Red velvet kerstcake: de ultieme feesttaart

8

Heb je ooit red velvet taart gegeten? Dan herinner je vast wel de smaak van de zachte ‘fluwelen’ cake met cacaosmaak en de overheerlijke topping van roomkaas. Als je het mij vraagt, is het een gouden combinatie. In dit blogje deel ik het recept voor een ultieme feesttaart: de Red Velvet kerstcake!

Geschiedenis van Red Velvet cake

De geschiedenis van deze taart vind ik echt heel interessant. De originele velvet (vertaling: fluweel) komt uit Amerika, en was van oorsprong niet rood. Rond 1800 voegden ze voor het eerst amandelmeel, maïzena en cacao toe, waardoor de cake zo ‘fluweelzacht’ werd. Zo is de naam ‘velvet cake’ geboren.

Rond 1930 kwam de rode kleur er pas bij. Dit werd bedacht door John Adams, hij was een kleurstoffenverkoper uit Texas. Er werd destijds een wet goedgekeurd in Amerika waarbij kleurstoffen in voedsel mocht worden gebruikt. Adams was er van overtuigd dat de rode cake een groot succes kon worden, en zo is het begonnen! Rond 1990 werd de red velvet populair in Europa, en zo kwam hij ook in Nederland terecht.

De rode kleur

De oh zo mooie kleur van red velvet cake maak je dus met een potje rode kleurstof, maar het kan natuurlijk ook met bietensap. Voor deze cake heb ik de cakemix van ‘In for Cake’ gebruikt. Een ontzettend lekkere, zachte cakemix die (dat vind ik althans) niet op kan tegen een ander recept.

Benodigdheden

Voor de roomkaascrème:

 • 300 gram roomkaas
 • 175 gram roomboter
 • 150 gram poedersuiker
 • 1tl vanille extract

Voor de garnering:

 • rozemarijn takjes
 • 50 gram cranberry’s
 • (fijne) kristalsuiker

Zo maak je de Red Velvet kerstcake

1. Verwarm je oven voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten voor de cake en mix dit 8 minuten lang. Spatel het beslag in een ingevette bakvorm van 20cm.

2. Bak de cake in de oven op 160 graden, voor 45 minuten. Haal de cake uit de oven, laat deze even 15 minuten in de vorm afkoelen. En verwijder vervolgens de vorm, zodat hij volledig kan afkoelen.

3. Mix voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker, net zolang tot er geen klontjes meer te zien zijn van de boter. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille extract toe, en mix het nog even kort tot één geheel.

4. Snijd de cake in 3 gelijke plakken. Leg de eerste plak op een bord en verdeel hier ongeveer 5 eetlepels roomkaascrème over. Leg hier een plak bovenop en doe vervolgens hetzelfde, ga zo door tot de 3e plak. Je kunt ook voor 4 of 5 plakken kiezen, dan moet je er voor zorgen dat je ze wat dunner snijdt.

5. Met de overige roomkaascrème smeer je de zijkanten en de bovenkant af. Zet je taart even weg in de koelkast, zodat je verder kan met de gesuikerde cranberry’s.

Gesuikerde cranberry’s

De gesuikerde cranberry’s maken de taart net wat feestelijker en kerstiger. Door ze eerst in een suikersiroop te zetten voor 1-4 uren gaat het bittere en zure eraf, en krijgen ze een zoete smaak. Ook worden ze zacht van binnen. Dit in combinatie met de knapperige buitenkant is heerlijk!

1. Doe 125 ml water samen met 100 gram kristalsuiker in een steelpan, en laat dit even kort koken totdat de suikerkorreltjes volledig zijn verdwenen.
2. Giet de suikersiroop over de cranberry’s, en laat dit voor een aantal uren staan.
3. Daarna kun je ze afgieten en rol je ze door de fijne kristalsuiker.
4. Laat ze even drogen op een bakpapier, en je cranberry’s zijn ze klaar voor gebruik!

Versier je taart met de cranberry’s en rozemarijntakjes. Zet er eventueel nog wat sterretjes in die je kunt aansteken voor serveren, of een ijsfontein voor wat extra sparkle! Je kunt de red velvet kerstcake afgedekt in de koelkast ongeveer 4 a 5 dagen bewaren. Geniet ervan!

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Volop genieten van de kerst zit er bij Monique al van jongs af aan in; helpen met de kerstboom opzetten, maar vooral helpen in de keuken, waarbij er altijd grote hoeveelheden kerstkoekjes en taarten werden gemaakt. En nog steeds zorgt ze ervoor dat ze elk jaar weer met kerst de keuken in duikt en daarbij haar familie verrast met allerlei lekkernijen.

Reageer!

8 reacties

 1. En rood is en blijft mijn kleur, heb ik me taartje gevonden.

  Wens je bij deze alvast een hele fijne kerst toe, en dank voor weer wat maanden voorpret. Voor mij de allermooiste tijd. Mede door jouw site, een dank je wel daarvoor xx

  Liefs Arja

 2. Ben nu al klaar met mijn bak recepten voor kerst.
  Maar bij leven en welzijn hoop ik dit een volgende kerst te maken lijkt me super.
  Ziet er ook leuk uit.
  En dan wens ik alle christmaholics een hele mooie kerst en een gezond 2020.
  Hoop dat Saskia nog vele jaren deze site blijft maken echt geweldig.
  Bedankt

 3. Heerlijk! Ziet er ook zo mooi uit!
  Heb de site waar je de cakemix kan kopen toegevoegd aan mijn favorieten, altijd handig.
  Groetjes Marijke.

 4. Yolanda Flaming op

  Dit ziet er bijzonder lekker uit. Maar er is iets mis met de links naar de cakemix:
  “Oeps! De pagina waar je naar op zoek bent kon niet worden gevonden. Probeer het opnieuw of navigeer via het menu naar de juiste pagina.”.
  Ik heb de website afgezocht maar daar vind ik deze cakemix niet terug.
  Heeft iemand anders ook dat probleem?