaar op het voorhoofd van de speler rechts naast hem of haar, zonder dat deze persoon het kan zien. Let wel: alle spelers moeten de kaart goed kunnen zien, behalve de deelnemer op wiens voorhoofd de kaart hangt. Zorg dus ook dat er geen spiegels of reflecterende ramen in de buurt zijn ;-).

Stap 4. Stel Ja/Nee-vragen
Bepaal wie er mag beginnen. De eerste speler stelt een vraag die enkel met Ja of Nee beantwoord kan worden. Bijvoorbeeld: Ben ik een vrouw? Of: Hang ik in de kerstboom? De andere spelers antwoorden met ja of nee (niets meer en niets minder!!). Is het antwoord ja? Dan mag de deelnemer die aan de beurt is nóg een vraag stellen. Is het antwoord nee? Dan gaat de beurt door naar de volgende.

Stap 5. Raad wie je bent
Denk je te weten wie, wat of waar je bent? Dan vraag je – als je aan de beurt bent – “ben ik…[en dan jouw antwoord]”? Is het antwoord fout? Dan gaat de beurt door naar de volgende deelnemer. Is het antwoord juist? Dan heb je gewonnen en is de ronde voorbij! Speel zoveel rondes als je wil. De speler die op het einde de meeste rondes heeft gewonnen, is de winnaar.

Ga jij dit kerstspelletje spelen?

And that’s it, really! 🙂 Lekker simpel, maar wel ontzettend leuk om te doen. Robert en ik hebben het spel gespeeld – met een aantal wijntjes op – en het was echt hilarisch. En ook al heb ik alle kaartjes zelf bedacht en geprint, ik vond het nog verdorie erg moeilijk om te spelen, haha! Ga je dit spel ook spelen? Laat het me even weten in een reactie hieronder. Vind ik leuk om te horen!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

6 reacties

  1. Haha het ziet er ook heel erg hilarisch uit ☺!.
    Ik ga ze in ieder geval downloaden of het er dit jaar van komt weet ik niet, maar ik wil het zeker gaan spelen!.
    Groetjes Marijke.

  2. Wij zitten nu op dit moment op de boot naar Schiermonnikoog om straks ons kleinkind in de armen te sluiten.
    Ook om cadeautjes onder de kerstboom uit te pakken, ik verzorg dit spel ik hoop dat het hilarisch gaat worden. Fijne tweede kerstdag

  3. Super leuk! Ik heb de kaartjes uitgeprint en geplastificeerd…uitgeknipt en klaar voor gebruik. doe ze in een Kletspot..komt helemaal goed. Thanks en fijne feestdagen!