Herfst DIY: bosjes gedroogde tarwe met borduurgaren

4

Ik ben echt volop in herfstsferen hoor jongens. Dit jaar had ik veel zin om echt uit te pakken als het om najaarsknutsels gaat. Ik heb het de afgelopen jaren niet zo vaak gedaan, dus daarom juist leuk om er mee te experimenteren! De komende tijd komt er vanalles online. Deze keer maken we grappige bosjes gedroogde tarwe, omwikkeld met borduurgaren in herfstkleurtjes. Bekijk de herfst DIY hieronder!

Bosjes tarwe met borduurgaren

Ik krijg de vraag wel vaker: hoe kom je toch ieder jaar aan inspiratie voor knutselprojecten en versieringen? Nou, het komt maar heel zelden voor dat ik mijn DIY-projectjes helemaal from scratch zelf verzin. Soms zie ik iets in een winkel en denk ik “dat kan ik zelf ook maken”. Of ik zie iets op een foto, op Pinterest of bij een andere blogger waar ik inspiratie van krijg. Meestal leen ik dan een beetje van die foto of blog, en dan geef ik er mijn eigen draai aan!

Zo ook met deze herfst DIY. Ik zag dit een jaar of vijf geleden bij Michael Wurm van Inspired by Charm. Hij gebruikte felle kleurtjes en prachtige tarwe blond beard. Die soort tarwe kon ik helaas niet vinden in het tuincentrum waar ik was om inkopen te doen. Maar ik vind het gelukkig ook superleuk geworden met een gewone, natuurlijke Hollandse graansoort.

herfst diy met droogbloemenIn plaats van felle kleurtjes heb ik voor een meer herfstig kleurenpalet gekozen: crèmewit, roodbruin, roestbruin-oranje en een donkere groene tint. Ik maakte – naast gewone exemplaren – ook ‘stoplicht-achtige’ bosjes, met verschillende kleurtjes garen op een rij.. Dat zorgde voor een hele andere, unieke look!

Wat heb je nodig voor deze herfst DIY?

Wat heb je nodig om deze DIY te maken? Zorg dat je klaar hebt liggen:

  • Een bosje gedroogde tarwe
  • Borduurgaren: ik gebruikte het merk DMC in de kleuren 712, 898, 780 en 319
  • Een stofschaartje
  • Een snoeischaartje

Hoe maak je de bosjes tarwe met borduurgaren?

Maak voor deze herfst DIY bosjes van 3, 5 of 7 takjes gedroogde tarwe. Oneven aantallen zijn altijd het mooiste! Meer dan 7 kan ook, maar dan worden je bosjes heel dik en dat vond ik minder mooi. Haal de losse blaadjes en takjes onderaan weg zodat je de bosjes strak kunt omwikkelen.

Maak met je garen een dubbele knoop bovenaan je bosje tarwe. Trek het stevig aan. Ik vond het fijner werken om de bos tarwe te draaien in plaats van de garen er continu omheen te wikkelen. Duw met je duim en wijsvinger steeds elke ‘laag’ strak tegen de vorige aan. Zorg dat ze niet overlappen, dan krijg je het mooiste resultaat. Wikkel zo ongeveer 5 cm garen om je bosje tarwe en sluit af met een knoopje. Knip de draad af en je bosje is klaar.

Wil je de ‘stoplicht’-bosjes maken? Begin dan met één kleur en wikkel er ruim een centimeter omheen. Maak nu een knoopje met je garen en steek – voordat je de knoop aantrekt – het draadje van de volgende kleur erin (zie de foto’s hierboven).

Wikkel de volgende kleur ruim een centimeter om je bosje heen en doe hetzelfde met kleur nummer drie en kleur vier. Sluit af met een knoop en knip alle loshangende draadjes weg. Met de snoeischaar knip je vervolgens je bosjes op de juiste lengte af, zodat ze mooi in je vaasje staan.

herfst diy met droogbloemen herfst diy met droogbloemenHerfst DIY: iets voor jou?

Deze bosjes tarwe met borduurgaren staan leuk los in een vaasje of als onderdeel van een herfsttafereeltje. Ik heb ze in een amberkleurig vaasje gedaan, een antieke apothekerspot om precies te zijn. De pot zit qua kleur precies tussen de oranjebruine en de roodbruine kleuren borduurgaren in. Vond het er echt mooi in staan!

Ben heel benieuwd wat jullie van deze herfst DIY vinden! Is het iets wat jij ook zou maken? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder! En mocht je nog meer inspiratie zoeken, hier vind je (de komende tijd) nog veel meer blogjes over herfstversiering.

Deel deze blog.

Over deze schrijver

Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

Reageer!

4 reacties

  1. Wow zo leuk. Dat zoiets simpels zo leuk kan staan. En het leuke is dat iedereen dit kan.
    Ben zelf ook alweer volop bezig met herfts in mijn huis. Zo gezellig weer.